رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۳۷۲ ،کلاسه پرونده: ه ع/ ۹۷/۱۶۱۹ )

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شماره : ۳۰۴۲۲ ت ۳۲۳۶۱ ک مورخ ۱۷/۵/۸۴ هیأت وزیران با عنوان اصلاحات و تغییرات تقسیماتی در استان تهران

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شماره : ۳۰۴۲۲ ت ۳۲۳۶۱ ک مورخ ۱۷/۵/۸۴ هیأت وزیران با عنوان اصلاحات و تغییرات تقسیماتی در استان تهران
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال مصوبه شماره : ۳۰۴۲۲ ت ۳۲۳۶۱ ک مورخ ۱۷/۵/۸۴ هیأت وزیران با عنوان اصلاحات و تغییرات تقسیماتی در استان تهران
کلاسه پروندهه ع/ ۹۷/۱۶۱۹  
تاریخ رأیشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۷
شماره دادنامه۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۳۷۲        

هیات تخصصی اراضی ، شهرسازی

شماره پرونده : ه ع/ ۹۷/۱۶۱۹ شماره دادنامه : ۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۳۷۲ تاریخ : ۱۳/۱۱/۹۷

شاکی : آقای علی اصغر گل محمدی

  • طرف شکایت : هیأت وزیران
  • موضوع شکایت و خواسته : ابطال مصوبه شماره : ۳۰۴۲۲ ت ۳۲۳۶۱ ک مورخ ۱۷/۵/۸۴ هیأت وزیران با عنوان اصلاحات و تغییرات تقسیماتی در استان تهران
  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت :

شاکی به موجب دادخواستی ابطال مصوبه شماره : ۳۰۴۲۲ ت ۳۲۳۶۱ ک مورخ ۱۷/۵/۸۴ هیأت وزیران در خصوص اصلاحات و تغییرات تقسیماتی در استان تهران را خواستار گردیده و در جهت تبیین خواسته اعلام کرده است :

۱- مصوبه معترض عنه در حالی شهرک رسالت را به عنوان روستا نام می برد و به آن کد روستایی می دهد که آن شهرک هیچ وقت روستا نبوده و از همان ابتدا مطابق با اسناد ملکی محل و نقشه های دوره صفویه ، قاجار ، پهلوی و جمهوری اسلامی بخشی از اراضی املاک عبدالله آباد بخش دوازده تهران در منطقه ۱۹ کنونی تهران است.

۲- مطابق با ماده ۲ قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری ، شهرک رسالت هیچ یک از ویژگی های روستا را ندارد و بر اساس تعاریف علمی و قانونی از شهر دارای ملاک های مورد نیاز مانند جمعیت ، معیشت ، بافت شهری است و به هیچ عنوان در گروه آبادی قرار ندارد.

۳- طبق ماده ۴ قانون تقسیمات کشوری ، شهرک رسالت بر اساس ویژگی های تعیین شده ، یک محله شهری بوده و از نظر بافت ساختمانی خانه ها با مصالح سیمانی با ویژگی های خاص خود بوده و اکثریت ساکنان دائمی آن در مشاغل کسب ، تجارت ، صنعت ، خدمات و فعالیت های اداری اشتغال داشته و در زمینه خدمات شهری تابع شهرداری منطقه ۱۹ تهران است و سال هاست مجوز ساخت و ساز و هزینه شهری پرداخت می نماید.

۴- بافت شهرک رسالت مطابق تعاریف موجود (فرهنگ لغت معین) شهری و دارای خیابان های ۲۰ متری و کوچه های ۱۲ متری است و بر اساس سر شماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵ جمعیتی بالغ بر ۱۰۱۷۳ نفر و ۲۴۲۹ خانوار بوده است. با عنایت به مراتب فوق نظر به اینکه شهرک رسالت هم اکنون تحت مدیریت بخشداری تازه تأسیس شهر آفتاب و نیز شهرداری منطقه ۱۹ تهران قرار دارد لذا بنا به دلایل فوق و مستندا به اصل ۶۳۸ قانون اساسی ابطال مصوبه مورد شکایت و خروج شهرک از کد روستایی مورد استدعاست.

متن مقرره مورد شکایت

اصلاحات و تغییرات تقسیماتی در استان تهران ...

۵- روستاهای ۱- رسالت ۲- صالح آباد ۳- حسن آباد باقراف ۴-کریم آباد مطابق نقشه ۵۰۰۰۰/۱ ضمیمه که ممهور به مهر دفتر هیأت دولت می شود از دهستان خلازیر بخش مرکزی شهرستان ری منتزع و به دهستان کهریزک بخش کهریزک همین شهرستان الحاق می گردند ...

( متن کامل مصوبه شماره : ۳۰۴۲۲۰ ت ۳۲۳۶۱ ک مورخ ۱۷/۵/۱۳۸۴ هیأت وزیران با عنوان اصلاحات و تغییرات تقسیماتی در استان تهران در صفحات شماره ۱۸ و ۱۹ پرونده موجود می باشد. )

خلاصه مدافعات طرف شکایت

در پاسخ به شکایت مذکور ، رئیس امور تنظیم لوایح و تصویب نامه ها و دفاع از مصوبات دولت معاونت حقوقی رئیس جمهور طی لایحه ای به شماره :۹۳۲۳۰/۳۶۸۲۷ مورخ ۱۵/۷/۹۷ اعلام کرده است که :

۱- از نظر شکلی ، شاکی در دادخواست مطروحه ، تقاضای ابطال تمامی مقرره مزبور را نموده است در حالی که مطالب نامبرده، صرفا ناظر بر انتزاع و الحاق روستای رسالت در بخشی از بند ۵ مصوبه مذکور می باشد. از اینرو برابر ماده ۸۰ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری چون شاکی نسبت به رعایت ضوابط یاد شده ( تصریح به حکم شرعی یا مواد قانونی مربوطه ) درخصوص سایر بندها و احکام مقرره اقدام ننموده است. لذا خواسته نامبرده در این خصوص قابل طرح و رسیدگی نمی باشد.

۲- برابر ماده ۱۳ قانون تعاریف و ضوابط تقسیماتی کشوری و نیز به موجب ماده (۳) آیین نامه اجرایی قانون یاد شده (مصوب ۱۳۶۳) تشخیص و تعیین هر واحد روستایی با پیشنهاد وزارت کشور و تصویب هیأت وزیران است. از این رو با توجه به احکام یاد شده و ارائه پیشنهاد از سوی وزارت کشور و انجام بررسی های لازم توسط وزیران عضو کمیسیون سیاسی – دفاعی دولت ، بند (۵) مصوبه مرقوم مورد تصویب قرار می گیرد. با این توصیف اولا : روستا یا شهرک بودن واحد تقسیمات کشوری مورد نظر شاکی (رسالت) ، تأثیری بر اختیارات دولت در انجام ماده ۱۳ قانون مذکور ندارد. ثانیا : مطابق بند (۵) همان مصوبه ، تصریح گردیده که روستای رسالت در زمان صدور تصویب نامه از توابع دهستان خلازیر بخش مرکزی شهرستان ری ( و نه شهرستان تهران ) بوده است.

۳- صلاحیت کمیسیون سیاسی – دفاعی دولت در وضع تصویب نامه موصوف که با تفویض اختیار از سوی هیأت وزیران انجام پذیرفته است مبتنی بر اصل ۶۳۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بوده و سابقا نیز برابر مفاد دادنامه شماره ۷۰۲ مورخ ۱۶/۱۰/۹۲ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری و نیز دادنامه شماره ۹۹ مورخ ۱/۶/۹۶ هیأت تخصصی اراضی ، محیط زیست و صنایع دیوان مبتنی بر موازین قانونی مربوطه عنوان شده است.

با توجه به موارد فوق و اینکه تصویب نامه موصوف کاملا در چارچوب وظایف و اختیارات قانونی دولت به تصویب رسیده است ، صدور تصمیم شایسته مبنی بر رد شکایت مطروحه مورد استدعاست.

  • رای هیأت تخصصی اراضی ، شهرسازی :

در خصوص شکایت آقای علی اصغر گل محمدی به طرفیت هیأت وزیران به خواسته ابطال بند ۵ مصوبه شماره ۳۰۴۲۲ ت ۳۲۳۶۱ مورخ ۱۷/۵/۸۴ هیأت وزیران با عنوان اصلاحات و تغییرات تقسیماتی در استان تهران شاکی مصوبه را از این جهت خارج از اختیار و مغایر قانون اعلام کرده است که در مصوبه مذکور شهرک رسالت به روستای رسالت تبدیل شده است. موضوع در جلسه مورخ ۳۰/۱۰/۹۷ مطرح و اعضاء پس از استماع گزارش و بررسی موضوع باتفاق بر این عقیده بودند که صرف نظر از اینکه روستای رسالت شهرک می باشد یا خیر با توجه به اینکه بند ۵ مصوبه مورد اعتراض صرفا ناظر بر انتزاع روستای رسالت از دهستان خلازیر و الحاق آن به دهستان کهریزک می باشد و موضوع مطابق با ماده ۱۳ قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری و ماده ۳ آئین نامه اجرایی قانون یاد شده از اختیارات قانونی مرجع تصویب می باشد بنابراین مستندا به بند (ب) از ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری شکایت شاکی رد می شود و این رأی ظرف مدت بیست روز از طرف ریاست دیوان یا ده نفر از قضات دیوان قابل اعتراض و رسیدگی در هیأت عمومی می باشد. /ت

احمد درزی رامندی

رئیس هیأت تخصصی اراضی ، شهرسازی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 11815