رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۵)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال دستورالعمل مدیرکل نظارت بر بهداشت عمومی با کد دستور العمل ۰۳/۴۳/۱۳۹۰ اداره کل دامپزشکی تهران ( در مورد ساخت و ساز میدان دام زنده فروشی )

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال دستورالعمل مدیرکل نظارت بر بهداشت عمومی با کد دستور العمل ۰۳/۴۳/۱۳۹۰ اداره کل دامپزشکی تهران ( در مورد ساخت و ساز میدان دام زنده فروشی )
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال دستورالعمل مدیرکل نظارت بر بهداشت عمومی با کد دستور العمل ۰۳/۴۳/۱۳۹۰ اداره کل دامپزشکی تهران ( در مورد ساخت و ساز میدان دام زنده فروشی )
کلاسه پروندهه ع/۹۵/۲۰۵
تاریخ رأیچهارشنبه ۱ شهريور ۱۳۹۶
شماره دادنامه۹۵

هیأت تخصصی پژوهشی ، فرهنگی

شماره پرونده : ه ع/۹۵/۲۰۵ دادنامه : ۹۵ تاریخ : ۳۱/۵/۹۶

شاکی : آقای عزت اله پورحسین فرزند موسی

طرف شکایت : سازمان دامپزشکی کل کشور

موضوع خواسته: ابطال دستورالعمل مدیرکل نظارت بر بهداشت عمومی با کد دستور العمل ۰۳/۴۳/۱۳۹۰ اداره کل دامپزشکی تهران ( در مورد ساخت و ساز میدان دام زنده فروشی )

متن مقرره مورد شکایت

دستورالعمل اجرائی ضوابط فنی بهداشتی و مقررات صدور و تمدید پروانه بهداشتی تاسیس ، بهره برداری میادین دام ( عرضه - کشتاری ) با کد دستورالعمل ۰۳/۴۳/۱۳۹۰ که توسط دفتر نظارت بر بهداشت عمومی سازمان دامپزشکی کشور تهیه و تنظیم و ابلاغ گردیده است در قسمتی که مربوط به ساخت و ساز میدان دام زنده فروشی است .

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت ( حسب مورد با تصریح به مغایرت با قانون یا شرع یا خروج از حدود اختیارات )

دستورالعمل سازمان دامپزشکی اصالتا ارتباطی در ساخت و ساز میدان زنده فروشی دام ندارد زیرا در میدان دام فقط دام زنده عرضه می شود نه کشتارگاه دارد و نه کشتاری می شود و اصولا محل خرید و فروش است . و صرف نظر از اینکه دامپزشکی اداره نظارتی است در هیچ یک از قوانین نظام دامپزشکی چنین حقی لحاظ نگردیده که دامپزشکی در ساخت و احداث میدان زنده فروشی چنین دستورالعملی را صادر کند ... لذا مادتین ۱۹ و مواد ۲ و ۳ آئین نامه اجرائی و ماده ۱۰ هیچ ارتباطی به میادین دام ندارد ... دستورالعمل سازمان باکد مورد نظر نه دستور هیات وزیران است که منشاء قانونی داشته باشد نه جزء قانون است که اجرای آن قانونی باشد . شاکی متعاقبا دستورالعمل مورد شکایت را مغایر با مصوبه سال ۹۲ هیات وزیران و ماده ۳ قانون نحوه نگهداری حیوانات اهلی دانسته است ( صفحه ۶ پرونده )

  • خلاصه مدافعات طرف شکایت

طرف شکایت لایحه دفاعیه خود را در پنج بند تنظیم و به شرح ذیل تقدیم نموده است :

۱- دادخواست دارای ایراد شکلی است زیرا خواهان بندهای پ و ت ماده ۸۰ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری را رعایت ننموده و دادخواست مطروحه فاقد استناد به حکم شرعی یا مواد قانونی که ادعایی مغایرت مصوبه با آن شده و همچنین فاقد دلائل وجهات اعتراض از حیث مغایرت با شرع یا قانون اساسی یا سایر قوانین یا خروج از اختیارات مرجع تصویب کننده می باشد .

۲- مطابق ماده ۴ قانون سازمان دامپزشکی کشور کلیه صاحبان و مسئولان نگاهداری دام و... اعم از اشخاص و موسسات و شرکت های خصوصی و یا دولتی و یا وابسته به دولت و یا هر نوع شرکت و سازمانی که به نحوی از انحاء به پرورش یا نگاهداری دام و ... اشتغال دارند ، موظف به اجرای دستورهای بهداشتی و قرنطینه ای سازمانی می باشند .

۳- براساس مواد ۲ و ۳ و ۴ آئین نامه اجرائی نظارت بهداشتی دامپزشکی مصوب ۱۳/۹/۸۷ کلیه مراکز نگهداری دام و کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که به نحوی در امور نگهداری ، عرضه و فروش دام زنده و سایر فعالیت های مرتبط اشتغال دارند ، مشمول ضوابط بهداشتی و دستورالعملهای اجرایی موضوع آئین نامه فوق الذکر از مرحله احداث تا بهره برداری بوده و بازرسین سازمان موظفند در صورت مشاهده تخلف به تناسب نوع و میزان تخلف با متخلفین برخورد نمایند .

۴- دستورالعمل مورد شکایت به شماره ۰۳/۴۳/۱۳۹۰ کاملا منطبق با ماده ۴ قانون سازمان دامپزشکی و مواد ۲ و ۳ و ۴ آئین نامه اجرائی نظارت بهداشتی دامپزشکی مصوب ۱۳/۹/۱۳۸۷ و در اجرای مقررات قانونی فوق صادرگردیده است .

۵ – در متن دادخواست ، شاکی با تحریف و تغییر مفاد ماده ۳ آئین نامه نحوه نگهداری حیوانات اهلی ، نظارت بر ساخت و احداث میدان دام را از اختیارات شهرداری اعلام نموده است در صورتی که در آئین نامه مذکور ، مطلبی درخصوص ساخت و ساز میدان دام ذکر نگردیده و از طرف دیگر مطابق ماده ۳ آئین نامه ، عرضه و فروش دام در میادین و مراکز محدود مشخص شده توسط شهرداری ها با رعایت قوانین و مقررات مربوط و نظارت سازمان دامپزشکی مجاز اعلام شده است .با توجه به مستندات قانونی صدرالذکر رد شکایت مطروحه مورد استدعاست .

رای هیات تخصصی پژوهشی و فرهنگی

نظر به اینکه شاکی برای ابطال آن قسمت از دستورالعمل اداره کل نظارت بر بهداشت عمومی سازمان دامپزشکی کشور با کد دستورالعمل ۰۳/۴۳/۱۳۹۰ در مورد ساخت و ساز میدان دام زنده فروشی که مورد شکایت قرار داده به ماده قانونی خاص ومعینی استناد ننموده و مغایرت آن را با قانون مشخصی اعلام نکرده است و از طرفی نیز دستورالعمل یاد شده منطبق برماده ۴ قانون سازمان دامپزشکی و مواد ۲ و ۳ و ۴ آئین نامه اجرائی نظارت بهداشتی دامپزشکی مصوب ۱۳/۹/۱۳۸۷ تهیه و تنظیم و ابلاغ گردیده است و آنچه که شاکی در لایحه جداگانه ، دستورالعمل مذکور را مغایر آن دانسته ، قانون نبوده ، بلکه ماده ۳ آئین نامه نحوه نگهداری حیوانات اهلی مصوب سال ۱۳۹۲ هیات وزیران را نام برده ضمن اینکه مغایرتی مشهود نیست ، با استناد بند اول ماده ۱۲ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ چنانچه مصوبه و یا آئین نامه و دستورالعمل و ... مغایر با قانون یا شرع و یا خارج از اختیار تصویب کننده باشد قابل ابطال است بنا به مراتب مذکور ، دستورالعمل مذکور در قسمتی که مورد شکایت قرار گرفته خلاف قانون وخارج از حدود اختیار تشخیص نمی گردد و قابل ابطال نمی باشد لذا به استناد مواد ۱۲ و ۸۴ قانون یاد شده رای به رد شکایت صادر و اعلام می شود . این رای ظرف ۲۰روز پس از صدور از سوی رئیس کل محترم دیوان عدالت اداری و یا ده نفر از قضات قابل اعتراض می باشد .

حسن مهدوی

نائب رئیس هیات تخصصی پژوهشی و فرهنگی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10971