رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۸۹ ،کلاسه پرونده: ۹۹۰۰۸۸۷)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره مصوبه الگوی توسعه مراکز غیر دولتی منطقه ۱۸ تهران مصوب جلسه شماره ۸۷۶ مورخ ۱۵/۵/۹۷ شورای نظارت اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران (پیوست نامه شماره ۱۲۱/۱۰۸۶۷۹ مورخ ۲۲/۵/۱۳۹۷)

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره مصوبه الگوی توسعه مراکز غیر دولتی منطقه ۱۸ تهران مصوب جلسه شماره ۸۷۶ مورخ ۱۵/۵/۹۷ شورای نظارت اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران (پیوست نامه شماره ۱۲۱/۱۰۸۶۷۹ مورخ ۲۲/۵/۱۳۹۷)
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعمصوبه الگوی توسعه مراکز غیر دولتی منطقه ۱۸ تهران مصوب جلسه شماره ۸۷۶ مورخ ۱۵/۵/۹۷ شورای نظارت اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران (پیوست نامه شماره ۱۲۱/۱۰۸۶۷۹ مورخ ۲۲/۵/۱۳۹۷)
کلاسه پرونده۹۹۰۰۸۸۷
تاریخ رأیدوشنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۰
شماره دادنامه۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۸۹

هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

شاکی :مؤسسه شهر زبان بستاک

طرف شکایت :اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران

موضوع شکایت و خواسته :مصوبه الگوی توسعه مراکز غیر دولتی منطقه ۱۸ تهران مصوب جلسه شماره ۸۷۶ مورخ ۱۵/۵/۹۷ شورای نظارت اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران (پیوست نامه شماره ۱۲۱/۱۰۸۶۷۹ مورخ ۲۲/۵/۱۳۹۷)

شاکی دادخواستی به طرفیتاداره کل آموزش و پرورش شهر تهرانبه خواستهمصوبه الگوی توسعه مراکز غیر دولتی منطقه ۱۸ تهران مصوب جلسه شماره ۸۷۶ مورخ ۱۵/۵/۹۷ شورای نظارت اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران (پیوست نامه شماره ۱۲۱/۱۰۸۶۷۹ مورخ ۲۲/۵/۱۳۹۷)به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

مدیریت آموزش و پرورش منطقه ۱۸ شهر تهران

با سلام و احترام

در راستای توسعه متوازن مراکز آموزشی و پرورشی غیر دولتی، و پیشنهاد شورای نظارت آن منطقه به پیوست الگوی توسعه مراکز غیر دولتی آن منطقه که در جلسه شماره ۸۷۶ مورخ ۱۵/۵/۹۷ شورای نظارت این اداره کل مصوب شده است به تفکیک علمی و زبان جهت اطلاع ارسال می گردد. مقتضی است باتوجه به شرایط منطقه بررسی ون نسبت به اجرای آن اقدام گردد.

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

این مصوبه نقض آشکار اصول رقابت و اصل ۴۴ قانون اساسی و تبصره های ۱ و ۲ ماده ۷ قانون اصلاحی اجرای هیأت های کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی است.

خلاصه مدافعات طرف شکایت

۱- سوابق بند پ ماده ۵ قانون تأسیس مدارس غیر دولتی به صدور مجوز تأسیس موسسه یا مرکز غیر دولتی از اختیارات شورای سیاست گذاری برنامه ریزی نظارت مرکزی می باشد که در اجرای بند ۲ تبصره ۴ ذیل همان ماده به صدور مجوز تأسیس مدرسه یا مرکز به شورای نظارت این اداره کل تفویض گردیده است.

۲- موازین ماده ۲ آئین نامه موضوع ماده ۳۱ قانون مذکور، تشخیص نیاز مرحله یا منطقه به مدارس با مرکز آموزش به پیشنهاد شورای نظارت شهرستان یا منطقه و تأیید نهایی آن با شورای نظارت استان (شورای نظارت این اداره کل) است.

۳- اطلاق قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی از شمول فعالیت های آموزشی خارج بوده و درخصوص فعالیت های تجاری اشخاصی است.

پرونده شماره ه ع / ۹۹۰۰۸۸۷ مبنی بر درخواست ابطال مصوبه الگوی توسعه مراکز عیردولتی منطقه ۱۸ تهران مصوب جلسه ۸۷۶ مورخ ۱۵/۰۵/۱۳۹۷ شورای نظارت اداره کل آموزش و پرورش استان تهران، در جلسه مورخ ۲۴/۰۳/۱۴۰۰ هیئت تخصصی فرهنگی، آموزشی و پزشکی مورد رسیدگی قرار گرفت و اعضا به اتفاق آرا به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی نمودند:

رأی هیئت تخصصی فرهنگی، آموزشی و پزشکی

نظر به اینکه اولا: مطابق ماده (۵) قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی مصوب سال ۱۳۹۵، وظایف و اختیارات شورای سیاستگذاری، برنامه ریزی و نظارت مرکزی در چندین بند احصا شده که از جمله آن ها تأیید صلاحیت متقاضیان تأسیس مدرسه یا مرکز غیردولتی، صدور مجوز تأسیس مدرسه یا مرکز غیردولتی در داخل و خارج از کشور و نظارت بر عملکرد آن ها می باشد. ثانیا: به موجب تبصره (۴) ماده مورد اشاره شورای نظارت مرکزی می تواند برخی از اختیارات خود را به شورای نظارت استان تفویض نماید که یکی از آن ها صدور مجوز تأسیس مدرسه یا مرکز غیردولتی است. ضمن اینکه همین امر به موجب ماده (۲) آیین نامه اجرایی قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی مصوب سال ۱۳۹۸ هیئت وزیران مورد تأکید قرار گرفته است. ثالثا: برابر ماده (۳۱) قانون موصوف: آیین نامه استقرار مدارس و مراکز غیردولتی در مناطق، نواحی و محلات مختلف، ظرف مدت سه ماه پس از لازم الاجراء شدن این قانون با پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش به تصویب هیئت وزیران می رسد که بر این اساس آیین نامه استقرار مدارس و مراکز غیردولتی در مناطق، نواحی و محلات مختلف در سال ۱۳۹۸ به تصویب هیئت وزیران رسیده است و وفق ماده (۲) آیین نامه مزبور تشخیص نیاز هر محله یا منطقه به مدارس یا مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی به پیشنهاد شورای نظارت شهرستان یا منطقه و تأیید نهایی آن توسط شورای نظارت استان محول گردیده است. رابعا: به صراحت تبصره (۲) بند ج ماده (۳) قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی مصوب سال ۱۳۸۷، فعالیت های حوزه سلامت، آموزش و تحقیقات و فرهنگ از شمول قانون مزبور خارج شده اند. خامسا: براساس بند ث ماده (۱) قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار مصوب سال ۱۳۹۰: کسب و کار به هر نوع فعالیت تکرارشونده و مشروع اقتصادی از قبیل تولید، خرید و فروش کالا و خدمات به قصد کسب منافع اقتصادی اطلاق می شود در حالی که مستند به ماده (۱) قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی، هدف از وضع این قانون، ارتقای جایگاه نظام تعلیم و تربیت و ارتقای کمی و کیفی مدارس دولتی بوده و از این رو تأسیس مراکز آموزشی تخصصا از شمول مقررات مربوط به حوزه کسب و کارها و تسهیل صدور مجوزها خارج می باشد. مضافا اینکه قانون تأسیس و اداره مدارس مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی در سال ۱۳۹۵ به تصویب قانونگذار رسیده و از این رو موخر بر قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی مصوب سال ۱۳۸۷ می باشد و با توجه به حکم خاص مقرر در این قانون برای تأسیس مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی، این امر به طور موضوعی از شمول قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی خارج است.

بنا به مراتب فوق مصوبه مورد شکایت مغایرتی با قوانین و مقررات مذکور نداشته و خارج از حدود اختیارات مرجع وضع نبوده و قابل ابطال نمی باشد. این رأی به استناد بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ظرف مهلت بیست روز از تاریخ صدور از جانب رئیس محترم دیوان عدالت اداری یا ۱۰ نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است.

غلامرضا مولابیگی

رئیس هیئت تخصصی فرهنگی، آموزشی و پزشکی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 14400