رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۲۰۶۷ ،کلاسه پرونده: ه ع/۹۷۰۳۶۷۲ )

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۳ دفترچه تعرفه عوارض شورای اسلامی شهر لواسان در سال ۱۳۹۷ مبنی بر عوارض بهره برداری مازاد تراکم

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند ۳ دفترچه تعرفه عوارض شورای اسلامی شهر لواسان در سال ۱۳۹۷ مبنی بر عوارض بهره برداری مازاد تراکم
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بند ۳ دفترچه تعرفه عوارض شورای اسلامی شهر لواسان در سال ۱۳۹۷ مبنی بر عوارض بهره برداری مازاد تراکم
کلاسه پروندهه ع/۹۷۰۳۶۷۲   
تاریخ رأیسه شنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۸
شماره دادنامه۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۲۰۶۷               

هیأت تخصصی شوراهای اسلامی

شماره پرونده : ه ع/۹۷۰۳۶۷۲ شماره دادنامه : ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۲۰۶۷ تاریخ : ۲۰/۱۲/۹۸

شاکی : آقای علی اکبر کیائی و خانم کبرا اعتمادی

طرف شکایت : شورای اسلامی شهر لواسان

موضوع شکایت و خواسته: ابطال بند ۳ دفترچه تعرفه عوارض شورای اسلامی شهر لواسان در سال ۱۳۹۷ مبنی بر عوارض بهره برداری مازاد تراکم

شاکی دادخواستی به طرفیت شورای اسلامی شهر لواسان به خواسته ابطال بند ۳ دفترچه تعرفه عوارض شورای اسلامی شهر لواسان در سال ۱۳۹۷ مبنی بر عوارض بهره برداری مازاد تراکم به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

۳- عوارض بهره بهره برداری مازاد: عوارض بهره برداری مازاد درخواستی مالکین بابت افزایش بنا و براساس ضوابط و مقررات شهرسازی و با طی تشریفات قانونی لازمه به شرح منطقه بندی ذیل محاسبه می گردد.

تبصره۱) به مساحت ۱۵۰ مترمربع مسکونی اولیه عوارض بهره برداری مازاد تعلق نمی گیرد.

مقدار P در محاسبه عوارض بهره برداری مازاد مسکونی قیمت منطقه ای مصوب اداره دارائی در سال ۱۳۹۵ و مقدار S نیز مساحت مازاد بر ۱۵۰ مترمربع موضوع تبصره یک فوق به شرح بندهای بیست گانه ذیل محاسبه می گردد.

۱-۲ منطقه اصطلک، کلاک و شهرک باستی از مساحت ۱۵۱ مترمربع تا ۳۰۰ مترمربع طبق فرمول ۱۶.s.p

۲-۲ منطقه اصطلک، کلاک و شهرک باستی از مساحت ۲۰۱ مترمربع تا ۴۵۰ مترمربع طبق فرمول ۱۹.s.p

۳-۲ منطقه اصطلک، کلاک و شهرک باستی از مساحت ۴۵۱ مترمربع تا ۶۰۰ مترمربع طبق فرمول ۲۳.s.p

۴-۲ منطقه اصطلک، کلاک و شهرک باستی از مساحت ۶۰۱ مترمربع تا ۷۰۰ مترمربع طبق فرمول ۳۵.s.p

۵-۲ منطقه اصطلک، کلاک و شهرک باستی از مساحت ۷۰۰ مترمربع به بالا مترمربع طبق فرمول ۴۰.s.p

۶-۲ منطقه احمدآباد و سیدپیاز از مساحت ۱۵۱ متر مربع تا ۳۰۰ متر مربع طبق فرمول ۱۶.s.p

۷-۲ منطقه احمدآباد و سیدپیاز از مساحت ۳۰۱ متر مربع تا ۴۵۰ متر مربع طبق فرمول ۲۲.s.p

۸-۲ منطقه احمدآباد و سیدپیاز از مساحت ۴۵۱ متر مربع تا ۶۰۰ متر مربع طبق فرمول ۲۴.s.p

۹-۲ منطقه احمدآباد و سیدپیاز از مساحت ۶۰۱ متر مربع تا ۷۰۰ متر مربع طبق فرمول ۲۶.s.p

۱۰-۲ منطقه احمدآباد و سیدپیاز از مساحت ۷۰۰ متر مربع به بالا متر مربع طبق فرمول ۳۰.s.p

۱۱-۲ منطقه ترک مزرعه، باستی، شورکاب، جائیج، گلندوک، نجارکلا و ناران مساحت ۱۵۱ مترمربع تا ۳۰۰ مترمربع طبق فرمول ۶.s.p

۱۲-۲ منطقه ترک مزرعه، باستی، شورکاب، جائیج، گلندوک، نجارکلا و ناران مساحت ۳۰۱ مترمربع تا ۴۵۰ مترمربع طبق فرمول ۱۴.s.p

۱۳-۲ منطقه ترک مزرعه، باستی، شورکاب، جائیج، گلندوک، نجارکلا و ناران مساحت ۴۵۱ مترمربع تا ۶۰۰ مترمربع طبق فرمول ۱۸.s.p

۱۴-۲ منطقه ترک مزرعه، باستی، شورکاب، جائیج، گلندوک، نجارکلا و ناران مساحت ۶۰۱ مترمربع تا ۷۰۰ مترمربع طبق فرمول ۲۰.s.p

۱۵-۲ منطقه ترک مزرعه، باستی، شورکاب، جائیج، گلندوک، نجارکلا و ناران مساحت ۷۰۱ مترمربع به بالا طبق فرمول ۲۲.s.p

۱۶-۲ منطقه تیمورآباد- سبوبزرگ- انباج از مساحت ۱۵۱ مترمربع تا ۳۰۰ مترمربع طبق فرمول ۱۰.s.p

۱۷-۲ منطقه تیمورآباد- سبوبزرگ- انباج از مساحت ۳۰۱ مترمربع تا ۴۵۰ مترمربع طبق فرمول ۱۵.s.p

۱۸-۲ منطقه تیمورآباد- سبوبزرگ- انباج از مساحت ۴۵۱ مترمربع تا ۶۰۰ مترمربع طبق فرمول ۲۰.s.p

۱۹-۲ منطقه تیمورآباد- سبوبزرگ- انباج از مساحت ۶۰۱ مترمربع تا ۷۰۰ مترمربع طبق فرمول ۲۵.s.p

۲۰-۲ منطقه تیمورآباد- سبوبزرگ- انباج از مساحت ۷۰۱ مترمربع به بالا طبق فرمول ۳۰.s.p

تبصره۲) عوارض بهره برداری مازاد در مناطق واقع در حریم که موقعیت آنها خارج از بافت روستاها قرار دارد و موضوع صدور پروانه و عدم خلاف مفاصاحساب و پایانکار آنها به عهده شهرداری می باشد مثل افجه، راحت آباد، سینک، هنزک، برگجهان، نیکنامده، کندپائین و کندبالا، انباج، ناصرآباد،بوجان ، چال ناظران، کیور، کردیان، مزرعه سادات بر مبنای ردیفهای ۱۶-۲ تا ۲۰-۲ تیمورآباد و ..... محاسبه می گردد.

تبصره۳) عوارض بهره برداری مازاد مورد تقاضا برای صدور پروانه بر اساس ردیفهای فوق الاشاره به صورت پلکانی محاسبه می گردد.

تبصره۴) احداث بناهای با کاربری فرهنگی، آموزشی، ورزشی و مذهبی مشمول پرداخت عوارض بهره برداری مازاد نمی شود و عوارض بهره برداری مازاد برای صدور پروانه تخریب و بازسازی به میزان یک دوم عوارض بهره برداری مازاد مسکونی محاسبه می شود. عوارض بهره برداری مازاد املاک داخل بافتهای قدیمی و بومی و اوقافی با تشخیص شهردار و رئیس شورای شهر ۷۰۰ درصد ارقام مذکور قابل وصول می باشد.

تبصره۵) عوارض بهره برداری مازاد کاربری های بهداشتی، درمانی با لحاظ ۸۰ درصد کاربری مسکونی محاسبه می شود.

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

شاکی در لایحه رفع نقص مثبوت به شماره ۹۷-۳۶۷۲-۳ مورخ ۲۹/۲/۹۸ ابطال بند ۳ دفترچه تعرفه عوارض شورای اسلامی شهر لواسان در سال ۱۳۹۷ مبنی بر عوارض بهره برداری مازاد بر تراکم را خواستار شده و اظهار داشته است:

با توجه به تعیین تکلیف ضمانت اجرای تخلفات ساختمانی ساختمانی در تباصر ماده ۱۰۰ قانون شهرداری مبنی بر جریمه، شورای اسلامی شهر لواسان به موجب مصوبه مورد شکایت مالک را علاوه بر پرداخت جریمه مکلف به پرداخت عوارض نموده که این امر خارج از حدود اختیارات شوراهای اسلامی و مغایر با قانون می باشد. به موجب ماده ۴ قانون تنظیم بخشی از در آمدهای دولت دریافت هرگونه وجه و یا کالا از مردم توسط دستگاه های اجرایی باید به موجب قانون باشد و هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در موارد مشابه از جمله رأی شماره ۸۴۸ مورخ ۱۱/۱۲/۸۱- ۷۷۰ مورخ ۲/۱۱/۹۱ احذ عوارض علاوه بر جریمه کمیسیون ماده صد را مغایر با قانون اعلام نموده است لذا با عنایت به مراتب مذکور ابطال مصوبه مورد استدعاست.

در پاسخ به شکایت مذکور ، رئیس شورای اسلامی شهر لواسان به موجب لایحه شماره ۹۷/۳۶۷۲/۵ مورخ ۲۰/۵/۱۳۹۸ به طور خلاصه توضیح داده است که :

عوارض مازاد بر تراکم زمانی از مالک درخواست می شود که بر اساس ضوابط و مقررات شهرسازی و با طی تشریفات قانونی از طریق کمیسیون ماده ۵ قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران مورد تصویب قرار گیرد. و مصوبه مورد شکایت صرفا ناظر به ساخت و ساز مجاز می باشد و در خصوص ساخت و ساز غیر مجاز از سوی کمیسیون ماده صد تعیین تکلیف شده است. فلذا وصول عوارض مازاد بر تراکم در خصوص پرونده هایی که در کمیسیون ماده صد مطرح می گردد ضرورت نداشته و شهرداری می بایست فقط به وصول جرایم حاصل از آراء کمیسیون ماده صد و عوارض افزایش بنا براساس بند ۱ تعرفه عوارض اقدام نماید.

هیأت تخصصی شوراهای اسلامی دیوان عدالت اداری با حضور اعضاء تشکیل ، پس از ملاحظه پرونده و اسناد و مدارک موجود در آن و بعد از قرائت گزارش عضو ممیز و بررسی و انجام مشاوره به اتفاق آراء اعضاء حاضر به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی می نماید .

رأی هیات تخصصی شوراهای اسلامی

طبق بند ۱۶ ماده ۸۰ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن با در نظر گرفتن سیاست های عمومی دولت که از سوی وزارت کشور اعلام می شود از جمله وظایف و مسئولیت های شورای اسلامی شهرها محسوب و در تبصره یک ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۳۸۷ وضع عوارض محلی جدید با رعایت مقررات مربوطه تجویز شده است و با توجه به اینکه وضع و اخذ عوارض صدور پروانه ساختمانی در تراکم پایه و مازاد بر تراکم توسط شوراهای اسلامی و شهرداری ها طبق بند (ب) رأی شماره ۷۹ مورخ ۲۱؍۲؍۱۳۹۵ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات قانونی تشخیص نگردیده و طبق آراء شماره ۵۸۷ مورخ ۲۵؍۱۱؍۸۳ و ۷۸۶ مورخ ۹؍۸؍۱۳۹۶ هیات عمومی دیوان عدالت اداری عوارض از جمله حقوق دیوانی بوده و غیر از جرائم مربوط به کمیسیون های ماده صد قانون شهرداریها می باشد.بنابراین بند ۳ از تعرفه عوارض شهرداری لواسان سال ۱۳۹۷ تحت عنوان عوارض بهره برداری مازاد مصوب شورای اسلامی شهر لواسان مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات نبوده و به استناد مواد ۱۲ و ۸۴قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت صادر می شود. این رأی ظرف بیست روز از تاریخ صدور از سوی رئیس دیوان یا ده نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است./ت

جواد جباری

رئیس هیأت تخصصی شوراهای اسلامی دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 13021