نظریه شماره 1588/95/7 مورخ 1395/07/05 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 1588/95/7
شماره نظریه۱۵۸۸/۹۵/۷
شماره پرونده۵۹-۶۸۱/۱-۶۴۵
تاریخ نظریه۱۳۹۵/۰۷/۰۵

استعلام: در مورد تعزیرات آیا توبه قبل از صدور رأی مؤثر می باشد یا شامل بعد از صدور رأی نیز می شود؟ آیا ماده ۱۱۷ قانون مجازات اسلامی محدود به زمان می باشد یا خیر؟ مرور زمان شامل ماده ۱۱۷ ق. م. ا. می شود یا خیر؟ آیا اگر دادگاه یک بار توبه محکوم علیه را احراز نکرد بعد از گذشت مدت مثلا یک سال دوباره مرتکب می تواند تقاضای اعمال مقررات توبه را بنماید یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱- مستنبط از ماده ۱۱۸ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ این است که در جرایم تعزیری و در اعمال مقررات ماده ۱۱۵ قانون مذکور، مرتکب باید قبل از صدور حکم قطعی توبه کند (قبل از قطعیت حکم توبه کند) و ادله مربوط به توبه را نیز تا قبل از قطعیت حکم به مقام قضایی (اعم از مقام تعقیب یا رسیدگی) ارایه نماید.

۲- در خصوص جرایم تعزیری، مادام که مشمول مرور زمان کیفری نشده اند، امکان اعمال مقررات قسمت دوم ماده ۱۱۷ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ وجود دارد و در سایر موارد، زمان خاصی برای اعمال مقررات مزبور پیش بینی نشده است.

۳- مرور زمان موضوع مواد ۱۰۵ و ۱۰۷ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ به تصریح این مواد، ناظر به مواردی است که جرم ارتکابی از نوع تعزیر باشد و جرایم موجب حد، مشمول مقررات مرور زمان نیستند.

۴- چنانچه مرتکب قبل از قطعیت حکم، توبه کند و ادله مربوط به توبه را نیز مطابق ماده ۱۱۸ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ تا قبل از قطعیت حکم به مقام قضایی رسیدگی کننده، ارایه نماید، در هر مرحله از مراحل دادرسی، اعم از بدوی، تجدیدنظر و فرجام می تواند اعمال مقررات توبه را درخواست کند؛ ولو به طور مکرر.