رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۳۶ ،کلاسه پرونده: ۹۲/۱۵۵)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره بطال قسمتی از نامه وزیر به شماره ۱۶۶۷/۱۰۰ – ۲/۱۴/۹۰ که مضمون بخشنامه را داشته وباعث حذف تفاوت تطبیق در محاسبه فوق العاده جذب شده است .

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره بطال قسمتی از نامه وزیر به شماره ۱۶۶۷/۱۰۰ – ۲/۱۴/۹۰ که مضمون بخشنامه را داشته وباعث حذف تفاوت تطبیق در محاسبه فوق العاده جذب شده است .
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعبطال قسمتی از نامه وزیر به شماره ۱۶۶۷/۱۰۰ – ۲/۱۴/۹۰ که مضمون بخشنامه را داشته وباعث حذف تفاوت تطبیق در محاسبه فوق العاده جذب شده است .
کلاسه پرونده۹۲/۱۵۵
تاریخ رأیپنج‌شنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۳
شماره دادنامه۳۶

بسمه تعالی

شماره دادنامه : ۳۶ تاریخ صدور : ۳/۴/۹۳

مرجع رسیدگی : هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی

شاکی : علی فرح پور خانا پشتانی

طرف شکایت : وزات بهداشت و درمان و آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهران

گردشکار

خلاصه دادخواست شاکی با ذکر دلیل مغایرت مصوبه با قانون یا شرع

شاکی به شرح دادخواست تقدیمی قسمتی از نامه شماره ۱۶۶۷/۱۰۰ – ۲/۱۲/۹۰ وزیر بهداشت را که به موجب آن تفاوت تطبیق در محاسبه فوق العاده جذب لحاظ نگردیده مغایر با جزء ب ۱ از بند ۱۱ قانون بودجه سال ۸۸ و نیز جزء ب از بند ۷ قانون بودجه سال ۸۹ کل کشور که بر اساس آنها تفاوت تطبیق در موضوع ماده ۷۸ ق.م.خ.ک در حکم حقوق ثابت آمده است و خارج از اختیار اعلام و درخواست ابطال آن را نموده است . مضافا بر اینکه در رأی وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره ۳۰۰ – ۶/۶/۹۱ نیز از تفاوت تطبیق بعنوان حقوق ثابت قید

شده است .

خلاصه مدافعات مشتکی عنه

طرف شکایت به شرح لایحه تقدیمی اظهار داشته است که : رأی وحدت رویه بر مبنای قوانین بودجه سالانه صادر گردیده است که قابل اجراء در طول سالهای مربوطه می باشد . معهذا قانونگذار به موجب بند (ز) ماده ۵۰ قانون برنامه پنجم مقرر نموده است که : تفاوت تطبیق موضوع ماده ۷۸ ق.م.خ.ک در محاسبه فوق العاده های موضوع بند ۹ ماده ۶۸ قانون مذکور لحاظ نمی شود و تقاوت تطبیق در تبصره ماده ۷۸ فقط در محاسبه حقوق بازنشستگی لحاظ می گردد و شورای توسعه مدیریت سرمایه انسانی رئیس جمهور نیز در سال ۱۳۸۸ در تصویب نامه ای حقوق و مزایای مستمر را تبیین نموده است که در آن اشاره ای به تفاوت تطبیق نشده است . همچنین وزیر بهداشت پس از اعلام تأمین اعتبار برقراری فوق العاده جذب ، مراتب را به هیأت امناء متذکر و این هیأت نیز در اجرای بند ب ماده ۲۰ قانون برنامه پنجم با تصویب بند (۱۷) ماده ۵۴ آیین نامه اداری استخدامی اعضاء غیر هیأت علمی اقدام به وضع این مقرره نموده است و بمنظور نحوه محاسبه و پرداخت فوق العاده جذب این اقدام صورت گرفته است که نه مغایرت با قانون دارد و نه خارج از حدود اختیار می باشد .

نظریه تهیه کننده گزارش

نظر به اینکه اولا موضوع رأی وحدت رویه شماره ۳۰۰ – ۶/۶/۹۱ منصرف از موضوع خاص است . ثانیا پرداخت تفاوت تطبیق امری موقتی است و به مرور زمان از ردیف پرداخت ها حذف می گردد . ( تبصره ماده ۷۸ ق.م.خ.ک ) . ثالثا تدوین مقررات اداری مالی و استخدامی از اختیارات هیأت امناء می باشد . رابعا تصویب نامه هیأت وزیران نیز در تعریف حقوق و مزایا مؤید صحت ادعای طرف شکایت می باشد ، خامسا هیچگونه مستند قانونی مبنی بر الزام نحوه تعیین و محاسبه فوق العاده جذب مبنی بر احتساب تفاوت تطبیق از محاسبه فوق العاده جذب وجود ندارد . با عنایت به مراتب مذکور نامه مورد شکایت مغایرتی با قانون ندارد و خارج از حدود اختیارات نیز نمی باشد و قابل ابطال

نمی باشد .

امضاء تهیه کننده گزارش : آریا فر

موضوع در جلسه مورخ ۲۰ / ۳ / ۹۳ هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی مطرح ، نظریه هیأت به شرح آتی اعلام می گردد .

اعضاء هیأت به اتفاق آراء عقیده دارند

که بخشنامه مورد شکایت قابل ابطال نبوده و لذا به شرح ذیل اقدام به انشاء رأی می نماید .

رأی هیأت

در خصوص شکایت آقای علی فرح پور خانا پشتانی به طرفیت وزارت بهداشت درمان و آموزش و پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهران به خواسته ابطال قسمتی از نامه شماره ۱۶۶۷/۱۰۰ – ۲/۱۲/۹۰ وزیر بهداشت که به موجب آن تفاوت تطبیق در پرداخت فوق العاده جذب لحاظ نگردیده است به ادعای مغایرت با قانون و خارج از حدود اختیارات با توجه به مفاد شکایت شاکی و دفاعیات طرف شکایت نظر به اینکه اولا موضوع رأی وحدت رویه شماره ۳۰۰ – ۶/۶/۹۱ منصرف از موضوع شکایت می باشد . ثانیا پرداخت تفاوت تطبیق امر موقتی و مشمول کلیه کارکنان نبوده است . و به مرور زمان از ردیف پرداخت ها حذف می گردد ( تبصره ماده ۷۸ ق.م.خ.ک ) ثالثا به صراحت بند ب ماده ۲۰ قانون برنامه پنجم توسعه تدوین مقررات اداری مالی از اختیارات هیأت امناء می باشد . رابعا هیچگونه مستند قانونی دال بر الزام دستگاه در احتساب تفاوت تطبیق در پرداخت فوق العاده جذب وجود ندارد . با عنایت بمراتب مذکور شکایت غیر وارد تشخیص و به استناد ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ رأی به رد شکایت صادر و اعلام می گردد . رأی صادره ظرف بیست روز از تاریخ صدور از طرف رئیس دیوان یا ده نفر از قضات دیوان عدالت اداری قابل اعتراض در هیأت عمومی دیوان عدالت اداری می باشد.

ذبیح اله واحدی

رئیس هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10053