ماهیّت حقوقی قرارداد واگذاری حقّ اختراع

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

ماهیّت حقوقی قرارداد واگذاری حقّ اختراع نام مقاله ای از طوبی صادقی و میرقاسم جعفر زاده است که در شماره یازدهم (فروردین ۱۳۹۶) دوفصلنامه علمی دانش حقوق مدنی منتشر شده است.

چکیده

از آنجا که به موجب قرارداد واگذاری، انتقال کامل تمامی حقوق مالکانه با قطع علقه مالکیّت انجام می‌ گیرد، اوصاف و شرایط چنین قراردادی قالب سنّتی عقد بیع را تداعی می‌ نماید. از سوی دیگر امکان واگذاری حقّ اختراع در قالب قرارداد نامعیّن موضوع مادّۀ 10 قانون مدنی و یا با ماهیتّی مستقل و به عنوان یک عقد معیّن نیز مفروض است. بر مفروضات مذکور باید رویۀ عملی ادارۀ ثبت اختراعات کشورمان یعنی هدایت اشخاص در استفاده از قالب قراردادی صلح را افزود.

واگذاری مالکیّت بر حقّ اختراع در قالب بیع علی­ رغم طرح ایرادات و موانع با ارائۀ مفهومی سازگار از آنچه مخالفین به آن استناد می‌ کنند قابل توجیه است. حال آنکه به دلیل نبود قانونی خاص، جهت واگذاری حقّ اختراع جز آنچه در مادّۀ 48 قانون ثبت اختراعات آمده، شناسایی ماهیّت مستقل و عنوان معیّن جهت قرارداد واگذاری بعید می‌ نمایاند. به­ علاوه رویّۀ عملی موجود در معرفی قرارداد صلح اگرچه از ایرادات مطروح شده در خصوص استفاده از قالب بیع مصون مانده امّا قالب قراردادی را پیشنهاد نموده است که به دلیل کلیّت، عدم طرح، تحدید شروط و تعهّدات قراردادی نمی‌ تواند به عنوان یک قالب حقوقی کارآمد نیاز صاحبان اختراع و فناوری را در این خصوص پاسخگو باشد. پیش­ بینی قالب­ های قراردادی ویژه توسط قانونگذار به همراه احکام قانونی مشخّص جهت انتقال حقوقی که ماهیّت حقوقی مختصّ به خود را دارد با طبیعت پیچیدۀ این­ گونه قراردادها سازگارتر و با نظام بین‌ الملل هماهنگ‌ تر خواهد بود.

کلیدواژه ها

  • بیع
  • حقّ اختراع
  • قرارداد
  • قرارداد واگذاری
  • مادّۀ 10 قانون مدنی

مواد مرتبط