رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۷۲ ،کلاسه پرونده: ه ع/۹۶/۱۵۴۶ )

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۸-۵-الف ضوابط و مقررات تفصیلی شهرستان سبزوار در مورد معابر بن بست مصوب کمیسیون ماده ۵ شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و بند ۵-۱ مصوبه طرح توسعه و عمران ( جامع ) شهر سبزوار

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۸-۵-الف ضوابط و مقررات تفصیلی شهرستان سبزوار در مورد معابر بن بست مصوب کمیسیون ماده ۵ شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و بند ۵-۱ مصوبه طرح توسعه و عمران ( جامع ) شهر سبزوار
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بند ۸-۵-الف ضوابط و مقررات تفصیلی شهرستان سبزوار در مورد معابر بن بست مصوب کمیسیون ماده ۵ شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و بند ۵-۱ مصوبه طرح توسعه و عمران ( جامع ) شهر سبزوار
کلاسه پروندهه ع/۹۶/۱۵۴۶   
تاریخ رأیچهارشنبه ۸ خرداد ۱۳۹۸
شماره دادنامه۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۷۲            

هیات تخصصی اراضی ، شهرسازی

شماره پرونده : ه ع/۹۶/۱۵۴۶ شماره دادنامه: ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۷۲ تاریخ: ۸/۳/۹۸

شاکی : آقای محمد مبینی

طرف شکایت : شهرداری شهرستان سبزوار

موضوع شکایت و خواسته : ابطال بند ۸-۵-الف ضوابط و مقررات تفصیلی شهرستان سبزوار در مورد معابر بن بست مصوب کمیسیون ماده ۵ شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و بند ۵-۱ مصوبه طرح توسعه و عمران ( جامع ) شهر سبزوار

شاکی دادخواستی به طرفیت شهرداری شهرستان سبزوار به خواسته ابطال بند ۸-۵-الف ضوابط و مقررات تفصیلی شهرستان سبزوار در مورد معابر بن بست مصوب کمیسیون ماده ۵ شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و بند ۵-۱ مصوبه طرح توسعه و عمران ( جامع ) شهر سبزوار به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

بند ۸-۵- الف ( معابر بن بست ) :

۱- حداقل عرض برای معابر بن بست ۶ متر است.

۲- در صورتی که بن بست بیشتر از ۵۰ متر و کمتر از ۱۰۰ متر باشد حداقل عرض آن ۸ متر تعیین می گردد.

۳- در صورتی که طول بن بست بیشتر از ۱۰۰ متر می باشد حداقل عرض آن ۱۰ متر می باشد.

۴- حداقل طول معابر بن بست ۱۵۰ متر است.

۵- در تقاطع کلیه گذرها با یکدیگر می بایست پخی ایجاد شود.

۶- میزان پخ قطعات واقع در گذرها بر اساس یک دهم مجموع عرض دو معبر از هر ضلع تعیین می گردد.

بند ۵-۱ ( عرض معابر ) :

طرح جامع شهر سبزوار که اشعار می دارد عرض معابر اصلی در شبکه ارتباطی طرح جامع شهر مشخص شده است و در این مبحث عرض حداقل معابر و دسترسی محله ای در تفکیک اراضی و نوسازی بناها به شرح زیر تعیین می گردد :

جدول شماره ۵ : حداقل عرض گذرهای دسترسی بن بست

طول گذر

حداقل عرض

تا ۵۰ متر

۶ متر

۵۱ تا ۱۰۰ متر

۸ متر

۱۰۱ تا ۱۵۰ متر

۱۰ متر

۱۵۱ تا ۲۰۰ متر

۱۲ متر

جدول شماره ۶ : حداقل عرض گذرهای دسترسی بن باز

طول گذر

حداقل عرض

تا ۱۵۰ متر

۸ متر

۱۵۱ تا ۲۰۰ متر

۱۰ متر

- احداث بن بست با طول بیش از ۲۵۰ متر مجاز نمی باشد.

- چنانچه معبری شکستگی با زاویه بیشتر ۹۰ درجه داشته باشد طول معبر به صورت یکسره به عنوان طول گذر محسوب می شود و جدا شدگی فرعی از مسیر اصلی جز طول گذر محسوب نمی شود.

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

شاکی به موجب دادخواستی ابطال بند ۸-۵- الف طرح تفصیلی شهر سبزوار در مورد معابر بن بست و بند ۵-۱ طرح توسعه و عمران ( جامع ) آن شهر را در مورد عرض معابر خواستار گردیده و در جهت تبیین خواسته اعلام کرده است :

۱- خوانده دعوی مستندا به بندهای معترض عنه ، الزام مالکین را به عقب نشینی و رعایت پخی در کوچه بن بست ، خواستار گردیده که این امر مستندا به ماده ۳۰ قانون مدنی و با امعان نظر به اصل تسلیط و حقوق مشاعی مالکین مستقر در کوچه و عنایت به عدم استیلا و تملک شهرداری سبزوار در معبر اختصاصی ، منجر به نقض حقوق مالکانه قطعات تفکیکی در کوچه بن بست بدون اسباب تملک شده است.

۲- تعریض معابر مطابق تبصره ۲ ماده ۹۶ قانون شهرداری ها در ارتباط با کوچه های عمومی است. این در حالی است که مصوبه طرح تفصیلی مورد شکایت در خصوص کوچه بن بست و معابر اختصاصی که انتهای آن مسدود و مختص اشخاص است، وضع گردیده فلذا اتخاذ چنین تصمیمی با توجه به اصل تسلیط خارج از حدود اختیارات شهرداری سبزوار می باشد.

۳- دادنامه های شماره ۸۰/۲۵۹ مورخ ۲۰/۸/۱۳۸۰ پرونده کلاسه ۷۸/۲۱۰ و شماره ۱۲۳۲ مورخ ۶/۱۱/۱۳۹۴ پرونده کلاسه ۹۰/۱۰۴۰ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در موارد مشابه صادر و مصوبات مورد شکایت را ابطال نموده است.

شاکی همچنین به موجب لایحه رفع نقص اعلام داشته است که ادعایی نسبت به خلاف شرع بودن قسمت مورد نظر نداشته و با تاکید بر آرای هیأت عمومی مورد اشاره تقاضای صدور حکم بر ابطال دو بند از مصوبات معنونه را نموده است.

خلاصه مدافعات طرف شکایت

نسخه دوم دادخواست و ضمائم آن در تاریخ ۲۹/۱/۹۷ به اداره حقوقی وزارت راه و شهرسازی و در تاریخ ۲/۲/۱۳۹۷ به اداره کل راه و شهرسازی استان خراسان رضوی ابلاغ لیکن پاسخی واصل نشده است.

رای هیأت تخصصی اراضی ، شهرسازی

در خصوص شکایت آقای محمد مبینی به طرفیت شهرداری شهرستان سبزوار دائر بر ابطال بند (الف) ۸-۵ ضوابط و مقررات طرح تفصیلی شهرستان سبزوار در مورد معابر بن بست کمیسیون ماده ۵ شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و بند ۵-۱ مصوبه طرح توسعه و عمران جامع شهر سبزوار موضوع در جلسه مورخ ۱۵/۱/۹۸ هیأت مطرح و اعضاء پس از استماع گزارش و بررسی موضوع و ملاحظه اسناد و مدارک ارائه شده به اتفاق بر این نظر بودند که مطابق بند ۳ از ماده ۱ قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن وضع دقیق و تفصیلی شبکه عبور و مرور شهر براساس طرح تفصیلی تعیین می شود و مطابق ماده ۵ قانون شورای عالی شهرسازی و معماری ایران تغییرات در طرح تفصیلی نیز از اختیارات آن کمیسیون می باشد. بنابراین مصوبات مورد اعتراض مغایر قانون و خارج از اختیار نبوده و در نتیجه شکایت شاکی مستندا به بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رد می شود. رأی صادره از جانب رئیس دیوان یا ده نفر از قضات ظرف مدت بیست روز از تاریخ صدور قابل اعتراض می باشد. /ت

احمد درزی رامندی

رئیس هیأت تخصصی اراضی ، شهرسازی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 12031