نظریه شماره 1459/92/7 مورخ 1392/08/06 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 1459/92/7
شماره نظریه۱۴۵۹/۹۲/۷
شماره پرونده۹۲-۸۸-۱۰۴۱
تاریخ نظریه۱۳۹۲/۰۸/۰۶

استعلام: ۱- آیا ظهرنویسی در ظهر چک موضوعیت داشته و قاعده ای امری است و الزاما باید در ظهر چک به عمل آید؟ چنانچه در برگ جداگانه یا قرارداد کتبی چک منتقل و برای مثال آورده شود کلیه حقوق راجع به چک مذکور از سوی دارنده به آقای ب منتقل گردید ، آیا این عبارت دلالت بر ظهرنویسی دارد یا انتقال طلب بوده و موضوع را از حالت سند تجارتی خارج و تحت قواعد قانون مدنی قرار می دهد و یا آن که چک صادره همچنان از امتیازات ویژه اسناد تجاری برخوردار است؟

۲- چنانچه به شرح بند فوق تمامی حقوق راجع به چک از دارنده به شخص دیگری انتقال یابد (انتقال طلب)، آیا دادگاه مجوزی برای ورود به منشأ طلب ناشی از چک به تقاضای صادرکننده دارد؟

۳- اصولا ماهیت چکی که ظهرنویسی شده و به صورت قرارداد کتبی منتقل شده است، چیست؟

۴- استناد دادگاه به کنوانسیون ژنو۱۹۳۰ که ایران عضو آن نیست، به عنوان یک اصل حقوقی چه جایگاهی دارد؟

۵- آیا اقامه دعوا باید علیه صادرکننده چک صورت گیرد یا ایادی ماقبل که گواهی عدم پرداخت چک مذکور را به نام خود دریافت کرده اند و یا هر دو؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱) انتقال چک به دیگری باید طبق مقررات قانونی باشد باشد، یعنی انتقال دهنده باید مراتب واگذاری چک را در ظهر چک بنویسد تا انتقال گیرنده بتواند از مزایای مقررات مواد ۲۴۹ و ۲۸۶ قانون تجارت برخوردار شود. در نتیجه چنانچه انجام این امر به وسیله نوشته عادی باشد، مشمول مقررات اسناد عادی بوده و انتقال گیرنده نمی تواند از مزایای مقررات قانونی مواد مذکور بهره­مند شود.

۲)از آنچه در پاسخ به سؤال یک بیان گردیده ، طرح این سؤال منتفی است.

۳)چکی که به جای ظهرنویسی با قرارداد کتبی به دیگری منتقل شده است، فاقد آثار ناشی از مقررات مواد ۲۴۹ و ۲۸۶ قانون تجارت است.

۴)استناد به اصول حقوقی خارجی که در مبانی حقوقی ما نیز موجود است، چنانچه مغایر با شرع نیز نباشد از ناحیه دادرس در هنگام انشاء رأی در مقام احقاق حق و فصل خصومت بلااشکال است.

۵)اگر منظور از ایادی قبلی، ایادی قبل از دارنده قانونی باشد و چنانچه چک ظرف مهلت قانونی برگشت خورده باشد می تواند علیه ایادی قبلی و صادرکننده، اقامه دعوی کند