رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۵)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال آیین نامه اجرایی چگونگی صدور و تمدید پروانه کسب و نحوه نظارت بر افراد صنفی در فضای مجازی و به تبع آن ابطال دستورالعمل تأسیس و نحوه فعالیت و نظارت بر شرکتهای بازاریابی شبکه ای

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال آیین نامه اجرایی چگونگی صدور و تمدید پروانه کسب و نحوه نظارت بر افراد صنفی در فضای مجازی و به تبع آن ابطال دستورالعمل تأسیس و نحوه فعالیت و نظارت بر شرکتهای بازاریابی شبکه ای
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال آیین نامه اجرایی چگونگی صدور و تمدید پروانه کسب و نحوه نظارت بر افراد صنفی در فضای مجازی و به تبع آن ابطال دستورالعمل تأسیس و نحوه فعالیت و نظارت بر شرکتهای بازاریابی شبکه ای
کلاسه پروندهه ع/۹۴/۷۷۹
تاریخ رأیچهارشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۶
شماره دادنامه۱۵

هیأت تخصصی اقتصادی، مالی و اصناف

شماره پرونده : ه ع/۹۴/۷۷۹ دادنامه : ۱۵ تاریخ: ۱۹/۲/۹۶

شاکی : آقای محمد برومند

طرف شکایت : وزارت صنعت، معدن و تجارت

موضوع شکایت و خواسته : ابطال آیین نامه اجرایی چگونگی صدور و تمدید پروانه کسب و نحوه نظارت بر افراد صنفی در فضای مجازی و به تبع آن ابطال دستورالعمل تأسیس و نحوه فعالیت و نظارت بر شرکتهای بازاریابی شبکه ای

متن مقرره مورد شکایت

آیین نامه اجرایی چگونگی صدور وتمدید پروانه کسب و نحوه نظارت بر افراد صنفی در فضای مجازی ( موضوع تبصره ماده ۸۷ قانون نظام صنفی )

تعاریف .

ماده ۱- تعاریف :

الف) فروشگاه مجازی : واحد صنفی که توسط هر شخص حقیقی و یا حقوقی برای ارائه محصول ( کالا و یا خدمات ) به طور مستقیم و یا غیر مستقیم و به صورت کلی یا جزیی به عمده فروشان، خرده فروشان و مصرف کنندگان در فضای مجازی دایر شده باشد .

ب) بازاریابی شبکه ای : یک روش فروش محصول است که شخص حقوقی با استفاده از فضای مجازی افرادی را به عنوان بازاریاب به دور از مکان ثابت کسب برای فروش مستقیم محصولات تولید خود و یا دیگران به مصرف کننده به کار می گیرد. به نحوی که هر بازاریاب با معرفی بازاریاب دیگر به عنوان زیر مجموعه خود با ایجاد گروه فروش چند سطحی موجب گسترش و افزایش فروش گردد .

ج) بازاریاب : هر شخصی که خارج از شرکت بازاریابی شبکه ای از طریق فروش مستقیم محصولات به مصرف کننده یا با حمایت و آموزش بازاریابان زیر مجموعه بابت گسترش و افزایش فروش شرکت، پاداش یا کمیسیون ( درصدی از فروش محصولات ) را دریافت کند.

د) طرح سوددهی : طرحی است شامل نحوه بازاریابی ، محاسبه و پرداخت کمیسیون و پاداش بازاریابان در قبال فروش محصولات شرکت بازاریابی شبکه ای .

ه) مصرف کننده : هر شخصی که در ازای پرداخت وجه با هدف غیر تجاری و صرفا برای مصرف خود مبادرت به دریافت محصول نماید .

و) محصولات پر مصرف : کالا و خدماتی است که در سبد مصرف قشر وسیعی از جامعه قرار داشته و یا حداقل چهار بار در سال توسط مصرف کنندگان تجدید خرید می شود.

ز) مرجع صدور پروانه کسب : اتحادیه صنفی کشوری .

ح) نماد اعتماد الکترونیکی : نشانه ای است که توسط وزارت صنعت ، معدن و تجارت برابر مقررات به وب سایت کسب و کار اینترنتی و بازاریابی شبکه ای اعطا می گردد و اعتبار آن مطابق با مدت اعتبار پروانه کسب خواهد بود.

ط) سامانه اصناف : سامانه الکترونیکی صدور پروانه کسب اصناف. ( به نشانی :iranianasnaf.ir )

بخش اول : فروشگاه مجازی

ماده ۲: مرکز اصناف و بازرگان ایران و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی موظفند با اتصال سامانه اصناف و سامانه مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، کلیه فرایند صدور پروانه کسب فروشگاه مجازی و اعطای نماد الکترونیکی را مطابق با ماده (۳) این آیین نامه به نحوی فراهم نمایند تا امکان دسترسی همزمان به مدارک متقاضی در سامانه های مذکور ایجاد گردد . به طوری که پس از صدور پروانه کسب بدون نیاز به اخذ مدارک مجدد از متقاضی نسبت به اعطای نماد اعتماد فروشگاه مجازی اقدام گردد.

ماده ۳ : مراحل صدور پروانه کسب فروشگاه مجازی :

الف) راه اندازی وب سایت فروشگاه مجازی توسط متقاضی مطابق چک لیست های مرکز توسعه تجارت الکترونیکی .

ب) ثبت تقاضا ( اطلاعات هویتی، کسب وکار و محصولات ) توسط متقاضی در سامانه مرکز توسعه تجارت الکترونیکی. ( ارجاع تقاضا بلافاصله بر اساس فهرست مرکز اصناف و بازرگانان ایران به سامانه اصناف ).

ج) احراز هویت متقاضی و تکمیل پرونده توسط اتحادیه مطابق ماده (۴) این آیین نامه و ارائه پاسخ حداکثر ظرف مدت پانزده روز ( عدم اعلام نظر در مدت یاد شده به منزله پذیرش تقاضا محسوب می گردد. )

د) : بارگذاری مدارک مندرج در ماده (۴) این آیین نامه توسط متقاضی در سامانه اصناف حداکثر ظرف مدت سه ماه پس از قبول تقاضا.

تبصره : اتحادیه موظف است بطور همزمان از دستگاه های استعلام شونده مندرج در ماده (۴ )این آیین نامه استعلام نمایند.

ه ) صدور و تسلیم پروانه کسب ( پس از تکمیل پرونده و تطبیق مدارک بارگذاری شده با اصل آن ) به متقاضی ، حداکثر ظرف پانزده روز .

و ) اعطای نماد اعتماد الکترونیکی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی حداکثر ظرف سه روز پس از صدور پروانه کسب .

ماده ۴: شرایط و مدارک صدور پروانه کسب فروشگاه مجازی :

الف – عمومی :

۱-سند مالکیت یا اجاره نامه دفتر کار یا اقامتگاه قانونی متقاضی .

۲-گواهی صلاحیت فردی از نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران.

۳- گواهی اداره امور مالیاتی ذی ربط مبنی بر پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیات قطعی شده ( موضوع ماده ۱۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم )

۴- گواهی گذراندن دوره های آموزشی احکام تجارت وکسب و کار ( موضوع بند ن ماده ۳۰ قانون نظام صنفی .)

۵- تأیید وب سایت توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی ( موضوع ماده ۳ اساسنامه مرکز توسعه تجارت الکترونیکی.)

۶-تصویر شناسنامه و کارت ملی برای اتباع ایرانی و یا گذرنامه و پروانه کار برای اتباع خارجی .

۷- تصویر کارت پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت دائم یا پزشکی یا گواهی اشتغال به تحصیل برای آقایان کمتر از پنجاه سال سن .

ب – اختصاصی :

۱-کارت معاینه پزشکی و گواهی صلاحیت بهداشتی از مراکز بهداشتی ، درمانی ( برای صنوف مشمول قانون اصلاح ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی )

۲-پروانه تخصصی و فنی یا دیپلم فنی یا مدارک تحصیل دانشگاهی مرتبط ، یا معرفی یک نفر واجد شرایط مذکور ( برای صنوف مشمول تبصره ماده ۱۳ قانون نظام صنفی ).

۳- مصوبه هیأت مدیره برای صدور پروانه کسب به نام مدیر عامل یا یکی از اعضای هیات مدیره مطابق اساسنامه و آخرین آگهی روزنامه رسمی ثبت شرکت ( برای اشخاص حقوقی ) .

۴- رضایت نامه محضری سایر شرکاء برای صدور پروانه کسب به نام یکی از شرکاء ( برای مشارکت های مدنی ).

تبصره : دارندگان پروانه کسب معتبر، که متقاضی پروانه کسب مجازی برای فروش اینترنتی محصولات واحد صنفی خود نیز می باشند، پروانه کسب آنها جایگزین موارد مندرج در ردیف های (۱ )، (۲ )، (۶ )، (۷ )، بند ( الف) و ردیف های (۱ ) و (۲ ) بند ( ب) این ماده می گردد.

ماده ۵ : در صورتی که اتحادیه نسبت به ابطال پروانه کسب فروشگاه مجازی مطابق قانون و مقررات نظام صنفی اقدام کند، مرکز توسعه تجارت الکترونیکی می بایست نسبت به لغو نماد اعتماد الکترونیکی اقدام نماید. همچنین برابر اعلام مرکز توسعه تجارت الکترونیکی مبنی بر اسقاط وب سایت فروشگاه مجازی، اتحادیه نسبت به ابطال پروانه کسب مطابق مقررات اقدام خواهد نمود .

بخش دوم : شرکت بازاریابی شبکه ای

ماده ۶: مراحل صدور پروانه کسب شرکت بازاریابی شبکه ای :

الف) ثبت تقاضا ( اطلاعات هویتی به همراه فهرست محصولات و طرح سوددهی ) توسط متقاضی در سامانه اصناف .

ب) بررسی تقاضا توسط اتحادیه و ارائه پاسخ حداکثر ظرف مدت پانزده روز ( عدم اعلام نظر در مدت یاد شده به منزله پذیرش تقاضا محسوب می گردد .)

ج) بارگذاری مدارک مندرج در ماده (۷) این آیین نامه درسامانه اصناف، حداکثر ظرف مدت سه ماه پس از قبول تقاضا:

تبصره : اتحادیه موظف است به طور همزمان از دستگاه های استعلام شونده مندرج در ماده (۷) این آیین نامه استعلام نماید .

د) تایید طرح سوددهی و نرم افزار مربوط توسط دبیرخانه کمیته موضوع ماده (۱۵) این آیین نامه.

ه) ثبت شرکت به صورت سهامی خاص با موضوع بازاریابی شبکه ای توسط متقاضی با معرفی نامه دبیرخانه کمیته موضوع ماده (۱۵) این آیین نامه پس از تأیید طرح سوددهی .

و) راه اندازی وب سایت شرکت مطابق ماده (۲۶) این آیین نامه .

ز) صدور و تسلیم پروانه کسب ( پس از تکمیل پرونده و تطبیق مدارک بارگذاری شده با اصل آن ) به متقاضی حداکثر ظرف پانزده روز .

ح) اعطای نماد اعتماد الکترونیکی توسط مرکز اصناف و بازرگانان ایران حداکثر ظرف سه روز پس از صدور پروانه کسب .

ماده ۷: شرایط و مدارک صدور پروانه کسب بازاریابی شبکه ای :

۱-سند مالکیت یا اجاره نامه دفتر مرکزی شرکت .

۲-تأیید دبیرخانه کمیته موضوع ماده (۱۵) این آیین نامه درخصوص طرح سوددهی و نرم افزار مربوط .

۳- مصوبه هیأت مدیره برای صدور پروانه کسب به نام مدیر عامل یا یکی از اعضای هیأت مدیره مطابق اساسنامه و روزنامه رسمی ثبت شرکت با آخرین تغییرات .

۴- گواهی صلاحیت فردی اعضای هیأت مدیره و مدیر عامل از نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران .

۵- دارا بودن شرایط ومدارک بندهای (۳) ، (۴) ، (۶) و (۷) ردیف ( الف) ماده (۴) این آیین نامه.

۶- داشتن مجوز تولید و یا قرارداد نمایندگی فروش تولیدکننده ( قرارداد با تولید کننده خارجی و یا نماینده وی باید ممهور به مهر اتاق بازرگانی و نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در کشور مبدا باشد.)

تبصره : ) پروانه کسب شرکت بازاریابی شبکه ای با ارائه مدارک فوق به نام مدیر عامل یا یکی از اعضای هیأت مدیره با ذکر آدرس دفتر مرکزی صادر می شود. برای تاسیس و ثبت شعب در اداره ثبت شرکتها ، اخذ گواهی صلاحیت فردی برای مسئول شعبه ( فردی غیر بازاریاب ) از نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و اعلام به دبیرخانه کمیته موضوع ماده (۱۵) این آیین نامه برای صدور معرفی نامه مربوط الزامی است .

ماده ۸ : طرح سوددهی بازاریابی شبکه ای باید شامل موارد زیر باشد:

الف) میزان پرداخت کمیسیون و پاداش تعداد سطوح، ب ) تعیین میزان خرید ماهیانه بازاریاب ، برای واجد شرایط شدن دریافت کمیسیون و پاداش .

ج) میزان سود خرده فروشی .

د) پرداخت کمیسیون بازاریابان به صورت ماهیانه .

ه) تحدید سطوح پرداخت کمیسیون و پاداش

ماده ۹ : شرکت بازاریابی شبکه ای موظف است مواردزیر را در فرایند بازاریابی شبکه ای رعایت نماید :

الف) طرح سوددهی .

ب) فروش محصولات مطابق فهرست ارائه شده و با رعایت ضوابط نرخ گذاری .

تبصره : شرکت بازاریابی شبکه ای موظف است فهرست و قیمت محصولات و نشانی انبار خود را به مرکز اصناف و بازرگانان ایران اعلام نماید .

ج) عدم اجبار خرید یا سرمایه گذاری و یا دریافت هر گونه وجه از بازاریاب ، برای ورود به شبکه بازاریابی .

د) عدم تشویق بازاریابان به خرید محصولات بیش از توان فروش ویا مصرف شخصی در یک دوره مشخص .

ه) میزان فروش ماهیانه محصولات به بازاریابان برای واجد شرایط شدن دریافت پاداش وکمیسیون ، بر اساس گزارش مبنی بر انبار شدن کالا نزد بازاریاب می بایست قابل تعدیل باشد.

و) فروش مستقیم محصولات به بازاریاب ومنع فروش از طریق بازاریاب به بازاریاب دیگر .

ز) پرداخت کمیسیون بازاریابان صرفا براساس فروش محصولات ودر ازای مشارکت جمعی سطوح بالاتر در جذب و آموزش بازاریابان جدید ، نه عضوگیری .

ح) پرداخت پاداش یا جوایز بازاریابان غیر از محصولات شرکت باشد .

ط) در صورت فسخ قرارداد بازاریاب ، با پس گرفتن محصولات فروخته شده ( حداکثر طی ۱۲ ماه منتهی به تاریخ فسخ قرارداد ) که قابل فروش مجدد است واسترداد مبلغ دریافتی کالای مرجوعی منهای هزینه ارسال و باز پس فرستادن کالا و سود خرده فروشی تعلق گرفته شده به بازاریاب از قیمت برای مصرف کننده و مالیات غیر قابل استرداد .

تبصره : شرکت بازاریابی شبکه ای می تواند کمیسیون پرداخت شده در ازای فروش کالای مرجوعی را ازکمیسیون بعدی بازاریابان سطوح بالاتر کسر نماید .

ی) انجام تمامی تراکنش های مالی( از قبیل خرید ، فروش و پرداخت کمیسیون ها ) از طریق سیستم بانکی کشور به نام شرکت.

ک) ارائه گزارش گردش عملیات مالی هر بازاریاب به صورت دوره ای به وی .

ماده ۱۰: بازاریابان حق تشکیل جلسات را در خارج از شعب ندارند و مسئولیت نظارت بر شعب و فعالیت بازاریابان از قبیل تبلیغات خلاف واقع و تغییر استراتژ ی فروش بر عهده دارنده پروانه کسب است .

ماده ۱۱: جذب بازاریاب از بین افراد کمتر از ۱۸سال سن و کارکنان دستگاه های اجرایی و سازمان های صنفی دارای مسئولیت نظارت بر شرکت های بازاریابی شبکه ای ممنوع است .

ماده ۱۲ : شرکت بازاریابی شبکه ای موظف به انعقاد قرارداد با بازاریابان براساس نمونه فرم قرارداد مطابق الگوی کمیته نظارت موضوع ماده (۱۵) این آیین نامه و صدور کارت شناسایی عکس دار ممهور به مهر شرکت مشتمل بر نام و نام خانوادگی، نام پدر ، کدملی ، کدواحد، شناسه بازاریاب و نام شرکت می باشد .

تبصره : اتصال دائم وب سایت شرکت بازاریابی شبکه ای به سامانه اصناف برای اخذ کد واحد به منظور عقد و فسخ قرارداد الزامی است .

ماده ۱۳: شرکت بازاریابی شبکه ای موظف است با مشارکت بازاریابان سطوح بالاتر، دوره آموزشی مشتمل بر آموزش این آیین نامه ، مفاهیم بازاریابی شبکه ای و منشور اخلاقی شرکت را به طور رایگان برای سایر بازاریابان برگزار نماید .

ماده ۱۴: شرکت بازاریابی شبکه ای مکلف است در صورت انحلال طبق قانون تجارت به نحوی عمل نماید که تعهدات خود را در قبال محصولات خریداری شده توسط بازاریابان و مصرف کنندگان انجام دهد و حداکثر ظرف مدت پانزده روز پس از انحلال یا ورشکستگی پروانه کسب خود را جهت ابطال به اتحادیه تحویل نماید .

بخش سوم : نحوه نظارت

ماده ۱۵: به منظور نظارت بر عملکرد شرکت های بازاریابی شبکه ای و فروشگاه های مجازی از حیث مقررات قانون نظام صنفی ، حسب مورد کمیته ای مرکب از نمایندگان مرکز اصناف و بازرگان ایران ( به عنوان رییس ) ، مرکز توسعه تجارت الکترونیکی ، وزارتخانه های اطلاعات ، ارتباطات و فناوری اطلاعات ، نیروی انتظامی ،اتاق اصناف ایران و اتحادیه صنفی مربوط با وظایف زیر تشکیل می شود . کمیته مذکور دارای دبیرخانه ای است که در مرکز اصناف و بازرگانان ایران مستقر است و مسئولیت هماهنگی و انجام مکتوبات مورد نیاز را بر عهده دارد .

وظایف کمیته نظارت :

الف ) تهیه فرم های الگو ( از جمله قرار داد بازاریابان و اساسنامه شرکت بازاریابی شبکه ای ).

ب) اعلان فهرست گروه محصولات مصرفی .

ج) بررسی وارائه نظر درخصوص طرح سوددهی متقاضیان پروانه کسب شرکت های بازاریابی شبکه ای براساس ارجاع مرکز اصناف و بازرگانان ایران .

د) تعیین ضوابط درجه بندی فروشگاه های مجازی و بازاریابی شبکه ای

ه) بررسی عملکرد و رسیدگی به تخلفات فروشگاه های مجازی و شرکت های بازاریابی شبکه ای و حسب مورد اعلام تخلفات به مراجع ذی ربط .

تبصره : اخذ پروانه کسب از اتحادیه ، مانع اعمال نظارت مرکز توسعه تجارت الکترونیکی بر کسب و کارهای اینترنتی مطابق مقررات مربوط نخواهد بود.

ماده ۱۶ : نماد اعتماد الکترونیکی شامل سه رنگ سبز، زرد و قرمز است که هر یک نشانگر وضعیت عملکرد دارنده پروانه کسب به شرح زیر می باشد :

رنگ سبز ؛ قانونی بودن فعالیت .

رنگ زرد ؛ منطبق نبودن فعالیت با مقررات وداشتن حداکثر یک ماه فرصت برای رفع ایراد .

رنگ قرمز ، تعطیلی موقت حداکثر به مدت شش ماه

ماده ۱۷ : بروز هر یک از موارد زیر توسط فروشگاه های مجازی و شرکت های بازاریابی شبکه ای تخلف محسوب می شود: الف) عدم رعایت ضوابط کسب و کار فروشگاه های مجازی وبازاریابی شبکه ای .

ب) عدم پرداخت حق عضویت به اتحادیه .

ج) عدم اجرای مصوبات هیأت عالی نظارت وتصمیمات کمیته موضوع ماده (۱۵) این آیین نامه.

د) عدم اجرای تکالیف واحدهای صنفی مقرر در قانون نظام صنفی و آیین نامه های مربوط .

ماده ۱۸ : مراحل رسیدگی به تخلفات :

الف) تعیین و ابلاغ موارد تخلف به دارنده پروانه کسب .

ب) اخذ دفاعیه ( دارنده پروانه کسب می تواند ظرف مدت پانزده روز از تاریخ ابلاغ ، دفاعیه مستند خود را ارائه نماید.)

تبصره : در صورت عدم پرداخت حقوق عضویت از سوی اعضا، اتحادیه راسا مطابق ماده (۱۹) این آیین نامه اقدام خواهد نمود.

ماده ۱۹: در صورت احراز تخلف به ترتیب زیر اقدام خواهد شد :

الف) برای نوبت اول ، تذکر و درج در پرونده و اعطا ۱۵ روز مهلت برای رفع ایراد.

ب) برای نوبت دوم ( در صورت تکرار ) ، تغییر رنگ نماد به رنگ زرد .

ج) ) برای نوبت سوم ، تغییر رنگ نماد به رنگ قرمز .

تغییر رنگ نماد با اعلام کمیته نظارت و یا اتحادیه ( حسب مورد و مطابق مقررات این آیین نامه ) توسط مرجع نماد اعتماد الکترونیکی انجام خواهد شد و در صورت انطباق فعالیت واحد صنفی با مقررات این آیین نامه حداکثر ظرف مدت سه روز ، رنگ نماد سبز خواهد شد.

ماده ۲۰: در صورت بروز تخلفات گسترده ، به منظور پیشگیری از عوارض احتمالی آن، کمیته نظارت می تواند واحد صنفی را حداکثر تا مدت شش ماه تعطیل و همزمان به موضوع رسیدگی نماید .

تبصره ۱: دارنده پروانه کسب درصورت تعطیلی واحد صنفی حق ایجاد تعهد جدید را نخواهد داشت و چنانچه تا پایان مدت مذکور ، نسبت به برطرف نمودن ایراد و یا جبران خسارت وارده اقدام ننماید کمیته نظارت موظف است پس از اخطار پانزده روزه نسبت به ابطال پروانه کسب وی از طریق اتحادیه اقدام نماید .

تبصره ۲: فرد صنفی می تواند اعتراض خود را به تعطیلی واحد صنفی ظرف مدت پانزده روز پس از ابلاغ ، به دبیرخانه هیأت عالی نظارت تسلیم کند. دبیرخانه موظف است شکایت شاکی را ظرف مدت پانزده روز مطابق مقررات مورد رسیدگی قرار دهد .

ماده ۲۱:اتحادیه مکلف است با انقضای مدت اعتبار پروانه کسب ، اخطاریه یک ماهه برای تمدید پروانه صادر نماید و با اعلام اتحادیه رنگ نماد اعتماد الکترونیکی به رنگ زرد تغییر می یابد ودر صورت عدم تمدید پروانه ، واحد صنفی در حکم واحد بدون پروانه تلقی می شود.

بخش چهارم : سایر مقررات

ماده ۲۲: کلیه دستگاه های استعلام شونده موضوع این آیین نامه موظفند، حداکثر ظرف مدت پانزده روز از تاریخ دریافت استعلام ، نظر قطعی و نهایی خود را اعلام دارند . اعلام نظر موافق باید بدون ابهام و هر گونه قید و شرط و نظر مخالف نیز با ذکر علت و مستند به دلایل قانونی باشد . در غیر این صورت و یا در صورت عدم اعلام نظر در مهلت مقرر ، به منزله نظر مثبت تلقی می گردد و پاسخ منفی دستگاه های استعلام شونده خارج از موعد مقرر مانع از صدور پروانه کسب نخواهد شد.

ماده ۲۳: رسیدگی به شکایات متقاضیان پروانه کسب .

۱- چنانچه اتحادیه درخواست پروانه کسب را رد کند یا با صدور پروانه کسب مخالفت نماید، بایدمراتب را حداکثر ظرف مدت پانزده روز با ذکر دلایل مستند به طور کتبی به متقاضی و از طریق سامانه به مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در مورد فروشگاه مجازی اعلام کند .

۲- در صورتی که متقاضی نسبت به آن معترض باشد، می تواند ظرف بیست روز از تاریخ دریافت پاسخ ، اعتراض کتبی خود را به اتاق اصناف ایران تسلیم دارد .

۳- اتاق انصاف ایران مکلف است راسا و یا از طریق اتاق اصناف شهرستان محل استقرار دفتر و یا اقامتگاه فرد صنفی، ظرف پانزده روز به اعتراض متقاضی رسیدگی کند .

۴- در صورتی که اتحادیه یا متقاضی به نظر اتاق اصناف ایران معترض باشند می توانند ظرف بیست روز از زمان ابلاغ ، اعتراض خود را به دبیرخانه هیأت عالی نظارت منعکس کنند . دبیرخانه هیأت عالی نظارت موظف است ظرف مدت پانزده روز به شکایت شاکی رسیدگی و نتیجه را اعلام نماید .

ماده ۲۴: شرایط تمدید پروانه کسب فروشگاه مجازی و شرکت بازاریابی شبکه ای :

۱-گواهی اداره امور مالیاتی ذی ربط مبنی بر پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیات قطعی شده ( موضوع ماده 186 قانون مالیات های مستقیم ).

۲-داشتن کارت معاینه پزشکی دارای اعتبار زمانی ( برای صنوف مشمول قانون اصلاح ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی برای فروشگاه مجازی ).

۳- رضایت نامه محضری شرکا در صورتی که رضایت نامه قبلی منقضی یا باطل شده باشد ( در مشارکت های مدنی برای فروشگاه مجازی )

تبصره : رسیدگی به اختلافات ودعاوی حقوقی میان شرکا اعم از حقیقی و حقوقی بعد از صدور و تمدید پروانه کسب به عهده مراجع ذی صلاح قضایی می باشد .

۴- تصویر آگهی روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران ، در صورت ثبت هر نوع تغییرات در شرکت( برای اشخاص حقوقی )

۵- گواهی گذراندن دوره های آموزشی احکام تجارت و کسب و کار ( موضوع بند ن ماده ۳۰ قانون نظام صنفی )

ماده ۲۵: دارندگان پروانه کسب مجاز نیستند برای جلب مشتری درباره محصولات خود برخلاف واقع تبلیغ کنند . در غیر این صورت طبق ماده (۶۸) قانون نظام صنفی با آنها رفتار خواهد شد . مصادیق تبلیغ خلاف واقع مطابق آیین نامه اجرائی ماده (۷) قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان می باشد.

ماده ۲۶: اطلاعات زیر بایدبر روی وب سایت شرکت بازاریابی شبکه ای به نحو قابل رویت درج گردد .شرکت های بازاریابی شبکه ای در صورت فروش اینترنتی موظف به دریافت نماد اعتماد الکترونیکی مربوط نیز می باشند :

الف) قانون نظام صنفی، مقررات مربوط به بازاریابی شبکه ای و طرح سوددهی .

ب) مشخصات فنی و ویژگی های کاربردی واقعی کالا یا خدمات .

ج) آدرس پست الکترونیکی ، وب سایت ، شماره تلفن و یا هر روشی که مشتری در صورت نیاز بایستی از آن طریق با فروشنده ارتباط بر قرار کند.

د) کلیه هزینه هایی که بر عهده مشتری خواهد بود ( از جمله قیمت کالا و یا خدمات ، میران مالیات ارزش افزوده و هزینه حمل. )

ه) شرایط و فرایند عقد از جمله ترتیب و نحوه ، تحویل و یا اجرا ، فسخ ، ارجاع و خدمات پس از فروش .

تبصره : نحوه اعلام انصراف مصرف کننده از خرید کالا و دریافت خدمات می بایست از طریق قابل ثبت و استناد مانند ارسال پیام و یا پست الکترونیکی باشد .

و) موجودی به روز انبار .

ز) ایجاد درگاهی برای رسیدگی به شکایات ونارضایتی ها با قابلیت ارائه کد رهگیری .

ماده ۲۷: هر گونه تغییر در فرآیند کسب و کار فروشگاه مجازی همچنین اساسنامه ، طرح سوددهی و نرم افزار شرکت بازاریابی شبکه ای با رعایت مواد (۴) و (۷) این آیین نامه بلامانع است .

ماده ۲۸: مصرف کنندگان می توانند با تئجه به رنگ نماد اعتماد الکترونیکی و اطلاعاتی که با مراجعه مستقیم به سامانه اصناف و یا سامانه مرکز توسعه تجارت الکترونیکی کسب می نمایند از قانونی بودن فعالیت واحدهای صنفی موضوع این آیین نامه مطلع شوند .

ماده ۲۹: این آیین نامه در اجرای تبصره ماده (۸۷) قانون نظام صنفی مشتمل بر (۲۹) ماده و (۱۳) تبصره توسط اتاق اصناف ایران با همکاری دبیرخانه هیأت عالی نظارت و وزارتخانه های اطلاعات و ارتباطات و فناوری اطلاعات تهیه و در یکصد و هفتمین جلسه هیأت عالی نظارت تایید ودر تاریخ ۱۴/۴/۱۳۹۴ به تصویب وزیر صنعت ، معدن و تجارت رسید.

دستور العمل تأسیس و نحوه فعالیت ونظارت بر شرکت های بازاریابی شبکه ای

فعالیت رو به تزاید بازاریابی شبکه ای به مثابه پدیده ای نوین در چرخه دادو ستد و نظام توزیع کالا ، ضرورت ساماندهی و نظارت و قانونمند کردن آن را ایجاب می کند. دستورالعمل حاضر در همین راستا تهیه و تدوین شده و شامل تعاریف و مقررات ناظر بر نحوه تاسیس ، فعالیت و نظارت بر شرکت های بازاریابی شبکه ای است .

ماده ۱ : در این دستور العمل اسامی ذیل تعریف شده و استفاده می شوند :

کمیته نظارت :کمیته ای است ناظر بر مراحل صدور مجوز و نحوه فعالیت شرکت های بازاریابی شبکه ای که متشکل از نمایندگان وزارت اطلاعات ، وزارت (( صنعت ، معدن و تجارت )) نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و دادستانی کل کشور است .

دبیرخانه : دبیرخانه کمیته نظارت ، بر مراحل صدور مجوز و نحوه فعالیت شرکت های بازاریابی شبکه ای نظارت دارد.

مرجع ذی صلاح : وزارتخانه ، سازمان یا نهادی که طبق قوانین دولت جمهوری اسلامی ایران صلاحیت اظهار نظر تخصصی درباره موضوع های مربوطه را دارند .

متقاضی : شرکت درخواست کننده دریافت مجوز تأسیس و فعالیت بازاریابی شبکه ای است .

بازاریابی شبکه ای : یک روش فروش محصول است که شرکت هایی که از این روش استفاده می کنند، افرادی را به عنوان بازاریاب به دور از یک مکان ثابت تجاری برای فروش محصول به طور مستقیم به مصرف کننده نهایی به کار می گیرند . این در حالی است که بازاریاب توانایی تشکیل گروه فروش چند سطحی و دریافت پورسانت از فروش آن ها را دارد.

شرکت بازاریابی شبکه ای : شرکتی است که به روش تعریف شده در بند قبل برای عرضه کالای خود اقدام می کند.

بازاریاب : هر شخص حقیقی که به دور از یک مکان ثابت تجاری از طریق فروش کالا به مصرف کننده نهایی یا حمایت وتشویق شبکه زیر مجموعه خود، موجب گسترش فروش شرکت شود.

مصرف کننده : هر شخصی که کالا را به هدف غیر تجاری و صرفا جهت مصرف خریداری می کند.

کالا : عبارت است از یک یا چند گروه کالایی قابل عرضه توسط شرکت بازاریابی شبکه ای که به وسیه دبیرخانه کمیته نظارت تعیین و اعلام می گردد.

عضوگیری : تمامی فعالیت هایی که در راستای ملحق کردن یک بازاریاب جدید به شرکت، جهت بازاریاب شدن صورت می گیرد .

زیر مجموعه : بازاریابان دیگری که یک بازاریاب معرفی می کند و تحت حمایت و سرپرستی وی هستند .

طرح تجاری : طرحی که براساس آن شرکت بازاریابی شبکه ای ، در قبال فروش کالا توسط شخص بازاریاب یا بازاریابان زیر مجموعه وی ، حق الزحمه شان را محاسبه و به آن ها پرداخت می کند .

مجوز تأسیس : موافقت دبیرخانه با ثبت شرکت بازاریابی شبکه ای در اداره ثبت ، پس از طی مراحل پیش بینی شده در این دستور العمل است .

مجوز فعالیت : مجوزی است که از سوی دبیرخانه برای شروع به فعالیت شرکت بازاریابی جدید التأسیس ، پس از انطباق عملیات با ضوابط این دستور العمل ، اعطا می شود .

فصل دوم : شرایط و نحوه اخذ مجوز تأسیس و فعالیت

الف ) نحوه صدور مجوز تأسیس

ماده ۲ : اشتغال به فعالیت بازاریابی شبکه ای صرفا توسط اشخاص حقوقی و با رعایت مفاد این دستورالعمل مجاز است .

ماده ۳ : ارئه مجوز از سوی دبیرخانه به هیچ وجه موید عملکرد شرکت ، قبل از صدور مجوز نیست .

ماده ۴ : حداقل سرمایه برای شرکت های بازاریابی شبکه ای ۰۰۰/۰۰۰/۴۰۰ ریال است .

ماده۵ : متقاضیان تأسیس شرکت بازاریابی شبکه ای ، باید تقاضای خود را همراه با مدارک و اطلاعات ذیل به دبیرخانه تحویل دهند .

۵-۱ : تکمیل فرم شماره ۱ حاوی اطلاعات مرتبط با اعضای متقاضی تأسیس شرکت بازاریابی شبکه ای و نحوه فعالیت آن ؛

۵-۲ : تکمیل فرم شماره ۲ حاوی اطلاعات مربوط به طرح پرداخت حق الزحمه بازاریابان

۵-۳ : تکمیل فرم شماره ۳ حاوی اطلاعات مربوط به امور مالی متقاضی تأسیس شرکت بازاریابی شبکه ای .

۵-۴ : تکمیل فرم شماره ۴ حاوی اطلاعات پیوست اعم از کاتالوگ ها ، سایر اوراق و اسناد مد نظر متقاضی بازاریابی شبکه ای.

۵-۵ : ارائه مجوزهای لازم درخصوص کالاهای مد نظر در طرح بازاریابی شبکه ای از مراجع ذی صلاح ( در صورت لزوم ).

۵-۶ : بیان شفاف و دقیق شرایط و ابزار بازاریابی ، فروش ، توزیع ، استرداد، تبلیغ ، آموزش، اطلاع رسانی ، همه پرداخت ها و دریافت ها ، شرایط قرار داد بازاریابان و اخذ شکایت و رسیدگی به آن ها .

۵-۷ : بیان فرآیند بازاریابی و طرح تجاری به و صورت شفاف ، مستند ، قابل ارزیابی و نظارت ودارای توجیه اقتصادی .

ماده ۶ : متقاضی باید به طور شفاف نحوه تأمین کالا را بیان کند .

تبصره : کالای ارائه شده توسط متقاضی باید دارای (( ایران کد )) باشد .

ماده ۷ : تمامی تراکنش های مالی شرکت باید از طریق حساب های قانونی متقاضی در سیستم بانکی کشور صورت پذیرد .

ماده ۸ : فرآیند بازاریابی و طرح تجاری باید دارای شرایط ذیل باشد :

۸-۱ : گرانتر نبودن قیمت کالای ارائه شده در طرح، از قیمت متعارف بازار

۸-۲ : نبود خرید یا سرمایه گذاری اولیه اجباری و یا دریافت هر گونه وجه به هر دلیل، برای ورود به طرح تجاری ؛

۸-۳ : تأکید بر خرده فروشی کالا به مصرف کنندگان ؛

۸-۴ : محاسبه و پرداخت پورسایت صرفا بر اساس فروش کالا و نه عضوگیری یا هر نحو دیگر؛

۸-۵ : پرداخت پورسانت تا زمان اشتغال بازاریاب به فعالیت بازاریابی ؛

۸-۶ : ارائه مسیر مشخص برای ارائه شکایات توسط بازاریابان و مصرف کنندگان از طریق فراهم آوردن فرم قابل دسترس به هر دو صورت حضوری و آنلاین و رسیدگی و پاسخگویی به شکایات در مدت زمان حداکثر ۱۰ روز و ارائه پاسخ کتبی؛

۸-۷ : عدم اجبار مصرف کنندگان به عضویت در شرکت یا شبکه بازاریابی ؛

۸-۸ : عدم امکان هرگونه فروش کالا توسط یک بازاریاب به بازاریاب دیگر ؛

۸-۹ : بیشتر نبودن حق بازاریابی فروش کال توسط زیر مجموعه در برابر حق بازاریابی خرده فروشی همان کالا توسط فرد ؛

۸-۱۰ :ارائه گزارش مالی به بازاریابان صرفا پس از انجام عملیات بانکی و درج کد رهگیری تراکنش در سیستم بانکی کشور،

۸-۱۱ : پرداخت مجموع حق بازاریابی به بازاریاب ها متناسب با سود خرده فروشی کالاهای قابل عرضه توسط شرکت ،

۸-۱۲ : تخصیص حداقل ۴۰ درصد از مجموع حق بازاریابی به خرده فروشی کالا؛

۸-۱۳ : محاسبه پورسانت براساس درصدی از قیمت فروش کالا یا مبلغی ثابت به ازای هر فروش ؛

۸-۱۴ : پرداخت تمامی پورسانت ها به صورت نقدی و حداکثر در پایان هر ماه ؛

۸-۱۵ : جوایز پیش بینی شده در طرح تجاری شرکت باید معین و مشخص بوده و نباید به صورت بن خرید یا از محصولات خود شرکت باشد .

ماده ۹ : دبیرخانه در صورت تایید اطلاعات دریافت شده از متقاضی و احراز سایر شرایط اقدام به صدور مجوز تأسیس خواهد کرد .

تبصره مجوز تأسیس شرکت صرفا به منظور انجام کارهای ثبتی صادر می شود و شروع به فعالیت شرکت منوط به طی فرآیند اخذ فعالیت است .

ماده ۱۰ : ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها و هر گونه تغییر در آن، موکول به مجوز تأسیس صادره از دبیرخانه است .

ماده ۱۱ : اعتبار مجوز تأسیس صادره برای ثبت شرکت از تاریخ صدور به مدت شش ماه است .

ماده ۱۲ : دبیرخانه پس از اتمام فرآیند تأسیس و حصول اطمینان از انطباق مدارک با مقررات موضوعه و احراز صلاحیت متقاضیان، مجوز تأسیس را صادر و یا پاسخ منفی خود را اعلام می کند .

ماده ۱۳ : شرکت متقاضی تا قبل از اخذ مجوز فعالیت، مجاز به استفاده از هر عبارت و عنوانی که مفهوم اخذ مجوز یا تحت نظارت دبیرخانه بودن را تداعی کند ، نمی باشد .

ماده ۱۴ : شرکت بازاریابی شبکه ای می تواند ، اقدام به تأسیس شعبه رسمی با ثبت در اداره ثبت شرکت ها و اعلام به دبیرخانه کند و تمامی فعالیت های شرکت به غیر از فروش مستقیم به مصرف کننده نهایی باید صرفا در محل دفتر مرکزی یا شعب مورد تأیید دبیر خانه صورت پذیرد .

تبصره : هیچ بازاریابی، حق گرفتن مکانی را تحت عنوان دفتر آموزش و یا هر عنوان دیگر ندارد.

ب) شرایط و نحوه اخذ مجوز فعالیت

ماده ۱۵ : متقاضی باید شرکت خود را حداکثر طی یک ماه پس از اخذ مجوز تأسیس ، در اداره ثبت ، به صورت سهامی خاص ثبت کرده و اساسنامه ( مطابق با نمونه اساسنامه ) و روزنامه رسمی را به دبیرخانه ارائه کند.

تبصره ۱ : فعالیت بازاریابی شبکه ای باید صرفا به عنوان تنها فعالیت مجاز شرکت ، در اساسنامه آن قید شود.

تبصره ۲ : حوزه مجاز فعالیت شرکت های ثبت شده در خارج از تهران فقط در محدوده استان ثبت شده است .

ماده ۱۶ : شرکت موظف است ، ضمانت نامه های مالی به میزان ۰۰۰ ،۰۰۰ ،۰۰۰ ،۵ ریال ، به دبیرخانه ارائه کند .

ماده ۱۷ : متقاضی موظف است، نرم افزار خود را حداکثر ۳ ماه پس از اخذ مجوز تأسیس به دبیرخانه ارائه و تأییدیه مربوطه را از دبیرخانه اخذ کند .

ماده ۱۸ : دبیرخانه پس از دریافت مدارک و نرم افزار مربوطه و حصول اطمینان از انطباق آن ها با مقررات و طرح های ارائه شده توسط متقاضی ، مجوز فعالیت را صادر می کند .

ماده ۱۹ : اعتبار مجوز فعالیت صادره از تاریخ صدور برای دو سال است .

تبصره : در صورت عدم فعالیت شرکت بیش از سه ماه متوالی، مجوز فعالیت صادره به تشخیص دبیرخانه باطل می شود .

فصل سوم : نحوه نظارت بر فعالیت شرکت های بازاریابی شبکه ای

ماده ۲۰ : شرکت ضمن رعایت ضوابط مندرج در مفاد اساسنامه خود و طرح تجاری مصوب، موظف به رعایت تمامی قوانین و مقررات ذی ربط، مفاد این دستورالعمل و دستورات دبیرخانه که به موجب مقررات صادر می شود، است.

ماده ۲۱ : مسئولیت نظارت بر فعالیت شرکت های بازاریابی شبکه ای بر عهده دبیرخانه است.

ماده ۲۲ : شرکت موظف است، آمار و اطلاعات مورد نیاز دبیرخانه را به نحوی که دبیرخانه تعیین می کند، تأمین و ارسال کند.

ماده ۲۳ : دبیرخانه در هر زمان که تشخیص دهد، بازرسان خود را جهت رسیدگی به حساب ها و نحوه فعالیت شرکت، اعزام می کند . مدیران شرکت موظفند ، تمامی اسناد ، مدارک ودفاتر خود را جهت انجام این گونه رسیدگی ها ارائه کرده و

امکان رسیدگی جامع و کافی را برای بازرسان اعزامی دبیرخانه فراهم کنند.

ماده ۲۴ : در صورتی که گزارش بازرسان دبیرخانه چه در مراجعه حضوری و چه با بررسی سوابق و مطالعه فعالیت های شرکت، حاکی از تخلف از قوانین، مقررات و دستور العمل مرتبط باشد، دبیرخانه، یک یا چند مورد از اقدامات نظارتی زیر را به اجرا می گذارد .

۲۴-۱ : ابلاغ تخلفات صورت گرفته، انجام بازرسی موردی، مذاکره با مسئولان شرکت، اخذ توضیحات لازم و اجرای فوری اقدامات اصلاحی برای رفع تخلف ؛

۲۴-۲ : الزام مدیران شرکت به تهیه گزارش در خصوص برنامه زمانی مربوط به چگونگی رفع تخلفات انجام شده و بازگشت به شرایط عادی :

۲۴-۳ : الزام مدیران شرکت به تهیه صورت های مالی ، گزارش حسابرس و بازرس قانونی در مقاطع مد نظر ،

۲۴-۴ : تکلیف به مدیران شرکت برای به کارگیری بازرس یا حسابرس مقیم برای مدت معین ،

۲۴-۵ : اعمال برخی محدودیت ها در شاخه های مختلف فعالیت شرکت ،

۲۴-۶ : تذکرکتبی به مدیران شرکت، حاوی بیان تخلفات احرازی و دستور رفع تخلفات صورت گرفته ظرف مدت زمان معین،

۲۴-۷ :فرا خواندن مدیر عامل و یا اعضای هیأت مدیره شرکت، جهت ادای توضیحات در خصوص تخلفات،

۲۴-۸ : درج تخلفات و برخوردها با شرکت در سایت دبیرخانه،

۲۴-۹ : تعلیق مجوز فعالیت و اعلام به نیروی انتظامی جهت متوقف کردن فعالیت شرکت ؛

۲۴-۱۰ : سایر اقدامات قانونی حسب ضرورت .

ماده ۲۵ : در صورتی که دبیرخانه تمام یا بخشی از فعالیت یک شخص حقیقی یا حقوقی ( اعم از انتفاعی یا غیرانتفاعی ) را مصداق عملیات بازاریابی شبکه ای بدون مجوز تشخیص دهد، با هماهنگی نیروی انتظامی اقدامات لازم جهت متوقف کردن فعالیت های شخص، شرکت یا مؤسسه را به اجرا خواهد گذاشت .

فصل چهارم : متفرقه

ماده ۲۶ : شرکت باید از هرگونه ادعا و وعده هایی که منجر به گمراهی مصرف کننده یا بازاریاب گردد ، مانند : مقایسه گمراه کننده کالا ، فرصت درآمدی دیگر شرکت ها و .... اجتناب کند .

ماده ۲۷ : شرکت باید مشخصات کامل کالا و قیمت مصرف کننده را در سایت ، تبلیغات مکتوب و بر روی بسته بندی کالا درج کرده و به مصرف کنندگان ارائه کند.

تبصره : شرکت باید موجودی انبار خود رابه صورت بر خط بر روی سایت خود قرار دهد؛ به گونه ای که به محض ثبت یک سفارش از موجودی مذکور کسر گردد .

ماده ۲۸ : در هنگام فروش کالا به مصرف کننده ، باید برای وی رسید رسمی صادر شود.

ماده ۲۹ : شرکت ها و بازاریابان حق وعده هر گونه امتیاز یا تخفیفی در ازای خرید کالا، بدون درج در طرح تجاری شرکت را ندارند .

ماده ۳۰ : شرکت ها نباید بازاریابان را تشویق به خرید عمده کالا بیش از توان فروش یا مصرف در یک دوره مشخص کنند . مقدار فروش و فرصت زمانی لازم برای واجد صلاحیت شدن ادامه حضور در طرح باید در حد معقول باشد .

ماده ۳۱ : با فسخ قرارداد بازاریاب با شرکت، شرکت باید در صورت درخواست بازاریاب، کالاهای خریداری شده توسط بازاریاب در طی ۱۲ ماه منتهی به تاریخ فسخ را باز پس گیرد. شرکت موظف خواهد بود، ۹۰ درصد قیمت خرید کالاها را به بازاریاب مسترد کند.

تبصره ۱ : این ماده ، فقط شامل کالاهایی می شود که قابل فروش مجدد هستند .

تبصره ۲ : شرکت می تواند، پورسانت پرداخت شده به بازاریابان در ازای این کالاها را از مبلغ اولیه کسر کند .

ماده ۳۲ : مسئولیت فعالیت بازاریابان به عهده شرکت است، مگر این که شرکت ادله ای ارائه کند که نشان دهد این فعالیت به آن شرکت ارتباطی نداشته و اقدامات لازم را برای جلوگیری از آن انجام داده است .

ماده ۳۳ : شرکت ها نباید به جذب و عضو گیری افراد از گروه های ذیل مبادرت کنند :

۳۳-۱ : افراد کمتراز ۱۸سال ؛

۳۳-۲ : کارمندان خود شرکت ؛

۳۳-۳ : تمامی افراد دارای مسئولیت نظارت و کنترل بر شرکت های بازاریابی شبکه ای .

تبصره : بازاریابی در محیط هایی که فعالیت تجاری در آنها مجاز نیست، مانند محیط های اداری، نظامی، آموزشی و فرهنگی ، ممنوع است .

ماده ۳۴ : صورت های مالی پایان دوره و عملکرد شرکت باید توسط حسابرسان مورد تأیید دبیرخانه که از بین حسابرسان رسمی عضو جامعه حسابرسی انتخاب می شوند ، بررسی و درباره آن اظهار نظر شود.

ماده ۳۵ : توقف فعالیت و یا انحلال شرکت موکول به طی مراحل قانونی، اطلاع قبلی و مکتوب به دبیرخانه و درباره توقف و انحلال اختیاری کسب موافقت دبیرخانه ضروری خواهد بود .

ماده ۳۶ : ترتیبات انحلال شرکت در چار چوب قوانین و مقررات ذی ربط به نحوی انجام می شود که تعهدات شرکت در برابر مصرف کنندگان و بازاریابان به طور کامل انجام گردد، در هر حال؛ پرداخت مطالبات ناشی از پیش دریافت اخذ شده از مصرف کنندگانی که کالای آنها تحویل داده نشده، دارای اولویت است.

ماده ۳۷ : شرکت ها و بازاریابان باید از اطلاعات شخصی که از بازاریابان و مصرف کنندگان در اختیار دارند، محافظت کرده و آن را به جز مراجع قانونی، در اختیار دیگران قرار ندهند.

ماده ۳۸ : شرکت بازاریابی شبکه ای باید دوره های آموزشی مشتمل بر آموزش این دستور العمل، مفاهیم پایه بازاریابی شبکه ای، طرح تجاری ، محصولات و منشور اخلاقی شرکت را به طور رایگان برگزار کرده و در پایان به شرکت کنندگان گواهی نامه پایان دوره اعطا کند.

تبصره ۱ : مسئولیت قانونی دوره های آموزش از لحاظ محتوا به عهده شرکت بازاریابی شبکه ای است .

تبصره ۲ : بازاریابان حق تشکیل جلسات را در خارج از شعبه های رسمی شرکت ندارند .

ماده ۳۹ : شرکت بازاریابی شبکه ای موظف است ؛ هر گونه تغییر در طرح تجاری ، فهرست کالاها ، آدرس شرکت و شعبات ویا نرم افزار خود را ابتدا به تأیید دبیرخانه رسانده و تنها در صورت تأیید ، اصلاحات را اعمال کند .

ماده ۴۰ : شرکت های بازاریابی شبکه ای داری مجوز فعالیت ، باید دستورالعمل را به اطلاع بازاریابان و مصرف کنندگان خود برسانند و نیز موظف به قرار دادن این دستور العمل بر روی سایت اینترنتی خود هستند .

ماده ۴۱ : شرکت ها مظفند ، برای انعقاد قرارداد با بازاریابان ، فرم قراردادی را که توسط دبیرخانه کمیته نظارت در اختیار آنها قرار داده می شود، به کار گیرند .

تبصره : قرارداد تنظیم شده نباید حاوی شرایطی باشد که با مفاد قرار داد نمونه، تعارض یا تضاد داشته باشد.

ماده ۴۲ : تمامی شرکت ها باید هر سه ماه یک بار اطلاعات مربوط به میزان فروش، خرید، جزئیات پورسانت ها، پاداش ها، تخفیفات، تحویل کالاها، ابطال ها و هرگونه اطالاعات مربوطه را برای بازاریابان فراهم کنند. پرداخت تمامی مطالبات آنان باید در زمان توافقی شده صورت گیرد و تأخیر در پرداخت خلاف مقررات است .

ماده ۴۳ : پرداخت هر گونه وجه، کالاو... به مصرف کنندگان یا بازاریابان و یا تعهد آن، که در طرح تجاری شرکت پیش بینی نشده، ممنوع است .

ماده ۴۴ : هر شرکت موظف به صدور یک کارت شناسایی برای بازاریاب است. کارت شناسایی حاوی اطلاعات : نام، نام خانوادگی، نام پدر، کد ملی، کد واحد، شناسه بازاریاب و نام شرکت است .

این دستورالعمل در یک مقدمه ، چهار فصل ، ۴۴ ماده و ۱۳ تبصره تهیه و در جلسه مورخ ۲/۷/۱۳۹۱ به تصویب معاونت توسعه بازرگانی داخلی رسیده و تمامی شرکت های دارای مجوز باید ظرف مدت ۳ ماه از این تاریخ در قبال تطبیق طرح تجاری خود با دستورالعمل جدید اقدام کنند .

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت (حسب مورد با تصریح به مغایرت با قانون یا شرع یا خروج از حدود اختیارات)

شاکی آیین نامه و دستورالعمل مذکور را مغایر موازین شرع اعلام نموده و درخواست کرده بر اساس تبصره (۲ ) ماده ۸۴ قانون دیوان جهت اظهار نظر ... فقهای شورای نگهبان ارسال شود. شاکی تصویر استفتائاتی از رهبر انقلاب را ضمیمه نموده است .

  • خلاصه مدافعات طرف شکایت

از طرف شکایت پاسخی در پرونده ملاحظه نشد .

  • چنانچه ادعای مغایرت مقرره مورد اعتراض با موازین شرعی مطرح شده است نظریه شورای نگهبان نوشته شود :

موارد سئوال فی نفسه خلاف موازین شرع شناخته نشد .

رأی هیأت تخصصی اقتصادی ، مالی و اصناف

با مداقه در اوراق و محتوای پرونده، بر مبنای نامه شماره ۲۹۰۹/۱۰۰/۹۵ مورخ ۲۴/۸/۹۵ دبیر شورای محترم نگهبان ، موضوع بندهای (ب ) و ( ج ) ماده (۱ ) آیین نامه اجرایی چگونگی صدور و تمدید پروانه کسب و نحوه نظارت بر افراد صنفی در فضای مجازی و ماده (۱) دستورالعمل تأسیس و نحوه فعالیت نظارت بر شرکت های بازایابی شبکه ای ، در جلسه مورخ ۱۹/۸/۹۵ فقهای معظم شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و نظر فقهاء به شرح ذیل اعلام می گردد : (( موارد سؤال فی نفسه خلاف موازین شرع شناخته نشد.)) لذا با در نظر گرفتن مراتب فوق البیان به استناد بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ رأی به رد شکایت صادر و اعلام می کند. رأی صادره ظرف مدت بیست روز از سوی ریاست ارزشمند دیوان و یا ده نفر از قضات گرانقدر دیوان قابل اعتراض است.

زین العابدین تقوی

رئیس هیأت تخصصی اقتصادی ، مالی و اصناف

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10891

مواد مرتبط