رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۹۱۹ ،کلاسه پرونده: ه ع/۹۷/۳۷۶۵ )

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۵ نکات راهبردی بخشنامه شماره ۱۴ امور فنی بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی شماره ۴۴۳۶ مورخ ۳/۴/۱۳۸۰

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۵ نکات راهبردی بخشنامه شماره ۱۴ امور فنی بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی شماره ۴۴۳۶ مورخ ۳/۴/۱۳۸۰
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بند ۵ نکات راهبردی بخشنامه شماره ۱۴ امور فنی بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی شماره ۴۴۳۶ مورخ ۳/۴/۱۳۸۰
کلاسه پروندهه ع/۹۷/۳۷۶۵  
تاریخ رأیچهارشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
شماره دادنامه۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۹۱۹             

هیأت تخصصی کار ، بیمه و تامین اجتماعی

شماره پرونده : ه ع/۹۷/۳۷۶۵ شماره دادنامه : ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۹۱۹ تاریخ : ۱۵/۱۱/۹۸

شاکی : خانم توران دست یافته

طرف شکایت : سازمان تامین اجتماعی

موضوع شکایت و خواسته : ابطال بند ۵ نکات راهبردی بخشنامه شماره ۱۴ امور فنی بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی شماره ۴۴۳۶ مورخ ۳/۴/۱۳۸۰

شکات دادخواستی به طرفیت سازمان تامین اجتماعی به خواسته ابطال بند ۵ نکات راهبردی بخشنامه شماره ۱۴ امور فنی بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی شماره ۴۴۳۶ مورخ ۳/۴/۱۳۸۰ به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

الف) شرایط پرداخت: ۵- در برخی از موارد مشاهده می گردد افرادی که قادر به کار نبوده و از کارافتاده کلی می باشند، و در سنوات گذشته نیز فاقد هرگونه سابقه پرداخت حق بیمه می باشند به جهت استفاده از حمایت های قانون تامین اجتماعی در کارگاه هایی مشغول به کار گردیده و یا از طرف برخی از کارفرمایان بابت آنان لیست و حق بیمه ارسال می گردد، لذا واحدهای اجرایی مکلفند در مواردی که بیمه شده از اوایل استخدام اقدام به ارائه استراحت های پزشکی طولانی مدت به دلیل بیماری های مزمن و صعب العلاج می نماید، بیمه شده را همراه با استراحت پزشکی و سایر مدارک لازم به کمیسیون های پزشکی معرفی تا میزان از کارافتادگی توسط کمیسیون مشخص گردد. بدیهی است پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری در صورت از کار افتاده شناخته شدن بیمه شده توسط کمیسیون پزشکی امکان پذیر نخواهد بود، ضمنا احراز اشتغال بیمه شده از طریق بازرسی و تحقیق و بررسی از کارگاه الزامی خواهد بود.

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

شاکی با توجه به مواد ۱ و۲ قانون کار و مواد ۱ و۲ و۳۹ و۵۹ قانون تامین اجتماعی و بخشنامه شماره ۲۷۴۹۱ سازمان تامین اجتماعی و حقوق مکتسبه بیمه شده خواستار جلوگیری از روند اداری مبنی بر بررسی اشتغال افراد و حذف سوابق بیمه ای و ابطال بند ۵ نکات راهبردی بخشنامه شماره ۱۴ امور فنی بیمه شدگان گردیده است.

در پاسخ به شکایت مذکور، مدیرکل دفتر امور حقوقی و دعاوی سازمان تامین اجتماعی به موجب لایحه شماره ۲۲۵۰/۹۸/۷۱۰۰ مورخ ۲۶/۴/۱۳۹۸ به طور خلاصه توضیح داده است که:

۱- مفاد بند ۵ نکات راهبردی بخشنامه معترض عنه ناظر به استراحت های طولانی مدت است و ارتباطی به غرامت دستمزد که مربوط به عدم توانایی کار در زمان محدود است ندارد. ضمنا این بند در راستای مقررات قانون تامین اجتماعی از جمله ۵۹،۶۴،۷۵ و ... و در راستای حفظ حقوق سایر بیمه شدگان و جلوگیری از سوءاستفاده اشخاصی که فاقد اشتغال واقعی می باشند، بوده. و سازمان به تجویز مواد ۴۷ و ۱۰۱ قانون تامین اجتماعی برای جلوگیری از پرداخت من غیرحق حمایت ها نسبت به احراز اشتغال واقعی اقدام می نماید که این امر طی دادنامه شماره ۶۰۰ مورخ ۲/۴/۱۳۹۳ هیات عمومی دیوان عدالت اداری مورد تایید قرار گرفته است.

۲- برخلاف اظهارات شاکی که بیان نموده غرمت دستمزد ایام بیماری جزء حقوق مکتسب بیمه شده می باشد باید گفت برای استفاده از هریک از تعهدات سازمان شرایط خاصی تعیین شده و بیمه شده با احراز شرایط مذکور می تواند ازین حمایت ها بهره مند شود.

۳- استناد به ماده ۳۹ قانون تامین اجتماعی جهت ابطال بند ۵ نکات راهبردی بخشنامه معترض عنه به لحاظ عدم ارتباط موضوعی با بخشنامه مذکور فاقد محمل قانونی است همچنین بند ۵ راجع به حذف سابقه بیمه پردازی هیچگونه تکلیفی بیان ننموده است.

رای هیات تخصصی کار ، بیمه و تامین اجتماعی

در خصوص شکایت خانم توران دست یافته به طرفیت سازمان تأمین اجتماعی به خواسته ابطال بند ۵ نکات راهبردی بخشنامه شماره ۱۴ امور فنی بیمه شدگان سازمان تأمین اجتماعی به شماره ۴۴۲۶ مورخ ۳/۴/۱۳۸۰ از آنجا که مطابق ماده ۵۹ و بند (ب) ماده ۶۲ قانون تأمین اجتماعی پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری ناظر به مواردی است که فرد بیمه شده موقتا قادر به کار نباشد و افرادی که از کار افتاده باشند از شمول مقررات غرامت دستمزد خارج می باشند به علاوه تحقیق و بازرسی از کارگاه جهت احراز اشتغال بیمه شدگان از وظایف و اختیارات سازمان تأمین اجتماعی است. بنابراین اعضاء هیأت به اتفاق آراء شکایت مطروحه را غیر وارد تشخیص ، مستندا به ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری حکم به رد شکایت صادر و اعلام می گردد. این رأی ظرف مهلت بیست روز پس از صدور از سوی رئیس محترم دیوان یا ده نفر از قضات محترم دیوان قابل اعتراض در هیأت عمومی دیوانعدالت اداری است. /ت

رحیم باقری زیاری

رئیس هیات تخصصی کار ، بیمه و تامین اجتماعی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 12860