رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۲۸ ،کلاسه پرونده: ۱۸۶/۹۰)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند (ر) ماده ۶ آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده واحده قانون راجع به تمرکز امور مربوط به تاکسیرانی شهر تهران

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند (ر) ماده ۶ آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده واحده قانون راجع به تمرکز امور مربوط به تاکسیرانی شهر تهران
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بند (ر) ماده ۶ آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده واحده قانون راجع به تمرکز امور مربوط به تاکسیرانی شهر تهران
کلاسه پرونده۱۸۶/۹۰
تاریخ رأیشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۳
شماره دادنامه۲۸

بسمه تعالی

شماره دادنامه : ۲۸ تاریخ صدور : ۱۷/۳/۹۳

مرجع رسیدگی : هیأت تخصصی اقتصادی ، مالی و اصناف

شاکی : ایرج قاسمی

طرف شکایت : سازمان تاکسیرانی شهر تهران

گردشکار

خلاصه دادخواست شاکی با ذکر دلیل مغایرت مصوبه با قانون یا شرع

شاکی با تقدیم دادخواست فوق اعلام داشته است از آنجائیکه تاکسیرانی در هیچ یک از قوانین جمهوری اسلامی ایران شغل تعریف نشده لذا بند (ر) ماده ۶ آیین نامه مربوط به تاکسیرانی مصوب سال ۷۴ هیأت وزیران مغایر اصل ۲۰ و ۲۲ قانون اساسی و نیز مواد ۵۷۰ و ۵۹۸ و ۶۰۵ قانون مجازات اسلامی بوده بنا به مراتب مذکور ابطال آن مورد استدعاست .

خلاصه مدافعات مشتکی عنه

معاونت حقوقی رئیس جمهور طی لایحه دفاعیه شماره ۵۸۰۱۵۷۳ مورخ ۲۶/۱۱/۱۳۹۰ در دفاع از شکایت شاکی اعلام کرده است ۱ نظر به اینکه شکایت از آئین نامه موصوف قبلا در هیأت عمومی دیوان مورد رسیدگی قرارگرفته و منجر به صدور دادنامه های شماره ۳۸۴ مورخ ۲۲/۹/۱۳۸۹ و ۳۱۲ مورخ ۲۳/۸/۱۳۷۸ شده است که به موجب آنها آیین نامه اجرایی یاد شده در حدود اختیارات هیأت وزیران تشخیص و مقررات مورد اعتراض از آیین نامه موافق قانون شناخته شده است بنابراین با وجود رأی قبلی رسیدگی و درخواست مجدد ابطال مصوبه موضوعا منتفی است .

۲ با عنایت به اینکه تاکسیرانی به وجب قانون نظام صنفی مصوب ۱۳۸۲ از مصادیق فعالیت های صنفی محسوب

می شود لذا دارنده پروانه تاکسیرانی فرد صنفی است که مستنبط از مفهموم بند ز ماده ۳۷ همان قانون ملزم به اجرای مقررات از جمله مقررات انتظامی و بیمه گذاری و سایر مقررات مرتبط با واحد صنفی خود است بنابراین نداشتن شغل دیگر در خصوص متقاضی بهره برداری که پروانه تاکسیرانی نیز به نام وی صادر شده است به جهت تحقق شرایط مندرج در ماده ۱۲ آیین نامه مورد شکایت به ویژه جزء الف بند ۳ همان ماده راجع به تعهد متقاضی پروانه به ارائه روزانه حداقل یک نوبت کاری ۸ ساعت موافق با قانون نظام صنفی کشور و ضروری است .

امضاء تهیه کننده گزارش : علی اکبر رشیدی

موضوع در جلسه مورخ .......... / .......... / .......... هیأت تخصصی اقتصادی ، مالی و اصناف مطرح ، نظریه هیأت به شرح آتی اعلام می گردد .

رأی هیأت تخصصی اقتصادی ، مالی و اصناف

در خصوص شکایت آقای ایرج قاسمی فرزند محمد تقی به طرفیت سازمان تاکسیرانی شهرداری تهران به خواسته ابطال ماده شش آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده واحده قانون راجع به تمرکز امور مربوط به تاکسیرانی شهر تهران ، نظر به این که بر مبنای ماده واحده لایحه قانونی راجع به تمرکز امور مربوط به تاکسیرانی شهر تهران زیر نظر شهرداری تهران مصوب ۲۸/۳/۵۹ شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران به منظور ایجاد هماهنگی در سیستم حمل و نقل شهری ، مسائل مربوط به تاکسیرانی در شهر تهران زیر نظر شهرداری تهران قرار گرفته و طبق قسمت آخر تبصره الحاقی به ماده واحده مزبور ، تهیه آیین نامه های اجرایی قانون به عهده سازمان شهرداری های کشور با هماهنگی وزارت کشور و تصویب آن به هیأت وزیران محول شده است . بنابراین آیین نامه اجرایی مورد شکایت به تجویز مقررات مذکور تهیه و تصویب گردیده ، النهایه خلاف و خارج از اختیار نمی باشد ، لذا به استناد بند ب ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ رأی به رد شکایت صادر و اعلام می کند . رأی صادره ظرف مدت بیست روز از تاریخ صدور ، از سوی ریاست ارزشمند دیوان یا ده نفر از قضات محترم دیوان قابل اعتراض است .

زین العابدین تقوی

رئیس هیأت تخصصی اقتصادی ، مالی و اصناف

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10045