رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۹۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۷۴۶ ،کلاسه پرونده: ه ع / ۹۹۰۰۱۴۶)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۳۹۰۲۳/ص/۹۸ – ۱۸/۹/۱۳۹۸ عضو هیأت عامل و معاون مهندسی و توسعه امور زیر بنایی سازمان بنادر و دریانوردی

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۳۹۰۲۳/ص/۹۸ – ۱۸/۹/۱۳۹۸ عضو هیأت عامل و معاون مهندسی و توسعه امور زیر بنایی سازمان بنادر و دریانوردی
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بخشنامه شماره ۳۹۰۲۳/ص/۹۸ – ۱۸/۹/۱۳۹۸ عضو هیأت عامل و معاون مهندسی و توسعه امور زیر بنایی سازمان بنادر و دریانوردی
کلاسه پروندهه ع / ۹۹۰۰۱۴۶
تاریخ رأیچهارشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۹
شماره دادنامه۹۹۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۷۴۶           

دیوان عدالت اداری

هیأت تخصصی صنایع و بازرگانی

شماره دادنامه : ۹۹۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۷۴۶

تاریخ دادنامه : ۳۱/۴/۹۹

شماره پرونده : ه ع / ۹۹۰۰۱۴۶

شاکی : شرکت ستارگان اعماق خلیج به مدیر عاملی آقای حسین بهروزی حقیقی

موضوع شکایت و خواسته : ابطال بخشنامه شماره ۳۹۰۲۳/ص/۹۸ – ۱۸/۹/۱۳۹۸ عضو هیأت عامل و معاون مهندسی و توسعه امور زیر بنایی سازمان بنادر و دریانوردی

گردش کار :

شاکی به موجب دادخواستی اعلام کرده است که :

ریاست محترم دیوان عدالت اداری

با سلام ، احتراما به استحضار می رساند شرکت ستارگان اعماق خلیج با مدیر عاملی این جانب حسین بهروزی حقیقی از سال ۱۳۸۰ از امور شرکتهای سازمان بنادر و دریانوردی مجوز فعالیت دریافت کرده و پروژه های بسیار سنگین در سطح کشور از جمله استانهای بوشهر / هرمزگان و خارج از کشور انجام داده اما متاسفانه اخیرا معاون فنی سازمان بنادر و دریانوردی کشور که هیچ گونه مسئولتی در خصوص رتبه بندی شرکت ها نداشته اقدام به صدور رتبه برای هفت شرکت نموده و به کلیه بنادر تابع در سطح کشور اعلام نموده (به استناد بخشنامه شماره ۳۹۰۲۳/ص/۹۸ در مورخ ۱۸/۹/۱۳۹۸ که به پیوست ارسال می گردد) که فقط با این هفت شرکت که دارای رتبه هستند انعقاد قرارداد نمایند. عملا با این کار تعداد زیادی از شرکت ها که مجوز فعالیت از امور شرکتهای سازمان یاد شده گرفته اند بیکار شده اند این شرکت ها در طول یکسال بارها به سازمان یاد شده جهت گرفتن رتبه مراجعه ولی متاسفانه هیچ گونه اقدامی صورت نگرفته است.

علی هذا با عنایت به این که اولا به استناد قانون صدور رتبه در صلاحیت سازمان برنامه و بودجه می باشد. دوما چنانچه این اختیار به سازمان بنادر تنفیذ شده باشد می بایست معاونت امور شرکت های سازمان بنادر که مجوز فعالیت صادر کرده و در این خصوص تخصص دارد رتبه بندی نماید و شیوه و اصول رتبه بندی سازمان برنامه و بودجه رعایت شود.

با توجه به دلایل و اسناد ابرازی تقاضای ابطال دستورالعمل مذکور را در این خصوص و همچنین نامه های صادره و مکاتبات صورت گرفته بین سازمان بنادر و دریانوردی کشور با سازمان بنادر و دریانوردی استانها را دارم.

ضمنا با این اقدام طبق دو برگ نامه های پیوستی این شرکت و کلیه ای شرکت های فعال جنوب کشور که دارای پروانه فعالیت (پیوست تصاویر) می باشند از شرکت در مناقصه های سازمان بنادر محروم و محدود می گردند و پروانه فعالیت شرکت های دارای پروانه فعالیت (پیوست تصاویر پروانه فعالیت) بدون هیچ گونه دلیل قانونی فاقد اعتبار می گردد.

با تشکر مدیر عامل – حسین بهروزی حقیقی

شاکی در پاسخ به اخطار رفع نقص تکمیل اعلام نموده است :

هیأت محترم دیوان عدالت اداری

موضوع : لایحه و رفع نقص

با سلام

احتراما به استحضار می رساند در خصوص پرونده کلاسه ۹۹۰۰۱۴۶ به شماره ۹۹۰۹۹۸۰۹۰۵۸۰۰۰۹۴ جهت رفع نقص دادخواست تقدیمی این شرکت لازم به ذکر است که به استناد تصویب نامه هیأت وزیران در جلسه مورخ ۴/۱۲/۱۳۸۱ بنا به پیشنهاد شماره ۵/۷۴۶ – ۸۴۴/۱۰۵ مورخ ۲۹/۴/۱۳۷۹ سازمان مدیریت برنامه ریزی کشور و به استناد ماده (۲۲) قانون برنامه و بوجه مصوب سال ۱۳۵۱ آیین نامه طبقه بندی و تشخیص صلاحیت پیمانکاران و رتبه بندی شرکت ها در صلاحیت سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور می باشد و رتبه بندی انجام شده موضوع شکواییه این شرکت توسط سازمان بنادر و دریانوردی با تصویب نامه هیأت وزیران مغایرت داشته و در صورت تنفیذ اختیار سازمان مدیریت و برنامه ریزی به سازمان بنادر و دریانوردی نیز ، سازمان بنادر و دریانوردی آیین نامه طبقه بندی و تشخیص صلاحیت پیمانکاران را رعایت نکرده و همچنین آیین نامه سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور رتبه بندی شرکت ها و پیمانکاران ، خارج سازی مغروقه ها را شامل نمی شود.

در خصوص رفع نقص آیتم شماره ۱ ، مصوبه ای جهت انجام رتبه بندی توسط سازمان بنادر و دریانوردی وجود ندارد اما لیست رتبه بندی انجام شده به همراه نامه ارسالی به ادارات تابعه به پیوست به حضورتان ارسال می گردد.

با سپاس شایسته – مدیر عامل ، حسین بهروزی حقیقی

متن بخشنامه شماره ۳۹۰۲۳/ص/۹۸ – ۱۸/۹/۱۳۹۸ به قرار زیر است

کلیه بنادر

موضوع : اعلام نتایج ارزیابی صلاحیت پیمانکاران خارج سازی مغروقه ها

سلام علیکم

پیرو نامه شماره ۲۶۸۱۵/ص مورخ ۲۴/۶/۹۸ اداره کل تأمین و مهندسی تجهیزات به پیوست جدول فهرست بلند شرکت های واجد صلاحیت انجام امور پیمانکاری خارج سازی مغروقه ها به شماره فرایند ۱۱۴۷/MC/۹۸ به استناد موضوع بند (پ) ماده ۳ آیین نامه اجرایی بند (الف) ماده ۲۶ قانون برگزاری مناقصات جهت اطلاع ، بهره برداری و اقدام لازم ارسال می گردد.

علیهذا با عنایت به مراتب مذکور کلیه بنادر کشور الزاما می بایست در کلیه فرایندهای ارجاع کار با موضوع خارج سازی مغروقه ها از جمله : مناقصه ، ترک تشریفات مناقصه و خرید زیر نصاب معاملات متوسط (موضوع بند (ب) ماده ۱۱ قانون) از فهرست بلند مذکور و رتبه بندی اعلام شده بهره گیری نمایند و استفاده از سایر رشته های پیمانکاری در کلیه فرایندهای ارجاع کار با موضوع مرتبط ، ممنوع می باشد.

لازم به ذکر است فهرست بلند مذکور در پایگاه ملی اطلاع رسانی مناقصات (IETS.MPORG.IR) در فرایند مربوطه به شماره ۳۲۱۴۱۱۰ جهت اطلاع عموم بارگذاری گردیده است که به مدت ۲ سال از تاریخ انتشار آن دارای اعتبار می باشد.

محمدرضا اله یار ، عضو هیأت عامل و معاون مهندسی و توسعه امور زیربنایی

جدول فهرست بلند شرکت های واجد صلاحیت انجام امور پیمانکاری خارج سازی مغروقه های کشور

پایه

نام شرکت

شناسه ملی

نوع کار قابل ارجاع

سقف مجموع مبالغ ارجاع کار

حداکثر تعداد کار مجاز

۱

خارج سازی هر نوع مغروقه و با هر ابعاد

تا سقف ۸۰۰ برابر نصاب معاملات متوسط

۴

۲

دریا کوش

قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص)

تایدواتر خاورمیانه

۱۰۳۲۰۰۶۰۹۴۳

۱۴۰۰۳۲۳۵۴۹۰

۱۰۱۰۰۴۷۸۴۳۳

خارج سازی مغروقه تا سقف ۶۰ متر

تا سقف ۲۰۰ برابر نصاب معاملات متوسط

۳

۳

مهندسی راه و ساختمان حشمت رود

صنایع فراساحل (صف)

کهن لیل لیان (KLL)

کوشاوان ابهای عمیق

۱۰۱۰۲۵۸۸۳۸۰

۱۰۸۰۰۰۴۸۶۲۰

۱۴۰۰۴۰۵۸۵۰۱

۱۰۵۳۰۵۰۷۶۶

خارج مغروقه تا سقف ۳۰ متر

تا سقف ۱۰ برابر نصاب معاملات متوسط

۳

در پاسخ به شکایت مذکور ، مدیر کل دفتر حقوقی سازمان بنادر و دریانوردی به موجب لایحه شماره ۱۳۱۳۷/ص/۹۹ – ۹/۴/۱۳۹۹ توضیح داده است که :

۱- این سازمان در راستای انجام وظایف حاکمیتی و حفظ ایمنی دریانوردی و با توجه به عدم وجود رشته و پایه پیمانکاری در زمینه خارج سازی مغروقه ها و به استناد بند (پ) ماده ۳ آیین نامه اجرایی بند (الف) ماده ۲۶ قانون برگزاری مناقصات موضوع تصویب نامه شماره ۸۴۲۷/ت۳۳۷۷۲ مورخ ۱۶/۵/۸۵ که اشعار می دارد : برای رشته ها و زمینه های تخصصی نظیر تأمین کالا ، پیمانکاری و بهره برداری تا زمانی که برای آن رشته ها فهرست واجدان صلاحیت از سوی سازمان (سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور) منتشر نشده باشد فهرست بلند از سوی دستگاه مرکزی یا به تشخیص وی توسط کمیته فنی بازرگانی دستگاه مرکزی تهیه و منتشر می شود. نسبت به برگزاری فرآیند ارزیابی صلاحیت پیمانکاران (فهرست بلند) خارج سازی مغروقه ها (شناور ، کشتی و اشیاء غرق شده) از میان شرکت های واجد شرایط ، توانمند و متخصص با انتشار دو نوبت آگهی فراخوان در روزنامه های کثیر الانتشار ایران و مناقصه و مزایده مورخ ۴/۷/۹۸ و ۶/۷/۹۸ اقدام نمود.

۲- در همین زمینه بند (ب) ماده ۹ آیین نامه اجرایی بند (الف) ماده ۲۶ قانون برگزاری مناقصات ، مقرر داشته است : دستگاه مرکزی باید ضوابط و روش ارزیابی صلاحیت و همچنین فهرست تأمین کنندگان و پیمانکاران صلاحیت دار را با ذکر رشته و زمینه تخصصی ، امتیاز و پایه صلاحیت در پایگاه ملی اطلاع رسانی مناقصات منتشر کنند. سازمان بنادر و دریانوردی در اجرای تکلیف قانونی فوق ، فهرست بلند مناقصه گران را در پایگاه ملی اطلاع رسانی مناقصات که تحت مدیریت سازمان برنامه و بودجه کشور می باشد ، منتشر کرده است و سازمان اخیر نیز تاکنون ایرادی در خصوص اقدام این سازمان (که در چارچوب قوانین و مقررات مربوط انجام شده) مطرح ننموده است.

۳- در نهایت پس از تأیید فهرست بلند استحصال شده توسط بالاترین مقام دستگاه اجرایی ، نتایج ارزیابی صلاحیت پیمانکاران خارج سازی مغروقه ها در پایگاه ملی اطلاع رسانی مناقصات در فرایند مربوطه به شماره ۳۲۱۴۱۱۰ (طی نامه شماره ۳۹۰۲۳/ص مورخ ۱۸/۹/۹۸) جهت اطلاع عموم منتشر گردید. شایان ذکر است مطابق با بند (ج) ماده ۳ آیین نامه اجرایی بند (الف) ماده ۲۶ قانون برگزاری مناقصات که اشعار می دارد : فهرست بلند مناقصه گران صلاحیت دار در صورت عدم انتشار فهرست جدید ، دو سال اعتبار دارد. فهرست بلند استحصال شده تا دو سال دارای اعتبار می باشد.

۴- این سازمان به استناد بند (پ) ماده ۳ آیین نامه اجرایی بند (الف) ماده ۲۶ قانون برگزاری مناقصات ، برای رشته و زمینه تخصصی پیمانکاری خارج سازی مغروقه ها (شناور ، کشتی و اشیا غرق شده)که تاکنون برای آن فهرست واجدان صلاحیت از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور منتشر نشده است ، نسبت به تهیه فهرست بلند اقدام نموده و این امر نیز با طی فرایند ارزیابی صلاحیت شرکت های مربوط صورت گرفته است.

در اجرای ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ پرونده به هیأت تخصصی صنایع و بازرگانی دیوان عدالت اداری ارجاع شد و پس از بحث و بررسی محتویات پرونده، ختم رسیدگی اعلام و با نظر بیش از ۴/۳ اعضاء حاضر در جلسه به شرح زیر به صدور رأی مبادرت شد.

رأی هیات تخصصی صنایع و بازرگانی دیوان عدالت اداری

نظر به اینکه اولا بر اساس بند (الف) ماده ۲۶ قانون برگزاری مناقصات برگزاری مناقصه در هر عنوان مطابق فهرست مناقصه گران صلاحیتداری است که توسط مراجع ذیصلاح دولتی تعیین شده باشد. ثانیا تشخیص صلاحیت و رتبه بندی پیمانکاران بر اساس آیین نامه تشخیص صلاحیت و رتبه بندی واحدهای خدمات مشاوره موضوع ماده (۲۲) قانون برنامه و بودجه مصوب ۱۳۵۱ از جمله وظایف سازمان برنامه و بودجه احصا شده است. ثالثا مستفاد از بند (پ) ماده ۳ آیین نامه اجرایی بند (الف) ماده (۲۶) قانون برگزاری مناقصات برای رشته ها و زمینه های تخصصی تأمین کالا ، پیمانکاری و بهره برداری تا زمانی که برای آن رشته ها فهرست واجدان صلاحیت از سوی سازمان برنامه و بودجه منتشر نشده باشد ، فهرست بلند که از سوی دستگاه مرکزی یا به تشخیص وی توسط کمیته فنی – بازرگانی دستگاه مرکزی تهیه و منتشر خواهد شد ، ملاک عمل خواهد بود. بنابراین بخشنامه شماره ۳۹۰۲۳/ص/۹۸ – ۱۸/۹/۱۳۹۸ عضو هیأت عامل و معاون مهندسی و توسعه امور زیر بنایی سازمان بنادر و دریانوردی در راستای بند (پ) ماده ۳ آیین نامه اجرای بند (الف) ماده ۲۶ قانون برگزاری مناقصات و در حدود اختیارات وضع شده است ، مستندا به بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت صادر و اعلام می شود. این رأی ظرف مهلت بیست روز از تاریخ صدور توسط رییس دیوان عدالت اداری و یا ۱۰ نفر از قضات دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است. /ت

مهدی دربین

رئیس هیأت تخصصی صنایع و بازرگانی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 13303