رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۹۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۳۹ ،کلاسه پرونده: ه ع /۹۸۰۲۸۲۸ )

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره تقاضای ابطال قسمت (۱) و قسمت (۳) بخشنامه شماره ۵/۷۱۰ مورخ ۳۱/۱/۱۳۹۸ معاونت برنامه ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره تقاضای ابطال قسمت (۱) و قسمت (۳) بخشنامه شماره ۵/۷۱۰ مورخ ۳۱/۱/۱۳۹۸ معاونت برنامه ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعتقاضای ابطال قسمت (۱) و قسمت (۳) بخشنامه شماره ۵/۷۱۰ مورخ ۳۱/۱/۱۳۹۸ معاونت برنامه ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش
کلاسه پروندهه ع /۹۸۰۲۸۲۸  
تاریخ رأیيکشنبه ۱ تير ۱۳۹۹
شماره دادنامه۹۹۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۳۹          

هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

شماره پرونده : ه ع /۹۸۰۲۸۲۸ شماره دادنامه : ۹۹۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۳۹ تاریخ: ۳۱/۳/۹۹

شاکی : آقای حامد عزتی آراسته پور

طرف شکایت : وزارت آموزش و پرورش

موضوع شکایت و خواسته : تقاضای ابطال قسمت (۱) و قسمت (۳) بخشنامه شماره ۵/۷۱۰ مورخ ۳۱/۱/۱۳۹۸ معاونت برنامه ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش

شاکی دادخواستی به طرفیت قسمت (۱) و قسمت (۳) وزارت آموزش و پرورش به خواسته ابطال بخشنامه شماره ۵/۷۱۰ مورخ ۳۱/۱/۱۳۹۸ معاونت برنامه ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

۱- نیروهای مشمول قانون یاد شده عبارتند از :

الف) نیروهای پیش دبستانی : افرادی که از سال ۱۳۷۹ تا قبل از سال ۱۳۹۱ با یکی از مراکز پیش دبستانی دولتی یا کلاس های پیش دبستانی ضمیمه مدارس دولتی ، همکاری داشته اند و برابر اسناد و مدارک ثبت و احراز شده از حساب های دولتی ( حساب مدارس دولتی ) یا اعتبارات دولتی حق الزحمه دریافت نموده اند ( بر اساس رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری منضم به بخشنامه شماره ۱۵/۷۱۰ مورخ ۱۴/۹/۱۳۹۶)

ب) نیروهای خرید خدمات آموزشی : به افرادی اطلاق می شود که طی سالهای تحصیلی ۱۳۸۸-۱۳۸۷ و یا ۱۳۸۹-۱۳۸۸ با دارا بودن مدرک تحصیلی دانشگاهی از طریق شرکتهای خدمات آموزشی با اداره کل آموزش و پرورش قرارداد مستقیم داشته و حقوق خود را از اعتبارات دولتی دریافت نموده اند.

ج) نیروهای حق التدریس غیر مستمر : به افرادی اطلاق می شود که از سال ۱۳۷۹ تا قبل از سال ۱۳۹۱ با داشتن کد پرسنلی در مدارس دولتی به عنوان نیروی حق التدریس آزاد همکاری داشته و حقوق خود را از اعتبارات دولتی دریافت نموده اند.

د) آموزشیار : فردی است که با رعایت و ضوابط و مقررات آموزشی و اداری با مجوز گزینش ، گواهی آموزش تدریس بدو خدمت و کد پرسنلی بین سالهای ۱۳۷۹ تا قبل از سال ۱۳۹۲ با نهضت سواد آموزی همکاری داشته است.

ح) آموزش دهنده مستمر : آموزش دهندگانی که از سال ۱۳۷۹ تا قبل از سال ۱۳۹۲ با نهضت سواد آموزی همکاری داشته و حداقل دو دوره به صورت مستمر و هر دوره حداقل ۲ نفر و بیشتر را تحت پوشش داشته اند.

۳- تشکیل پرونده و شناسایی افراد مشمول به منزله استخدام تلقی نمی گردد ، بدیهی است وفق مفاد قانون الحاق یک ماده به قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حق التدریس و آموزشیاران نهضت سواد آموزی در وزارت آموزش و پرورش مصوب ۱۳/۶/۱۳۹۷ مجلس شورای اسلامی ، افراد مشمول بعد از طی مراحل قانونی و مطابق آیین نامه اجرایی مربوط که به تصویب هیأت محترم وزیران خواهد رسید ؛ با توجه به رشته و دوره تحصیلی ، جنسیت و سنوات خدمت و ظرفیت استخدام اعلامی توسط سازمان اداری و استخدامی کشور و بر اساس نیاز استانها پس از طی دوره آموزشی در دانشگاه فرهنگیان و شرکت در آزمون پایان دوره و اخذ نمره قبولی تا پایان برنامه پنجساله ششم کشور استخدام خواهند شد.

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

۱- استخدام نیروهای موضوع بخشنامه، مغایر اصول ۱۹ و ۲۸ قانون اساسی مبنی بر برخورداری اشخاص از حقوق برابر و برابری فرصت ها در احراز مشاغل می باشد.

۲- - استخدام نیروهای حق التدریس و آموزشیاران نهضت سوادآموزی و نیروهای خرید خدمت آموزشی بدون شرکت در آزمون، مغایر ماده ۴۴ قانون مدیریت خدمات کشوری است که تصریح بر برگزاری آزمون عمومی برای استخدام دارد.

۳- بخشنامه به توسعه حکم قانونگذار پرداخته است. مطابق ماده ۶ قانون حق التدریسی ها، نیروهای پیش دبستانی به شرطی به استخدام وزارت در می آیند که حداثل ۱۰ سال سابقه کار داشته باشند. اما بخشنامه این شرط را کاهش داده و مقرر کرده افرادی که از سال ۷۹ تا ۹۱ سابقه همکاری داشته اند، استخدام می شوند.

۴- وزارت آموزش و پرورش صلاحیت به کارگیری نیروی های خرید خدمت آموزشی را نداشته است.

۵- مطابق ماده ۱۷ قانون حق التدریس ها و تبصره ۱ آن در آزمون استخدامی نیروهای حق التدریس غیرمستمر، افرادی که سابقه همکاری با وزارت ندارند نیز می توانند شرکت نمایند که بخشنامه بدان تصریح ندارد.

۶- استخدام آموزش دهنده های مستمر در قانون حق التدریسی ها پیش بینی نشده است.

۷- برگزاری آزمون داخلی برای آموزشیاران و آموزش دهندگان مستمر در شماره ۳ بخشنامه مغایر ماده ۴۴ قانون مدیریت خدمات کشوری است.

در پاسخ به شکایت مذکور ، مدیر کل حقوقی وزارت آموزش و پرورش به موجب لایحه شماره ۱۶۷۴۶۲/۸۱۰ مورخ ۱۱/۹/۱۳۹۸ به طور خلاصه توضیح داده است که :

۱- بخشنامه مستند و در چارچوب قانون اصلاح تبصره (۱۰) ماده (۱۷) قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حق التدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش مصوب ۳/۶/۱۳۹۵ تصویب شده است و مطابق احکام مقرر در این تبصره است.

۲- دولت امر عمومی را اعمال می نماید و در اعمال صاحیت تخییری مکلف به اجرای تفسیری است که منجر به حاکمیت قانون شود. گزینه انتخابی نیز باید متناسب، موج و مطلوب باشد. در بخشنامه معترض عنه نیز با رعایت همه اصول فوق، مفاد قانون اصلاح تبصره (۱۰) ماده (۱۷) رعایت شده و مغایرتی وجود ندارد.

با توجه به اتفاق آرای اعضای هیأت تخصصی بر عدم ابطال مقرره مورد اعتراض به شرح آتی مبادرت به صدور رأی می گردد.

رأی هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

با توجه به مفاد قانون اصلاح تبصره ۱۰ ماده ۱۷ قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حق التدریس و آموزشیاران نهضت سواد آموزی در وزارت آموزش و پرورش که حسب آن این وزارتخانه مکلف شده است نسبت به بکارگیری مربیان پیش دبستانی و نیروهای خرید خدمات آموزشی ، حق التدریسان غیرمستمر و نیز نیرو های آموزش دهنده تجمیعی نهضت سواد آموزی اقدام کند و از آنجا که مقرره مورد اعتراض در مقام اجرای این قانون و با لحاظ مفاد آن و نیز مفاد آیین نامه اجرایی مربوط تدوین شده است ، قابل ابطال نمی باشد. این رأی به استناد بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ، ظرف مدت بیست روز از تاریخ صدور ، از سوی رئیس دیوان و یا ده نفر از قضات دیوان قابل اعتراض می باشد. /ت

حسن امجدی

نائب رئیس هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 13187