رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۹۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۱۲۹۳ ،کلاسه پرونده: ه ع/ ۹۷۰۳۲۱۹ )

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه مورخ ۴/۵/۱۳۹۵ شورای هماهنگی ترافیک استان و کمیسیون ایمنی حمل و نقل شهری سنندج که طی ابلاغیه شماره ۳۵۹۰۶/۴۱/۶۵ مورخ ۶/۶/۹۵ استانداری کردستان ابلاغ گردیده است.

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه مورخ ۴/۵/۱۳۹۵ شورای هماهنگی ترافیک استان و کمیسیون ایمنی حمل و نقل شهری سنندج که طی ابلاغیه شماره ۳۵۹۰۶/۴۱/۶۵ مورخ ۶/۶/۹۵ استانداری کردستان ابلاغ گردیده است.
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال مصوبه مورخ ۴/۵/۱۳۹۵ شورای هماهنگی ترافیک استان و کمیسیون ایمنی حمل و نقل شهری سنندج که طی ابلاغیه شماره ۳۵۹۰۶/۴۱/۶۵ مورخ ۶/۶/۹۵ استانداری کردستان ابلاغ گردیده است.
کلاسه پروندهه ع/ ۹۷۰۳۲۱۹   
تاریخ رأیچهارشنبه ۱۰ دی ۱۳۹۹
شماره دادنامه۹۹۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۱۲۹۳               

هیات تخصصی شوراهای اسلامی

شماره پرونده : ه ع/ ۹۷۰۳۲۱۹ شماره دادنامه :۹۹۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۱۲۹۳ تاریخ : ۱۰/۱۰/۹۹

شاکی : اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان کردستان

طرف شکایت : شورای هماهنگی ترافیک استان و کمیسیون ایمنی حمل و نقل شهری سنندج

موضوع شکایت و خواسته : ابطال مصوبه مورخ ۴/۵/۱۳۹۵ شورای هماهنگی ترافیک استان و کمیسیون ایمنی حمل و نقل شهری سنندج که طی ابلاغیه شماره ۳۵۹۰۶/۴۱/۶۵ مورخ ۶/۶/۹۵ استانداری کردستان ابلاغ گردیده است.

شاکی دادخواستی به طرفیت خوانده فوق به خواسته ابطال به شرح فوق به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

بند یک مصوبه مورخ ۴/۵/۹۵ کمیته فنی موضوع تعیین تکلیف متولی کمربندی بهشت محمدی در جلسه مطرح و مصوب گردید متولی ایمن سازی و نگهداری و نصب علائم و تابلوهای هشدار دهنده جاده ای استان ، اداره کل راه و شهرسازی و خیابانهای شهرهای تابعه استان ، شهرداریها بوده ، لذا متولی کمربندی بهشت محمدی اداره کل راه و شهرسازی می باشد.

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

الف- مغایرت مصوبه مذکور با قانون تعاریف محدوده و حریم شهر ، روستا و شهرک و نحوه تعیین آنها مصوب ۱۴/۱۰/۱۳۸۴ : ماده یک این قانون بیان می کند : محدوده شهر عبارتست از حد کالبدی موجود شهر و توسعه آتی در دوره طرح جامع و تا تهیه طرح مذکور در طرح هادی شهر که ضوابط و مقررات شهرسازی در آن لازم الاجرا می باشد. شهرداریها علاوه بر اجرای طرحهای عمرانی از جمله احداث و توسعه معابر و تامین خدمات شهری و تاسیسات زیربنائی در چارچوب وظایف قانونی خود کنترل و نظارت بر احداث هرگونه ساختمان و تاسیسات و سایر اقدامات مربوط به توسعه و عمران در داخل محدوده شهر را نیز بر عهده دارند. ماده ۲ در تعریف حریم شهر آورده است که : حریم شهر عبارتست از قسمتی از اراضی بلافصل پیرامون محدوده شهر که نظارت و کنترل شهرداری در آن ضرورت دارد و از مرز تقسیمات کشوری شهرستان و بخش مربوط تجاوز ننماید. همچنین در قسمت آخر این ماده نظارت بر احداث هرگونه ساختمان و تأسیسات در داخل حریم شهر و حفاظت از حریم را به استثناء شهرکهای صنعتی به عهده شهرداری مربوطه قرار داده است.

ب- مغایرت مصوبه مذکور با آیین نامه مدیریت ایمنی حمل و نقل و سوانح رانندگی مورخ ۱۲/۶/۱۳۸۸ : بر اساس ماده ۲ این آیین نامه وزارت راه و ترابری افزایش ایمنی راههای برون شهری را بر عهده دارد همچنین ماده ۳ آیین نامه مقرر نموده است که وزارت کشور موظف است برای افزایش ایمنی شبکه معابر شهرها و حومه از طریق شهرداریها اقداماتی را انجام دهد.

ج- مغایرت مصوبه با قانون ایمنی راه و راه آهن مصوب ۷/۴/۴۹

خلاصه مدافعات طرف شکایت

متولی کمربندی بهشت محمدی که خارج از محدوده قانونی شهر سنندج می باشد اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای بوده و در دادخواست تقدیمی آن اداره کل به واژه کمربندی بهشت محمدی اشاره گردیده است. که محل تردد و عبور خودروهای سنگین بوده که ورود آنها به شهر غیرمجاز می باشد. بدیهی است وظیفه ایمنی سازی و حفظ و نگهداری کمربندی شهرها بر عهده شهرداری نمی باشد. همانگونه که در قانون به صورت کامل و شفاف به آن اشاره شده کمربندی بهشت محمدی شهر سنندج از راه های عبوری است و کامیونها و وسایل نقلیه سنگین که مجاز به داخل شهر نمی باشد از کمربندی مذکور تردد می نمایند. که یکی از کمربندی هایی است که جاده همدان را به جاده کرمانشاه وصل می کند و خارج از محدوده قانونی شهر قرار گرفته است. /ت

هیأت تخصصی شوراهای اسلامی دیوان عدالت اداری با حضور اعضاء تشکیل ، پس از ملاحظه پرونده و اسناد و مدارک موجود در آن و بعد از قرائت گزارش عضو ممیز و بررسی و انجام مشاوره به اتفاق آراء اعضاء حاضر به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی می نماید .

رأی هیات تخصصی شوراهای اسلامی

طبق ماده پنج قانون تأسیس شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور مصوب ۱۳۷۲ وظایف شورای هماهنگی ترافیک استان ، همچنین وظایف دبیرخانه شورای عالی و شورای هماهنگی ترافیک استان بر اساس آیین نامه ای خواهد بود که توسط وزارت کشور تهیه و به تصویب هیأت وزیران می رسد و بر اساس بند دال ماده یک آئین نامه ماده ۵ قانون مذکور مصوب ۱۳۷۴ هماهنگی کلیه امور مربوط به عبور و مرور بر شهرهای استان بر اساس مصوبات شورایعالی و شرایط منطقه ای و محلی به منظور افزایش بهره وری فعالیتها و همچنین در بند (ه) ماده فوق هماهنگی کلیه اقدامات حمل و نقل و ترافیک درون شهری با اقدامات مشابه برون شهری استان بر اساس مصوبات شورای عالی و شرایط استانی و منطقه ای از جمله وظایف و اختیارات و مسئولیتهای شورای هماهنگی ترافیک استان می باشد بنابراین مصوبه مورخ ۴/۵/۱۳۹۵ شوای هماهنگی ترافیک استان کردستان مبنی بر تعیین تکلیف کمربندی بهشت محمدی مغایر قانون یا خارج از حدود اختیارات نبوده و به استناد مواد ۱۲ و ۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت صادر می شود. این رأی ظرف بیست روز از تاریخ صدور از سوی رئیس محترم دیوان عدالت اداری و یا ده نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است./ت

جواد جباری

رئیس هیأت تخصصی شوراهای اسلامی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 13675