رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۶۹۳ الی ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۶۷۰ ،مورخ: سه شنبه ۳ دی ۱۳۹۸)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه مورخ ۲۶/۶/۱۳۹۷ شورای سنجش و پذیرش دانشجو – ابطال بندهای ۱ و ۲ اطلاعیه سازمان سنجش به تاریخ ۲۰/۴/۹۸ و قسمت اخیر بند ۲-۶ دفترچه آزمون سراسری سال ۱۳۹۸

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه مورخ ۲۶/۶/۱۳۹۷ شورای سنجش و پذیرش دانشجو – ابطال بندهای ۱ و ۲ اطلاعیه سازمان سنجش به تاریخ ۲۰/۴/۹۸ و قسمت اخیر بند ۲-۶ دفترچه آزمون سراسری سال ۱۳۹۸
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال مصوبه مورخ ۲۶/۶/۱۳۹۷ شورای سنجش و پذیرش دانشجو – ابطال بندهای ۱ و ۲ اطلاعیه سازمان سنجش به تاریخ ۲۰/۴/۹۸ و قسمت اخیر بند ۲-۶ دفترچه آزمون سراسری سال ۱۳۹۸
کلاسه پروندهه ع/ ۹۸/۲۴۵۳ ، ۹۸/۳۰۶ ، ۹۸/۲۴۵۶ ، ۹۸/۲۴۶۲ ، ۹۸/۲۵۵۱ ، ۹۸/۲۵۶۲ ، ۹۸/۲۶۴۷ ، ۹۸/۲۷۳۶ ، ۹۸/۲۷۴۱ ، ۹۸/۲۷۴۲ ، ۹۸/۲۷۵۰ ، ۹۸/۲۷۵۷ ، ۹۸/۲۷۶۰ ، ۹۸/۲۷۶۳ ، ۹۸/۲۷۶۸ ، ۹۸/۲۸۲۱ ، ۹۸/۲۸۲۳ ، ۹۸/۲۸۳۴ ، ۹۸/۲۸۴۵ ، ۹۸/۲۹۲۲ ، ۹۸/۲۹۴۱ ، ۹۸/۲۹۴۳ ، ۹۸/۲۹۴۹ ، ۹۸/۲۹۵۱
تاریخ رأیسه شنبه ۳ دی ۱۳۹۸
شماره دادنامه۶۹۳ الی ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۶۷۰

هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

شماره پرونده : ه ع/ ۹۸/۲۴۵۳ ، ۹۸/۳۰۶ ، ۹۸/۲۴۵۶ ، ۹۸/۲۴۶۲ ، ۹۸/۲۵۵۱ ، ۹۸/۲۵۶۲ ، ۹۸/۲۶۴۷ ، ۹۸/۲۷۳۶ ، ۹۸/۲۷۴۱ ، ۹۸/۲۷۴۲ ، ۹۸/۲۷۵۰ ، ۹۸/۲۷۵۷ ، ۹۸/۲۷۶۰ ، ۹۸/۲۷۶۳ ، ۹۸/۲۷۶۸ ، ۹۸/۲۸۲۱ ، ۹۸/۲۸۲۳ ، ۹۸/۲۸۳۴ ، ۹۸/۲۸۴۵ ، ۹۸/۲۹۲۲ ، ۹۸/۲۹۴۱ ، ۹۸/۲۹۴۳ ، ۹۸/۲۹۴۹ ، ۹۸/۲۹۵۱ شماره دادنامه : ۶۹۳ الی۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۶۷۰ تاریخ : ۲/۱۰/۹۸

شاکی : آقای سید حسن اشرفی زاده و دیگران

طرف شکایت : سازمان سنجش آموزش کشور

موضوع شکایت و خواسته : ابطال مصوبه مورخ ۲۶/۶/۱۳۹۷ شورای سنجش و پذیرش دانشجو – ابطال بندهای ۱ و ۲ اطلاعیه سازمان سنجش به تاریخ ۲۰/۴/۹۸ و قسمت اخیر بند ۲-۶ دفترچه آزمون سراسری سال ۱۳۹۸

شاکی دادخواستی به طرفیت سازمان سنجش آموزش کشور به خواسته ابطال مصوبه مورخ ۲۶/۶/۱۳۹۷ شورای سنجش و پذیرش دانشجو – ابطال بندهای ۱ و ۲ اطلاعیه سازمان سنجش به تاریخ ۲۰/۴/۹۸ و قسمت اخیر بند ۲-۶ دفترچه آزمون سراسری سال ۱۳۹۸ به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

۱- جلسه شماره : ۱۳ مورخ ۲۶/۶/۹۷ شورای سنجش و پذیرش دانشجو

الف- در خصوص آزمون سراسری سال ۱۳۹۸ موارد ذیل به تصویب رسید :

۱- در سال ۱۳۹۸ ، سنجش با دو آزمون جداگانه انجام می شود و داوطلبان با توجه به اینکه فارغ التحصیل نظام قدیم یا نظام جدید آموزشی هستند لزوما باید در آزمون مربوط به نظام آموزشی که در آن فارغ التحصیل شده اند ، شرکت نمایند.

۲- نمرات دو گروه داوطلبان نظام قدیم و نظام جدید تراز شده و گزینش به صورت رقابتی بر اساس نمره کل نهایی در زیر گروه مربوطه و سایر شرایط و ضوابط آزمون سراسری انجام می شود. به عبارت دیگر ظرفیت مجزا برای داوطلبان نظام قدیم و نظام جدید تخصیص داده نمی شود.

۲- بندهای ۱ و ۲ اطلاعیه سازمان سنجش به تاریخ ۲۰/۴/۱۳۹۸

۱- هرچند دو مجموعه سوال برای دو نظام آموزشی طراحی شده است و ممکن است نوع سوالات در دو نظام متفاوت باشد ، اما سوالات طوری طراحی شده است که سطح دشواری یکسانی دارند به ویژه اینکه از مباحث مشترک دو نظام آموزشی قدیم و جدید (۳-۳-۶) ، سوال یکسان طرح شده است. لذا تراز نمرات خام آزمون ، به طور کلی در هر درس و گروه با هم محاسبه خواهد شد و نمرات هر نظام به صورت جداگانه تراز نمی شود.

۲- تراز نمرات با استفاده از روش های آماری انجام می شود. برای تعیین نمره تراز ، تمامی نمرات خام داوطلبان حاضر در جلسه در هر گروه آزمایشی و هر درس مورد نیاز است. بنابراین ، یافتن نمره تراز دروس (اعم از دروس عمومی و اختصاصی) توسط داوطلب یا هیچ فردیا مؤسسه ای جز سازمان سنجش آموزش کشور که اطلاعات کل شرکت کنندگان را در اختیار دارد امکان پذیر نیست.

۳- قسمت اخیر بند ۲-۶- آشنایی با آزمون های عمومی و اختصاصی (دفترچه آزمون سراسری سال ۱۳۹۸)

داوطلبان با توجه به اینکه فارغ التحصیل نظام سالی واحدی ، یا ترمی واحدی ، یا نظام قدیم و یا نظام آموزشی جدید هستند لزوما باید در آزمون مربوط به نظام آموزشی که در آن فارغ التحصیل شده اند ، شرکت نمایند. نمرات دو گروه داوطلبان در هر دو مجموعه نظام های آموزشی تراز شده و گزینش به صورت رقابتی بر اساس نمره کل نهایی در زیر گروه مربوطه و سایر شرایط و ضوابط آزمون سراسری انجام می شود. به عبارت دیگر ظرفیت مجزا برای داوطلبان نظام سالی واحدی ، ترمی واحدی ، نظام قدیم و یا نظام جدید ۳-۳-۶ تخصیص داده نمی شود.

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

۱- مغایرت با اصول مختلف قانون اساسی از جمله بند ۶ اصل ۲ ، بندهای ۹ و ۱۴ اصل ۳ ، اصل ۱۹ ، اصل ۲۰ و اصل ۴۰

۲- مغایرت با ماده ۱ قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور با این توضیح که سؤالات مشترک بر خلاف این ماده از منابع نظام قدیم طرح نشد.

۳- مغایرت با تبصره ۳ ماده ۵ قانون پیش گفته و با این توضیح که موضوع اعمال مشترک بعد از برگزاری کنکور و در اطلاعیه مورخ ۲۰/۴/۹۸ اعلام شده است.

۴- اعمال تراز مشترک بر اساس نظرات کارشناسان خبره ظالمانه می باشد.

۵- در مصوبه مورخ ۲۶/۶/۹۷ شورای سنجش و پذیرش دانشجو هیچ اشاره ای به اعمال تراز مشترک نشده است.

در پاسخ به شکایت مذکور ، سازمان سنجش به موجب لایحه شماره ۹۸-۲۴۶۲-۵ مورخ ۱۳/۸/۹۸ به طور خلاصه توضیح داده است که :

۱- اولین خروجی نظام جدید آموزشی (۳-۳-۶) همراه با فارغ التحصیلان نظام های آموزشی قبلی در آزمون سراسری سال ۱۳۹۸ شرکت کردند.

۲- بر اساس مصوبه شورای سنجش و پذیرش دانشجو مورخ ۲۶/۶/۹۷ برای این دسته از داوطلبان ، دو مجموعه سوال تهیه شد و داوطلب هر نظام به سوالات مربوط به نظام آموزشی خود پاسخ دادند اما در تمامی دروس آزمون ، تعدادی از سوالات بین دو نظام مشترک بود.

۳- سازمان سنجش وضعیت این دو دسته از داوطلبان را با هم مقایسه نمود سپس با استفاده از روش های آماری مطابق اصول سنجش و یادگیری نسبت به برآورد ضریب همترازی نمرات خام داوطلبان نظام قدیم و جدید اقدام نمود. ( اعمال این ضریب باعث افزایش نمره خام داوطلبان مشمول همترازی می شود.) سازمان بهترین روش ممکن را برای همترازی انتخاب کرد.

۴- بعد از همتراز شدن نمرات خام این دو گروه از داوطلبان ، تراز به صورت یکپارچه برای هر یک از دروس در گروه های آموزشی مختلف انجام و بر اساس آن نمرات کل داوطلبان محاسبه و رتبه بندی شده است.

۵- آزمون سراسری یک آزمون رقابتی است. اعمال تراز جداگانه یا تخصیص ظرفیت مجزا برای گروهی از داوطلبان موجب بی عدالتی می شود. با طرح سوالات مشترک و اعمال همترازی عدالت آموزشی برقرار شد. /ت

با توجه به نظر اتفاقی اعضای حاضر دایر بر رد شکایت به شرح آتی اقدام به صدور رأی شد .

رأی هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

۱- در خصوص مصوبه مورخ ۲۶/۶/۱۳۹۷ شورای سنجش و پذیرش دانشجو ، اولا با توجه به وظایف و اختیارات این شورا به شرح ماده ۳ قانون پیش گفته ( از جمله بندهای (الف) و (ب) آن ) این مصوبه در حدود اختیارات این شورا بوده است و از این حیث با ایرادی مواجه نمی باشد. ثانیا ساز و کار تعریف شده برای سنجش نمرات دو گروه داوطلبان نظام قدیم و جدید ، از حیث رعایت نسبی حقوق هر دو گروه از داوطلبان و به ویژه در مقایسه با گزینه های بدیل (از جمله اختصاص سهمیه جداگانه) ، در مجموع موجه بوده و مغایرت آن با اصول بر شمرده شده از قانون اساسی ناظر به برابری و عدالت احراز نشد.

۲- قسمت اخیر بند ۲-۶ دفترچه آزمون سراسری سال ۱۳۹۸ : مفاد قسمت مورد اعتراض تقریبا تکرار مفاد مصوبه مورخ ۲۶/۶/۱۳۹۷ شورای سنجش و پذیرش دانشجو می باشد و با توجه به مراتب پیش گفته ، با ایرادی مواجه نمی باشد.

۳- در خصوص بندهای ۱ و ۲ اطلاعیه سازمان سنجش آموزش کشور به تاریخ ۲۰/۴/۱۳۹۸ ، با توجه به اینکه مفاد این دو بند تشریح و توضیح مصوبه مورخ ۲۶/۶/۱۳۹۷ شورای سنجش و پذیرش دانشجو بوده و متضمن تجویز حکم مغایری نیست ، بر این اساس مغایر حکم قسمت اخیر تبصره ۳ ماده قانون پیش گفته نمی باشد.

با توجه به نکات مذکور ، در خصوص درخواست ابطال مصوبات مورد اعتراض حکم به رد شکایت صادر و اعلام می گردد. این رأی به استناد بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ظرف بیست روز از تاریخ صدور ، از سوی رئیس دیوان یا ده نفر از قضات دیوان قابل اعتراض است. /ت

ذبیح اله واحدی

رئیس هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 12665