رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۳۵۳ - ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۳۵۲ ،کلاسه پرونده: ه ع/۹۷/۹۹۶ و ۹۷/۱۵۱۷ )

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه مورخ ۲۲/۵/۹۴ شورای برنامه ریزی و توسعه استان خراسان رضوی در مورد اعطاء اختیار تصویب طرح هادی به کار گروه زیر بنایی و شهرسازی

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه مورخ ۲۲/۵/۹۴ شورای برنامه ریزی و توسعه استان خراسان رضوی در مورد اعطاء اختیار تصویب طرح هادی به کار گروه زیر بنایی و شهرسازی
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال مصوبه مورخ ۲۲/۵/۹۴ شورای برنامه ریزی و توسعه استان خراسان رضوی در مورد اعطاء اختیار تصویب طرح هادی به کار گروه زیر بنایی و شهرسازی
کلاسه پروندهه ع/۹۷/۹۹۶ و ۹۷/۱۵۱۷   
تاریخ رأیچهارشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۸
شماره دادنامه۳۵۳ - ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۳۵۲

هیات تخصصی اراضی ، شهرسازی

شماره پرونده : ه ع/۹۷/۹۹۶ و ۹۷/۱۵۱۷ شماره دادنامه:۳۵۳-۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۳۵۲ تاریخ: ۱۰/۷/۹۸

شاکی : آقای محمد دهقان ، نماینده شهرستان های چناران و طرقبه شاندیز مجلس شورای اسلامی

طرف شکایت : سازمان برنامه و بودجه استان خراسان رضوی

موضوع شکایت و خواسته: ابطال مصوبه مورخ ۲۲/۵/۹۴ شورای برنامه ریزی و توسعه استان خراسان رضوی در مورد اعطاء اختیار تصویب طرح هادی به کار گروه زیر بنایی و شهرسازی

شاکی دادخواستی به طرفیت سازمان برنامه و بودجه استان خراسان رضوی به خواسته ابطال مصوبه مورخ ۲۲/۵/۹۴ شورای برنامه ریزی و توسعه استان خراسان رضوی در مورد اعطاء اختیار تصویب طرح هادی به کار گروه زیر بنایی و شهرسازی به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

متن صورتجلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان خراسان رضوی به تاریخ ۲۲/۵/۱۳۹۴ در صفحات ۳ و ۴ پرونده موجود می باشد.

با سلام و احترام

به پیوست دومین صورتجلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان مورخ ۲۶/۵/۱۳۹۴ جهت استحضار و اقدام مقتضی ایفاد می گردد.

پیرو دعوتنامه ارسالی در خصوص نحوه تصویب طرح های هادی روستایی مواد قانونی مربوطه (آئین نامه ماده ۷۰ برنامه سوم توسعه که در برنامه های چهارم و پنجم توسعه نیز مورد تاکید قرار گرفته ، بند (ب) ماده ۱۵ برنامه سوم توسعه که در برنامه های چهارم و پنجم توسعه نیز تاکید گردیده است. بند (ج) ماده ۱۷۲ قانون برنامه پنج ساله پنجم، بند ۲-۲-۳ مصوبه شورایعالی شهرسازی و معماری مورخ ۲۳/۴/۹۳ و نامه شماره ۹۰/۳۰۰/۹۶۲۰۶ مورخ ۳/۱۱/۹۰ معاون محترم وزیر و دبیر شورایعالی شهرسازی و معماری وقت و سپس بند (ف) ماده ۱۹۴ قانون برنامه پنجم توسعه و شیوه نامه آن و مکاتبات صورت گرفته در این خصوص به طور مثال نامه ۷۷/۱۲ مورخ ۱۵/۱/۹۴ اداره کل راه و شهرسازی به معاونت محترم وزیر راه و شهرسازی و دبیر شورایعالی شهر سازی و معماری و برخی مصادیق طرح های هادی مربوطه در کارگروه امور زیربنایی و شهرسازی مورخ ۲۱/۴/۱۳۶۴ بند ۱ و متعاقبا در شورای برنامه ریزی و توسعه استان مورخ ۲۲/۵/۹۴ مطرح و پس از بررسی موارد و استماع نظارت عنوان شده این موضوع از جمله عوارضی است که الزاما باید توسط کارگروه امور زیربنایی و شهرسازی سیاست گذاری و اجرایی شود و هرگونه توسعه ای علاوه بر تبعات کالبدی و زیست محیطی ضرورت پیش بینی خدمات زیربنایی را نیز می طلبد که این مهم از اساسی ترین موضوعات مورد نظر و نیازمند تصویب در کارگروه می باشد. لذا ضمن تشکر از زحمات صورت گرفته توسط بنیاد محترم مسکن ، ضرورت هماهنگی در طرح های هادی علی الخصوص توسعه های پیش بینی نشده در طرحهای فرادست منطقی است. بنابراین نظر به موارد یاد شده برای روستاهای واقع در حریم شهرها و همچنین برخی روستاهای واقع در محدوده طرح مجموعه شهری نمی توان تصمیم گیری های در سطح خود اخذ کرده که سیاستهای فرا دستی را تحت شعاع قرار دهد نهایتا مقرر گردید :

۱- برای حدود توسعه ، نرخ رشد و یا تعیین حریم برای روستاهای واقع در حریم کلیه شهرهای استان ، اخذ مصوبه کارگروه امور زیربنایی و شهرسازی صورت گیرد این امر می تواند قبل از طرح در کمیته تصویب بنیاد مسکن و یا بعد از آن صورت پذیرد.

۲- دبیرخانه موظف است که حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز پس از اخذ مدارک طرح های هادی موضوع را جهت تصمیم گیری به کارگروه ارائه نماید.

۳- برای مواردی که تاکنون در کمیته تصویب مصوب شده اند و مغایرتهای یا سیاستهای فرادستی دارند اصلاحات مدنظر بنیاد محترم مسکن جهت تصمیم گیری به کارگروه امور زیربنایی و شهرستان استان ارائه گردد.

۴- جهت اجرایی شدن بند ۳ کمیته ای مشترک بین اداره کل راه و شهرسازی استانداری و بنیاد مسکن تشکیل شود و مفاد بند سه در آن اجرایی شود.

پیرو طرح موضوع در کارگروه امور زیربنایی و شهرسازی مورخ ۱۳/۶/۹۲ بند ۵ مجددا درخواست نامه شماره ۴۴۲۶۵/ص/۹۲ مورخ ۶/۱۱/۹۲ سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی مبنی بر احاطه تیر پارک و مجتمع خدماتی رفاهی درجه ۲ در زمینی به مساحت ۳۷۲۰۰ متر مربع با سطح زیربنایی ۸۰۰۰ متر مربع با مالکیت آستان مقدس رضوی واقع در اراضی شور قلعه پلاک ثبتی ۵۱ اصلی بخش ۲ قوچان شهرستان درگز داخل حریم شهر لطف آباد در پهنه با قابلیت کشاورزی ... طرح ناحیه قوچان درگز در کارگروه امور زیربنایی و شهرسازی مورخ ۲۱/۴/۱۳۹۴ بند ۲ و متعاقبا در شورای برنامه ریزی و توسعه استان مورخ ۲۲/۵/۹۴ مطرح و با عنایت به استعلامات شورای پدافند غیر عام استان به شماره ۳۲۱۲۵/۳۵/۲۸ مورخ ۲۸/۱۲/۸۲ شورای ترافیک استان ۳۲۱۵۲/۳۵/۳۸ مورخ ۲۵/۱۲/۹۲ ، شرکت برق ۷۰۰۰/۲۹۰۲۶/۹۲ مورخ ۱۹/۱۲/۹۳ شرکت گاز ک۳۲/۲۲۰/۱۱۷۳۷۹۱ مورخ ۱۹/۱۲/۹۴ و آب منطقه ای۷۱/۵۸۵۸۱/۹۲ مورخ ۲۵/۱۲/۹۲ و همچنین بررسی مفاد جلسه مورخ ۱۹/۴/۹۴ در محل دفتر فنی استانداری خراسات رضوی با درخواست موافقت گردید.

رضا جمشیدی - رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

شاکی به موجب درخواستی ابطال مصوبه مورخ ۲۲/۵/۹۴ شورای برنامه ریزی و توسعه استان خراسان رضوی در مورد اعطاء اختیار تصویب طرح هادی به کارگروه زیربنایی و شهرسازی را خواستار گردیده و در جهت تبیین خواسته اعلام کرده است :

مصوبه شورای برنامه ریزی استان خراسان رضوی اختیار تصویب طرح هادی روستاهایی که در حریم شهرها واقع شده اند را در کمیته مذکور در جزء ۵ بند (الف) ماده ۲۶ قانون برنامه ششم توسعه سلب و هرگونه تصمیم گیری در این خصوص را به کارگروه امور زیربنایی و شهرسازی محول نموده است. با توجه به اینکه این مصوبه صریحا در تضاد با اطلاق (بند ف) ماده ۱۹۴ قانون برنامه پنجم توسعه که در بند (الف) ماده ۲۶ قانون برنامه ششم توسعه تنفیذ شده است ، می باشد. لذا ابطال آن مورد تقاضاست.

خلاصه مدافعات طرف شکایت

نظر به اینکه نسخه دوم دادخواست و ضمائم آن طبق نامه شماره ۴۲۲۶۷ مورخ ۳۱/۴/۱۳۹۷ در تاریخ ۱۴/۵/۹۷ به طرف شکایت ابلاغ گردیده و ظرف موعد قانونی (یکماه) پاسخی واصل نشده است لذا وفق ماده ۸۳ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری پرونده مهیای رسیدگی و اتخاذ تصمیم در هیأت عمومی دیوان می باشد.

رای هیأت تخصصی اراضی ، شهرسازی

در خصوص شکایت آقای محمد دهقان به طرفیت سازمان برنامه و بودجه استان خراسان رضوی به خواسته ابطال مصوبه مورخ ۲۲/۵/۹۴ شورای برنامه ریزی و توسعه استان خراسان رضوی در مورد اعطاء اختیار تصویب طرح هادی به کارگروه زیر بنایی و شهرسازی موضوع در جلسه مورخ ۲۴/۶/۹۸ این هیأت مطرح و اعضاء حاضر پس از استماع گزارش و بررسی موضوع به اتفاق بر این عقیده بودند اولا مصوبه مورد درخواست ابطال در زمان اجرای برنامه پنجم توسعه به تصویب رسیده است و برنامه ششم توسعه در زمان تصویب مصوبه حاکمیت نداشته است. ثانیا در بند (ف) ماده ۱۹۴ قانون برنامه پنجم توسعه تهیه طرحهای هادی روستایی با پیشنهاد کارشناسان فنی در کمیته تصریح شده در بند فوق مطرح می شود. ثالثا : در بند ۱ مصوبه مورخ ۲۲/۵/۹۴ شورای برنامه ریزی استان صلاحیت کمیته مذکور در بند (ف) ماده ۱۹۴ برنامه پنجم سلب نشده است. همچنین در بند ۱ مصوبه معترض عنه نیز مصوبه کارگروه امور زیربنایی و شهرسازی منوط به تصویب در کمیته بند (ف) ماده ۱۹۴ قانون مرقوم شده است. رابعا در ماده ۲۶ آیین نامه شورای برنامه ریزی و توسعه استان و کارگروه های تخصصی مصوب ۱۳۸۴ که تاکنون نسخ نشده است از جمله وظایف کارگروه زیر بنایی و عمران بررسی و تلفیق برنامه های بلند مدت و میان مدت عمران شهری ، روستایی و عشایری استان می باشد. فلذا مصوبه مورد شکایت مغایر قانون و خارج از اختیار نبوده و در نتیجه مستتندا به بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری حکم به رد شکایت شاکی صادر و اعلام می گردد. رأی صادره از تاریخ صدور از ناحیه رئیس دیوان یا ده نفر از قضات قابل اعتراض و رسیدگی در هیأت عمومی دیوان عدالت اداری می باشد./ت

احمد درزی رامندی

رئیس هیأت تخصصی اراضی ، شهرسازی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 12373