رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۳۱۲ - ۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۳۱۱ ،کلاسه پرونده: ه ع ۹۶/۳۷۸ و ۹۶/۴۱۶)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه های شماره ۲۵۶۷-۱۶۱۱ مورخ ۲۵/۱۰/۱۳۹۳ و ۶۲-۸۹۰۸ مورخ ۲۸/۱۱/۱۳۹۳ اداره بهداشت و درمان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه های شماره ۲۵۶۷-۱۶۱۱ مورخ ۲۵/۱۰/۱۳۹۳ و ۶۲-۸۹۰۸ مورخ ۲۸/۱۱/۱۳۹۳ اداره بهداشت و درمان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بخشنامه های شماره ۲۵۶۷-۱۶۱۱ مورخ ۲۵/۱۰/۱۳۹۳ و ۶۲-۸۹۰۸ مورخ ۲۸/۱۱/۱۳۹۳ اداره بهداشت و درمان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران
کلاسه پروندهه ع ۹۶/۳۷۸ و ۹۶/۴۱۶
تاریخ رأیچهارشنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۷
شماره دادنامه۳۱۲ - ۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۳۱۱

هیأت تخصصی استخدامی

شماره پرونده : ه ع ۹۶/۳۷۸ و ۹۶/۴۱۶ دادنامه :۳۱۲- ۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۳۱۱ تاریخ : ۲۸/۹/۹۷

شاکی : خانم ها ناهید گله بان و اعظم باقری سبزوار

  • طرف شکایت : معاونت نیروی انسانی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران - اداره بهداشت و درمان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران - سازمان بازنشستگی نیروهای مسلح
  • موضوع شکایت وخواسته:ابطال بخشنامه های شماره ۲۵۶۷-۱۶۱۱ مورخ ۲۵/۱۰/۱۳۹۳ و ۶۲-۸۹۰۸ مورخ ۲۸/۱۱/۱۳۹۳ اداره بهداشت و درمان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران

متن مقرره مورد شکایت

بخشنامه ۲۵۶۷-۱۶۱۱ مورخ ۲۵/۱۰/۱۳۹۳ - موضوع : عدم بازنشستگی پیش از موعد کارکنان پرستار

۱. مستند به شماره نامه ۷۲/۱۱۰/۹۳/ن/ کلی -۱۳/۱۰/۹۳ معاونت نیروی انسانی نزاجا و ابلاغیه ستاد کل نیروهای مسلح، بازنشستگی پیش از پایان ۳۰ سال خدمت کارکنان (تبصره ۲ ماده ۱۱۰ و ماده ۱۲۷ قانون آجا) ممنوع گردیده است.

۲. ستاد آجا اخیرا طی بخشنامه شماره ۱۸۳/۱۰۸۱/ی- ۴/۸/۱۳۹۳ تصریح نموده ((اعطای سنوات ارفاقی بازنشستگی کارکنان از جمله شاغلین مشاغل سخت و زیان آور و پرستاران از اختیارات سازمانها بوده لذا براساس فرمان نیروی انسانی سال ۱۳۹۳ آجا (ابلاغی از ستاد کل نیروهای مسلح) اقدام درخصوص بازنشستگی پیش از موعد کارکنان مذکور ممنوع و با متخلفین برابر قانون برخورد خواهد شد.))

علیهذا دستور فرمایید ضمن ابلاغ مفاد متن به کارکنان پایور و رعایت ضوابط ابلاغی، به منظور جلوگیری از تعاطی مکاتبات، از مراجعه حضوری کارکنان به ارگانها و سایر مبادی، همچنین ارسال هرگونه گزارش بازنشستگی پیش از موعد (موضوع سنوات ارفاقی و مشاغل سخت و زیان آور) خودداری و در صورت مشاهده ترتیب اثر داده نخواهد شد.

رئیس اداره بهداشت، امداد و درمان نزاجا

بخشنامه شماره ۶۲-۸۹۰۸ مورخ ۲۸/۱۱/۱۳۹۳ - موضوع : بازنشستگی پیش از موعد

معاونت نیروی انسانی نزاجا طی شماره نامه ۴۸۹/۱۰/۱۶۱۱- ۱۲/۱۱/۹۳ اعلام نموده برابر تدابیر ابلاغی و فرمان سال ۹۳ نیروی انسانی رهایی پیش از موعد (بازنشستگی کارکنان به استناد تبصره ۲ ماده ۱۱۰ قانون آجا) از دستور کار خارج گردیده لذا دستور فرمایید تا ابلاغ تدابیر جدید از درخواست بازنشستگی پیش از موعد و ارسال مدارک کارکنانی که سنوات خدمتی آنها به سقف ۳۰ سال نرسیده اکیدا خودداری نمایند. معاون اداری اداره بهداشت، امداد و درمان نزاجا

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت :

۱. به موجب تبصره ۳ قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور مصوب ۱۳۶۷ و تبصره ۱ آیین نامه اجرایی این قانون، شاغلین مشاغل سخت و زیان آور که وظایف مربوط به شغل آنان باعث بروز ناراحتی های جسمی و روحی می گردد، می توانند با داشتن حداقل بیست سال سابقه خدمت براساس درخواست کتبی خود با حداکثر پنج سال ارفاق بازنشسته شوند. از سوی دیگر براساس قانون شمول تبصره ۳ قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور به کارکنان واحدهای صنعتی و تحقیقاتی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مصوب ۱۳۷۱، پرستاران نیروهای مسلح و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مشمول مقررات تبصره ۳ قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور مصوب ۱۳۶۷ مجلس شورای اسلامی می گردند. در عین حال به موجب مصوبه شماره ۷۶۶۵۰ ت ۹۲۹ مورخ ۱۷/۱۰/۱۳۶۸ هیأت وزیران نیز مقرر شده است که پرستاری و بهیاری از مشاغل سخت و زیان آور بوده و متصدیان مشاغل مذکور می توانند از مزایای سنوات ارفاقی استفاده کنند. به علاوه تبصره ۱ ماده ۱۰۳ قانون مدیریت خدمات کشوری نیز سابقه مذکور در این ماده (۳۰ سال برای مشاغل غیرتخصصی و ۳۵ سال برای مشاغل تخصصی) و همچنین شرط سنی مزبور در این ماده (۶۰ سال) را برای متصدیان مشاغل سخت و زیان آور و جانبازان و معلولان تا پنج سال کمتر قابل محاسبه اعلام کرده است. بنا به مراتب، پرستاران نیروهای مسلح می توانند مشمول مزایای تبصره ۳ قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور مصوب ۱۳۶۷ باشند و مفاد مقررات مورد شکایت که بر اساس آنها هرگونه اقدام درخصوص بازنشستگی پیش از موعد این گروه ممنوع اعلام شده مغایر با حکم مقرر در تبصره ۳ قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور مصوب ۱۳۶۷ و قانون شمول تبصره ۳ قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور به کارکنان واحدهای صنعتی و تحقیقاتی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مصوب ۱۳۷۱ می باشد.

۲. به موجب تبصره ۱ ماده ۱۱۰ قانون ارتش جمهوری اسلامی ایران، در مواقع استثنائی و نیاز ارتش و تمایل پرسنل، در صورت تصویب هیأت مذکور در ماده ۱۰۵ این قانون بازنشستگی به مدت محدود به تعویق خواهد افتاد. با توجه به اینکه در این تبصره تمایل پرسنل هم به عنوان یکی از شرایط تعویق بازنشستگی اعلام شده؛ صدور مقررات مورد شکایت که به طور یک جانبه اقدام درخصوص بازنشستگی پیش از موعد این گروه را ممنوع اعلام کرده اند، مغایر با تبصره ۱ ماده ۱۱۰ قانون ارتش جمهوری اسلامی ایران می باشد.

۳. براساس رأی وحدت رویه ۸۶۵ مورخ ۱۸/۱۲/۱۳۸۷ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری : شغل شاکیان به عنوان پرستار از جمله مشاغل سخت و زیان آور اعلام گردیده است و نتیجتا در اجرای تبصره ۳ ماده واحده قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور ذیحق به استفاده از حداکثر پنج سال خدمت ارفاقی بوده اند. با توجه به مفاد این رأی، مقررات مورد شکایت که مانع از اعطای سنوات ارفاقی به پرستاران نیروهای مسلح می باشند با مفاد رأی یاد شده مغایرت دارند.

  • خلاصه مدافعات طرفین شکایت :

- مدیر دفتر حقوقی سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح به موجب لوایح شماره ۲۲۴۸/۲۰/۱۱۳۹۱۰/۹۵/۴۸۰۵ مورخ ۲۴/۵/۱۳۹۵ و ۲۵۰۵/۲۰/۱۱۴۰۳۵/۹۵/۴۸۰۵ مورخ ۱۰/۶/۱۳۹۵ در پاسخ به دادخواست شاکیان اعلام کرده است :شاکیان به عدم اعمال مزایای مشاغل سخت و زیان آور در دوران اشتغال معترض هستند و با توجه به اینکه مطابق ابلاغیه ستاد کل نیروهای مسلح به شماره ۳۰/۳۳/۲۰۶/ط مورخ ۲۹/۷/۱۳۸۷ مسئولیت تنظیم و تکمیل و اصلاح و ارسال کلیه اطلاعات موجود در سامانه سازمان بازنشستگی نیروهای مسلح (که ملاک و مبنای برقراری حقوق افراد است) برعهده سازمانهای نیروهای مسلح (یگانهای خدمتی) است و سازمان تأمین اجتماعی و صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح صرفا مجری اطلاعات ارسالی می باشند؛ بنابراین در صورت اعتراض به عدم اعمال مزایایی خاص، این اعتراضات باید به طرفیت یگان خدمتی فرد مطرح و پیگیری شود و از این رو، صدور رأی به رد شکایت شاکیان به طرفیت این سازمان مورد تقاضاست.

- مدیر امور حقوقی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران به موجب لوایح شماره ۱۵۲۲/۴/۸۷۳۲/۹۵ مورخ ۱۵/۶/۱۳۹۵ و ۱۹۳۷/۴/۸۷۳۲/۹۵ مورخ ۲۷/۷/۱۳۹۵ در پاسخ به دادخواست شاکیان اعلام کرده است : به استناد آیین نامه اجرایی قانون شمول تبصره ۳ قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور به کارکنان واحدهای صنعتی و تحقیقاتی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ، پرستاران نیروهای مسلح به شرط داشتن حداقل (۲۰) سال سابقه خدمتی براساس درخواست کتبی خود و تصویب آن طبق مقررات می توانند بازنشسته شوند. با توجه به اینکه قانونگذار در متن ماده واحده قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور مصوب ۱۳۶۷ و ماده ۲ آیین نامه اجرایی قانون تسری مفاد تبصره ۳ قانون فوق الذکر به شاغلان سخت و زیان آور کلیه نیروهای نظامی و انتظامی، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمانهای وابسته مصوب ۱۳/۷/۱۳۷۹ کلمه می تواند را به کار برده است، لذا حکم مواد مذکور تخییری بوده و تکلیفی را برای سازمان ایجاد ننموده و در حال حاضر نیز برابر ضوابط ابلاغی ستاد کل نیروهای مسلح اعطای سنوات ارفاقی از دستور کار ارتش جمهوری اسلامی ایران خارج شده است و بنا به مراتب فوق، رد دادخواست شاکیان مورد تقاضاست.

  • پرونده در جلسه مورخ ۱۱/۹/۱۳۹۷ هیأت تخصصی استخدامی مطرح و پس از استماع گزارش تهیه شده از سوی عضو محترم قضایی هیات جناب آقای رشیدی ، موضوع مورد بحث و بررسی قرار گرفت که در مورد بخشی از مقرره مورد شکایت موضوع به اتفاق نظر به شرح زیر قابل ابطال تشخیص داده شدکه جهت اتخاذ تصمیم به هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ارسال می گردد و در مورد بخش دیگر مقرره مورد شکایت ، اعضاء هیات به اتفاق نظر موضوع را قابل ابطال تشخیص ندادند که به طور مجزا در مورد آن رأی صادر می شود.
  • پرونده در جلسه مورخ ۱۱/۹/۱۳۹۷ هیأت تخصصی استخدامی مطرح و پس از استماع گزارش تهیه شده از سوی عضو محترم قضایی هیات جناب آقای رشیدی ، موضوع مورد بحث و بررسی قرار گرفت که به اتفاق نظر بخشی از مقرره مورد شکایت به شرح زیر قابل ابطال تشخیص داده نشد که در مورد آن رأی صادر می گردد.

رأی هیأت تخصصی

در خصوص بند ۱ بخشنامه ۲۵۶۷-۱۶۱۱ مورخ ۲۵/۱۰/۱۳۹۳ و بخشنامه شماره ۶۲-۸۹۰۸ مورخ ۲۸/۱۱/۱۳۹۳صادره از اداره بهداشت، امداد و درمان نزاجا مبنی بر عدم اجازه بازنشستگی پیش از موعد کارکنان مستند به تبصره ۲ مواد ۱۱۰ و ۱۲۷ قانون آجا با توجه به اینکه تبصره ۲ ماده ۱۱۰ قانون ارتش مقرر داشته است : پرسنلی که دارای حداقل ۲۵ سال سابقه خدمت باشند می توانند شخصا تقاضای بازنشستگی نمایند . قبول یا رد تقاضای آنان موکول به نظر نیرو یا سازمان مربوط می باشد و صرف تقاضای بازنشستگی رافع مسئولیت های محوله نخواهد بود. بنابراین از آنجائیکه قانون گذار اختیار بازنشستگی پیش از موعد کارکنان ارتش را موکول به نظر نیرو یا سازمان مربوطه کرده و مستند به تبصره مذکور ارتش در این خصوص اختیار دارد ،لذا این قسمت از بخشنامه های مورد شکایت به شرح فوق مغایرتی با قانون نداشته و قابل ابطال تشخیص داده نمی شود . این رأی مستند به بند ب ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری صادر و ظرف بیست روز پس از صدور،از سوی ده تن از قضات یا رئیس محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض می باشد.

رضا فضل زرندی

رئیس هیات تخصصی استخدامی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 11692