رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۹۹۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۱۳۵۶ ،کلاسه پرونده: ۹۹۰۱۰۸۸)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شورای اسلامی شهر بانه (بند ۱ صورت جلسه شماره ۲۷ مورخ ۲۶/۱۲/۹۸) سال ۹۹ موضوع وضع عوارض بر ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح های توسعه شهری

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شورای اسلامی شهر بانه (بند ۱ صورت جلسه شماره ۲۷ مورخ ۲۶/۱۲/۹۸) سال ۹۹ موضوع وضع عوارض بر ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح های توسعه شهری
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال مصوبه شورای اسلامی شهر بانه (بند ۱ صورت جلسه شماره ۲۷ مورخ ۲۶/۱۲/۹۸) سال ۹۹ موضوع وضع عوارض بر ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح های توسعه شهری
کلاسه پرونده۹۹۰۱۰۸۸
تاریخ رأیشنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۹
شماره دادنامه۹۹۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۱۳۵۶  

هیات تخصصی شوراهای اسلامی

شاکی:آقایان ۱- محمد ۲-سالار هر دو عباس زاده

طرف شکایت:شورای اسلامی شهر بانه

شاکی دادخواستی به طرفیتشورای اسلامی شهر بانه به خواسته ابطال مصوبه شورای اسلامی شهر بانه (بند ۱ صورت جلسه شماره ۲۷ مورخ ۲۶/۱۲/۹۸) سال ۹۹ موضوع وضع عوارض بر ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح های توسعه شهریبه دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است.متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

بند ۱ صورت جلسه شماره ۲۷ مورخ ۲۶/۱۲/۹۸ شورای اسلامی شهر بانه راجع به عوارض ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح های توسعه شهری

بند ۱- چنانچه ملکی دارای چند بر باشد در محاسبه عوارض مربوطه بالاترین قیمت منطقه ای بر ملک مشرف به معبر ملاک عمل خواهد بود هم چنین در صورتیکه ملکی در میدان یا فلکه واقع شده باشد عوارض بر اساس بالاترین قیمت منطقه ای جبهه خیابانی که از میدان یا فلکه منشعب می گردد محاسبه خواهد شد.

عوارض بر ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح های توسعه شهری

ردیف

کد عوارض

عنوان تعرفه عوارض

مأخذ و نحوه محاسبه عوارض

k

۱۲۳

۶۰۳۰۰۷

برای املاکی که پس از تعریض در بر معبر قرار می گیرند

۳۰% × متراژ عرصه باقیمانده × A×K.P × (عرض معبر قدیم – عرض معبر جدید)

۱۲۰

برای املاکی که پس از اجرای طرح دارای باقیمانده هستند

متراژ عرصه باقیمانده × A×K.P × (عرض معبر قدیم – عرض معبر جدید)

۱۰۰

املاکی که عقب نشینی ندارند ولی معبر مشرف به ملک تعریض می شود

متراژ عرصه باقیمانده × A×K.P × (عرض معبر قدیم – عرض معبر جدید)

۱۲۰

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

شکات مدعی شده مالک پلاک ۲۵ فرعی از ۱۷۳۵ اصلی به مساحت ۶۶۰ متر مربع با کاربری تجاری – مسکونی می باشند که در بر بلوار ۲۷ متری است و مقررات در آینده با تعریضی به ۴۵ متری بند ............ و ۲۵۵ متر مربع آن در طرح قرار گیرد کارشناسان بهای ۲۵۵ متر مربع را ۰۰۰/۰۰۰/۲۲۴/۱ تومان ارزیابی و شهرداری عوارض ارزش افزوده را مبلغ ۷۵۹/۱۱۶/۳۵۹/۱ تومان محاسبه و مطالبه می نماید و بدون اینکه ریالی بپردازد ۴۰ درصد ملک را تصاحب نماید علاوه بر آن مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۱۳۵ تومان دیگر هم مطالبه می نماید.

دلایل ۱- شورای اسلامی در نحوه برقراری عوارض نه تنها مکلف به رعایت سیاست های عمومی دولت است بلکه قانونا مکلف به مراعات چارچوب آئین نامه خاصی است که به تصویب هیأت وزیران می رسد.

۲- شوراها موظفند هنگام وضع عوارض برنامه های ۵ ساله و قوانین بودجه سالانه را رعایت کنند.

۳- ماده ۱۵ نسبت به عوارض شهر ، روستا ، شهرک با درآمدها و ... حداکثر بر اساس نرخی که سالانه توسط وزیر کشور پیشنهاد می شود و به تصویب هیأت دولت می رسد عوارض محاسبه می گردد و اولا عوارض تعیین شده سال قبل مجری خواهد بود.

شهرداری و شورای اسلامی شهر نه تنها تناسب موضوع تأکید قانون گذار را نادیده گرفته بلکه مدارک محاسبه حداکثر مقرر در قسمت اخیر تبصره ذیل ماده ۱۵ مصوبه مذکور در مورد دارائی و ثروت بیش از حداکثر نیم درصد ارزش معاملاتی آن با احتساب میزان عوارض قابل وصول موجود را مراعات ننموده است.

خلاصه مدافعات طرف شکایت

شورای اسلامی شهر بانه علیرغم ابلاغ مراتب در ۱۹/۵/۹۹ پاسخی ارسال نکرده است.

هیأت تخصصی شوراهای اسلامی دیوان عدالت اداری با حضور اعضاء تشکیل ، پس از ملاحظه پرونده و اسناد و مدارک موجود در آن و بعد از قرائت گزارش عضو ممیز و بررسی و انجام مشاوره به اتفاق آراء اعضاء حاضر در جلسه به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی می نماید .

رأی هیات تخصصی شوراهای اسلامی

طبق بند ۱۶ ماده ۸۰ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ با اصلاحات بعدی، تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن با درنظر گرفتن سیاست عمومی دولت که از سوی وزارت کشور اعلام می شود از جمله وظایف و مسئولیتهای شورای اسلامی شهر محسوب شده است و در تبصره یک ماده ۵۰ قانون مالیات برارزش افزوده مصوب سال ۱۳۸۷ وضع عوارض محلی جدید که تکلیف آنها در این قانون مشخص نشده باشد ، با رعایت مقررات مربوطه تجویز شده است ، در بند ۴ ماده ۲۲ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب سال ۱۳۸۰ با اصلاحات و الحاقات بعدی مقرر گردیده است : عوارض ناشی از تغییر کاربری و فروش تراکم به اقساط پنج تا ده ساله از شروع بهره برداری توسط سرمایه گذاران به شهرداری مربوطه پرداخت خواهد شد. همچنین در بند (الف) ماده ۱۷۴ قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران وضع عوارض بر ارزش افزوده اراضی و املاک ، ناشی از اجرای طرحهای توسعه شهری مجاز شمرده شده است و در آراء هیأت عمومی از جمله رأی شماره ۱۳۰۸ – ۹/۵/۱۳۹۷ مصوبات شوراهای اسلامی در وضع عوارض برای ارزش افزوده ناشی از تغییر کاربری مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات تشخیص داده نشده است. بنابراین ردیف ۱۲۳ کد عوارض ۶۰۳۰۰۷ تحت عنوان عوارض بر ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح های توسعه شهری مصوب شورای اسلامی شهر بانه برای سال ۹۹ مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات قانونی نبوده و به استناد مواد ۱۲ و ۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت صادر می شود. این رأی ظرف بیست روز از تاریخ صدور از سوی رئیس محترم دیوان عدالت اداری و یا ده نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است./ت

جواد جباری

رئیس هیأت تخصصی شوراهای اسلامی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 13839