رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۳۵۴ ،کلاسه پرونده: ه ع /۹۵/۹۰)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبات شورای اسلامی شهر رشت در خصوص وضع عوارض تابلو ، موضوع : ۱- بند ب ماده ۳۲ سال ۱۳۸۹ ۲- بند ب ماده ۳۰ سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبات شورای اسلامی شهر رشت در خصوص وضع عوارض تابلو ، موضوع : ۱- بند ب ماده ۳۲ سال ۱۳۸۹ ۲- بند ب ماده ۳۰ سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال مصوبات شورای اسلامی شهر رشت در خصوص وضع عوارض تابلو ، موضوع : ۱- بند ب ماده ۳۲ سال ۱۳۸۹ ۲- بند ب ماده ۳۰ سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱
کلاسه پروندهه ع /۹۵/۹۰
تاریخ رأیيکشنبه ۲۷ اسفند ۱۳۹۶
شماره دادنامه۳۵۴

هیأت تخصصی عمران ، شهرسازی و اسناد

کلاسه پرونده : ه ع /۹۵/۹۰ دادنامه : ۳۵۴ تاریخ : ۲۷/۱۲/۹۶

شاکی : سید کاوه سعیدی ضیابری فرزند سیدکاظم

طرف شکایت : شهرداری و شورای اسلامی رشت

موضوع شکایت و خواسته : ابطال مصوبات شورای اسلامی شهر رشت در خصوص وضع عوارض تابلو ، موضوع :

۱- بند ب ماده ۳۲ سال ۱۳۸۹

۲- بند ب ماده ۳۰ سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱

  • متن مقرره مورد شکایت

بند ب ماده ۳۲ سال ۸۹

ب تابلو از نظر ابعاد استاندارد باشد و در محل مناسب نصب شود و موجب کندی عبور و مرور و ایجاد مزاحمت نگردد ؛ بنابراین نحوه وصول عوارض از تابلوهای غیر استاندارد به شرح زیر می باشد : ۱- نصب تابلوهایی که خارج از استاندارد باشد و به تبلیغ محصولات داخلی بپردازند ، مازاد به میزان استاندارد را سالیانه هر متر مربع ۰۰۰/۷۲ ریال وصول گردد. ۲- نصب تابلوهایی که خارج از استاندارد باشد و به تبلیغ محصولات خارجی بپردازند ، مازاد به میزان استاندارد سالیانه هر متر مربع ۰۰۰/۱۴۰ ریال وصول گردد. ۳-تابلوهایی که به صورت پرچمی (عمود بر شوارع) برابر مجوز شهرداری نصب می شود سالیانه به ازای هر متر مربع ۰۰۰/۱۷۰ ریال وصول گردد ؛ مشروط به آن که کمتر از مبلغ ۰۰۰/۷۲ ریال نباشد. ۴- پرده های آویز با ابعاد ۱۵۰×۹۰ به ازای هر تخته به مدت ۱۰ روز مبلغ ۰۰۰/۱۰۰ ریال وصول گردد. ۵- بابت جمع آوری داربست ها ،به منظور نصب بنرهای تبلیغاتی در سطح شهر پس از پایان مهلت مقرر ، مبلغ ۰۰۰/۲۰۰ ریال وصول گردد.۶-تبلیغات بالنی به صورت عمودی یا طاق نصرت به ازای هر روز ۰۰۰/۷۲۰ ریال وصول گردد. ۷-هزینه بر پایی نمایشگاه کتاب (به مدت ۱۰ روز) در مکانهای تعرفه شده ، به ازای هر روز ۰۰۰/۵۰ ریال وصول گردد. همچنین مبلغ ۰۰۰/۱۵ ریال بابت در اختیار نهادن سازه نمایشگاه به مدت ۱۰ روز وصول می گردد. ۸-هزینه بر پائی نمایشگاه های کتاب در اماکن نمایشگاهی حداقل به مدت ۳۰ روز به ازای هر روز ۰۰۰/۷۰ ریال وصول گردد. ۹-مقرر گردید شهرداری رشت در کوتاهترین فرصت زمانی با رعایت ضوابط زیباسازی سیمای شهری با دراختیار گرفتن مشاور ذیربط طرح ساماندهی تابلوهای غیر استاندارد را به شورای شهر ارائه دهد و پس از تصویب طرح ارائه شده راهکارهای عملیاتی طرح را که متعاقبا اعلام می گردد بکار گیرند.

بند ب ماده ۳۰ سال ۹۰

ب-تابلو از نظر ابعاد باید استاندارد باشد و در محل مناسب نصب شود و موجب کندی عبور و مرور و ایجاد مزاحمت نگردد. بنابراین نحوه وصول عوارض از تابلوهای غیر استاندارد به شرح زیر می باشد:

۱-نصب تابلوهایی که خارج از استاندارد باشد و به تبلیغ محصولات داخلی بپردازند ، مازاد به میزان استاندارد را سالیانه هر متر مربع ۰۰۰/۷۲ ریال وصول گردد. ۲-نصب تابلوهایی که خارج از استاندارد باشد و به تبلیغ محصولات خارجی بپردازند ، مازاد به میزان استاندارد سالیانه هر مترمربع ۰۰۰/۱۴۰ ریال وصول گردد. ۳-تابلوهایی که به صورت پرچمی(عمود بر شوارع) برابر مجوز شهرداری نصب می شود سالیانه به ازای هر مترمربع ۰۰۰/۱۷۰ ریال وصول گردد ؛ مشروط به آن که کمتر از مبلغ ۰۰۰/۷۲ ریال نباشد. ۴-پرده های آویز با ابعاد ۱۵۰×۹۰ به ازای هر تخته به مدت ۱۰ روز مبلغ ۰۰۰/۱۰۰ ریال وصول گردد. ۵-تبلیغات بالنی به صورت عمودی یا طاق نصرت به ازای هر روز ۰۰۰/۷۲۰ ریال وصول گردد. ۶-هزینه برپایی نمایشگاه کتاب (بمدت ۱۰ روز)در مکانهای تعرفه شده ، به ازای هر روز ۰۰۰/۵۰ ریال وصول گردد. همچنین مبلغ ۰۰۰/۱۵۰ ریال بابت دراختیار نهادن سازه نمایشگاهی به مدت ۱۰ روز وصول می گردد. ۷-هزینه بر پائی نمایشگاه های کتاب در اماکن نمایشگاهی حداقل به مدت ۳۰ روز به ازای هر روز ۰۰۰/۷۰ ریال وصول گردد. ۸-مقرر گردید شهرداری رشت در کوتاهترین فرصت زمانی با رعایت ضوابط زیباسازی سیمای شهری با دراختیار گرفتن مشاور ذیربط طرح ساماندهی غیر استاندارد را به شورای شهر ارائه دهد و پس از تصویب طرح ارائه شده راهکارهای عملیاتی طرح را که متعاقبا اعلام می گردد بکار گیرد.

بند ب ماده ۳۰ سال ۹۱

ب-تابلو از نظر ابعاد باید استاندارد باشد و در محل مناسب نصب شود و موجب کندی عبور و مرور و ایجاد مزاحمت نگردد.بنابراین نحوه وصول عوارض از تابلوهای غیر استاندارد به شرح زیر می باشد:

۱-نصب تابلوهایی که خارج از استاندارد باشد و به تبلیغ محصولات داخلی بپردازند ، مازاد به میزان استاندارد را سالیانه هر مترمربع ۰۰۰/۷۲ ریال وصول گردد. ۲-نصب تابلوهایی که خارج از استاندارد باشد و به تبلیغ محصولات خارجی بپردازند ، مازاد به میزان استاندارد سالیانه هر مترمربع ۰۰۰/۱۴۰ ریال وصول گردد. ۳-تابلوهایی که به صورت پرچمی (عمود بر شوارع) برابر مجوز شهرداری نصب می شود سالیانه به ازای هر مترمربع ۰۰۰/۱۷۰ ریال وصول گردد. مشروط به آنکه کمتر از مبلغ ۰۰۰/۷۲ ریال نباشد. ۴-پرده های آویز با ابعاد ۱۵۰×۹۰ به ازای هر تخته به مدت ۱۰ روز مبلغ ۰۰۰/۱۰۰ ریال وصول گردد. ۵-تبلیغات بالنی به صورت عمودی با طاق نصرت به ازای هر روز ۰۰۰/۷۲۰ ریال وصول گردد.

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

شاکی در درخواست خود اجمالا توضیح داده است که شهرداری رشت در رابطه با نصب تابلو سردرب مغازه (معرفی محل) از آن جائیکه هیچ گونه خدمت خاصی را ارائه نمی نماید و بموجب آراء هیات عمومی دیوان عدالت اداری در موارد مشابه درباره شهرداری ، وضع عوارض برای تابلوهای معرف محل ابطال گردیده است ؛ بنابراین مصوبات مورد شکایت خارج از حدود اختیارات شهرداری اعلام و درخواست ابطال آن مورد استدعاست.

  • خلاصه مدافعات طرف شکایت :

رئیس شورای اسلامی شهر رشت در جواب شماره ۱۹۴۳-۲۵/۱۱/۹۵ اجمالا پاسخ داده است که شورای اسلامی شهر بموجب مصوبات مورد شکایت در جهت حفظ سیمای شهر ابعاد تابلو سردرب مغازه ، به عرض ۱ متر و طول دهنه مغازه تعیین و در سال ۹۴ با افزایش ارتفاع مجاز به ۳/۱ موافقت شده است که دراین صورت از تابلو در حد مجاز عوارض دریافت نمی شود اما چنانچه سردرب اماکن تجاری و اداری از استاندارد تعیین شده تبعیت ننماید به جهت عددی از ضوابط بر اساس تبصره ذیل بند الف عوارض دریافت می شود.

رأی هیات تخصصی عمران ، شهرسازی و اسناد

طبق بند ۱۶ ماده ۷۱ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن با در نظر گرفتن سیاستهای عمومی دولت که از سوی وزارت کشور اعلام می شود از جمله وظایف و مسئولیت های شورای اسلامی شهر ها محسوب شده و در تبصره یک ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۳۸۷ وضع عوارض محلی جدید که تکلیف آنها در این قانون مشخص نشده باشد ، با رعایت مقررات مربوطه تجویز شده است و باتوجه به رأی شماره ۵۵۱-۲۰/۸/۱۳۹۲ هیات عمومی دیوان عدالت اداری وضع عوارض برای تابلوهای تبلیغاتی توسط شوراهای اسلامی مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات تشخیص نگردیده است ، بنابراین بند ب ماده ۳۲ تعرفه عوارض سال ۱۳۸۹ و بند ب ماده ۳۰ تعرفه عوارض سال ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ مصوب شورای اسلامی شهر رشت مبنی بر تجویز اخذ عوارض از تابلوهای تبلیغاتی به استثناء تابلوهای معرف محل و شغل مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات نبوده و به استنادمواد ۱۲ و ۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت صادر می شود . این رأی ظرف ۲۰ روز از تاریخ صدور از سوی رئیس محترم دیوان عدالت اداری و یا ده نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است .

جباری

رئیس هیأت تخصصی عمران ، شهرسازی واسناد

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 11231