رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۳۳۷ ،کلاسه پرونده: ه ع/۹۶/۸۸۲ )

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ردیف ۱۰/۱ الف عوارض پذیره یک متر مربع از واحدهای ( تجاری ، اداری ) - بند ۶ – عوارض دیوار کشی – بند ۸ عوارض پیش آمدگی به معابر و خیابان های شهر – بند ۱۰ عوارض ایمنی ساختمان ها – بند ۱۲ عوارض ابقای ساختمان به استثنای «ردیف (ب) سال ۹۱ و ردیف (د) و ۱/۱۲ سال ۹۱ و ۹۵» - ردیف ۳/۷ بند ۷ تفکیک اعیانی غیر مجاز سال های ۹۱ و ۹۵ – ردیف ۳ قسمت توضیحات بند ۱ سال ۹۵

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ردیف ۱۰/۱ الف عوارض پذیره یک متر مربع از واحدهای ( تجاری ، اداری ) - بند ۶ – عوارض دیوار کشی – بند ۸ عوارض پیش آمدگی به معابر و خیابان های شهر – بند ۱۰ عوارض ایمنی ساختمان ها – بند ۱۲ عوارض ابقای ساختمان به استثنای «ردیف (ب) سال ۹۱ و ردیف (د) و ۱/۱۲ سال ۹۱ و ۹۵» - ردیف ۳/۷ بند ۷ تفکیک اعیانی غیر مجاز سال های ۹۱ و ۹۵ – ردیف ۳ قسمت توضیحات بند ۱ سال ۹۵
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعردیف ۱۰/۱ الف عوارض پذیره یک متر مربع از واحدهای ( تجاری ، اداری ) - بند ۶ – عوارض دیوار کشی – بند ۸ عوارض پیش آمدگی به معابر و خیابان های شهر – بند ۱۰ عوارض ایمنی ساختمان ها – بند ۱۲ عوارض ابقای ساختمان به استثنای «ردیف (ب) سال ۹۱ و ردیف (د) و ۱/۱۲ سال ۹۱ و ۹۵» - ردیف ۳/۷ بند ۷ تفکیک اعیانی غیر مجاز سال های ۹۱ و ۹۵ – ردیف ۳ قسمت توضیحات بند ۱ سال ۹۵
کلاسه پروندهه ع/۹۶/۸۸۲  
تاریخ رأیچهارشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۷
شماره دادنامه۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۳۳۷            

هیأت تخصصی شوراهای اسلامی

شماره پرونده : ه ع/۹۶/۸۸۲ شماره دادنامه : ۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۳۳۷ تاریخ : ۱۹/۱۰/۹۷

شاکی :آقای محمدعلی جمشیدی پنجکی با وکالت آقای برومند حسینی

طرف شکایت : شورای اسلامی کمالشهر - شهرداری کمالشهر

موضوع شکایت و خواسته: ردیف ۱۰/۱ الف عوارض پذیره یک متر مربع از واحدهای ( تجاری ، اداری ) - بند ۶ – عوارض دیوار کشی – بند ۸ عوارض پیش آمدگی به معابر و خیابان های شهر – بند ۱۰ عوارض ایمنی ساختمان ها – بند ۱۲ عوارض ابقای ساختمان به استثنای ردیف (ب) سال ۹۱ و ردیف (د) و ۱/۱۲ سال ۹۱ و ۹۵ - ردیف ۳/۷ بند ۷ تفکیک اعیانی غیر مجاز سال های ۹۱ و ۹۵ – ردیف ۳ قسمت توضیحات بند ۱ سال ۹۵

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت :

عبارتند از :

۱. به موجب ماده ۱۰۰ قانون شهرداری، شهرداریها مکلف شده اند که از انجام تخلفات ساختمانی جلوگیری کرده و موارد تخلفات ساختمانی را در کمیسیون موضوع این ماده مطرح نمایند. براساس موازین قانونی مختلف، در صورتی که متخلف در کمیسیون ماده ۱۰۰ محکوم به پرداخت جریمه گردد؛ نمی توان تخلف او را مشمول دریافت عوارض نیز قرار داد. زیرا به موجب بند ۲۶ ماده ۷۱ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران، دریافت عوارض منوط به ارائه خدمت بوده و این موضوع در دادنامه شماره ۱۸۱۸ – ۶/۱۱/۱۳۹۳ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری نیز مورد اشاره قرار گرفته است. در حالی که شهرداری پس از احراز تخلف به واحدهای متخلف خدمتی ارائه نمی نماید تا مجاز به دریافت عوارض از آنها گردد.

۲. مطابق ماده ۴ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، اخذ هرگونه وجهی خارج از چارچوب های قانونی توسط ارگانهای مختلف و از جمله شهرداری ممنوع اعلام شده است و هیأت عمومی دیوان عدالت اداری نیز به موجب دادنامه های شماره ۳۵۴ الی ۳۵۸ – ۱۴/۷/۱۳۸۰، ۸۴۸- ۱۱/۱۲/۱۳۸۷، ۷۷۰- ۱۸/۱۱/۱۳۹۱، ۱۵۲۹- ۲۴/۹/۱۳۹۳، ۵۲- ۲۷/۲/۱۳۹۵، ۲۴۲- ۱/۴/۱۳۹۵، ۱۳۵۶ الی ۱۳۵۹- ۱۷/۱۲/۱۳۹۵ و ۱۳۵۵- ۱۷/۱۲/۱۳۹۵ این موضوع را مورد تأکید قرار داده است که شوراهای اسلامی نمی توانند پس از رأی کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری درخصوص تخلف ساختمانی، در رابطه با همان موضوع به وضع عوارض مبادرت نمایند. از این رو، بند ۱۰ ماده ۱، مواد ۳، ۵، ۶، ۸، ۱۰، ۱۲، ۱۳ و ۱۶ از تعرفه عوارض سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۵ و بند ۳ قسمت توضیحات ماده ۱ تعرفه عوارض سال ۱۳۹۵ شهرداری کمالشهر مغایر با آرای فوق الذکر است و تقاضای اعمال ماده ۹۲ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری درخصوص این تعرفه ها مطرح می گردد.

۳. براساس ماده ۵ قانون موسوم به تجمیع عوارض و بند ۲۶ ماده ۷۱ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران، شوراهای اسلامی صرفا در صورت ارائه خدمات از سوی شهرداری، دارای حق دریافت عوارض محلی می باشند و این موضوع در آرای مختلف هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره های ۳۸۱- ۷/۹/۱۳۹۰، ۶۳۴- ۲۰/۹/۱۳۹۱ و ۱۳۱۲- ۱۰/۱۲/۱۳۹۵ که همگی درخصوص عوارض تفکیک و افراز عرصه هستند و با استناد به ماده ۴ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت صادره شده اند؛ مورد اشاره قرار گرفته است. بنابراین، ماده ۷ تعرفه عوارض شهرداری کمالشهر در سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۵ با موضوع عوارض تفکیک عرصه و اعیان با این موازین مغایرت دارد.

۴. تبصره ۳ ماده ۱۰۱ قانون شهرداری درخصوص زمینهای بالای ۵۰۰ متر و آن هم در جهت تأمین سرانه عمومی می باشد و استناد به آن برای وضع عوارض محمل قانونی ندارد و درخصوص وضع عوارض تفکیک اعیان هم موضوع در صلاحیت اداره ثبت بوده و این عوارض به موجب ماده ۱۵۰ قانون ثبت براساس ارزش معاملاتی روز ملک از مالک اخذ می گردد و شهرداری در این مورد ارائه دهنده خدمتی نیست. از طرفی بین صدور پایان کار و تفکیک اعیان فاصله زمانی بوده و اخذ عوارض تفکیک اعیان در زمان صدور پایان کار در حالی که هنوز تفکیکی انجام نشده غیرموجه است و این موضوع در دادنامه شماره ۹۷- ۲۶/۳/۱۳۹۵ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری نیز مورد تأیید قرار گرفته است. بنابراین، ماده ۷ تعرفه عوارض شهرداری کمالشهر مصوب ۱۳۹۱ و ۱۳۹۵ برخلاف قانون و آرای یاد شده و خارج از حدود اختیارات این شورا می باشد و بر همین اساس تقاضای اعمال ماده ۹۲ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری درخصوص این تعرفه مطرح می گردد.

متن مقرره مورد شکایت

مصوبه سال ۹۱

۱۰/۱: الف: عوارض پذیره یک متر مربع از واحدهای (تجاری ، اداری) با ارتفاع و دهنه مغایر با ضوابط مجاز اعلام شده توسط طرح شهری :

ردیف

طبقات

تجاری

اداری

توضیحات

۱

همکف

۱۰ p

۶ p

L = طول دهنه به متر

L۱ = طول دهنه مجاز به متر

H = طول ارتفاع به متر

H۱ = طول ارتفاع مجاز به متر

نکته : دهنه و ارتفاع کمتر از ضوابط مجاز ملاک عمل نخواهد بود و عینا مطابق جدول ۹/۱ محاسبه می شود.

۲

زیر زمین

۶ p

۵ p

۳

اول

۵ p

۴ p

۴

دوم

۴/۵ p

۳ p

۵

سوم به بالا

۳/۵ p

۲ p

۶

انباری

۲ p

۲ p

۷

نیم طبقه

۲ p

۲ p

الف : توضیحات :

تبصره ۱ : در محاسبه عوارض این قبیل اماکن p ( قیمت منطقه بندی ) معبری که ورودی ساختمان از آن پیش بینی گردیده مورد لحاظ قرار خواهد گرفت ، چنانچه ملک دارای چند بر باشد ، p در فرمول ( قیمت منطقه بندی ) گرانترین معبر لحاظ خواهد شد.

تبصره ۲ : با توجه به افزایش غیر منطقی عوارض پذیره در مجتمع های تجاری با اعمال فرمول (۱۰ + N) P لذا شرط موجود در جدول ملاحظات بند ۹/۱ لازم الاجرا می باشد.

تبصره ۳ : عوارض پذیره واحد صنعتی کلا بر اساس قیمت منطقه ای بر جبهه اصلی محاسبه خواهد شد.

تبصره ۴ : برای فضاهای باز مورد استفاده در کاربری های مختلف که در راستای انجام فعالیت مربوطه مثل باراندازهای دفاتر آهن فروشی – انبارهای علوفه – گاراژها – کارواش ... از مقوله انبار ردیف ۶ جدول تجاری فوق استفاده شود.

۶- عوارض دیوار کشی : در هنگام صدور پروانه احداث دیوار برای اراضی با کاربری های مختلف شهرداری می بایست از روش ذیل نسبت به محاسبه عوارض متعلقه اقدام نماید. K × h × P × L

در فرمول مذکور : K = ضریب املاک با کاربری های مختلف

L = طول دیوار کشی

h = ارتفاع دیوار با هر نوع مصالح به جزء فنس و سیم خاردار

P = قیمت منطقه بندی زمین مورد نظر

ضریب K برای اراضی با کاربری مسکونی ، تجاری ، صنعتی و مشاغل مزاحم شهری و اداری دو (۲) و برای سایر کاربری های ضریب یک (۱) و برای حریم شهر و حوزه استحفاظی سه (۳) اعمال می شود.

تبصره ۱ : عوارض دیوار کشی صرفا به آن قسمت از عرصه که نیاز به احداث دیوار دارد تعلق می گیرد.

تبصره ۲ : صدور مجوز دیوار کشی و اخذ عوارض مربوطه صرفا در مواردی که با ضوابط شهرسازی مغایرت نداشته باشد و یا کمیسیون های مقرر در قانون با مورد فوق موافقت نموده باشند امکان پذیر است.

۳/۷ : تفکیک اعیانی غیر مجاز ( تبدیل یا اضافه واحد ) : در صورتی که کمیسیون ماده صد وارد رسیدگی و جریمه نشده باشد ، جهت مسکونی ۲/۱ و تجاری ۲ برابر آخرین ارزش معاملاتی موضوع تبصره ۱۱ ماده صد قانون شهرداری پس از کسر واحد بزرگتر اعمال خواهد شد.

۸- عوارض پیش آمدگی ها به معابر و خیابان های شهر :

برای محاسبه عوارض ابنیه ای که با رعایت ضوابط شهرسازی علی الخصوص ارتفاع مناسب از سطح معبر یا خیابان به طرف فضای بیرون از ملک پیش آمدگی دارند ، از فرمول ذیل استفاده می شود :

برای بناهای مسکونی مفید ، پنج برابر قیمت منطقه ای S × P۵

به ازای هر متر مربع

برای بناهای تجاری مفید ، سه برابر عوارض پذیره تجاری ( عوارض منظور در جدول محاسبه پذیره )

به ازای هر متر مربع

برای بناهای اداری مفید ، سه برابر عوارض پذیره اداری ( عوارض منظور در جدول محاسبه پذیره )

به ازای هر متر مربع

تبصره : برای محاسبه عوارض پیش آمدگی بناهای غیر مفید مثل : بارانگیر – نماسازی و دکورها برجسته و غیره ... در کاربری فوق یک دوم عوارض صدرالذکر محاسبه و وصول می شود.

۱۰- عوارض ایمنی ساختمان ها :

به منظور افزایش امکانات ایمنی و سیستم آتش نشانی و به لحاظ ایجاد ایمنی لازم برای ساختمانها در موقع صدور پروانه برای یکبار عوارض آتش نشانی از مالک به ماخذ ۲ % از کل عوارض صدور پروانه دریافت و فقط به مصرف گسترش و توسعه ایستگاهها آتش نشانی و امکانات آن می شود.

۱۲- عوارض ابقای ساختمان :

نظر به اینکه برابر آرای دیوان عدالت اداری جریمه و عوارض دو مقوله جداگانه بوده و اخذ جریمه به منظور تخلفی است که توسط اشخاص صورت می گیرد و میزان آن توسط کمیسیون ماده ۱۰۰ تعیین می شود و عوارض حقوق قانونی شهرداری بوده که در صورت ابقاء بنا قابل وصول می باشد ، لذا عوارض بعد از کمیسیون به شرح ذیل تعیین می گردد.

الف : در کاربری مربوطه علاوه بر جرایم ، معادل یک برابر عوارض احداث بنا مشابه عوارض صدور پروانه ساخت

ب : در کاربری غیر مربوط علاوه بر جرایم ، معادل ۵/۱ برابر عوارض احداث بنا مشابه عوارض صدور پروانه ساخت

ج : در خصوص آن دسته از املاکی که قبل از سال ۱۳۸۱ ( سال ابلاغ طرح هادی کمال شهر ) احداث شده اند ، عوارض ابقای به ماخذ ۶۰ % مشابه عوارض صدور پروانه و تعرفه روز با در نظر گرفتن بند (الف و ب ) وصول خواهد شد.

د : در خصوص آن دسته از بناهای احداث شده قبل از تاسیس شهرداری که بنای غیر مجاز برابر آرای کمیسیون ماده ۹۹ و ۱۰۰ منجر به پرداخت جریمه شده اند ، عوارض متعلقه به ماخذ ۱۰ % مشابه عوارض صدور پروانه و تعرفه روز با در نظر گرفتن بند (الف و ب) وصول خواهد شد.

۱/۱۲ : بناهای احداث شده قبل از تاسیس شهرداری :

این قبیل بناها که به صورت غیر مجاز احداث گردیده و پرونده آنها قابل طرح در کمیسیون ماده ۱۰۰ نمی باشد و ساکنین این قبیل اماکن همانند سایر شهروندان از مزایای شهروندی استفاده می نمایند. در صورت درخواست استعلام از شهرداری جهت بناهای قبل از سال ۱۳۶۶ معادل ۲۰ % بعد از ۱۳۶۶ تا ۱۳۷۵ زمان تاسیس شهرداری ۳۰ % ارزش منطقه ای موضوع ماده ۶۴ قانون مالیاتهای مستقیم مشابه عوارض صدور پروانه ساخت وصول خواهد شد.

ملاک تشخیص قدمت بنا نقشه هوایی موجود در شهرداری با نظریه کارشناس رسمی دادگستری می باشد.

مصوبه سال ۹۵

توضیحات بند ۱ سال ۹۵

۳- با توجه به دادنامه شماره ۵۸۷ مورخ ۲۵/۱۱/۱۳۸۳ و همچنین دادنامه شماره ۴۸ مورخ ۳/۲/۱۳۸۵ هیات عمومی دیوان عدالت اداری پس از وصول جرایم ساختمانی به زمان وقوع تخلف ، عوارض متعلقه به نرخ روز محاسبه و وصول خواهد شد.

۱۰/۱: الف: عوارض پذیره یک متر مربع از واحدهای (تجاری ، اداری) با ارتفاع و دهنه مغایر با ضوابط مجاز اعلام شده توسط طرح شهری :

ردیف

طبقات

تجاری

اداری

توضیحات

۱

همکف

۱۴ p

۸ p

L = طول دهنه به متر

L۱ = طول دهنه مجاز به متر

H = طول ارتفاع به متر

H۱ = طول ارتفاع مجاز به متر

نکته : دهنه و ارتفاع کمتر از ضوابط مجاز ملاک عمل نخواهد بود و عینا مطابق جدول ۹/۱ محاسبه می شود.

۲

زیر زمین

۸ p

۷ p

۳

اول

۷ p

۶ p

۴

دوم

۶ p

۵ p

۵

سوم به بالا

۵ p

۳ p

۶

انباری

۳ p

۳ p

۷

نیم طبقه

۳ p

۳ p

الف : توضیحات :

تبصره ۱ : در محاسبه عوارض این قبیل اماکن p ( قیمت منطقه بندی ) معبری که ورودی ساختمان از آن پیش بینی گردیده مورد لحاظ قرار خواهد گرفت ، چنانچه ملک دارای چند بر باشد ، p در فرمول ( قیمت منطقه بندی ) گرانترین معبر لحاظ خواهد شد.

تبصره ۲ : با توجه به افزایش غیر منطقی عوارض پذیره در مجتمع های تجاری با اعمال فرمول (۱۰ + N) P لذا شرط موجود در جدول ملاحظات بند ۹/۱ لازم الاجرا می باشد.

تبصره ۳ : عوارض پذیره واحد صنعتی کلا بر اساس قیمت منطقه ای بر جبهه اصلی محاسبه خواهد شد.

تبصره ۴ : برای فضاهای باز مورد استفاده در کاربری های مختلف که در راستای انجام فعالیت مربوطه مثل باراندازهای دفاتر آهن فروشی – انبارهای علوفه – گاراژها – کارواش ... از مقوله انبار ردیف ۶ جدول تجاری فوق استفاده شود.

تبصره ۵ : عوارض بنای گلخانه های مسقف کشاورزی با مصالح سبک مانند : لوله های پولیکا – چوب و پوشش پلاستیک و شیشه از یک پنجم (۵/۱) تعرفه صنعتی محاسبه خواهد شد.

تبصره ۶ : عوارض بنای گلخانه ها با مصالح ساختمانی ( سنگین ) و دامداری ها و مرغداری ها و آبزیان از یک دوم (۲/۱) تعرفه صنعتی محاسبه خواهد شد.

تبصره ۷ : احداث واحدهای اقامتی شامل : هتل – هتل آپارتمان - مسافرخانه – مهمانپذیر دارای مجوز سازمان ایرانگردی و جهانگردی و همچنین احداث فضاهای باز خدماتی تجاری ، رستوران ، غرفه تجاری ، صنایع دستی ، عتیقه فروشی ، آرایشی و غیره که درب ورودی آن در مجموعه های مذکور باز می شود و راه مستقیم به معابر شهر ندارد ، در کاربری مربوطه با رعایت تراکم مجاز بر مبنای یک/سوم (۳/۱) تعرفه تجاری عمل می گردد.

تبصره ۸ : در محاسبه عوارض پذیره برای واحدهای خدمات عمومی مثل میادین میوه و تره بار و بازار عرضه مستقیم کالا ۴/۱ ( یک/چهار) پذیره تجاری لحاظ می شود.

تبصره ۹ : برای محاسبه عوارض پذیره بناهایی مانند بازار آهن ، پروفیل ، سنگ فروشان که به صورت مجتمع و بازار می باشند از ۳/۱ تعرفه تجاری استفاده می شوند. لازم به ذکر است آن دسته از واحدهای تجاری مجتمع های فوق که در بر خیابان اصلی واقع شده اند ، از این بند مستثنی بوده و عوارض را با در نظر گرفتن مجموع تعداد واحدهای تجاری موجود در مجتمع به صورت کامل پرداخت خواهند نمود.

تبصره ۱۰ : برای محاسبه عوارض پذیره استقرار واحدهای عملکردی مورد نیاز شبکه تاسیسات زیر بنایی شهر ( آب ، برق ، گاز ، فاضلاب ... ) ایستگاههای عرضه مواد سوختی ( بنزین ، گازوئیل ، گاز و ...) و دیگر واحدهای خدماتی وابسته به شهر از یک/ پنجم ( ۵/۱) تعرفه تجاری استفاده می شود.

تبصره ۱۱ : برای محاسبه عوارض پذیره مراکز درمانی ، باشگاه ورزشی یک هشتم (۸/۱) و استخرهای سرپوشیده و سالن تفریحات سالم اجتماعی از یک/پنجم (۵/۱) تعرفه اداری استفاده می شود.

تبصره ۱۲ : سایر موارد بر اساس یک/ششم (۶/۱) تعرفه تجاری محاسبه خواهد شد.

۶- عوارض دیوار کشی : در هنگام صدور پروانه احداث دیوار برای اراضی با کاربری های مختلف شهرداری می بایست از روش ذیل نسبت به محاسبه عوارض متعلقه اقدام نماید. K × h × P × L

در فرمول مذکور : K = ضریب املاک با کاربری های مختلف

L = طول دیوار کشی

h = ارتفاع دیوار با هر نوع مصالح به جزء فنس و سیم خاردار

P = قیمت منطقه بندی زمین مورد نظر

ضریب K برای اراضی با کاربری مسکونی ، تجاری ، صنعتی و مشاغل مزاحم شهری و اداری دو (۴) و برای سایر کاربری های ضریب یک (۲) و برای حریم شهر و حوزه استحفاظی سه (۶) اعمال می شود.

تبصره ۱ : در خصوص صدور پروانه فنس بدون پایه با در نظر گرفتن فرمول فوق با ارتفاع یک متر محاسبه و وصول خواهد شد.

تبصره ۲ : عوارض دیوار کشی صرفا به آن قسمت از عرصه که نیاز به احداث دیوار دارد تعلق می گیرد.

تبصره ۳ : صدور مجوز دیوار کشی و اخذ عوارض مربوطه صرفا در مواردی که با ضوابط شهرسازی مغایرت نداشته باشد و یا کمیسیون های مقرر در قانون با مورد فوق موافقت نموده باشند امکان پذیر است.

۳/۷ : تفکیک اعیانی غیر مجاز ( تبدیل یا اضافه واحد ) : در صورتی که کمیسیون ماده صد وارد رسیدگی و جریمه نشده باشد ، جهت مسکونی ۲ و تجاری ۴ برابر آخرین ارزش معاملاتی موضوع تبصره ۱۱ ماده صد قانون شهرداری پس از کسر واحد بزرگتر اعمال خواهد شد.

۸- عوارض پیش آمدگی ها به معابر و خیابان های شهر :

برای محاسبه عوارض ابنیه ای که با رعایت ضوابط شهرسازی علی الخصوص ارتفاع مناسب از سطح معبر یا خیابان به طرف فضای بیرون از ملک پیش آمدگی دارند ، از فرمول ذیل استفاده می شود :

برای بناهای مسکونی مفید پنج برابر قیمت منطقه ای S × P۷

به ازای هر متر مربع

برای بناهای تجاری مفید ، چهار برابر عوارض پذیره تجاری ( عوارض منظور در جدول محاسبه پذیره )

به ازای هر متر مربع

برای بناهای اداری مفید ، چهار برابر عوارض پذیره اداری ( عوارض منظور در جدول محاسبه پذیره )

به ازای هر متر مربع

تبصره : برای محاسبه عوارض پیش آمدگی بناهای غیر مفید مثل : بارانگیر – نماسازی و دکورها برجسته و غیره ... در کاربری فوق یک دوم عوارض صدرالذکر محاسبه و وصول می شود.

۱۰- عوارض ایمنی ساختمان ها :

به منظور افزایش امکانات ایمنی و سیستم آتش نشانی و به لحاظ ایجاد ایمنی لازم برای ساختمانها در موقع صدور پروانه برای یکبار عوارض آتش نشانی از مالک به ماخذ ۳ % از کل عوارض صدور پروانه دریافت و فقط به مصرف گسترش و توسعه ایستگاهها آتش نشانی و امکانات آن می شود.

۱۲- عوارض ابقای ساختمان :

نظر به اینکه برابر آرای دیوان عدالت اداری جریمه و عوارض دو مقوله جداگانه بوده و اخذ جریمه به منظور تخلفی است که توسط اشخاص صورت می گیرد و میزان آن توسط کمیسیون ماده ۱۰۰ تعیین می شود و عوارض حقوق قانونی شهرداری بوده که در صورت ابقاء بنا قابل وصول می باشد ، لذا عوارض بعد از کمیسیون به شرح ذیل تعیین می گردد.

الف : در کاربری مربوطه علاوه بر جرایم ، معادل ۸۰ درصد عوارض روز احداث بنا مشابه عوارض صدور پروانه ساخت

ب : در کاربری غیر مربوط علاوه بر جرایم ، معادل ۱۰۰ درصد عوارض روز احداث بنا مشابه عوارض صدور پروانه ساخت

ج : در خصوص آن دسته از املاکی که قبل از سال ۱۳۸۱ ( سال ابلاغ طرح هادی کمال شهر ) احداث شده اند ، عوارض ابقای به ماخذ ۶۰ % مشابه عوارض صدور پروانه و تعرفه روز با در نظر گرفتن بند (الف و ب ) وصول خواهد شد.

د : در خصوص آن دسته از بناهای احداث شده قبل از تاسیس شهرداری که بنای غیر مجاز برابر آرای کمیسیون ماده ۹۹ و ۱۰۰ منجر به پرداخت جریمه شده اند ، عوارض متعلقه به ماخذ ۱۰ % مشابه عوارض صدور پروانه و تعرفه روز با در نظر گرفتن بند (الف و ب) وصول خواهد شد.

۱/۱۲ : بناهای احداث شده قبل از تاسیس شهرداری :

این قبیل بناها که به صورت غیر مجاز احداث گردیده و پرونده آنها قابل طرح در کمیسیون ماده ۱۰۰ نمی باشد و ساکنین این قبیل اماکن همانند سایر شهروندان از مزایای شهروندی استفاده می نمایند. در صورت درخواست استعلام از شهرداری جهت بناهای قبل از سال ۱۳۶۶ معادل ۲۰ % بعد از ۱۳۶۶ تا ۱۳۷۵ زمان تاسیس شهرداری ۳۰ % ارزش منطقه ای موضوع ماده ۶۴ قانون مالیاتهای مستقیم مشابه عوارض صدور پروانه ساخت به روز وصول خواهد شد.

- ملاک تشخیص قدمت بنا نقشه هوایی موجود در شهرداری با نظریه کارشناس رسمی دادگستری می باشد.

- ملاک اثبات تجاری بودن ملک قبل از تاسیس شهرداری شامل حداقل دو مورد از موارد پروانه کسب اتحادیه صنفی و سایر مراجع ذیصلاح قبوض برقی – آب – گاز تجاری و برگ پرداخت مالیات سالیانه خواهد بود.

  • خلاصه مدافعات طرف شکایت :

رئیس شورای اسلامی شهر کمالشهر به موجب لایحه شماره ۲۳۶/۵۳/۹۷ مورخ ۱۱/۲/۱۳۹۷ موردی را به شرح زیر در پاسخ به دادخواست شاکی مطرح کرده است :

عمده استدلال و استناد شاکی به مقررات کلی ماده ۴ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت است که اخذ هرگونه وجه را خارج از چارچوب قانونی توسط ارگانها از جمله شهرداری ممنوع اعلام کرده است. در حالی که، ممنوعیت اخذ وجه توسط شهرداری مشروط به خروج از چارچوب قانونی است و با توجه به اینکه عوارض موضوع شکایت مستندا به مصوبه شورا اخذ و دریافت می گردد؛ لذا شرط خروج از قانون استنادی شاکی محقق نگردیده و وضع مصوبه مشمول ممنوعیت قانونی نمی باشد.

هیأت تخصصی شوراهای اسلامی دیوان عدالت اداری با حضور اعضاء تشکیل ، پس از ملاحظه پرونده و اسناد و مدارک موجود در آن و بعد از قرائت گزارش عضو ممیز و انجام مشاوره به اتفاق آراء اعضاء حاضر و در خصوص ماده ۱۰ عوارض ایمنی ساختمانها سه چهارم اعضاء حاضر به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی می نماید.

  • رأی هیات تخصصی شوراهای اسلامی :

طبق بند ۱۶ ماده ۸۰ (۷۱ سابق) قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن با در نظر گرفتن سیاست های عمومی دولت که از سوی وزارت کشور اعلام می شود از جمله وظایف و مسئولیت های شورای اسلامی شهرها محسوب و در تبصره یک ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۳۸۷ وضع عوارض محلی جدید تجویز شده است و با توجه به اینکه وضع و اخذ عوارض صدور پروانه ساختمانی در تراکم پایه و مازاد بر تراکم توسط شوراهای اسلامی و شهرداریها ، طبق بند (ب) رای شماره ۷۹ – ۲۱/۲/۱۳۹۵ هیات عمومی دیوان عدالت اداری و طبق آراء شماره ۵۷۸ – ۲۵/۱۱/۸۳ و ۷۸۶ مورخ ۹/۸/۱۳۹۶ هیات عمومی ، عوارض از جمله حقوق دیوانی بوده و غیر از جرائم مربوط به کمیسیون های ماده صد قانون شهرداریها می باشد و همچنین طبق بند ۱۴ ماده ۵۵ قانون شهرداریها اتخاذ تدابیر مؤثر و اقدام لازم برای حفاظت شهر از حریق یکی از اختیارات و جزء مسئولیت های مهم شهرداری است که مهمترین تدبیر تهیه ملزومات و آمادگی لازم برای اطفاء حریق در زمان وقوع حادثه است. بنابراین ردیف ۱۰/۱ : الف بند ۱ عوارض پذیره یک متر مربع از واحدهای ( تجاری ، اداری ) ، بند ۶ عوارض دیوارکشی ، بند ۸ عوارض پیش آمدگی به معابر و خیابان های شهر ، بند ۱۰ عوارض ایمنی ساختمان ها ، بند ۱۲ عوارض ابقای ساختمان به استثناء ردیف (ب) سال ۹۱ و (د) و (۱/۱۲) سال ۹۱ و ۹۵ ، ردیف ۳/۷ بند ۷ تفکیک اعیانی غیر مجاز ( تبدیل واحد یا اضافه واحد ) سال های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۵ و همچنین ردیف ۳ قسمت توضیحات بند ۱ سال ۱۳۹۵ از مصوبات شورای اسلامی کمال شهر مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات نبوده و به استناد مواد ۱۲ و ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت صادر می شود. این رأی ظرف مهلت بیست روز از تاریخ صدور از سوی رئیس دیوان عدالت اداری و یا ده نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است ./ت

محمد حسن پیرزاده

نائب رئیس هیأت تخصصی شوراهای اسلامی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 11744