ماده 37 اساسنامه سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران
ماده ۳۷ اساسنامه سازمان مرکزی تعاون روستائی ایران مصوب ۱۳۴۶,۱۲,۰۹: وظائف و اختیارات مدیر عامل سازمان بشرح زیر میباشد:
۱ – نمایندگی سازمان در برابر اشخاص ثالث و مراجع قضائی و کلیه ادارات دولتی و مؤسسات خصوصی با حق توکیل غیر.
۲ – تصمیم در مورد استخدام با رعایت بند ۱۳ ماده ۳۶ این اساسنامه و نصب و عزل و مأموریت و انتقال و تعلیق کارکنان سازمان و تعیین شغل و حقوق و مزایا و ترفیع آنان طبق آئین نامه استخدام و در حدود بودجه تصویبی.
۳ – افتتاح حساب جاری بنام سازمان نزد شعب بانکها.
۴ – اتخاذ تصمیم نسبت به اعتبارات و وام های درخواستی شرکت های تعاونی روستائی با رعایت مقررات این اساسنامه و آئین نامه های مربوط.
۵ – اجرای مصوبات مجامع عمومی و شوری و هیئت مدیره.
۶ – نظارت بر اجرای اساسنامه و آئین نامه های سازمان.
۷ – امضای قراردادهائیکه بتصویب هیئت مدیره رسیده است.
۸ – انجام کلیه اموری که برای اداره سازمان لازم است در حدود مقررات مربوط باستثنای ساختمان و یا خرید محل کار سازمان که باید با تصویب شوری باشد.
۹ – مراقبت کامل در اینکه واحد حسابرسی داخلی سازمان وظائف مرجوعه را بنحو اکمل انجام دهد.
۱۰ – مدیر عامل سازمان میتواند قسمتی از اختیارات خود را بهر یک از اعضای هیئت مدیره و یا کارمندان سازمان تفویض نماید.
۱۱ – حق امضاء کلیه اسناد و اوراق بهادار و نامه ها و مکاتبات سازمان با رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل سازمان است که طبق اساسنامه آنچه که مربوط بوظائف و اختیارات شخص او است امضاء و آنچه که اتخاذ تصمیم درباره آن در صلاحیت هیئت مدیره سازمان باشد پس از تصویب هیئت مدیره مبادرت به امضاء مینماید.
تبصره ۱ – مدیر عامل سازمان میتواند طبق آئین نامه مربوط به اعضاء هیئت مدیره و کارکنان واجد صلاحیت سازمان حق امضاء مجاز اعطاء نماید.
تبصره ۲ – در صورتیکه افراد مذکور در بند ۱۰ این ماده در انجام وظائف محوله مرتکب قصور یا تخلف یا جرمی شوند برابر مقررات مملکتی مورد تعقیب قانونی قرار میگیرند.