رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۰۱ ،کلاسه پرونده: ۹۹۰۱۴۷۸)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۲۲ مصوبه شماره ۷۵۲۲/۱۰۰ امنای دانشگاه مورخ ۱۳/۹/۹۷ درخصوص اخذ شهریه دانشجویان انتقالی داروسازی

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۲۲ مصوبه شماره ۷۵۲۲/۱۰۰ امنای دانشگاه مورخ ۱۳/۹/۹۷ درخصوص اخذ شهریه دانشجویان انتقالی داروسازی
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بند ۲۲ مصوبه شماره ۷۵۲۲/۱۰۰ امنای دانشگاه مورخ ۱۳/۹/۹۷ درخصوص اخذ شهریه دانشجویان انتقالی داروسازی
کلاسه پرونده۹۹۰۱۴۷۸
تاریخ رأیدوشنبه ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۰
شماره دادنامه۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۰۱

هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

شاکی :خانم صبا سجادی راد

طرف شکایت :دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی

موضوع شکایت و خواسته :ابطال بند ۲۲ مصوبه شماره ۷۵۲۲/۱۰۰ امنای دانشگاه مورخ ۱۳/۹/۹۷ درخصوص اخذ شهریه دانشجویان انتقالی داروسازی

شاکی دادخواستی به طرفیتدانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتیبه خواسته ابطالبند ۲۲ مصوبه شماره ۷۵۲۲/۱۰۰ امنای دانشگاه مورخ ۱۳/۹/۹۷ درخصوص اخذ شهریه دانشجویان انتقالی داروسازیبه دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد:

بند ۲۲- با شرایط و ضوابط انتقال دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در خارج از کشور به شرح ذیل موافقت می گردد.

الف) شهریه سالیانه برای سال تحصیلی ۹۸-۹۷ برابر جدول ذیل تعیین می گردد و مقرر شد این مبالغ در دو قسط مساوی و قبل از انتخاب واحد و شروع هر ترم از دانشجویان اخذ گردد.

رشته

مبلغ شهریه سالیانه

پزشکی عمومی

هشتصد میلیون ریال

دندانپزشکی عمومی

نهصد میلیون ریال

داروسازی عمومی

هفتصد میلیون ریال

کارشناسی ارشد (کلیه رشته ها)

سیصد میلیون ریال

کارشناسی(کلیه رشته ها)

دویست و ده میلیون ریال

کاردانی (کلیه رشته ها)

یکصد و پنجاه میلیون ریال

ب) شهریه سنوات آتی به پیشنهاد هیئت رئیسه و تصویب هیئت امنای دانشگاه تعیین خواهد شد.

ج) سایر شرایط و ضوابط تحصیل اینگونه دانشجویان همانند شرایط و ضوابط حاکم بر پردیس خود گردان دانشگاه خواهد بود.

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

به استحضار می رساند دانشجویان ورودی ۹۷ و ۹۸ رشته داروسازی و انتقال از خارج از کشور) در این افزایش شهریه قیمت دلار و حذف ارز دولتی با مساعدت مسؤولین پس از طی وراحل قانونی و مصاحبه علمی در دانشگاه های دولتی پذیرفته شدند. باتوجه به انصراف از دانشگاه مبدأ و عدم برخورداری این دانشجویان از مزایای همچون دریافت وام تحصیلی، تقسیط شهریه و استفاده از خوابگاه و با عنایت به شرایط سخت اقتصادی جامعه و عدم تمکن مالی بسیاری از دانشجویان، خواهان ابطال بند ۲۲ مصوبه هیئت امنای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مبنی بر اخذ شهریه ی سالانه ۷۰ میلیون برای یک ترم) هستیم.

خلاصه مدافعات طرف شکایت

۱- هیئت امنای دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور از جمله هیئت امنای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی دارای صلاحیت ذاتی بر مبنای قوانین و مقررات ذیربط از جمله مفاد ماده (۱) قانون تشکیل هیئت امنای دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی (مصوبه جلسات ۱۸۱ و ۱۸۳- ۲۳/۱۲/۶۷ شورای عالی انقلاب فرهنگی) و ماده (۷) قانون اخیرالذکر و بند و همین ماده می باشد. ضمن اینکه بند ب ماده (۲۰) قانون برنامه پنجم توسعه و ماده (۱) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور مصوب ۱۳۹۵ مشعر بر همین معناست.

۲- از آنجا که برای دانشجوی مهمان بودجه ای در اختیار دانشگاه قرار نمی گیرد و عدم پرداخت شهریه توسط این دسته از دانشجویانتحمیل هزینه اضافی به دانشگاه متعصر را در پی خواهد داشت و از طرف دیگر موجب افزایش تقاضای مهمان از سوی دانشجویان و ایجاد فشار مضاعف به دانشگاه مقصد برای پذیرش دانشجو می شود، هیئت امنای دانشگاه تقاضای مهمانی را در صورت تأیید شورای نقل و انتقال و وجود امکانات برای پذیرش آن ها در قالب پردیس های خودگردان با طرفیت یا انتقال مازاد با پرداخت شهریه می پذیرد. این امر در رأی شماره ۹۴۵ هیئت عمومی دیوان عدالت اداری نیز که مصوبه هیئت امنای دانشگاه علوم پزشکی البرز را منطبق با قوانین تشخیص داده مورد پذیرش قرار گرفته است.

۳- همانطور که در متن دادنامه اصداری بشماره ۹۹۱ مورخ ۲۶/۱۱/۹۸ هیئت تخصصی دیوان عدالت اداری نیز اشاره گردیده: ممنوعیت اخذ شهریه از دانشجویان انتقالی یا مهمان ناظر به دانشجویان روزانه و در ظرفیت اصلی دانشگاه مقصد است. اما چنانچه دانشجوی انتقالی یا مهمان، دوره روزانه نباشد یا خارج از طرفیت اصلی دانشگاه مقصد پذیرش شود، اخذ شهریه از دانشجویان پذیرش شده براساس ظرفیت مازاد بر سهمیه آموزش رایگان خود و یا ظرفیت های جدیدی که ایجاد می کنند، براساس قیمت تمام شده یا توافقی با بخش غیر دولتی و با تأیید هیئت امنا منعی نخواهد داشت. بنابراین فقدان هر یک از دو شرط فوق منجر به جواز اخذ شهریه از دانشجویان انتقالی یا مهمان خواهد شد.

پرونده شماره ه ع / ۹۹۰۱۴۷۸ مبنی بر درخواست ابطال بند ۲۲ مصوبه شماره ۷۵۲۲/۱۰۰ هیئت امنای دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی مورخ ۱۳/۰۹/۱۳۹۷ در خصوص اخذ شهریه از دانشجویان انتقالی داروسازی، در جلسه مورخ ۲۰/۰۲/۱۴۰۰ هیأت تخصصی فرهنگی، آموزشی و پزشکی مورد رسیدگی قرار گرفت و اعضا به اتفاق آرا به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی نمودند:

رأی هیأت تخصصی فرهنگی، آموزشی و پزشکی

نظر به اینکه اولا: وفق بند و ماده (۷) قانون تشکیل هیئت های امناء دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی مصوب سال ۱۳۶۷ یکی از وظایف هیئت امنا تصویب نحوه وصول درآمدهای اختصاصی و مصرف آن ها می باشد. ثانیا: به موجب ماده (۱۰) قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مصوب سال ۱۳۸۳ دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و تحقیقاتی دارای شخصیت حقوقی مستقل هستند و برابر ضوابط و آیین نامه های خاص مالی معاملاتی، اداری، استخدامی و تشکیلاتی که به تصویب هیئت امناء و تأیید وزیر می رسد اداره می شوند . ثالثا: مطابق بند ب ماده (۲۰) قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب سال ۱۳۸۹ دانشگاه ها، مراکز و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و فرهنگستان هایی که دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر مراجع قانونی ذی ربط می باشند بدون الزام به رعایت قوانین و مقررات عمومی حاکم بر دستگاه های دولتی به ویژه قانون محاسبات عمومی، قانون مدیریت خدمات کشوری، قانون برگزاری مناقصات و اصلاحات و الحاقات بعدی آنها و فقط در چهارچوب مصوبات و آیین نامه های مالی، معاملاتی و اداری استخدامی تشکیلاتی مصوب هیئت امناء که حسب مورد به تأیید وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و در مورد فرهنگستان ها به تأیید رئیس جمهور می رسد، عمل می نمایند . رابعا: بر پایه ماده (۱۳) آیین نامه انتقال دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی خارج از کشور به دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور (پردیس های خودگردان و ظرفیت مازاد) مصوب سال ۱۳۹۴ شورای عالی برنامه ریزی پزشکی: دانشجویان انتقالی از خارج از کشور ملزم به پرداخت شهریه تحصیلی خود طبق مصوبات هیئت امنای دانشگاه می باشند و براساس قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران میزان شهریه دریافتی از دانشجویان با توجه به نوع رشته و سطح خدمات آموزشی، کمک آموزشی و رفاهی ارائه شده، توسط هیئت امنای دانشگاه تعیین و اعلام می شود . خامسا: برابر ماده (۱) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور مصوب سال ۱۳۹۵: دانشگاه ها، مراکز و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و فرهنگستان‏ها و پارک های علم و فناوری که دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر مراجع قانونی ذی ربط می باشند، بدون رعایت قوانین و مقررات عمومی حاکم بر دستگاه های دولتی به ویژه قانون محاسبات عمومی کشور، قانون مدیریت خدمات کشوری، قانون برگزاری مناقصات و اصلاحات و الحاقات بعدی آن ها و فقط در چهارچوب مصوبات و آیین نامه های مالی، معاملاتی، اداری، استخدامی و تشکیلاتی مصوب هیئت امنا که حسب مورد به تأیید وزیران علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و در مورد فرهنگستان‏ها به تأیید رئیس جمهور و در مورد دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی و تحقیقاتی وابسته به نیروهای مسلح به تأیید رئیس ستاد کل نیروهای مسلح می رسد، عمل می کنند . بنابراین وضع شهریه مفادا از مصادیق امور مالی و در حوزه اختیارات هیئت امنای هر دانشگاه است و آرای صادره از هیئت عمومی دیوان عدالت اداری از جمله آرای شماره ۹۴۵ مورخ ۲۸/۰۹/۱۳۹۶، ۲۱۰۹ - ۲۱۰۸ مورخ ۰۷/۱۲/۱۳۹۷، ۳۰۸ مورخ ۰۷/۰۳/۱۳۹۸ و ۲۶۲۳ مورخ ۰۵/۰۹/۱۳۹۸ نیز دلالت بر همین معنا دارد.

فلذا بنا به مراتب فوق مصوبه مورد شکایت مغایرتی با قوانین و مقررات مذکور نداشته و خارج از حدود اختیارات مرجع مصوب نبوده و قابل ابطال نمی باشد. این رأی به استناد بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ظرف مهلت بیست روز از تاریخ صدور از جانب رئیس محترم دیوان عدالت اداری یا ۱۰ نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است.

غلامرضا مولابیگی

رئیس هیأت تخصصی فرهنگی، آموزشی و پزشکی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 14304