نظریه شماره 1158/96/7 مورخ 1396/05/23 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 1158/96/7
شماره نظریه۱۱۵۸/۹۶/۷
شماره پرونده۶۹-۹۷-۰۵
تاریخ نظریه۱۳۹۶/۰۵/۲۳

استعلام: حکم توقف و ورشکستگی شخصی صادر می شود و با قطعی شدن حکم مذکور اداره تصفیه امور ورشکستگی اقدامات لازم جهت امر تصفیه را شروع می کند و حتی در خلال این امر با طرح دعوی از سوی اداره تصفیه به نمایندگی از ورشکسته احکامی نیز به نفع ورشکسته صادر می گردد در جریان تصفیه اشخاصی به عنوان معترض ثالث به حکم ورشکستگی اعتراض می نماید و دادگاه بدوی و یا تجدیدنظر حکم ورشکستگی را نقض می نماید و این رأی قطعی می گردد؟

س:

اولا: آیا عملیات تصفیه ادامه پیدا خواهد کرد یا خیر؟

ثانیا: تکلیف اقدامات قبلی صورت گرفته در راستای تصفیه چه می باشد؟

ثالثا: مرجع صالح برای صدور دستور راجع به توقف عملیات تصفیه و ابطال اقدامات صورت گرفته قبلی کدام مرجع است اداره تصفیه یا دادگاه بدوی صادرکننده حکم ورشکستگی یا صادر کننده حکم قطعی نقض ورشکستگی یا دادگاه حقوقی صالح در آن حوزه قضایی.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱- با نقض حکم ورشکستگی عملیات اجرایی تصفیه خود به خود متوقف می گردد.

۲- اعاده وضع به حالت سابق از وظایف و اختیارات اداره تصفیه و دادگاه صادرکننده حکم ورشکستگی نیست و موضوع منصرف از ماده ۳۹ قانون اجرای احکام مدنی است. زیرا ماده یادشده ناظر به مواردی است که حکمی در ماهیت صادر شده باشد در حالیکه حکم ورشکستگی صرفا شخصیت تاجر را تحت تأثیر قرار می دهد و موجب منع تاجر از تصرف در اموال خود می گردد.

۳- در فرض سوال، بدیهی است در صورتی که در راستای اجرای عملیات تصفیه و اقدامات انجام شده پس از حکم ورشکستگی به حقوق اشخاص لطمه ای وارد شده باشد حق مراجعه آنان به مراجع ذی صلاح قضایی محفوظ خواهد بود.