مسیولیت کیفری پزشک برای خطاهای پزشکی با توجه به قانون عراق

مسیولیت کیفری پزشک برای خطاهای پزشکی با توجه به قانون عراق عنوان پایان نامه ای است که توسط یسرى عبد حواس الربیعی، با راهنمایی دکتر اسماعیل آقابابایی در سال ۱۳۹۶ و در مقطع کارشناسی ارشد جامعه المصطفی العالمیه دفاع گردید.

مسیولیت کیفری پزشک برای خطاهای پزشکی با توجه به قانون عراق
عنوانمسیولیت کیفری پزشک برای خطاهای پزشکی با توجه به قانون عراق
رشتهحقوق جزا و جرم شناسی
دانشجویسرى عبد حواس الربیعی
استاد راهنمادکتر اسماعیل آقابابایی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۳۹۶
دانشگاهجامعه المصطفی العالمیه



چکیده

با پیشرفت حرفه پزشکی، رشته های آن توسعه و گرایش های متنوع در آن به وجود آمده است. با این پیشرفت، پدیده اشتباهات کشنده پزشکی به وجود آمد که مسیولیت کیفری آن به عنوان جرم بر عهده پزشک مرتکب اشتباه است. جرم مزبور می تواند به دلیل اشتباه غیر عمد اتفاق بیفتد و در نتیجه مستلزم مجازات مرتکب آن است. سوال اصلی این است که ایا مجازات هایی که برای اشتباهات مزبور در نظر گرفته شده متناسب با این اشتباهات یا خیر؟ فقها در مورد تعیین مسیولیت پزشک نسبت به اشتباه پزشکی اختلاف نظر دارند، به طوریکه برخی آن را مسیولیتی قراردادی و برخی دیگر تقصیر می داند و گروهی به قرارداد استناد می کند و گروهی دیگر به کار غیر قانونی. در این مقاله به نظر اغلب فقها مبنی بر عدم پرداختن به تعیین مسیولیت می پردازیم؛ زیرا اشتباه مهم تر است و معیار تشخیص مورد استناد قانون گذار عراقی عبارت است از معیار شخصی که از بین چهار معیار انتخاب شده و مورد انتقاد فقهای قانون قرار گرفته است. همچنین قانون گذار عراقی تعریفی برای اشتباه پزشکی در متون قانونی ندارد و آن را به اجتهاد فقا سپرده و به تبیین انواع پنجگانه اشتباهات پزشکی در ماده ۳۵ قانون مجازات اکتفا کرده است. در این صورت و صرف نظر از نوع اشتباه یا مسیولیت کیفری، پزشک باید جوابگو باشد. با افزایش اشتباهات پزشکی و در نتیجه آن افزایش موارد حملات به کادرهای پزشکی، قانون شماره ۲۶ حمایت از پزشکان که در سال ۲۰۱۳ میلادی تایید شده، نه تنها متونی جدید را به وجود نیاورده است؛ بلکه جریمه غیر قانونی علاوه بر حمایت از پزشکان به صورت عشایری را تایید کرده است. بهتر بود قانون گذار قانونی را صادر نماید که تعداد اشتباهات پزشکی منجر به افزایش موارد حمله بر پزشکان را کاهش دهد و یا از بیمار حمایت نماید.

ساختار و فهرست پایان نامه

المقدمه۱بیان المسیله۱اسیله التحقیق۱التساولات الفرعیه۲اهمیه البحث۲اهدف البحث۲الإبداع۳الدراسات السابقه۳منهجیه البحث۴الفصل الاول۵التمهید۶المبحث الاول: تعریف الخطا وبیان اسبابه وانواعه۶المطلب الاول: تعریف الخطا۶۲– تعریف الخطا اصطلاحا۷۳– تعریف الخطا وفق الفقه الاسلامی۸۴– تعریف الخطا قانونا۱۰المطلب الثانی: انواع و اسباب الاخطاء الطبیه۱۵اولا: انواع الخطا الطبی۱۵ثانیا: اسباب الاخطاء الطبیه۱۸المبحث الثانی: صور الخطا وارکانه و تمییزه عن غیره من الاخطاء الاخری وحالات انتفاءه۲۱المطلب الاول: صور الخطا وارکانه۲۱اولا: صور الخطا۲۱ثانیا: الخطا فی القانون العراقی۲۵ثالثا: ارکان الخطا۲۹وینطوی رکن الخطا فی المسوولیه علی رکنین المادی والمعنوی ۲۹المطلب الثانی: تمییز الخطا الطبی عن غیره من الاخطاء وحالات انتفاء الخطا۳۱اولا: تمییز الخطا الطبی۳۱هناک اربع معاییر لتمییز الخطا الطبی وهی:۳۱ثانیا: انتفاء الخطا۳۳الفصل الثانی۴۱التمهید۴۲المبحث الاول: ماهیه المسوولیه الجزاییه وصورها۴۲المطلب الاول: ماهیه المسوولیه الجزاییه واساسها وارکانها۴۲۴–اساس المسوولیه الجزاییه الطبیه۵۰المطلب الثانی: صور المسوولیه الجزاییه۵۲المبحث الثانی :اثبات ونفی المسوولیه الجزاییه الطبیه والاجراءات۶۳المطلب الاول: اثبات المسوولیه الجزاییه الطبیه ونفیها۶۳اولا: اثبات المسوولیه الجزاییه۶۳ثانیا: نفی المسوولیه الجزاییه۶۹المطلب الثانی: الاجراءات والعقوبات۷۵اولا: الاجراءات القانونیه۷۵ثانیا: الإجراءات الإداریه علی الطبیب۸۲ثالثا: العقوبات والتدابیر فی نصوص القانون۸۵الفصل الثالث۹۴التمهید۹۵المبحث الاول: مفاد قانون حمایه الاطباء رقم (۲۶)لسنه۲۰۱۳ وتطبیقاته العملیه۹۵المطلب الاول: مفاد قانون حمایه الاطباء رقم (۲۶)لسنه ۲۰۱۳۹۶المطلب الثانی: تطبیقات القانون۱۰۳اولا: قرارات محکمه تحقیق واسط۱۰۳ثانیا: اسباب قله الدعاوی المسجله ضد الاطباء۱۱۰المبحث الثانی : حمایه الاطباء والضمانات الممنوحه لهم قانونا۱۱۱المطلب الاول: حمایه الطبیب۱۱۲المطلب الثانی: الاجراءات والضمانات۱۲۰اولا: الإجراءات۱۲۰ثانیا: ضمانات التحقیق الاداری۱۲۷الخاتمه۱۳۱المصادر۱۳۵Abstraet۱۵۴

کلیدواژه ها

  • فرایند فتوشیمیایی
  • مسیولیت کیفری