ماده 1 قانون تاسیس کتابخانه عمومی در تمام شهرها مصوب 1344

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

ماده ۱ قانون تاسیس کتابخانه عمومی در تمام شهرها مصوب ۱۳۴۴ مصوب ۱۳۴۴,۱۰,۲۹: شهرداریها مکلفند هر سال قبل از تقسیم اعتبارات شهرداری یک و نیم درصد از کل درآمد خود را برای تاسیس کتابخانه عمومی و قرایت خانه و خرید کتاب و اداره کتابخانه هر شهر اختصاص دهند و اگر کتابخانه عمومی شهر در حال حاضر موجود باشد و به انجمن کتابخانه عمومی واگذار گردد صرف یک و نیم درصد مزبور با رعایت مفاد این قانون برای کمک و توسعه و تکمیل همان کتابخانه مجاز است.

تبصره ۱ – برای نظارت در ساختن کتابخانه و خرید کتاب و لوازم مربوط و اداره آن در هر شهر انجمن کتابخانه که دارای شخصیت حقوقی است تشکیل می شود اعضای انجمن مرکب خواهند بود از رییس فرهنگ و هنر نماینده انجمن شهر و نماینده شهرداری و چهار نفر از دانشمندان و معتمدین آن شهر که با پیشنهاد رییس اداره فرهنک[فرهنگ] و هنر و تصویب هیات امناء مذکور در ماده ۲ این قانون انتخاب می شوند رییس فرهنک[فرهنگ] و هنر سمت ریاست و دو نفر از اعضاء بسمت خزانه دار و دبیر انتخاب خواهند شد تصمیمات انجمن که بتصویب اکثریت اعضاء رسیده باشد قابل اجرا خواهد بود اداره امور انجمن در شهر تهران با هیات امناء مذکور در ماده ۲ خواهد بود.

تبصره ۲ – خدمت چهار نفر منتخب که ممکن است در شورای آموزش و پرورش شهر نیز عضویت داشته باشند در انجمن کتابخانه افتخاری و برای مدت چهار سال است. هر گاه یکی از اعضاء فوت یا استعفا کند یا محکومیتی پیدا نماید که مستلزم محرومیت او از حقوق اجتماعی باشد جانشین وی برای بقیه مدت بترتیب مقرر در تبصره ۱– انتخاب میشود.

تبصره ۳ – در هر شهر که عمارت مناسب برای کتابخانه فراهم نباشد اعتبار از محل یک و نیم درصد و سایر وجوه حاصله در حساب مخصوص نگاهداری میشود که زیر نظر انجمن کتابخانه منحصرا بمصارف تعیین شده در این قانون برسد.

انجمن کتابخانه مجاز است بطور امانی و یا از طریق مناقصه اقدام بساختن بنای کتابخانه نماید. انجمن میتواند برای تسریع در تاسیس کتابخانه عمومی باعتبار مبلغی که از درآمد شهرداری محل جهت تاسیس کتابخانه اختصاص داده شده از بانکهای مجاز وام دریافت کند و بمصرف ساختن بنای کتابخانه برساند و از اعتبار مربوط مستهلک نماید.

تبصره ۴ – شهرداریها مکلفند مقدار مناسب از اراضی متعلق بخود را بتقاضای انجمن کتابخانه برای ساختمان کتابخانه عمومی با حفظ مالکیت بلاعوض در اختیار انجمن مذکور بگذارند و در نقاطی که شهرداری فاقد زمین باشد موسسات دولتی یا وابسته بدولت میتوانند با تصویب هییت وزیران زمین و ابنیه مورد تقاضا را برای کتابخانه عمومی بلاعوض واگذار نمایند.

انجمن کتابخانه می تواند با تصویب انجمن شهر زمین دریافتی از شهرداری را با زمین مناسبتر تعویض نماید. ساختن بنای کتابخانه عمومی در شهرهایی که پارک شهردار در پارک مجاز است و اگر شهرداریها در بارک[پارک] شهر دارای ساختمان مناسب باشند باید به کتابخانه عمومی اختصاص دهند.

( پارک شهر به باغات عمومی و ملی نیز اطلاق میشود).

تبصره ۵ – وزارت فرهنگ و هنر مکلف ببذل مساعدتهای مالی و معنوی برای توسعه کتابخانه های عمومی شهرستانها است و باید علاوه بر همکاری با هیات امنای کتابخانه های عمومی کشور از کتب و مجلات که در اختیار دارد بهمه کتابخانه های عمومی کشور برایگان بفرستد.

تبصره ۶ – مولفین و ناشرین کتب و مجلات و روزنامه های شهر یک نسخه از نشریه چاپ شده خود را برایگان در اختیار کتابخانه عمومی شهر و لااقل چهار نسخه در اختیار وزارت فرهنک[فرهنگ] و هنر میگذارند که بین کتابخانه های عمومی شهرستانها تقسیم شود.

تبصره ۷ – هر گونه اعانه نقدی یا کتاب یا اشیاء دیگری که از طرف اشخاص یا موسسات بکتابخانه اهداء می شود بنام اهداءکننده در دفاتر ثبت و جزو اموال و درآمد عمومی کتابخانه محسوب میشود.

تبصره ۸ (منسوخه ۱۴/۱۱/۱۳۴۸)– هییت امنای کتابخانه های عمومی کشور مجاز است در هر شهری که کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مبادرت بتاسیس کتابخانه کودک نموده است سالانه تا میزان ۲۰% از درآمد حاصل از سهمیه ۵ر۱% درآمد شهرداری آن شهر را از تاریخ تصویب این قانون بعنوان کمک بکتابخانه کودک در همان محل اختصاص دهد. و در صورتیکه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان بعدا اقدام بتاسیس کتابخانه کودک کند از تاریخ تاسیس کتابخانه کودک مقررات این تبصره درباره آن کتابخانه اجرا خواهد شد.