رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۵۸ ،کلاسه پرونده: ۹۹۰۱۸۲۲)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شماره ص/۹۸/۳۸۶۰ مورخ ۶/۱۱/۹۸ در خصوص قدرالسهم شهرداری ناشی از ارزش افزوده باغات در حوزه استحفاظی باغات قصر دشت به استثناء بند ۳ و تبصره ذیل آن

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شماره ص/۹۸/۳۸۶۰ مورخ ۶/۱۱/۹۸ در خصوص قدرالسهم شهرداری ناشی از ارزش افزوده باغات در حوزه استحفاظی باغات قصر دشت به استثناء بند ۳ و تبصره ذیل آن
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال مصوبه شماره ص/۹۸/۳۸۶۰ مورخ ۶/۱۱/۹۸ در خصوص قدرالسهم شهرداری ناشی از ارزش افزوده باغات در حوزه استحفاظی باغات قصر دشت به استثناء بند ۳ و تبصره ذیل آن
کلاسه پرونده۹۹۰۱۸۲۲
تاریخ رأیشنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
شماره دادنامه۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۵۸

هیات تخصصی شوراهای اسلامی

شاکی :سید یحیی مرتضوی به وکالت از خانم اسماء بزرگی

طرف شکایت :شورای اسلامی شهر شیراز

موضوع شکایت و خواسته :ابطال مصوبه شماره ص/۹۸/۳۸۶۰ مورخ ۶/۱۱/۹۸ در خصوص قدرالسهم شهرداری ناشی از ارزش افزوده باغات در حوزه استحفاظی باغات قصر دشت به استثناء بند ۳ و تبصره ذیل آن

شاکی دادخواستی به طرفیتشورای اسلامی شهر شیراز به خواسته ابطالمصوبه شماره ص/۹۸/۳۸۶۰ مورخ ۶/۱۱/۹۸ در خصوص قدرالسهم شهرداری ناشی از ارزش افزوده باغات در حوزه استحفاظی باغات قصر دشت به استثناء بند ۳ و تبصره ذیل آنبه دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است.

لایحه شماره ۲۴۷۳۶۸/۹۸ مورخ ۷/۱۰/۹۸ شهرداری شیراز در خصوص قدرالسهم شهرداری ناشی ار ارزش افزوده باغات واقع در حوزه استحفاظی باغات قصردشت. پس از وصول و ثبت به تبصره ۶۷۱۲/۹۸ و مورخ ۸/۱۰/۹۸ دبیرخانه شورا موضوع در کمیسیون برنامه و بودجه امور حقوقی و املاک شورا بررسی و تصمیم کمیسیون در یکصد و بیست و یکمین جلسه علنی (فوق العاده) شورای اسلامی شهر شیراز مورخ ۵/۱۱/۹۸ با حضور ۱۱ نفر از اعضاء شورا مطرح و مستند به ماده ۸۰ اصلاحی قانون شوراها و با اکثریت آراء و ملی

ماده واحده:

به شهرداری شیراز اجازه داده می شود از مالکین املاک و اراضی دارای سند شش دانگ یا سند افرازی در محدوده حوزه استحفاظی باغات قصردشت که تقاضای تغییر کاربری املاک خود را دارند. پس از تغییر کاربری توسط مراجع ذیصلاح، قدرالسهم ناشی از ارزش افزوده آن معادل ۷۵/۶۳ درصد زمین مورد تقاضا را از مالک دریافت نماید.

۱- پس از موافقت شهرداری، قدرالسهم مذکور به صورت ریالی طبق فرمول زیر محاسبه و اخذ می گردد.

مساحت عرصه باقیمانده × قیمت املاک و اراضی × ۷۵%/ ۶%= قدرالسهم ناشی از ارزش افزوده

تبصره۱: منظور از قیمت املاک و اراضی در این مصوبه قیمت املاک و اراضی با کاربری جدید در محدوده حوزه استحفاظی باغات قصردشت می باشد که طبق نظر هیئت ۳ نفره کارشناسلن رسمی دادگستری تعیین می گردد. جهت کاربری های مسکونی دفترچه آن تهیه و هر ۶ ماه یکبار به روز رسانی می گردد و جهت سایر کاربری های غیر مسکونی براساس استعلام از کارشناسان به روز انجام می پذیرد.

تبصره۲: منظور از مساحت عرصه باقیمانده بمساحت عرصه باقیمانده، مساحت عرصه تغییر کاربری داده شده پس از تصویب در مراجع ذیصلاح می باشد در صورتی که مالک متقاضی دریافت غرامت مورد مسیر باشد پس از کسر حق مشرفیت مالیاتی مورد میسر با کاربری باغ و فضای سبز ارزیابی و تملک می گردد.

تبصره۳: کلیه ساختمان های دارای پایان کار یا پروانه ساختمانی به میزان ۶۶/۱ برابر سطح اشتغال مندرج در پایان کار یا پروانه مشمول پرداخت قدرالسهم ناشی از ارزش افزوده موضوع این مصوبه نمی گردند.

تبصره۴: ساختمان های بافت مسکونی مهدی آباد (ده کره) و دینکان که قبل از سال ۱۳۶۸ احداث گردیده اند معادل ۶۶/۱ برابر سطح اشغال بناهای ساخته شده مشمول پرداخت قدرالسهم ناشی از ارزش افزوده موضوع این مصوبه نمی گردند.

۲- در صورتی که براساس ضوابط شهرسازی صرفا قسمتی از ملک قابلیت تغییر کاربری داشته باشد قدرالسهم ناشی از ارزش افزوده آن قسمت بر اساس فرمول ذیل محاسبه و اخذ می گردد.

قدرالسهم ناشی از ارزش افزوده = مساحت سطح اشتغال با قابلیت تغییر کاربری × ۶۶/۱ × قیمت املاک و اراضی × ۷۵%/ ۶۳

۴- در صورتی که مالکان اراضی و املاک موضوع تبصره ۳ ذیل بند ۱ و بند ۳ متقاضی ساخت طبقات اوقافی باشند، علاوه بر قدرالسهم ناشی از ارزش افزوده بر اساس فرمول بند ۱، ۲۰۰% سطح اشغال مورد تقاضا به ازای هر طبقه پس از تصویب در مراجع قانونی در قالب تنظیم توافقنامه محاسبه و دریافت می گردد. مشروط بر اینکه از میزان قدرالسهم مندرج در بند ۱ بیشتر نگردد.

۵- چنانچه مالکان اراضی و املاک موضوع تبصره های ۳ و ۴ بند ۱ و بندهای ۲ و ۳ متقاضی افزایش سطح اشغال باشند. در صورت رعایت مقررات شهرسازی و موافقت مراجع ذیصلاح با آن، قدرالسهم ناشی از ارزش افزوده بر اساس بند ۲ محاسبه و اخذ می گردد.

۶- املاک و اراضی که قدرالسهم ناشی از ارزش افزوده آنها طبق این مصوبه محاسبه و اخذ می گردد. مشمول سایر عوارض متعلقه از جمله عوارض صدور پروانه، عوارض تراکم، عوارض تجاری، عوارض غیر مسکونی، هزینه تامین و ساخت پارکینگ نیز می گردند.

۷- املاک موضوع این مصوبه در صورت داشتن مورد مسیر، عوارض ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح های عمرانی و توسعه شهری (عوارض بر حق مشرفیت) به میزان ۲۰% مساحت باقیمانده ملک با مقدار مورد مسیر تهاتر و در صورت بستانکاری مالک یا شهرداری براساس مصوبه عوارض ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح های عمرانی و توسعه شهری (عوارض بر حق مشرفیت) محاسبه و اخذ می گردد.

۸- درآمدهای حاصل از این مصوبه با توجه به بند ۲ مصوبه مورخ ۷/۹/۷۹ شورای عالی شهرسازی و معماری در خصوص حوزه استحفاظی باغات قصردشت شیراز صرف خرید و نگهداری املاک و اراضی واقع در حوزه استحفاظی باغات قصردشت می گردد.

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

تغییر کاربری در صلاحیت کمسیون ماده ۵ است و شهرداری ها در این خصوص صلاحیتی ندارند. بر حسب بند ۸ ماده ۱۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده، اموال غیرمنقول از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند. همچنین عوارض موضوع شکایت با تبصره ۱ ماده ۵۰ و ماده ۵۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده نیز مغایر است. آرای متعددی نیز از سوی هیات عمومی دیوان عدالت اداری مبنی بر خلاف قانون بودن عوارض بابت تغییر کاربری شهری صادر شده است.

در پاسخ به شکایت مذکور، شورای اسلامی شهر شیراز به موجب لایحه شماره ۲۶۱۹/۹۹/ص مورخ ۲۱/۸/۱۳۹۹ به طور خلاصه توضیح داده است که:

برابر بند "د" دادنامه شماره ۳۶۷ الی ۳۸۱ مورخ ۸/۳/۹۷ هیات عمومی دیوان عدالت اداری، وضع عوارض برای ارزش افزوده ناشی از تغییر کاربری املاک بعد از تصمیم کمیسیون ماده ۵ قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، خلاف قانون تشخیص داده نشده است. در مصوبه مورد اعتراض نیز قید شده است که "پس از تغییر کاربری توسط مرجع ذیصلاح"عوارض مذکور دریافت می گردد که این موضوع منافاتی با دادنامه هیات عمومی دیوان عدالت اداری ندارد. بند ۸ ماده ۱۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده مبنی بر آنکه اموال غیر منقول از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف می باشند، ارتباطی به این عوارض ندارد. عوارض مزبور در چارچوب صلاحیت شوراهای شهر مستند به تبصره ۱ ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده و بند های ۱۶ و ۲۶ ماده ۸۰ قانون شوراها به تصویب رسیده است. هیأت تخصصی شوراهای اسلامی دیوان عدالت اداری با حضور اعضاء تشکیل ، پس از ملاحظه پرونده و اسناد و مدارک موجود در آن و بعد از قرائت گزارش عضو ممیز و بررسی و انجام مشاوره به اتفاق آراء اعضاء حاضر در جلسه به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی می نماید .

رأی هیات تخصصی شوراهای اسلامی

طبق بند ۱۶ ماده ۸۰ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ با اصلاحات بعدی، تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن با در نظر گرفتن سیاست عمومی دولت که از سوی وزارت کشور اعلام می شود از جمله وظایف و مسئولیت های شورای اسلامی شهر محسوب شده است و در تبصره یک ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۳۸۷ ، وضع عوارض محلی جدید که تکلیف آنها در این قانون مشخص نشده باشد، رعایت مقررات مربوطه تجویز شده است، در بند ۴ ماده 22 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب سال ۱۳۸۰ با اصلاحات و الحاقات بعدی مقرر گردیده است : عوارض ناشی از تغییر کاربری و فروش تراکم به اقساط پنج تا ده ساله از شروع بهره برداری توسط سرمایه گذاران به شهرداری مربوطه پرداخت خواهد شد. همچنین در بند (الف) ماده ۱۷۴ قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران وضع عوارض بر ارزش افزوده اراضی و املاک ، ناشی از اجرای طرحهای توسعه شهری مجاز شمرده شده است و در آراء هیأت عمومی از جمله رأی شماره ۱۳۰۸ – ۹/۵/۱۳۹۷ مصوبات شوراهای اسلامی در وضع عوارض برای ارزش افزوده ناشی ازتغییر کاربری مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات تشخیص داده نشده است. بنابراین مصوبه شماره ص/۹۸/۳۸۶۰ مورخ ۶/۱۱/۹۸ در خصوص قدرالسهم شهرداری ناشی از ارزش افزوده باغات در حوزه استحفاظی باغات قصر دشت به استثناء بند ۳ و تبصره ذیل آن مصوب شورای اسلامی شهر شیراز مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات قانونی نبوده و به استناد مواد ۱۲ و ۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت صادر می شود. این رأی ظرف بیست روز از تاریخ صدور از سوی رئیس محترم دیوان عدالت اداری و یا ده نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است./ت

جواد جباری

رئیس هیأت تخصصی شوراهای اسلامی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 14249

مواد مرتبط