مطالعه تطبیقی حق دسترسی رسانه ها به دادرسی ها و اطلاعات قضایی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

مطالعه تطبیقی حق دسترسی رسانه ها به دادرسی ها و اطلاعات قضایی نام مقاله‌ای از باقر انصاری است که در شماره سی و پنجم (دی 1390) نشریه پژوهش حقوق عمومی منتشر شده است.

چکیده

تنظیم رابطه بين وسایل ارتباط جمعی و قوه قضائیه از مسائل مهم میان رشته‌ای حقوق است که در کشورهای مختلف از اهمیت خاصی برخوردار است. اصل علنی بودن محاکمات، آزادی اطلاعات و آزادی بیان با توجه به منافع مهمی که عاید جامعه می‌کنند از مهم‌ترین مبانی حق دسترسی رسانه‌ها به دادگاه‌ها و اطلاعات قضایی محسوب می‌شوند. در مقابل برخی از اصول دادرسی منصفانه، نظم عمومی و اخلاق حسنه ایجاب می‌کنند که از حضور رسانه‌ها در محاکم و دسترسی آن‌ها به اطلاعات قضایی جلوگیری شود.

ایجاد تعادل بین این دو دسته منافع به نحوی که یکی در برابر دیگری نفی و قربانی نشود امر بسیار ظریف و دقیقی است که برخی کشورها در یک روند تدریجی تدابیر و ابتکارهای مختلفی را به ویژه با استفاده از فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطاتی برای برقراری این تعادل به کار بسته‌اند.

در نظام حقوقی ما به نظر می‌رسد که تعادل و سازش درستی بین این دو دسته منافع برقرار نشده است. تفسیر مضیقی از اصل علنی بودن مورد توجه قرار گرفته و با وجود تصویب قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در

سال ۱۳۸۸، هنوز کم و کیف اعمال این قانون بر اطلاعات قضایی مشخص نیست.

این مقاله با نگاه تطبیقی، ابتدا مبانی و حدود حق دسترسی رسانه‌ها به دادرسی‌ها و اطلاعات قضایی را تبیین کرده، سپس، انواع شیوه‌های دسترسی و در نهایت وضعیت حق دسترسی به دادرسی‌ها و اطلاعات قضایی در نظام حقوقی ایران را مورد مطالعه قرار داده است.

کلیدواژه‌ها

  • آزادی اطلاعات
  • رسانه
  • اطلاعات قضایی
  • دسترسی به دادرسی

مواد مرتبط

اصطلاحات تخصصی