رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۶۸ ،کلاسه پرونده: ۹۹۰۱۵۲۹)
رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۱ ماده ۱ آیین نامه پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری به شماره ۲۹۹۵۷۴/۲ مصوب شورای هدایت استعدادهای درخشان مورخ ۱۶/۱۲/۹۶
مرجع صادر کننده | هیأت تخصصی دیوان عدالت اداری |
---|---|
موضوع | ابطال بند ۱ ماده ۱ آیین نامه پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری به شماره ۲۹۹۵۷۴/۲ مصوب شورای هدایت استعدادهای درخشان مورخ ۱۶/۱۲/۹۶ |
کلاسه پرونده | ۹۹۰۱۵۲۹ |
تاریخ رأی | سه شنبه ۲۵ خرداد ۱۴۰۰ |
شماره دادنامه | ۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۶۸ |
هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی
شاکی :خانم مهرناز عطایی
طرف شکایت :وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
موضوع شکایت و خواسته :ابطال بند ۱ ماده ۱ آیین نامه پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری به شماره ۲۹۹۵۷۴/۲ مصوب شورای هدایت استعدادهای درخشان مورخ ۱۶/۱۲/۹۶
متن مقرره مورد شکایت
در راستای تسهیل اجرای آیین نامه پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در دوره تحصیلی کارشناسی ارشد و آیین نامه پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در دوره تحصیلی دکتری مصوبات شصت و پنجمین جلسه شورای هدایت استعدادهای درخشان تاریخ ۱۲/۱۲/۹۶ برای اجرا از سال ۹۸-۹۷ ابلاغ می شود.
ماده ۱ آیین نامه پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در دوره تحصیلی کارشناسی ارشد به شرح زیر اصلاح می شود. بند ۱-۱ پس از ۶ نیمسال و با گذراندن حداقل سه چهارم واحدهای درسی به لحاظ میانگین کل، جزو ۱۵ درصد برتر دانشجویان هم رشته و هم ورودی خود باشند.
دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت
۱- در خصوص ابطال مصوبه مورد نظر لازم به توصیح است که دانشجویان در تمامی رشته ها در مقطع کارشناسی به طور معمول با ۸ نیمسال تحصیلی و گذراندن ۱۳۵ تا ۱۵۰ واحد فارغ التحصیل می شوند و به طور میانگین دو ترم پایانی شامل ۲۰ الی ۴۰ واحد می شود که سبب تغییرات فاحش در ۱۵ درصد اولیه می شود.
۲- به موجب بند ۱ ماده یک آیین نامه تشکیل شورای هدایت استعدادهای درخشان اتخاذ سیاست هایی برای شکوفایی استعدادهای درخشان از وظایف اصلی شورا است و انتخاب ۱۵ درصد صرفا بر اساس ۶ نیم سال صرفا باعث بی انگیزگی دانشجویان برتر و تلاش آنها در ترم های پایانی می شود. با این شرایط مفاد بند ۱-۱ این آیین نامه و اصلاحیه آن در تعارض با بند نهم اصل سوم قانون اساسی و قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی مصوب ۱۸/۱۲/۸۴ و اهداف مذکور در آیین نامه شورا است و در نتیجه ابطال بند ۱ ماده ۱ این آیین نامه مورد استدعاست.
خلاصه مدافعات طرف شکایت
۱- مطابق بند ۵ بخش ج ماده ۲ قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، برنامه ریزی برای شناسایی و حمایت از شکوفایی استعدادهای درخشان و هدایت آنها به سوی اولویت های راهبردی کشور از ماموریت های اصلی و اختیارات وزارت علوم است.
۲- به استناد مصوبه جلسه ۵۰۲ مورخ ۲۲ مرداد ۱۳۸۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی برای نیل به هدف شکوفاسازی استعدادهای درخشان برای تعیین سیاست ها و راهنمایی های عملیاتی، در وزارت علوم شورایی با عنوان شورای هدایت استعدادهای درخشان تشکیل می شود و این شورا از اختیارات ویژه نسبت به وضع مقررات خاص برخوردار است.
۳- مطابق با ماده ۲ آیین نامه مذکور تعیین سیاست ها و راهنمایی های عملیاتی به منظور شکوفا سازی استعدادهای درخشان، تصویب طرح ها و آیین نامه ها و برنامه های آموزشی خاص استعداد درخشان، تعیین ضوابط مورد نیاز و نظارت بر نحوه اجرای برنامه های مصوب و ارزیابی اثربخشی این برنامه ها و تخصیص امتیازات و اعتبارات خاص استعدادهای درخشان به دانشگاه ها و مراکز اجرایی از وظایف و اختیارات این شورا است. لذا آیین نامه بخشنامه های متعاقب آن و بند ۱-۱ ماده یک آیین نامه معترض عنه در حدود اختیارات وزارت و شورای هدایت استعدادهای درخشان بوده است.
۴- این آیین نامه و امکانات آن برای تمامی دانشجویان به صورت یکسان بوده و تبعیض ناروایی صورت نگرفته است لذا با عنایت به موارد معنونه رد شکایت مورد تقاضا است.
پرونده شماره ه ع / ۹۹۰۱۵۲۹ مبنی بر درخواست ابطال بند ۱-۱ اصلاحی ماده ۱ آیین نامه پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در دوره تحصیلی کارشناسی ارشد مصوب سال ۱۳۹۳ شورای هدایت استعدادهای درخشان به شماره ۲۹۹۵۷۴/۲ مورخ ۱۶/۱۲/۱۳۹۶، در جلسه مورخ ۱۰/۰۳/۱۴۰۰ هیئت تخصصی فرهنگی، آموزشی و پزشکی مورد رسیدگی قرار گرفت و اعضا به اتفاق آرا به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی نمودند:
رأی هیئت تخصصی فرهنگی، آموزشی و پزشکی
نظر به اینکه اولا: مطابق بند ۵ جزء ج ماده ۲ قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مصوب سال ۱۳۸۳ برنامه ریزی برای شناسایی و حمایت از شکوفایی استعدادهای درخشان و هدایت آن ها به سمت اولویت های راهبردی کشور در زمینه علوم، تحقیقات و فناوری در چارچوب مقررات مصوب مراجع ذیصلاح از مأموریت های اصلی و اختیارات این وزارتخانه است. ثانیا: وفق ماده (۲) آیین نامه تشکیل شورای هدایت استعدادهای درخشان ویژه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مصوب جلسه ۵۰۲ مورخ ۲۲/۰۵/۱۳۸۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی، تعیین سیاست ها و راهنمایی های عملیاتی به منظور شکوفاسازی استعداهای درخشان در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تصویب طرحها، آییننامهها و برنامههای آموزشی خاص استعدادهای درخشان، تعیین ضوابط و مقررات موردنیاز برای اجرای برنامههای مصوب، تعیین ضوابط و معیارهای انتخاب دانشگاهها و مراکز اجرایی و ... از جمله وظایف و اختیارات شورای مذکور می باشد. ثالثا: مقررات مندرج در آیین نامه پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در دوره تحصیلی کارشناسی ارشد برای تمام دانشجویان به صورت یکسان اعمال می شود و تبعیض ناروایی صورت نگرفته است.
بنا به مراتب فوق مصوبه معترض عنه در حدود اختیارات شورای هدایت استعدادهای درخشان بوده و مغایرتی با قوانین و مقررات مذکور نداشته و قابل ابطال تشخیص نشد. این رأی به استناد بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ظرف مهلت بیست روز از تاریخ صدور از جانب رئیس محترم دیوان عدالت اداری یا ۱۰ نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است.
غلامرضا مولابیگی
رئیس هیئت تخصصی فرهنگی، آموزشی و پزشکی
دیوان عدالت اداری
کدمنبع: 14381