رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۴۰ ،کلاسه پرونده: ۹۷۰۱۴۶۷ )

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۱۷۴۷۰۴ مورخ ۲۲؍۷؍۱۳۹۴ رئیس امور مدیریت مشاغل و دبیرخانه شوراهای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۱۷۴۷۰۴ مورخ ۲۲؍۷؍۱۳۹۴ رئیس امور مدیریت مشاغل و دبیرخانه شوراهای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بخشنامه شماره ۱۷۴۷۰۴ مورخ ۲۲؍۷؍۱۳۹۴ رئیس امور مدیریت مشاغل و دبیرخانه شوراهای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
کلاسه پرونده۹۷۰۱۴۶۷    
تاریخ رأیشنبه ۲۹ تير ۱۳۹۸
شماره دادنامه۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۴۰                  

هیات تخصصی استخدامی

شماره پرونده : ۹۷۰۱۴۶۷ شماره دادنامه: ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۴۰ تاریخ: ۲۹/۴/۹۸

شاکی : آقای ابوالقاسم رستمایی

طرف شکایت : سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور

موضوع شکایت و خواسته : ابطال بخشنامه شماره ۱۷۴۷۰۴ مورخ ۲۲؍۷؍۱۳۹۴ رئیس امور مدیریت مشاغل و دبیرخانه شوراهای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور

شاکی دادخواستی به طرفیت سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و به خواسته ابطال بخشنامه شماره ۱۷۴۷۰۴ مورخ ۲۲؍۷؍۱۳۹۴ رئیس امور مدیریت مشاغل و دبیرخانه شوراهای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشوربه دیوان عدالت اداری تقدیم کرده است . متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد .

بازگشت به نامه شماره ۲۴۶۲۷؍۹۴؍۲۰۰ مورخ ۱۱؍۷؍۱۳۹۴ در خصوص نحوه اعطای پست هم طراز موضوع تبصره ۳ ماده ۹ قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان انقلاب اسلامی مصوب ۱۳۷۴ و قانون استفساریه مربوط مصوب ۱۳۹۲ اعلام می دارد : در موارد تغییر پست سازمانی ، آن دسته از جانبازانی که تغییر پست سازمانی آنان به دلیل عدم توانایی انجام کار تمام وقت صورت گرفته است ، مشمول ایجاد پست هم طراز موضوع قانون می باشند. بنابراین ، سایر موارد از قبیل : تغییرات تشکیلاتی ، تغییر به خاطر مسائل مدیریتی ،کارآیی ، عدم وجود پست سازمانی و ... از موضوع حکم این تبصره خارج است. ضمن اینکه در مواردی که به تشخیص دستگاه یا بنا به تقاضای شخصی ، جانباز توانایی انجام کار تمام وقت در پست مربوطه را نداشته باشد ، لازم است بدوا نظریه کمیسیون پزشکی مبنی بر تأیید عدم توانایی انجام تمام وقت اخذ و سپس نسبت به پیشنهاد ایجاد پست هم طراز اقدام شود.

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت :شاکی در تبیین خواسته خود عنوان کرده به علت تغییرات اداری در سال ۱۳۹۳ از پست مدیریتی معاون مدیر و جانشین امور اداری ، رفاه و پشتیبانی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر تنزل پست یافته است. مبنای این تغییر بخشنامه فوق الذکر عنوان شده که با تفسیر قانون استفساریه تبصره ۳ ماده ۹ قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان انقلاب اسلامی اتخاذ شده است در حالی که مقام اجرایی حق تفسیر استفساریه قانونی را ندارد توضیح اینکه به موجب بخشنامه مورد اعتراض ، در موارد تغییر پست سازمانی ، تنها جانبازانی مشمول ایجاد پست هم تراز می شوند که تغییر پست آنان به دلیل عدم توانایی انجام کار تمام وقت صورت گرفته باشد. این در حالی است که مفاد بخشنامه مورد اعتراض عینا مفاد بخشنامه شماره ۵۰۵۱؍۹۳؍۲۱۲–۱۵؍۴؍۹۳ معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور است که قبلا به موجب آراء صادره از شعب دیوان عدالت اداری نظر به ابطال آن داده شده است.

در پاسخ به شکایت مذکور ، به طور خلاصه رییس امور حقوقی و قوانین سازمان اداری و استخدامی کشور به موجب لایحه شماره ۳۵۵۸۲۰ مورخ ۱۰؍۷؍۱۳۹۷ اعلام داشته است :

۱- با استناد به تبصره ۳ ماده ۹ قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان انقلاب اسلامی ، دستگاه های مشمول قانون مذکور موظفند نسبت به ایجاد پست همتراز جانباز جهت اشتغال جانبازانی که توانایی انجام کار تمام وقت را ندارند یا به خدمت اعاده یا به استخدام پذیرفته می شوند اقدام کنند. در حالی که شاکی حائز شرایط مقرر در تبصره یاد شده نبوده و صرفا با توجه به مقتضیات اداری با تغییر پست مواجه شده است. نامه شماره ۵۰۲۸۷؍۲۳۵۵۵ مورخ ۲۲؍۴؍۹۴ معاونت حقوقی رئیس جمهور نیز مؤید این مطلب است. دادنامه شماره ۱۴۴۷ مورخ ۲۵؍۹؍۹۴ شعبه ۲۶ دیوان عدالت اداری که به آن استناد شده به صورت موردی بوده که جانباز به دلایل مدیریتی تنزل پست یافته است.

۲- قانون استفساریه تبصره ۳ ماده ۹ قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان انقلاب اسلامی مصوب سال ۹۲ صرفا در خصوص رفع ابهام در تعیین سطح پست همتراز است و این استفساریه دایره شمول منتفعان از امتیاز پست همتراز را تغییر نداده است و اصولا در تفسیر قانون نمی توان دایره شمول آن را توسعه داد.

۳- قبلا شکایتی مبنی بر ابطال نامه شماره ۳۱۸۵۲–۹؍۳؍۹۴ امور ساختارهای سازمانی سازمان مدیریت و برنامه ریزی با این مضمون که نداشتن توانایی انجام کار تمام وقت جانباز ، شرط اصلی برخورداری از امتیاز پست همتراز است ، در هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مطرح شد که منجر به صدور دادنامه شماره ۱۰۰۲-۵؍۱۰؍۹۶ گردیده و به موجب آن نامه مورد اعتراض مغایر با قانون تشخیص داده نشد.

پرونده در جلسه مورخ ۱۶؍۴؍۱۳۹۸ هیأت تخصصی استخدامی مطرح گردید و پس از استماع گزارش پرونده ، موضوع مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اعضاء با اتفاق آراء مفاد مقرره مورد شکایت را قابل ابطال ندانستند ، بنابراین به استناد بند ب ماده ۸۴قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداریبه شرح زیر مبادرت به صدور رأی می شود.

رأی هیات تخصصی استخدامی

با توجه به اینکه به موجب تبصره ۳ ماده ۹ قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان انقلاب اسلامی مصوب سال ۱۳۷۴ مقرر شده است : دستگاه های مشمول این قانون موظفند نسبت به ایجاد پست ( شغل ) سازمانی همطراز جانباز جهت اشتغال جانبازانی که توانایی انجام کار تمام وقت را ندارند یا به خدمت اعاده یا به استخدام پذیرفته می شوند با تایید سازمان امور اداری و استخدامی کشور ، یا مراجع ذی صلاح مربوط اقدام نمایند و در اجرای ماده ۹ قانون مذکور ، ماده ۵ آیین نامه اجرایی مواد ۹ و ۱۱ قانون مذکور مصوب سال ۱۳۷۷ هیأت وزیران مقرر داشته در اجرای تبصره ۳ ماده ۹ قانون دستگاه های مشمول این آیین نامه موظفند پس از کسب نظر کمیسیون پزشکی نسبت به ایجاد پست ( شغل ) سازمانی هم تراز جانباز ، برای اشتغال جانبازانی که توانایی انجام کار تمام وقت را ندارند یا به خدمت اعاده یا به استخدام پذیرفته می شوند با تایید سازمان امور اداری و استخدامی کشور یا مراجع ذی صلاح مربوط اقدام کنند. تبصره ۱ ماده ۵ آیین نامه مذکور نیز مقرر داشته سازمان امور اداری و استخدامی کشور یا مراجع ذی صلاح مربوط موظفند در خصوص ایجاد پست سازمانی با نام همتراز جانباز برای اشتغال آن دسته از جانبازانی که توانایی انجام کار تمام وقت را ندارند اقدام کنند.

با عنایت به قانون و آیین نامه مذکور ، یکی از شروط ۳ گانه ایجاد پست همطراز برای جانبازان عدم توانایی انجام کار تمام وقت است که با ملاحظه نامه مورد اعتراض به نظر می رسد که این نامه در پاسخ به استعلام وزارت جهاد کشاورزی نسبت به ایجاد پست همطراز برای مورد تغییر پست بوده است که چون تغییر پست سازمانی برای جانبازان صورت گرفته است لذا جهت ایجاد پست همطراز لزوما می بایست وجود یکی از شروط ۳ گانه مورد در قانون و آیین نامه مذکور فراهم باشد. در این ارتباط هیات عمومی دیوان عدالت اداری نیز طی دادنامه شماره ۱۰۰۲ مورخ ۵؍۲؍۱۳۹۶ در موضوع مشابه با استناد به اینکه مصوبه مورد شکایت در محدوده تبصره ۱ ماده ۵ آیین نامه اجرایی مواد ۱۱ و ۹قانون تسهیلات استخدامی جانبازان انقلاب اسلامیموضوع مصوبه شماره ۲۸۸۶۲؍ت۱۷۶۷۹ه-۶؍۵؍۱۳۷۷ هیأت وزیران و نیز حکم تبصره ۳ ماده ۹قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان انقلاب اسلامی و استفساریه قانون مذکور مصوب سال ۱۳۹۲ تصویب شده و در مقام بیان شمول قانون بر وضعیت جانبازانی است که توانایی انجام کار تمام وقت ندارند می باشد و نافی سایر شرایط مقرر در تبصره ۳ ماده ۹ قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان نیست، رآی به رد شکایت داده است. با عنایت به مراتب فوق مصوبه مورد شکایت در زمان صدور مغایرتی با موازین قانونی نداشته و قابل ابطال تشخیص داده نمی شود.هر چند در حال حاضر تبصره ۲ بند ذ ماده ۸۷ قانون برنامه ششم توسعه مصوب سال ۱۳۹۵ مقرر داشته است : والدین، همسران و فرزندان شهدا و جانبازان و آزادگانو رزمندگان با حداقل شش ماه سابقه حضور در جبهه، شاغل در کلیه دستگاه های مشمول ماده (۲) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران و مؤسسات تابعه آنها و شرکتهای عمومی و دولتی، در صورت تنزل از پست سازمانی بالاتر، مشروط به عدم محکومیت آنها بر اساس آراء مراجع قضائی یا اداری به تنزل پست، از کلیه حقوق و مزایای همان پست سازمانی یا همتراز شغل و پست قبلی برخوردار می شوند.

این رأی مستند به بند ب ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری صادر و ظرف بیست روز پس از صدور، از سوی ده تن از قضات یا رئیس محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض می باشد.

رضا فضل زرندی

رئیس هیات تخصصی استخدامی


کدمنبع: 12146