رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۵۲۷- ۵۲۶- ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۵۲۵ ،مورخ: يکشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۸)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۴ از شیوه نامه مصاحبه اختصاصی داوطلبین ورود به دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیری شهید رجایی در سال ۹۸-۹۷

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۴ از شیوه نامه مصاحبه اختصاصی داوطلبین ورود به دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیری شهید رجایی در سال ۹۸-۹۷
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بند ۴ از شیوه نامه مصاحبه اختصاصی داوطلبین ورود به دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیری شهید رجایی در سال ۹۸-۹۷
کلاسه پروندهه ع /۹۸/۴۱۱ و ۹۸/۲۲۷ و ۹۸/۲۵۹۹ 
تاریخ رأیيکشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۸
شماره دادنامه۵۲۷- ۵۲۶- ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۵۲۵

هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

شماره پرونده :ه ع /۹۸/۴۱۱ و ۹۸/۲۲۷ و ۹۸/۲۵۹۹ شماره دادنامه:۵۲۷-۵۲۶-۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۵۲۵ تاریخ: ۲۵/۸/۹۸

شاکی :خانم طاهره بدراق نژاد با وکالت آقای شهرام زکی پور و خانم نرگس سارانی و آقای عابدین پروینی

طرف شکایت : وزارت آموزش و پرورش

موضوع شکایت و خواسته : ابطال بند ۴ از شیوه نامه مصاحبه اختصاصی داوطلبین ورود به دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیری شهید رجایی در سال ۹۸-۹۷

شاکی دادخواستی به طرفیت وزارت آموزش و پرورش به خواسته ابطال بند ۴ از شیوه نامه مصاحبه اختصاصی داوطلبین ورود به دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیری شهید رجایی در سال ۹۸-۹۷ به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

داشتن حداکثر سن ۲۲ سال تمام در بدو ورود به دانشگاه ( ۱/۷/۱۳۷۶ به بعد )

( متن مقرره مورد شکایت در صفحه ۱۱ پرونده موجود است.)

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

شاکیان به موارد مغایرت مصوبه با قانون ، شرع یا خروج از حدود اختیارات هیچ گونه اشاره ای نکرده اند و صرفا اعلام کرده اند که قبل از سال ۱۳۹۲ ، شرط سنی حداکثر ۲۴ سال سن تمام بوده ولی بعد از آن به حداکثر ۲۲ سال تمام تقلیل یافته است.

در پاسخ به شکایت مذکور ، مدیر کل دفتر حقوقی ، املاک و حمایت قضایی وزارت آموزش و پرورش به موجب لایحه شماره ۷۹۷۴۳/۸۱۰ مورخ ۹/۵/۱۳۹۸ به طور خلاصه توضیح داده است که :

۱- با توجه به اینکه مطابق بند (ت) و (پ) ماده ۸۰ و ۸۶ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری در ابطال مصوبات می بایست حکم شرعی ، مواد قانونی مغایر و خروج از اختیارات مقام تصویب کننده تصریح گردد ، لیکن شاکی بدون عنوان مغایرت مذکور ، درخواست ابطال مصوبه مورد شکایت را تقاضا کرده ، مطابق قسمت اخیر بند ۳ ماده ۸۱ قانون یاد شد ، صدور قرار رد دادخواست مشارالیها مورد تقاضاست.

۲- مطابق ماده ۴۳ قانون مدیریت خدمات کشوری ، دستگاه ها می توانند در خصوص قوانین و مقررات مورد عمل قبلی ، شرایطی علاوه بر شرایط ماده ۴۲ قانون یاد شده را ملاک عمل قرار دهند. به استناد بند ۴-۶ اساسنامه مراکز تربیت معلم (مصوب جلسه ۳۱۱ شورایعالی آموزش و پرورش به شماره ابلاغ ۲۱۴۷ مورخ ۱۷/۶/۱۳۶۲) حداکثر سن ورود به دانشگاه های تربیت معلم ۲۲ سال می باشد. نظر به این که به موجب ماده ۴ اساسنامه دانشگاه فرهنگیان ، مراکز تربیت معلم در آن دانشگاه ساماندهی شده اند ، لذا مقررات مورد عمل قبلی به تجویز قانون در خصوص شرایط ورود دانشجو معلمان به دانشگاه فرهنگیان نیز تسری داده شده است.

۳- مطابق ماده ۴۲ قانون مدیریت خدمات کشوری ، تعیین سن استخدام ، بین حداقل ۲۰ و حداکثر ۴۰ سال در حیطه اختیارات دستگاه اجرایی و در آگهی های استخدامی درج می گردد.

۴- شورای عالی آموزش و پرورش به موجب ماده ۱ قانون اصلاح لایحه قانونی راجع به تشکیل آن شورا ، مرجع سیاستگذاری در حوزه وظایف آموزش عمومی و متوسطه می باشد و در بند ۱۱ ماده ۶ لایحه قانونی مصوب ۱۳۵۸ ، بررسی و تصویب مقررات و اصول لازم برای گزینش و تربیت و استخدام معلمان به تناسب احتیاجات در مراحل مختلف تحصیلی ، از وظایف و اختیارات آن شوراست.

رأی هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

در خصوص شکایت مطروحه مبنی بر درخواست ابطال بند ۴ از شیوه نامه مصاحبه اختصاصی داوطلبان ورود به دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیری شهید رجایی در سال ۹۸-۹۷ از حیث تقلیل حداکثر سن استخدام به جهت مغایرت با بند (الف) ماده ۴۲ قانون مدیریت خدمات کشوری و اصل ۲۸ و بند ۹ اصل ۳ قانون اساسی نظر به اینکه :

۱- مطابق ماده ۶ قانون متعهدین خدمت به وزارت آموزش و پرورش ، دانشجویان متعهد به خدمت موضوع این قانون از آغاز تحصیل خود به استخدام آزمایشی و وزارت آموزش و پرورش درآمده و مطابق ماده ۷ قانون یاد شده ، پس از استخدام رسمی ، حداکثر مدت ۲ سال از مدت تحصیل دانشجویان دوره کاردانی و حداکثر ۴ سال از مدت تحصیل دانشجویان دوره کارشناسی جزء سابقه خدمت رسمی آنان منظور می گردد. مستفاد از احکام مندرج در مواد قانونی یادشده ، دانشجویان دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیری شهید رجایی ، مستخدمین رسمی ( آزمایشی ) وزارت آموزش و پرورش بوده و پس از اتمام مدت تحصیلات و فارغ التحصیل شدن ، با حصول جمیع شرایط قانونی ، مستخدمین رسمی آموزش و پرورش می شوند.

۲- با عنایت به اینکه در بند (الف) ماده ۴۲ قانون مدیریت خدمات کشوری ، داشتن حداقل سن ۲۰ سال و حداکثر ۴۰ سال از جمله شرایط عمومی استخدام رسمی ذکر گردیده است و بدیهی است که استعمال لفظ " استخدام رسمی " ناظر بر هر ۲ نوع استخدام رسمی یعنی رسمی آزمایشی و رسمی قطعی می باشد و تعیین سن استخدام بین حداقل ۲۰ و حداکثر ۴۰ سال در محدوده صلاحیت های اختیاری دستگاه های اجرایی می باشد و مطابق بندهای ذیل ماده ۶ قانون تشکیل شورای عالی آموزش و پرورش ، تصویب مقررات و اصول لازم برای گزینش تخصصی و تربیت و استخدام معلمان ، بررسی و تصویب طرح های توسعه در مراحل و رشته های مختلف تحصیلی بر اساس احتیاجات نیروی انسانی با توجه به امکانات کشور بر عهده شورای عالی آموزش و پرورش نهاده شده است ، مصوبه مورد شکایت مبنی بر داشتن حداکثر سن ۲۲ سال تمام در بدو ورود به دانشگاه ، مغایر با قانون و خارج از حدود اختیارات مرجع تصویب کننده ، تشخیص داده نشد. لذا رأی به رد شکایت مطروحه صادر و اعلام می گردد. این رای ظرف بیست روز پس از صدور از سوی رییس محترم دیوان عدالت اداری و یا ده تن از قضات دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است. /ت

ذبیح اله واحدی

رئیس هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 12476