رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۹۰۰۲۰۰ ،کلاسه پرونده: ۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۲۳)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره تقاضای ابطال مصوبه غیرقانونی بر خلاف حقوق مکتسبه موکل به موجب مصوبه هشتادمین جلسه شورای آموزش پزشکی و تخصصی مورخ ۱/۹/۹۳

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره تقاضای ابطال مصوبه غیرقانونی بر خلاف حقوق مکتسبه موکل به موجب مصوبه هشتادمین جلسه شورای آموزش پزشکی و تخصصی مورخ ۱/۹/۹۳
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعتقاضای ابطال مصوبه غیرقانونی بر خلاف حقوق مکتسبه موکل به موجب مصوبه هشتادمین جلسه شورای آموزش پزشکی و تخصصی مورخ ۱/۹/۹۳
کلاسه پرونده۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۲۳
تاریخ رأیشنبه ۲۱ فروردين ۱۴۰۰
شماره دادنامه۹۹۰۰۲۰۰

هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

شاکی :آقای محسن میکلانی با وکالت آقای حمیدرضا جهانبانی

طرف شکایت :سازمان سنجش آموزش پزشکی- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

موضوع شکایت و خواسته :تقاضای ابطال مصوبه غیرقانونی بر خلاف حقوق مکتسبه موکل به موجب مصوبه هشتادمین جلسه شورای آموزش پزشکی و تخصصی مورخ ۱/۹/۹۳

شاکی دادخواستی به طرفیتسازمان سنجش آموزش پزشکی- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکیبه خواستهتقاضای ابطال مصوبه غیرقانونی بر خلاف حقوق مکتسبه موکل به موجب مصوبه هشتادمین جلسه شورای آموزش پزشکی و تخصصی مورخ ۱/۹/۹۳به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

موضوع۷: دستورالعمل اجرایی تحول در نظام پذیرش دستیار رشته های تخصصی بالینی به شرح پیوست به تصویب رسید. مقرر گردید تغییرات در شیوه برگزاری و تصحیح و ارائه نتایج آزمون پذیرش دستیار به شرح ذیل از چهل و سومین دوره آزمون پذیرش دستیار رشته های تخصصی بالینی اعمال گردد.

الف) نمره آزمون کتبی متمرکز کشوری با در نظر گرفتن نمره تراز برای سوالات گروه بندی شده در پنج گروه (جراحی ماژور، داخلی، کودکان، جراحی مینور و سایر دروس) و تولید نمره تراز نهایی و اعمال ضریب به تراز های گروه بندی شده متناسب با رشته های انتخابی و محاسبه نمره آزمون متمرکز با ۸۵ درصد تاثیر برای محاسبه نمره کل منظور گردد.

ب) نمره پیش کارورزی استاندارد شده ترازبندی شده داوطلبان با ۱۰ درصد تاثیر برای محاسبه نمره کل منظور گردد.

ج) معدل کل دوره آموزش پزشکی عمومی ( تا شروع دوره کارورزی) استاندار شده و ترازبندی شده با ۵ درصد تاثیر در محاسبه نمره کل منظور شود.

د) تعداد رشته های انتخابی داوطلبان به پنج رشته در چهل و سومین دوره پذیرش دستیار تخصصی بالینی و به سه رشته در چهل و چهارمین دوره پذیرش دستیار تخصصی بالینی به بعد کاهش یابد.

(محتوای دروس و نحوه توزیه و تعداد سوالات گروه بندی توسط کارگروه مربوطه تعیین و پس از تصویب در کمیسیون دایمی معین قابل اجراست.)

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

۱- مطابق هشتادمین مصوبه شورای آموزش پزشکی و تخصصی مورخ ۱/۹/۹۳ مقرر گردیده به سوابق تحصیلی شرکت کنندگان و پذیرفته شدگان در نتیجه آزمون دستیاری لحاظ گردد که این امر در حقوق مکتسبه موکل موثر بوده و لیکن مصوبه مورد نظر ابطال شده و مصوبه مورد شکایت جایگزین آن شده است که متأسفانه به اطلاع عموم از جمله موکل نرسیده است.

۲- با تصویب مصوبه مورد اعتراض، رتبه شاکی تنزل پیدا کرده است ضمن این که در هر دوره جهت معرفی مناطق محروم از سوی وزارت بهداشت در دفترچه آزمون این مناطق اعلام می گردید ولیکن در سال موصوف یعنی ۱۳۹۵ این مهم توسط وزارت بهداشت صورت نگرفته و چنین اعلام نمودند که مناطق محروم جهت حضور افراد مشابه موکل از سوی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی هر استان اعلام خواهد شد. این امر در حالی است که رتبه ۲۵۳ اعلام شده بر روی سایت به رتبه ۳۹۶ تنزل پیدا کرده و در انتخاب اولویت شاکی تاثیر گذار بوده است.

خلاصه مدافعات طرف شکایت

۱- بر اساس قانون تشکیلات و وظایف وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مصوب ۶۷ تدوین و ارائه سیاست ها، تعیین خط مشی ها و برنامه ریزی برای فعالیت های مربوط به تربیت نیروی انسانی گروه پزشکی، تعیین رشته ها و مقطع تحصیلی مورد نیاز و اجرای برنامه های تربیت نیروی انسانی گروه پزشکی، تعیین رشته ها و مقاطع تحصیلی مورد نیاز و اجرای برنامه های تربیت نیروی انسانی گروه پزشکی از وظایف این وزارتخانه است.

۲- برابر قانون تشکیل شورای آموزش پزشکی و تخصصی رشته های پزشکی مصوب سال ۵۲ شورای آموزش پزشکی و تخصصی، وظایف بررسی و تعیین احتیاجات آموزشی رشته های پزشکی و تخصصی، ارزشیابی و تعیین محتوای برنامه ها و روش های کلی آموزش و ایجاد هماهنگی لازم، بررسی و تعیین احتیاجات نیوری انسانی لازم در کشور در رشته های پزشکی و علوم وابسته و تخصص های پزشکی، تعیین ضوابط جهت تربیت نیروی متخصص در دانشکده های پزشکی و بیمارستان های وابسته به دانشگاه ها را از جهات زیر عهده دار می باشد:

الف- برنامه و روش های آموزشی- ب- بررسی و اظهار نظر درباره ضوابط مربوط به صلاحیت آموزشی موسسات پزشکی و تصویب صلاحیت آموزشی مذکور و نحوه وابستگی آنها به دانشگاه ها بر اساس ضوابط مقرر ج- تنظیم آیین نامه ها و مقررات اجرایی امتحانات تخصصی و همچنین بررسی نحوه اجرای ضوابط و برنامه ها لازم به توضیح است ریاست شورای مزبور بر عهده وزیر بهداشت بوده و مصوبات شورا با امضای ایشان ابلاغ می گردد.

۳- با توجه به اختیارات فوق الذکر که قانونگذار به شورای آموزش پزشکی و تخصصی واگذار نموده است و نظر به این که آزمون پذیرش دستیار تخصصی از نوع آزمونهای رقابتی می باشد در هشتادمین نشست شورای آموزش پزشکی و تخصصی مورخ ۱/۹/۹۳ دستورالعمل اجرایی تحول در نظام پذیرش دستیار رشته های تخصصی تصویب و برابر بندهای ب و ج موضوع ۷ مصوبات نشست مذکور می گردد، نمره پیش کارورزی استاندارد شده ترازبندی شده داوطلبان با ۱۰ درصد تاثیر برای محاسبه نمره کل منظور گردد و معادل کل دوره آموزش پزشکی عمومی ( تا شروع دوره کارورزی) استاندارد شده و تراز بندی شده با ۵ درصد تاثیر در محاسبه نمره کل منظور شود.

۴- در زمان اعلام کارنامه اولیه مطابق با موارد اعلام شده رتبه ها در هر ۵ زیر گروه بر اساس این نمرات و با اعمال سوابق تحصیلی آماد و بر روی سایت سنجش آموزش پزشکی اطلاع رسانی شد. لکن نظر به این که پذیرش بر اساس تراز نمرات برای اولین بار در دوره چهل و سوم انجام می گرفت و ترازبندی نمرات، عدم وجود افراد دارای شرایط یکسان در مرحله پذیرش را موجب می گردید لذا صحت و دقت در اعداد مورد تراز در آزمون رقابتی پذیرش دستیار تخصصی که تفاوت صدک دوم در نمرات تراز شده نیز بر روند پذیرش دستیاران تاثیر به سزایی دارد، اهمیت بیشتری می یافت. از سوی دیگر، در بررسی های آماری و مطالعات انجام شده بر روی همبستگی مابین نمرات آزمون جامع پیش کارورزی و معدل دوره پزشکی عمومی ما قبل دوره پیش کارورزی با نمرات کسب شده توسط داوطلبان آزمون پذیرش دستیار تخصصی ادوار گذشته بیانگر همبستگی قابل توجه بین نمره آزمون پیش کارورزی با نمرات مکتسبه افراد در آزمون پذیرش دستیار بوده و بر این اساس استفاده از تاثیر مثبت آن بر آزمون به جز تقویت موضوعی نتیجه ای علمی دیگری نداشت. از طرفی عدم همبستگی ما بین معدل دوره پیش کارورزی با نمرات مکتسبه آزمون پذیرش دستیار تخصصی بیانگر وجود عوامل تاثیر گذار دیگری غیر از بنیه علمی متقاضیان بر روی آینده شغلی ایشان بوده که استفاده از آن نیز نیاز به بررسی های بیشتر و شناخت کامل عوامل داشته است.

۵- لازم به ذکر است دانشجویان در زمان انتخاب رشته و قبل از اعلام نهایی قبول شدگان مطلع بوده اند که سوابق تحصیلی در نتیجه آزمون احتساب نمی گردد.

۶- در خصوص ادعای شاکی مبنی بر حقوق مکتسبه، اولا عدم احتساب سوابق تحصیلی در نتیجه آزمون قبل از انتخاب رشته و اعلام نتیجه نهایی آزمون به متقاضیان اطلاع رسانی شده بود و این اساس حقی ایجاد نشده بود تا به موجب تصمیم بعدی از بین برود. ثانیا وفق نامه شماره ۴۵۴/۵۰۱/د مورخ ۱۶/۴/۹۹ مرکز سنجش آموزش پزشکی در انتخاب رشته محل خود در اولین اولویت رشته رادیولوژی دانشگاه تهران/ مناطق محروم را انتخاب کرده اند و در همان اولویت یک پذیرفته شده اند لذا حتی در صورت داشتن نمره بالاتر در همان اولویت اول پذیرفته می شوند. ضمن این که با توجه به عدم احتساب سوابق تحصیلی در نتیجه آزمون اصلا مشخص نمی باشد در صورت اعمال این سوابق در نتیجه آزمون تغییری ایجاد می گردید یا خیر. براین اساس نیز باز حقی برای شاکی ایجاد نشده است تا با تصمیم بعدی حق مزبور از ایشان گرفته شود.

رأی هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

در خصوص شکایت مطروحه به خواسته ابطال مصوبه هشتادمین جلسه شورای آموزش پزشکی و تخصصی به شرح مندرج در گزارش فوق از حیث مغایرت با حقوق مکتسبه نظر به اینکه به موجب قانون تشکیل شورای آموزش پزشکی و تخصصی رشته های پزشکی مصوب سال ۵۲ شورای آموزش پزشکی و تخصصی، وظایف بررسی و تعیین احتیاجات آموزشی رشته های پزشکی و تخصصی، ارزشیابی و تعیین محتوای برنامه ها و روش های کلی آموزش و ایجاد هماهنگی لازم، بررسی و تعیین احتیاجات نیروی انسانی لازم در کشور در رشته های پزشکی و علوم وابسته و تخصص های پزشکی، تعیین ضوابط جهت تربیت نیروی متخصص در دانشکده های پزشکی و بیمارستان های وابسته به دانشگاه ها را عهده دار می باشد و اقدام طرف شکایت در مصوبه هشتادمین جلسه شورای آموزش پزشکی و تخصصی در راستای برقراری عدالت آموزشی بوده و اساسا حق مکتسبی برای شاکی و سایر داوطلبین با وضعیت مشابه ایجاد نشده تا با مصوبه مورد نظر تضییع گردد. لذا به تجویز بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ رأی به رد شکایت مطروحه صادر و اعلام می گردد. این رأی ظرف بیست روز از تاریخ صدور، از سوی رئیس محترم دیوان عدالت اداری یا ده نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض می باشد./ت

ذبیح اله واحدی

رئیس هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 14183