ماده 20 لایحه قانونی تعرفه گمرکی مصوب 1332
این ماده به موجب قوانین لاحق نسخ شده است. |
ماده ۲۰ لایحه قانونی تعرفه گمرکی مصوب ۱۳۳۲ مصوب ۱۳۳۲,۰۲,۲۴: – علاوه بر معافیتهای مذکور در جدول تعرفه ضمیمه این قانون و معافیتهای دیگری که بموجب قوانین مخصوص یا بر طبق امتیازنامه ها و قراردادهای بازرگانی دولتی مقرر است اجناس مشروحه در زیر نیز بموجب این قانون از پرداخت حقوق گمرکی و عوارض مذکور در ماده هفتم این قانون [ باستثنای حق انبارداری و باربری] معاف خواهدبود.
۱) اشیاء متعلق بدربار شاهنشاهی و همچنین اشیاء متعلق بپادشاهان و روسای کشورهای خارجه و ملتزمین رکاب آنها.
۲) اشیاء متعلق بنمایندگان سیاسی خارجه در ایران [سفیر کبیر – وزیر مختار – کاردار – رایزن – دبیر – وابسته های کشوری و لشکری] بشرط رعایت معامله متقابله نسبت باشیاء این قبیل نمایندگان ایران در آنکشورها.
۳) اشیاء مخصوص شخصی سرکنسولها – کنسولها و کنسولیاران رسمی بشرط آنکه در مدت نه ماه اول اقامتشان در ایران پس از انتصاب بآن سمتها وارد شود و بشرط رعایت معامله متقابله نسبت باین قبیل مامورین کنسولی ایران در آنکشورها.
۴) علامتهای کشوری و پرچمها و نوشت افزار و اثاثیه مخصوص دفتر کنسول گریهای کشورهای خارجی بشرط معامله متقابله نسبت باشیاء مشابه کنسولگریهای ایران در آنکشورها.
۵–) اسلحه و مهمات و وسایل نقلیه و لوازم مخابرات و مواصلات و سایر تدارکات نظامی که از بودجه دولت یا از محل هر اعتبار دیگری که برای اینکار تخصیص یافته و بتصویب دولت رسیده باشد و منحصرا برای مصارف ارتش و ژاندارمری خریداری و مستقیما بنام وزارت دفاع ملی یا ژاندارمری از خارجه وارد میشود.
۶ – اسباب سفر و اشیاء مستعمل متعلق بمسافرین در صورتیکه بتشخیص گمرکخانه ورودی با وضع اجتماعی آنها متناسب باشد مطلقا و اشیاء غیرمستعمل یا خوارباری که همراه داشته باشد بشرط آنکه جنبه تجاری نداشته و با وضع اجتماعی آنان متناسب باشد و مبلغ حقوق ورودی آنها نسبت بهر مسافر از هفتصد و پنجاه ریال تجاوز ننماید. در صورت تجاوز حقوق ورودی نسبت بمازاد هفتصد و پنجاه ریال دریافت میگردد.
تبصره – مقررات این بند مجوز ورود اجناسیکه طبق قوانین ممنوع الورود است نمیباشد باستثنای اسباب بازی که جنبه تجاری نداشته باشد و بهای آن مجموعا از یکهزار ریال تجاوز ننماید.
۷) لوازم خانه و اثاثیه مستعمل ایرانیان مقیم خارجه و مامورین دولت مقیم خارجه و همچنین لوازم خانه و اثاثیه مستعمل اتباع خارجه که برای اقامت دایم در ایران وارد میشوند اعم از آنکه قبل و یا منتها تا نه ماه بعد از تاریخ ورود مسافر وارد شود بشرطی که با وضع اجتماعی آنها متناسب باشد.
۸) آلات و افزار مستعمل کار و حرفه ارباب حرف و صنعتگران و پیشه وران و کارگران ایرانی یا خارجی که بایران میآیند.
۹) اشیاء شخصی و اثاثیه مستعمل و افزار کار و دامهای بارکش و سایر وسایط نقلیه آبی یا خشکی که مهاجرین ایرانی در موقع بازگشت بایران همراه بیاورند مشروط بر اینکه اینگونه اشیاء جنبه بازرگانی نداشته باشد.
تبصره – بخشودگیهای موضوع بندهای ۶ – ۷ – ۸ – ۹ این ماده شامل پیانو – ارگ – هارمونیوم و وسایط نقلیه [جز وسایل نقلیه مهاجرین ایرانی] نمیشود این قبیل اشیاء در صورتیکه مستعمل باشد به تناسب فرسودگی آن تخفیف در حقوق گمرکی آنها داده میشود.
۱۰) اشیاء شخصی و اثاثیه منزل و افزار کار ایرانیانیکه در کشورهای خارجه فوت میکنند با ارایه گواهی مقامات صلاحیتدار
۱۱) ظروف عادی و لفافهای متعارفی بیرونی کالاهای وارده بکشور و همچنین ظروف و لفافهای کالاهای صادراتی کشور که پس از تخلیه محتویات آنها اعاده می شود و همچنین کالاهای صادراتیکه بعلت منع ورود بکشور مقصد یا عدم امکان فروش در خارجه یا هر جهت دیگری بایران بازگشت داده میشود در مورد ظروف و لفافهای تجملی و غیر عادی طبق ماده سوم این قانون عمل میشود.
۱۲) دامهاییکه برای تعلیف موقتا بکشور وارد و یا از کشور خارج شده و پس از تعلیف باز میگردد و همچنین نتایج آنها در مدت تعلیف.
۱۳) کالاهای ایرانیکه بمنظور تعمیر یا تکمیل یا شرکت در نمایشگاهها بخارج کشور ارسال و پس از انجام منظور اعاده میشود و همچنین کالاهای خارجی که برای انجام همین منظورها بایران وارد و سپس خارج میگردد
از کالاهای صادره از ایران که برای تعمیر یا تکمیل بخارجه فرستاده میشود در موقع ورود مجدد بایران معادل ۱۵ درصد از اجرت تعمیر یا تکمیل آن بعنوان حقوق ورودی دریافت میگردد. ارزش مگر اینکه در جدول تعرفه ضمیمه حقوق ورودی آن کالا از روی بماخذی کمتر از ۱۵ درصد تعیین و یا از حقوق گمرکی معاف شده باشد که در آن صورت حقوق ورودی آن طبق ماخذ مقرر در جدول تعرفه از اجرت تعمیر یا تکمیل آن دریافت خواهد شد.
۱۴) لوکوموتیو و واگن و هواپیما که بطور منظم در خطهای بین ایران و کشورهای خارجه حرکت میکنند با مقدار سوخت و روغن که برای مصرف آنها در راه لازم باشد و همچنین کامیون یا گاری یا چهارپایان حامل کالا که محمولات خود را در اولین گمرکخانه ورودی تخلیه و مراجعت می نمایند.
۱۵) فیلمهای سینماتوگراف که جنبه علمی یا فنی یا بهداشت عمومی دارد با گواهینامه وزارت فرهنگ.
۱۶) نمونه های تجاری بی بهاء.
۱۷) مدال و نشان و هدایاییکه از طرف دولتهای خارجه رسما باتباع ایران اعطاء میشود.
۱۸) ماشین آلات و ابزار و لوازم آزمایشگاه ها و همچنین کتاب یا نقشجات و تصاویر علمی و صنعتی که از طرف اشخاص یا بنگاهها برای استفاده در دانشکده ها و مدارس بوزارت فرهنگ یا بدانشگاه مجانی و بلاعوض اهداء میشود.
۱۹) لوازم و اثاثیه و داروی مورد احتیاج بیمارستانها و موسسات بهداشتی که اشخاص نیکوکار یا سازمانها برای استفاده عمومی و مجانی تاسیس کرده و یا میکنند مشروط بر اینکه با گواهی وزارت بهداری منحصرا برای منظور خیریه و بدون حق انتقال بغیر باشد.
۲۰) کلیه لوازم طبی و جراحی و اثاثیه و داروی مورد نیاز بیمارستانهای دولتی و موسسات بهداری دولتی که از اعتبار بودجه عمومی کشور وارد شود و یا اینکه اشخاص یا بنگاه هایی لوازم و اثاثیه و داروی مذکور را برای مصرف در بیمارستانها یا موسسات بهداری دولتی وارد و مجانا به آنها اهداء نمایند.
۲۱) اشیاییکه از طرف موسسات خیریه یا صلیب احمر یا هلال احمر کشورهای خارجه یا اشخاص نیکوکار بجمعیت شیر و خورشید سرخ ایران یا بسازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی بلاعوض اهداء شود.
۲۲) آلات و ادوات حفاری و مواد شیمیایی و وسایل عملیات علمی و فنی و اتومبیل های باری و سواری که توسط هییتهای علمی باستانشناسی کشورهای عضو کمیسیون ملی تربیتی و علمی و فرهنگی ملل متحد [ یونسکو] وارد شود بشرط آنکه صرفا برای کارهای حفاری و اکتشافات و تحقیقات علمی باشد.
۲۳) اشیاییکه از طرف دولت های خارجی یا اشخاص بلاعوض بدولت ایران اهداء میشود.
۲۴) مواد شیمیایی و همچنین مواد نباتی مانند سبوس و کنجاله که با گواهی وزارت کشاورزی منحصرا برای مصرف در امر مبارزه با ملخ وارد شود.
تبصره – کلیه کالاها و اشیاء مذکور در بندهای ۱۸ و ۱۹ و ۲۰ و ۲۱ و ۲۲ و۲۳ و ۲۴ علاوه بر معافیت از حقوق ورودی از کلیه عوارض گمرکی و غیر گمرکی دیگر نیز [باستثنای حق باربری و انبارداری] معاف می باشد.
۲۵) کلیه لوازم ساختن کروهای بادی و موتوری حتی موتور برای آنها و همچنین لوازم بافتن تور ماهیگیری و تهیه طناب و بافتن بادبان در جزایر و بنادر جنوب ایران بشرط اینکه با اطلاع اداره کل گمرک فقط بمصارف مذکور برسد.
۲۶) قطعات کشتیهاییکه در کرانه های ایران غرق شده و یا بخاک نشسته و همچنین متعلقات کشتی های ایرانی که در آبهای خارجه غرق گردیده و یا بخاک نشسته مشروط بر اینکه در ظرف یکسال بایران حمل شود.
۲۷) دستگاههای فیلمبرداری و دستگاه های عکس برداری هوایی [ باستثنای فیلم های مربوط بآنها که چون مصرف میشود حین ورود طبق تعرفه حقوق ورودی خواهد پرداخت] اشیاء و دستگاههای مطالعات علمی یا فنی یا تفحصات سطح الارضی یا تحت الارضی و نقشه برداری و لوازم نصب و سوارکردن کارخانجات و تاسیسات صنعتی که بکشور وارد و پس از استفاده عینا از کشور خارج میشود برای مدت۶ماه با معافیت از پرداخت حقوق گمرکی اجازه ورود و استفاده داده می شود. در صورتیکه صاحب مال کتبا تقاضای تمدید مدت توقف این قبیل اشیاء و لوازم را بنماید اداره کل گمرک می تواند در موارد استثنایی و پس از ملاحظه اسناد و مدارک مثبته قابل قبول و احراز لزوم تمدید با تقاضای صاحبمال برای مدت مقتضی موافقت نماید در صورتی که کالاهای فوق پس از انقضاء مهلت مقرره از کشور خارج نشود حقوق ورودی متعلقه را باید بپردازد.
تبصره) کالاها و اجناسیکه بموجب قوانین مخصوص یا بر طبق امتیازنامه ها یا بموجب بندهای ۱–۲ – ۳ – ۴ – ۵ – ۱۶ – ۲۰ – ۲۱ – ۲۲ – ۲۳ – ۲۴ – ۲۵ این ماده با معافیت مرخص میشود در صورتیکه قبل از انقضاء ده سال از تاریخ ترخیص آن به دیگری واگذار شود بهر عنوان که باشد باید حقوق و عوارض گمرکی آن قبل از واگذاری پرداخت گردد.
اشخاص یا موسساتیکه از این معافیت ها استفاده کرده یا میکنند موظفند قبل از تحویل اجناس خریدار را بگمرک معرفی و ملزم بپرداخت حقوق و عوارض ورودی و تحصیل پروانه گمرکی نمایند و قبل از رویت پروانه گمرکی از تحویل کالا به خریدار خودداری کنند. اداره کل گمرک میتواند در اینگونه موارد بتناسب فرسودگی کالا از حقوق گمرکی تخفیف دهد.