رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۰۶ ،کلاسه پرونده: ۱۷۲۹/۹۶)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال ردیف ۵۸۴ از بند ۵ صورتجلسه شماره ۱/۱۷۶ مورخ ۲۰/۹/۱۳۹۵ شورای اسلامی شهر سرخس مبنی بر مطالبه عوارض بر تأسیسات شهری

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال ردیف ۵۸۴ از بند ۵ صورتجلسه شماره ۱/۱۷۶ مورخ ۲۰/۹/۱۳۹۵ شورای اسلامی شهر سرخس مبنی بر مطالبه عوارض بر تأسیسات شهری
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال ردیف ۵۸۴ از بند ۵ صورتجلسه شماره ۱/۱۷۶ مورخ ۲۰/۹/۱۳۹۵ شورای اسلامی شهر سرخس مبنی بر مطالبه عوارض بر تأسیسات شهری
کلاسه پرونده۱۷۲۹/۹۶
تاریخ رأیشنبه ۳۱ فروردين ۱۳۹۸
شماره دادنامه۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۰۶         

هیأت تخصصی شوراهای اسلامی

شماره پرونده : ه ع/۹۶/۱۷۲۹ شماره دادنامه : ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۰۶ تاریخ : ۳۱/۱/۹۸

شاکی : شرکت توزیع نیروی برق استان خراسان رضوی

طرف شکایت : شورای اسلامی و شهرداری شهر سرخس

موضوع شکایت و خواسته: ابطال ردیف ۵۸۴ از بند ۵ صورتجلسه شماره ۱/۱۷۶ مورخ ۲۰/۹/۱۳۹۵ شورای اسلامی شهر سرخس مبنی بر مطالبه عوارض بر تأسیسات شهری

شاکی دادخواستی به طرفیت شورای اسلامی و شهرداری شهر سرخس به خواسته ابطال ردیف ۵۸۴ از بند ۵ صورتجلسه شماره ۱/۱۷۶ مورخ ۲۰/۹/۱۳۹۵ شورای اسلامی شهر سرخس مبنی بر مطالبه عوارض بر تأسیسات شهری به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

عوارض صنوف و سایر اماکن عمومی تحت پوشش قانون تجارت و سایر قوانین خاص مرتبط ، دریافتی بر مبنای ماهیانه در محدوده قانونی شهر سرخس – سال ۱۳۹۶

ردیف

شماره ردیف در تعرفه تنفیذی

نوع کسب

۵۸۴

پیشنهاد جدید

عوارض بر فضای اشغال شده توسط تأسیسات شهری ( دکل های مخابراتی ، ترانسفرماتور ، پست های مخابراتی و ...)

درجه کسب

مبلغ پیشنهادی شهرداری به ریال و مبلغ تصویبی شورای اسلامی شهر به ریال

سالیانه

۱۶۲۰۰۰۰۰ شانزده میلیون و دویست هزار ریال

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت :

۱- هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به موجب آرای شماره ۶۶ الی ۸۶ – ۲/۱۲/۱۳۹۲ ، ۱۵۰۱ تا ۱۵۲۷ – ۲۴/۹/۱۳۹۳ ، ۱۶۰ – ۶/۳/۱۳۹۲ ، ۳۱۶ – ۱۳/۴/۱۳۹۶ و ۲۷۳ – ۳۰/۳/۱۳۹۶ مصوبات شوراهای اسلامی شهرهای مختلف را در موضوع عوارض مربوط به تأسیسات برق ابطال کرده و مقررات مورد شکایت مغایر با مفاد آرای یاد شده می باشد.

۲- بر اساس ماده ۱۸ قانون سازمان برق ایران ، احداث تأسیسات برق در معابر و اماکن عمومی به صورت رایگان است و این ماده با توجه به تاریخ تصویب آن (۱۳۴۶) حکم مقرر در تبصره ۶ ماده ۹۶ قانون شهرداری ( مصوب ۱۳۳۴ ) مبنی بر مالکیت شهرداری بر معابر عمومی را نسخ کرده است و از مواد ۴۵ و ۶۴ آیین نامه مالی شهرداری ها نیز اعتباری بودن مالکیت شهرداری و تفاوت آن با مالکیت موضوع ماده ۳۰ قانون مدنی استنباط می گردد.

۳- به موجب مواد ۵۰ و ۵۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده ، وضع و برقراری عوارض نسبت به اموری که در این قانون تکلیف مالیات و عوارض آنها مشخص شده ممنوع است و با توجه به اینکه نرخ عوارض شهرداری در رابطه با خدمات بر اساس بند (الف) ماده ۳۸ قانون مالیات بر ارزش افزده مشخص شده و تأمین آب و برق هم از مصادیق خدمات است، بنابراین وضع عوارض در خصوص آنها فاقد وجاهت قانونی است.

۴- شرکت توزیع نیروی برق مطابق اصل ۴۴ قانون اساسی و ماده ۴ قانون برنامه سوم توسعه شرکتی وابسته به وزارت نیرو است که در سراسر کشور فعالیت می کند و تعیین عوارض در قبوض برق هم بیانگر ماهیت ملی این شرکت است. بنابراین شورای اسلامی نمی تواند با توجه به صلاحیت خود برای وضع عوارض محلی که بند ۱۶ ماده ۷۱ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور آن را مقرر داشته ، برای شرکت توزیع نیروی برق عوارض وضع نماید.

۵- به موجب اصل ۱۰۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، مصوبات شوراها نمی تواند با قوانین موضوعه مخالف باشد و براساس قانون اساسی هیچ نوع مالیاتی وضع نمی شود مگر به موجب قانون. بنابراین دریافت عوارض توسط شورای اسلامی سرخس نیز به ویژه در فرض حاضر که خدمتی ارائه نمی کند ، منوط به حکم قانون است.

۶- ماده ۱۱ قانون اصلاح لایحه نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامه های عمومی ، عمرانی و نظامی و ماده ۱۸ قانون سازمان برق ایران جزء اعطای تخفیف یا معافیت از پرداخت عوارض و وجوه به شهرداری ها نبوده که مشمول تبصره ۱ و ۳ از ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده مبنی بر لغو مواد قانونی موصوف باشد.

  • خلاصه مدافعات طرف شکایت :

علی رغم آنکه نامه ارسال نسخه دوم دادخواست به شماره ۰۴۵۶۵ – ۱۸/۱/۱۳۹۷ در تاریخ ۳/۲/۱۳۹۷ به طرف شکایت ابلاغ شده است ، ظرف مهلت مقرر قانونی ( یک ماه ) پاسخی واصل نشده و در اجرای حکم ماده ۸۳ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ، پرونده مهیای رسیدگی و اظهار نظر می باشد.

هیأت تخصصی شوراهای اسلامی دیوان عدالت اداری با حضور اعضاء تشکیل ، پس از ملاحظه پرونده و اسناد و مدارک موجود در آن و بعد از قرائت گزارش عضو ممیز و بررسی و انجام مشاوره به اتفاق آراء اعضاء حاضر در جلسه به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی می نماید.

  • رأی هیات تخصصی شوراهای اسلامی :

به موجب بند ۱۶ ماده ۸۰ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب سال ۱۳۷۵ با اصلاحات بعدی ، تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن با در نظر گرفتن سیاستهای عمومی دولت که از سوی وزارت کشور اعلام می شود و نیز بند ۲۶ ماده مذکور ، تصویب نرخ خدمات ارائه شده توسط شهرداری و سازمانهای وابسته به آن با رعایت آیین نامه های مالی و معاملاتی شهرداریها با رعایت مقررات مربوط از جمله وظایف و مسئولیتهای شورای اسلامی شهرها است و مطابق تبصره یک ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۳۸۷ ، شوراهای اسلامی شهر و بخش جهت وضع هر یک از عوارض محلی جدید که تکلیف آن ها در این قانون مشخص نشده باشد ، تجویز شده است. از سوی دیگر در آراء متعدد هیأت عمومی از جمله رأی شماره ۱۲۱۳ – ۲۴/۱۱/۱۳۹۶ مصوبات شوراهای اسلامی در وضع عوارض برای دکل ، آنتن و تأسیسات مخابراتی و ارتباطی در شهر مغایر قانون یا خارج از حدود اختیارات تشخیص نگردیده است. بنابراین ردیف ۵۸۴ از بند ۵ صورتجلسه شماره ۱/۱۷۶ – ۲۰/۹/۱۳۹۵ شورای اسلامس شهر سرخس مبنی بر مطالبه عوارض بر تأسیسات شهری ( دکل های مخابراتی ، ترانسفرماتور پست های مخابراتی ) مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات قانونی نبوده و به استناد مواد ۱۲ و ۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت صادر می شود. این رأی ظرف بیست روز از تاریخ صدور از سوی رئیس محترم دیوان عدالت اداری و یا ده نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است./ت

جواد جباری

رئیس هیأت تخصصی شوراهای اسلامی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 11920

مواد مرتبط