رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (کلاسه پرونده: ه ع/۹۴/۵۵)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شورای اسلامی شهر کرج در چهارصد و هفتاد و هشتمین جلسه مورخ ۲۷/۱۰/۹۱ تحت عنوان عوارض تبلیغاتی

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شورای اسلامی شهر کرج در چهارصد و هفتاد و هشتمین جلسه مورخ ۲۷/۱۰/۹۱ تحت عنوان عوارض تبلیغاتی
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال مصوبه شورای اسلامی شهر کرج در چهارصد و هفتاد و هشتمین جلسه مورخ ۲۷/۱۰/۹۱ تحت عنوان عوارض تبلیغاتی
کلاسه پروندهه ع/۹۴/۵۵
تاریخ رأیسه شنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۵
شماره دادنامه۰

دادانامه ۵۷:

مرجع رسیدگی : هیأت تخصصی عمران ، شهرسازی و اسناد

شاکی : سازمان بازرسی کل کشور

طرف شکایت : شورای اسلامی شهر کرج

گردشکار:

سازمان بازرسی کل کشور به استناد گزارش بازرسی استان البرز اعلام داشته : شورای اسلامی شهر کرج در چهار صد و هفتاد و هشتمین جلسه مورخ ۲۷/۱۰/۹۱ مصوبه ای تحت عنوان عوارض تابلوهای تبلیغاتی به تصویب رسانده و به شهرداری کرج اجازه داده اقدام به اخذ عوارض (تعیین شده در مصوبه مذکور ) از تابلوهای تبلیغاتی نماید . این مصوبه مغایر با ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده می باشد و ماده ۵۲ قانون مرقوم هم بر لغو یکسری قوانین و همچنین مقررات خاص و عام مغایر مربوط به دریافت هرگونه مالیات غیر مستقیم و عوارض بر واردات و تولید کالاها و ارائه خدمات اشاره دارد . ماده 4 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت هم دریافت هرگونه وجه ،کالا و یا خدمات تحت هر عنوان از اشخاص حقیقی و حقوقی توسط نهادهای عمومی غیر دولتی غیر از مواردی که در مقررات قانون مربوطه معین شده یا می شود ، ممنوع نموده از طرف دیگر شهرداری زمانی محق دریافت عوارض می باشد که در قبال اخذ آن عوارض خاص خدماتی به مودیان ارائه نماید ، بنابراین در قبال تابلوهای نصب شده بر سر درب یا نمای بانک ها ... خدمتی ارائه نمی نماید ، لذا مصوبه شورای اسلامی شهر کرج تحت عنوان عوارض تبلیغاتی مغایر با قانون و خارج از حیطه و اختیارات شورای اسلامی شهر کرج می باشد و درخواست ابطال آن می گردد .

  • خلاصه مدافعات مشتکی عنه :

۱- به موجب مصوبه بعدی به شماره ۵۴۷۵/۹۳/۵۶/۴/ش مورخ ۳/۱۰/۹۳ اخذ هر گونه عوارض بر اساس طول دهنه مغازه به ارتفاع ۵/۱ متر معاف شده است و تابلوهای تبلیغاتی با ارتفاع بیشتر از ۵/۱ متر در شهر بسیار محدود بوده که عملا می توان گفت هیچ گونه مصداقی ندارد .

۲- تابلوهای واحدهای صنفی اکثرا در فضاهای عمومی شهر به صورت عمودی و افقی نصب می گردد که این امر اشغال فضاهای در مالکیت شهرداری است و تابلوهای مذکور جهت معرفی واحدهای صنفی و رونق کسب و کار آنان نصب می گردد که موثر بودن این نوع تبلیغ جهت واحدهای صنفی برای هیچ کس در شهر پوشیده نمی باشد که از این لحاظ اخذ عوارض به دلیل تجاوز مالکین واحدهای صنفی به فضاهای عمومی شهر امری کاملا قانونی محسوب می گردد .

۳- اقدام شورا در راستای ساماندهی تابلوهای شهر است چرا که یکی از ابزارهای ساماندهی تابلوها ، اخذ عوارض از آنان می باشد و عوارض مذکور با هدف ساماندهی این امر تصویب شده است .

هیات تخصصی عمران ، شهرسازی واسناد دیوان عدالت اداری با حضور اعضاء تشکیل، پس از ملاحظه پرونده و اسناد و مدارک موجود درآن وبعد از قرائت گزارش عضو ممیز و بررسی و انجام مشاوره بیش از سه چهارم اعضاء حاضر به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی می نماید.

((رأی هیأت تخصصی))

طبق بند ۱۶ ماده ۷۱ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن با در نظر گرفتن سیاست عمومی دولت که از سوی وزارت کشور اعلام می شود از جمله وظایف و مسئولیتهای شورای اسلامی شهرهاست و اخذ عوارض محلی در تبصره یک ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده تجویز شده است ، بنابراین به استثناء بند یک مصوبه چهارصد و هفتاد و هشتمین جلسه شورای اسلامی شهرکرج به تاریخ ۲۷/۱۰/۱۳۹۱ تحت عنوان عوارض تابلوهای تبلیغاتی مبنی بر وضع عوارض برای تابلوهای تبلیغاتی داخلی و خارجی مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات قانونی نبوده و به استناد مواد ۱۲ و۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت صادر می شود . این رأی ظرف ۲۰ روز از تاریخ صدور از سوی رئیس محترم دیوان عدالت اداری و یا ۱۰ نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است ./ز

جباری

رئیس هیأت تخصصی عمران، شهرسازی و اسناد

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10677

مواد مرتبط