رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۵۰ ،کلاسه پرونده: ه ع/۹۶/۱۳۸۱ )

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند (۲) بخشنامه شماره ۱۰۸۹۲۳- ۲۹/۸/۹۱ وزارت کشور در خصوص تعیین تاریخ دفاع مقدس محدود به دوره زمانی ۳۱/۶/۱۳۵۹ الی ۲۹/۵/۱۳۶۷

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند (۲) بخشنامه شماره ۱۰۸۹۲۳- ۲۹/۸/۹۱ وزارت کشور در خصوص تعیین تاریخ دفاع مقدس محدود به دوره زمانی ۳۱/۶/۱۳۵۹ الی ۲۹/۵/۱۳۶۷
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بند (۲) بخشنامه شماره ۱۰۸۹۲۳- ۲۹/۸/۹۱ وزارت کشور در خصوص تعیین تاریخ دفاع مقدس محدود به دوره زمانی ۳۱/۶/۱۳۵۹ الی ۲۹/۵/۱۳۶۷
کلاسه پروندهه ع/۹۶/۱۳۸۱   
تاریخ رأیدوشنبه ۲۶ شهريور ۱۳۹۷
شماره دادنامه۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۵۰                  

هیات تخصصی اداری و استخدامی

شماره پرونده : ه ع/۹۶/۱۳۸۱ دادنامه : ۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۵۰ تاریخ : ۲۶/۶/۹۷

شاکی : آقای محمد زارع علی آبادی

  • طرف شکایت : ۱- وزارت کشور ۲- استانداری یزد
  • موضوع شکایت و خواسته : ابطال بند (۲) بخشنامه شماره ۱۰۸۹۲۳- ۲۹/۸/۹۱ وزارت کشور در خصوص تعیین تاریخ دفاع مقدس محدود به دوره زمانی ۳۱/۶/۱۳۵۹ الی ۲۹/۵/۱۳۶۷

متن مقرره مورد شکایت

۲ - بر اساس بند (۱) ماده (۴) ( دستورالعمل شماره ۱۱/۴۰/۲۰۶/ط- ۲۱/۱۰/۸۸ ستاد کل نیروهای مسلح ) کلیه نیروهایی که در طول سال های دفاع مقدس از تاریخ ۳۱/۶/۱۳۵۹ تا ۲۹/۵/۱۳۶۷ از طریق ارگان های غیر از سپاه پاسداران، انقلاب اسلامی و جهاد سازندگی ... به مناطق جنگی و عملیاتی جنوب و غرب کشور اعزام شده اند و همگام با رزمندگان اسلام در زمینه های فرهنگی ، تبلیغی ، پشتیبانی ، امدادی و فنی و مهندسی فعالیت داشته اند ، در صورت تایید کمیسیون ماده ۳ موضوع دستورالعمل اجرایی بند (۴) مصوبه شماره ۵۱۷۰۰/ت ۱۵۷۴۴ه - ۲۷/۱/۷۶ هیات محترم دولت مستقر در سازمان بسیج مستضعفین داوطلبانه تلقی و برابر جدول شماره ۴ بند ۴ نص یکم دستورالعمل شماره : ۱۴۵۹۳/۲۰۰ – ۲۱/۲/۸۸ شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور ، از فوق العاده ایثارگری برخوردار می گردند.

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت :

شاکی به موجب دادخواستی ابطال بند (۲) بخشنامه شماره ۱۰۸۹۲۳- ۲۹/۸/۹۱ وزارت کشور در خصوص تعیین تاریخ دفاع مقدس محدود به دوره زمانی ۳۱/۶/۱۳۵۹ الی ۲۹/۵/۱۳۶۷ را خواستار گردیده و در جهت تعیین خواسته اعلام کرده است :

۱- به موجب بند (۶) از ماده ۸۸ قانون برنامه ششم توسعه ، بهره مندی از امتیازات یک مقطع تحصیلی بالاتر برای رزمندگان با حداقل شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه در نظر گرفته شده است ، این درحالی است که معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری یزد بموجب بخشنامه شماره ۳۷۱۶۷- ۱۳/۷/۹۶ نحوه احتساب مدت خدمت وظیفه داوطلبانه را به استناد بخشنامه معترض عنه محدود به دوره زمانی ۳۱/۶/۱۳۵۹ الی ۲۹/۵/۱۳۶۷ نموده و از آنجائیکه تاریخ مزبور مربوط به دوران آتش بس است و تاریخ اعلام رسمی پایان جنگ (۲۳/۵/۱۳۶۹) نادیده گرفته شده است ، لذا موجب تضییع حقوق اینجانب و سایر مشمولین گردیده است.

۲- با عنایت به موخر بودن قانون برنامه ششم و عدم اشاره ماده (۸۸) به دستورالعمل یا آیین نامه ای که آن را محدود و مقید نماید و با التفات به نقض آتش بس پس از دوره یاد شده ، به نظر مفاد بخشنامه مذکور موجب تضییع حقوق افرادی است که از تاریخ آتش بس تا اعلام رسمی پایان جنگ ، در جبهه ها حضور داشته اند.

۳- با توجه به پذیرش صلح در تاریخ ۲۳/۵/۱۳۶۹ از سوی دولت عراق و نظر به مفاد نامه مورخ ۲۷/۵/۱۳۶۹ رئیس جمهور وقت ایران به رئیس جمهور عراق مبنی بر پذیرش معاهده ۱۹۷۵ از سوی آن دولت و اجرای قطعنامه ۵۹۸ و تبدیل آتش بس به صلح دائم و پایدار ، بدیهی است تاریخ صلح ایران و عراق ۲۷/۵/۱۳۶۹ بوده ومی بایست مبنای استفاده از امتیازات قانونی رزمندگان قرار گیرد.

  • خلاصه مدافعات طرف شکایت :

در پاسخ به شکایت مذکور قائم مقام وزیر در امور مجلس و هماهنگی استان های وزارت کشور طی لایحه ای به شماره ۲۰۲۳۷۳ مورخ ۵/۱۲/۹۶ منضم به نامه شماره ۲۰۱۴۳۵ مورخ ۳/۱۲/۹۶ معاون محترم توسعه مدیریت و منابع وزارت کشور اظهار داشته است :

۱- به موجب صدر ماده (۱۰) قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ، خواهان اشاره ای به مغایرت بند (۲) بخشنامه با قانون نداشته ضمن اینکه موضوع بخشنامه از مفاد ماده ۸۸ قانون برنامه ششم منصرف بوده و مثبت ادعای ایشان نمی باشد. لذا خواسته مطروحه از صلاحیت دیوان خروج موضوعی دارد.

۲- بخشنامه معترض عنه صرفا ابلاغ مفاد نامه شماره ۱۱/۴۰/۲۰۶ ط – ۲۱/۱۰/۸۸ ستاد کل نیروهای مسلح می باشد و ابطال این نامه می بایست مورد درخواست قرار می گرفت. از این رو طرح چنین درخواستی قابلیت استماع ندارد.

۳- نامه معترض عنه در راستای اجرای تدبیر مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا ( مدظله العالی ) و ابلاغیه شماره ( فوق الذکر ) ستاد کل و بموجب ماده ۳ دستور العمل مذکور در خصوص خدمت داوطلبانه کارکنان وظیفه ارتش جمهوری اسلامی ایران ، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ... صادر شده تا از فوق العاده ایثارگری برخوردار گردند.

۴- تعیین مناطق عملیاتی و شمولیت امتیازات مذکور از اختیارات ستاد کل نیروهای مسلح بوده و وزارت کشور در این رابطه اختیاری ندارد. ضمن آن که با امعان نظر به نامه های معاون نیروی انسانی ستاد کل نیروهای مسلح مبنی بر تعیین تکلیف جبهه کارکنان دولت و تصویب نامه شماره ۵۱۷۰۰/ت ۱۵۷۴۴ه - ۲۷/۱/۶۷ هیات وزیران و بند (۹) خطوط راهنمای سند راهبردی خدمات رسانی به رزمندگان ( مصوب ۱۴/۴/۹۴ هیات وزیران ) تنها مناطق جنگی از تاریخ ۳۱/۶/۹۵ تا ۲۷/۵/۶۷ ملاک محاسبه جبهه کارکنان دولت و امتیازات ایثارگران در دستگاههای دولتی می باشد.

۵- همچنین به استناد تبصره (۳) بخشنامه شماره ۲۷۲۷/د – ۱۶/۲/۷۱ سازمان اداری و استخدامی کشور ، مسئولیت تعیین محدوده مکانی و بازه زمانی مناطق جنگی و جنگ زده که به ازای آن دستگاه های اجرایی به کارکنان به موجب قوانین و مقررات مصوب امتیازات ایثارگری اعطاء می نماید ، بر عهده ستاد کل نیروهای مسلح می باشد.

۶- ماده (۲) نامه معترض عنه که به استناد ابلاغیه ستاد کل نیروهای مسلح تهیه و ابلاغ شده است ، دایر شمول بازه زمانی را محدود یا گسترش نداده است و از این حیث نیز مصون از ایراد است.

  • رای هیأت تخصصی اداری و استخدامی :

در خصوص شکایت آقای محمد زارع علی آبادی به طرفیت وزارت کشور و استانداری یزد دایر بر ابطال بند ۲ بخشنامه ۱۰۸۹۲۳ – ۲۹/۸/۹۱ صادره از وزارت کشور پیرامون تعیین بازه زمانی تاریخ دفاع مقدس به دوره زمانی ۳۱/۶/۵۹ الی ۲۹/۵/۶۷ نظر به اینکه اولا مصوبه فوق الاشعار مغایرتی با قانون نداشته و ثانیا تعیین مناطق عملیاتی و جنگی و طول دوران دفاع مقدس تابعی از تصمیم ستاد کل نیروهای مسلح بوده که به تجویز سازمان امور اداری و استخدامی کشور و طی تصویب نامه شماره ۵۱۷۰۰/ت ۱۵۷۴۴ ه ۲۷/۱/۶۷ هیأت وزیران و بند ۹ خطوط راهنمای سند راهبردی خدمات رسانی به رزمندگان ، طول دوران دفاع مقدس را محدود به بازه زمانی اعلام شده دانسته است. فلذا ادعای شاکی بر امتداد آن تا تاریخ اتمام جنگ یعنی ۲۳/۵/۶۹ قابلیت پذیرش نداشته و توجها به تصمیم بیش از اعضا هیأت تخصصی ، فلذا در راستای بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت شاکی صادر می گردد. این رأی ظرف بیست روز از تاریخ صدور ، از سوی رئیس دیوان یا ده نفر از قضات دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است. /ت

سید کاظم موسوی

رئیس هیأت تخصصی اداری واستخدامی

دیوان عدالت اداری



کدمنبع: 11460