رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۹۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۱۱۴۸ ،کلاسه پرونده: ۹۸۰۲۸۳۲ )
رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره تقاضای ابطال بند ۱ قسمت (به مدت سه سال) و بند ۳-۵ قسمت گذراندن دو و نیم سال دروس منتخب فیزیوپاتولوژی آئین نامه نحوه اجرای تبصره ۲ ماده ۴ قانون اصلاح برخی از مواد قانون مربوط به مقررات دوره پزشکی دارویی و مواد خوراکی مصوب ۱۳۹۶ و بند ۱۱ برنامه دوره تکمیلی علوم آزمایشگاهی مصوب ۱۳۹۶
مرجع صادر کننده | هیأت تخصصی دیوان عدالت اداری |
---|---|
موضوع | تقاضای ابطال بند ۱ قسمت (به مدت سه سال) و بند ۳-۵ قسمت گذراندن دو و نیم سال دروس منتخب فیزیوپاتولوژی آئین نامه نحوه اجرای تبصره ۲ ماده ۴ قانون اصلاح برخی از مواد قانون مربوط به مقررات دوره پزشکی دارویی و مواد خوراکی مصوب ۱۳۹۶ و بند ۱۱ برنامه دوره تکمیلی علوم آزمایشگاهی مصوب ۱۳۹۶ |
کلاسه پرونده | ۹۸۰۲۸۳۲ |
تاریخ رأی | يکشنبه ۲ آذر ۱۳۹۹ |
شماره دادنامه | ۹۹۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۱۱۴۸ |
هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی
شاکی دادخواستی به طرفیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به خواسته ابطال بند ۱ قسمت (به مدت سه سال) و بند ۳-۵ قسمت گذراندن دو و نیم سال دروس منتخب فیزیوپاتولوژی آئین نامه نحوه اجرای تبصره ۲ ماده ۴ قانون اصلاح برخی از مواد قانون مربوط به مقررات دوره پزشکی دارویی و مواد خوراکی مصوب ۱۳۹۶ و بند ۱۱ برنامه دوره تکمیلی علوم آزمایشگاهی مصوب ۱۳۹۶ به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :
۱- این مصوبه تنها برای اجرای قانون مصوب تبصره ۲ ماده ۴ نحوه اداره آزمایشگاهها مصوب سال ۱۳۶۷ مجلس شورای اسلامی و در مرحله اول به صورت محدود در ۴ دانشگاه علوم پزشکی تهران، شیراز، مشهد و اصفهان در سقف ظرفیت ۳۰ درصد مازاد هر رشته محل برای رشته آسیب شناسی به مدت ۳ سال اجرا می گردد.
۵-۳- دانش آموختگان دکتری عمومی گروه پزشکی (داروسازی، دندانپزشکی، دامپزشکی) و کارشناس علوم آزمایشگاهی ملزم به گذراندن دو نیم سال از دروس منتخب فیزیوپاتولوژی هستند. لذا طول دوره برای این گروه از داوطلبین حداکثر ۳۰ ماه خواهد داد.
بند ۱۱ برنامه دوره تکمیلی علوم آزمایشگاهی- در سایر مواردی که در این برنامه تصریح نشده باشد آئین نامه دوره دکترای تخصصی (Ph.d) مبنای عمل خواهد بود.
دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت
۱- مقنن در تبصره ۱ ماده ۴ قانون اصلاح بعضی از مواد قانون مربوط بهمقرراتامورپزشکیو دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب ۱۳۶۷ رشته های علوم آزمایشگاهی را عبارت از: ۱ – بیوشیمی، ۲- پاتوبیولوژی ( قارچ شناسی یا میکرب شناسی یا انگل شناسی)، ۳- ایمنولوژی ( ایمن شناسی یا سرم شناسی)، ۴- خون شناسی ( هماتولوژی) می داند و فیزیوپاتولوژی جزء دروس علوم آزمایشگاهی مدنظر مقنن نیست. لزوم گذراندن رشته های کمبود برای متقاضیان نیز معطوف به تخصص های مندرج در تبصره ۱ است که شخص متقاضی فاقد آنها است.
۲- قانون مربوط محدود یا آزمایشی نبوده اما آئین نامه اجرای آن را موقت به سه سال نموده است.
۳- دوره تکمیلی قوانین خاص خود را دارد و تسری مقررات دوره Ph.D بر آن مغایر قانون است.
در پاسخ به شکایت مذکور ، مدیر کل حقوقی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به موجب لایحه شماره ۱۸۴۹/۱۰۷ مورخ ۷/۱۰/۱۳۹۸ به طور خلاصه توضیح داده است که :
۱- مطابق تبصره ۱ ماده ۴ قانون اصلاح بعضی از مواد قانون مربوط بهمقرراتامورپزشکیو دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب ۱۳۶۷ آیین نامه کلاس ها و کارآموزی و نحوه تأمین بودجه آن در خصوص گذراندن رشته های کمبود را وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی معین می کند. بر این اساس، مقررات فوق از جمله لزوم گذراندن واحدهایی از فیزیوپاتولوژی خارج از حدود اختیار نیست.
۲- ذکر ۳ سال در مقرره به معنای محدود کردن اجرای قانون به ۳ سال نیست. بلکه به سبب لزوم بازنگری و اصلاح مقرره پس از پایان ۳ سال با توجه به نتایج حاصله مقرر شده است.
۳- دوره های کارشناسی ارشد و دکتری نیز از جمله دوره های تحصیلات تکمیلی هستند. بنابراین مشابهت در قواعد حاکم بر مصادیق دوره های تکمیلی طبیعی است.
رأی هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی
در خصوص درخواست ابطال قسمت اخیر بند ۱ آیین نامه نحوه اجرای تبصره ۲ ماده ۴ قانون اصلاح برخی از مواد قانون مربوط به مقررات دوره پزشکی دارویی و مواد خوردنی که حسب آن مدت اجرای مصوبه ۳ سال تعیین شده است و نیز بند ۳-۵ این آیین نامه که حسب آن برای مشمولان گذراندن دو و نیم سال از دروس منتخب فیزیوپاتولوژی در طول حداکثر ۳۰ ماه الزامی شده است و نیز درخواست ابطال بند ۱۱ برنامه دوره تکمیلی علوم آزمایشگاهی ، نظر به اینکه به موجب تبصره ۱ ماده ۴ قانون صدرالذکر تعیین رشته های کمبود به وزارت بهداشت واگذار شده که در قالب آیین نامه اجرایی مشخص می گردد و وزارت بهداشت بر اساس این اختیار قانونی و نیز سایر اختیارات قانونی از جمله به شرح مقرر در قانون تشکیلات و وظایف وزارت بهداشت مصوب ۱۳۶۸ ، مرجع ذی صلاح برای تعیین رشته ها است. از این رو تعریف درس فیزیوپاتولوژی برای دوره مربوط ، مغایر قانون و خارج از حدود اختیار تشخیص نمی گردد.
همچنین تعیین مدت اجرای سه ساله ، به لحاظ ضرورت فراهم شدن زمینه بازنگری واجد ایراد نبوده و با دائمی بودن قانون منافاتی ندارد. به علاوه بند ۳-۵ از آیین نامه مذکور و نیز مفاد بند ۱۱ برنامه دوره تکمیلی علوم آزمایشگاهی نیز در چارچوب اختیارات قانونی پیش گفته وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی می باشد. با توجه به مراتب مذکور حکم به رد شکایت صادر و اعلام می گردد. این رأی به تجویز بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ، ظرف بیست روز از سوی ده نفر از قضات دیوان یا رئیس دیوان قابل اعتراض است. /ت
ذبیح اله واحدی
رئیس هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی
دیوان عدالت اداری
کدمنبع: 13580