رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۴۲۰ ،کلاسه پرونده: ه ع/ ۹۷/۳۷۴ )

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال ماده ۳ آیین نامه اجرایی قانون تعیین تکلیف استخدامی مربیان حق التدریس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور به رسمی و پیمانی ، مصوب هیات وزیران به شماره ۱۲۲۲۱۸/ت ۵۰۹۴۷ ه مورخ ۱۷/۱۰/۹۳

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال ماده ۳ آیین نامه اجرایی قانون تعیین تکلیف استخدامی مربیان حق التدریس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور به رسمی و پیمانی ، مصوب هیات وزیران به شماره ۱۲۲۲۱۸/ت ۵۰۹۴۷ ه مورخ ۱۷/۱۰/۹۳
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال ماده ۳ آیین نامه اجرایی قانون تعیین تکلیف استخدامی مربیان حق التدریس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور به رسمی و پیمانی ، مصوب هیات وزیران به شماره ۱۲۲۲۱۸/ت ۵۰۹۴۷ ه مورخ ۱۷/۱۰/۹۳
کلاسه پروندهه ع/ ۹۷/۳۷۴  
تاریخ رأیچهارشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۷
شماره دادنامه۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۴۲۰ 

هیأت تخصصیاستخدامی

شماره پرونده :ه ع/ ۹۷/۳۷۴ شماره دادنامه : ۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۴۲۰ تاریخ : ۱۵/۱۲/۹۷

شاکی :آقای حمید جافر نوده

  • طرف شکایت :سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور
  • موضوع شکایت و خواسته :ابطال ماده ۳ آیین نامه اجرایی قانون تعیین تکلیف استخدامی مربیان حق التدریس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور به رسمی و پیمانی ، مصوب هیات وزیران به شماره ۱۲۲۲۱۸/ت ۵۰۹۴۷ ه مورخ ۱۷/۱۰/۹۳
  • متن مقرره مورد شکایت :

ماده ۳ : تغییر وضعیت مربیان حق التدریس در سازمان با رعایت شرایط عمومی استخدام و ماده ۴۴ قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶ و پذیرش در آزمون مطابق دستورالعمل اجرایی ماده یاد شده ، شامل آن دسته از مربیان حق التدریس خواهد بودکه قبل از لازم الاجرا شدن قانون در سازمان شاغل بوده و در زمان تغییر وضعیت استخدامی دارای مدرک تحصیلی فوق دیپلم و بالاتر می باشند و همکاری آنها با سازمان نیز ادامه دارد.

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت:

شاکی به طور خلاصه جهت ابطال آیین نامه هیات وزیران و در تبیین خواسته خود عنوان کرده است :مجلس شورای اسلامی در راستای تحقق هدف ایجاد امنیت شغلی قانون تعیین تکلیف استخدامی مربیان حق التدریس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور به رسمی و پیمانی را تصویب کرده است اما سازمان آموزش فنی و حرفه ای خارج از موازین قانونی اقدام به تصویب آیین نامه اجرایی کرده است. شاکی مدعی است که در آزمون ورودی سازمان شرکت کرده اما به دلیل اینکه نام ایشان قبل از تاریخ ۱/۷/۹۱ در پرتال سازمان آموزش فنی و حرفه ای ثبت نشده از استخدام محروم شده در حالی که در آن تاریخ به عنوان کمک مربی مشغول به کار بوده است و بعد از آن تا سال ۱۳۹۳ به عنوان مربی مشغول به کار شده اند. لذا به دلیل محدودیت ایجاده شده برای استخدام تقاضای ابطال آیین نامه اجرایی مذکور را دارد.

خلاصه مدافعات طرف شکایت :سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور طی لایحه شماره ۱۸۳۶/۱۸۰/۹۷- ۲۸/۵/۱۳۹۷ موارد زیر را عنوان داشته :

۱- برابر ماده واحده قانون تعیین تکلیف استخدامی مربیان حق التدریس ، تغییر وضعیت استخدامی مربیان موصوف می بایست با رعایت شرایط عمومی استخدام و به استناد ماده ۴۴ قانون خدمات کشوری صورت گیرد. مطابق تبصره ۳ ماده واحده قانون مذکور ، آیین نامه اجرایی مربوطه بر اساس شاخص هایی از قبیل مدرک تحصیلی ، سابقه و میزان همکاری در هر دوره تخصصی به تصویب هیات وزیران رسیده است.مطابق ماده ۳ آیین نامه اجرایی مذکور ، مربیانی مشمول تغییر وضعیت بوده اند که قبل از لازم الاجرا شدن قانون مذکور در سازمان شاغل بودهو در زمان تغییر وضعیت استخدامی دارای مدرک تحصیلی فوق دیپلم و بالاتر می باشند و همکاری آنان با سازمان نیز ادامه داشته است.

۲- نظر به اینکه قانون فوق الذکر از طرف دولت به سازمان ابلاغ نشده ، لذا با توجه به انتشار آن در روزنامه رسمی در مورخ ۱۶/۶/۹۱ و لازم الاجرا شدن آن پس از گذشت ۱۵ روز از زمان انتشار ، ملاک شروع همکاری مربیان حق التدریس قبل از تاریخ ۱/۷/۹۱ تعیین شده است.

۳- در خصوص وضعیت شاکی لازم به ذکر است مطابق ماده ۳ آیین نامه اجرایی تعیین تکلیف مربیان حق التدریس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور ، تغییر وضعیت مربیان حق التدریس در سازمان با رعایت شرایط عمومی استخدامی و ماده ۴۴ قانون مدیریت خدمات کشوری و پذیرش در آزمون مطابق دستورالعمل اجرایی ماده یاد شده شامل آن دسته از مربیان حق التدریس خواهد بود که قبل از لازم الاجرا شدن قانون در سازمان شاغل بوده و در زمان تغییر وضعیت استخدامی دارای مدرک تحصیلی فوق دیپلم و بالاتر می باشند و همکاری آنان با سازمان نیز ادامه دارد. لذا به استناد بند ۵ نامه شماره ۴۶۵۳ /د۴۵۰ مورخ ۲۷/۵/۹۷ اداره کل منابع انسانی و پشتیبانی سازمان فنی و حرفه ای کشور ، شاکی به دلیل عدم تأیید همکاری قبل از تاریخ لازم الاجرا شدن قانون (۱/۷/۹۱) به صورت مربی حق التدریس مجاز به طی سایر مراحل استخدام نشده اند و در نتیجه امکان تبدیل وضعیت نامبرده میسر نشده است.

۴- به صراحت بند (پ) ماده ۱ آیین نامه اجرایی قانون تعیین تکلیف استخدامی مربیان حق التدریس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور ، مربی فردی است که ضمن احراز شرایط مربیگری مطابق طرح طبقه بندی مشاغل مصوب شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی توانایی انتقال دانش فنی به کارآموزان ، استفاده از تجهیزات کارگاه آموزشی و فناوری و تکنولوژی نوین آموزشی و انجام ارزشیابی طی دوره و پایان دوره مطابق با استانداردهای مهارت و آموزشی مصوب شورای برنامه ریزی درسی سازمان را دارا باشد.

۵- به موجب ماده ۵ آیین نامه اجرایی قانون تعیین تکلیف استخدامی مربیان حق التدریس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور به رسمی و پیمانی مقرر گردیده است که سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور می تواند تا سقف مورد نیاز و برای ایجاد سایر پست های مورد نیاز تا سقف مقرر در قانون اقدام لازم مطابق قوانین و مقررات مربوط به عمل آورد. مفاد ماده اخیر الذکر مؤید اختیار سازمان به ایجاد در ردیف پستی برای مربیان است و بدیهی است هیچگونه تعهدی مبنی بر تبدیل وضعیت از قراردادی به پیمانی بر سازمان متبوع مترتب نیست.

۶- شرط لازم برای استخدام مربیان حق التدریس شرکت در آزمون استخدامی و کسب نمره قبولیو وجود پست سازمانی به صورت توأمان است. در مانحن فیه صرف شرکت در آزمون تبدیل وضعیت مورد نظر نبوده و باید همه شرایط فراهم باشد. ضمنا همکاری شاکی با سازمان صرفا پاره وقت بوده و پست سازمانی نداشته اند.

پرونده در جلسه مورخ ۵/۱۲/۱۳۹۷ هیأت تخصصی استخدامی مطرح گردید و پس از استماع گزارش عضو محترم قضایی هیات جناب آقای بشارتی فر موضوع مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اعضاء با اکثریت قریب به اتفاق آراء ، مفاد مقرره مورد شکایت را قابل ابطال ندانستند . بنابراین به استناد بند ب ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری به شرح زیر مبادرت به صدور رأی می شود .

رأی هیات تخصصی استخدامی

با توجه به اینکه مقنن در تبصره ۳ ماده واحده قانون تعیین تکلیف مربیان حق التدریس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور به رسمی و پیمانی مصوب ۸/۵/۱۳۹۱ مجلس شورای اسلامی شاخصهایی مانند مدرک تحصیلی فوق دیپلم، اشتغال به عنوان مربی را برای تبدیل وضعیت استخدامی لحاظ کرده و ایضا در ماده ۳ از آیین نامه اجرایی قانون مذکور نیزتغییروضعیتمربیانحقالتدریسیرابارعایتشرایطعمومیاستخداموماده ۴۴ ازقانونمدیریتخدماتکشوریمصوب ۱۳۸۶ دانستهوتغییروضعیترا شامل آن دسته از افراد حق التدریسی دانسته که به عنوان مربیقبل از لازم الاجرا شدن قانون در سازمان شاغل بوده و در زمان تغییر وضعیت استخدامی دارای مدرک تحصیلی فوق دیپلم و بالاتر باشند مقررداشته است و قید گردیده کسانی که قبل از اول مهر ماه سال ۱۳۹۱ به عنوان مربی حق التدریس با سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور همکاری داشته و کماکان تا سال ۱۳۹۳ همکاری آنان ادامه داشته است، می توانند در آزمون شرکت کنند و انطباق این امر با قانون در دادنامه شماره ۱۲۶۶ مورخ ۲/۴/۱۳۹۷ هیات عمومی دیوان عدالت اداری مورد حکم قرار گرفته است بنابراین مقرره مورد شکایت در حدود اختیارات قانونی وضع شده است و مغایرتی با قانون ندارد و قابل ابطال تشخیص داده نمی شود و رأی به رد شکایت صادر می شود. این رأی مستند به بند ب ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری صادر و ظرف بیست روز پس از صدور،از سوی ده تن از قضات یا رئیس محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض می باشد.

رضا فضل زرندی

رئیس هیات تخصصی استخدامی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 11902