نظریه شماره 1626/96/7 مورخ 1396/07/17 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 1626/96/7
شماره نظریه۱۶۲۶/۹۶/۷
شماره پرونده۱۱۱۸-۲۵-۹۶
تاریخ نظریه۱۳۹۶/۰۷/۱۷

استعلام: چنانچه برای نگهداری از آلات و ادوات حاصل از جرم محل مخصوصی در دادسرا تهیه شده باشد و مسئول آن محل به عنوان احدی از کارکنان برخی از آن اموال و اشیاء موجود در آن محل مانند مواد مخدر اسلحه شکاری و غیره را به منزل شخصی خود منتقل نماید یا به نفع خود تحصیل نماید آیا حسب مورد اتهام وی قابل انطباق با عنوان اتهامی اختلاس در مورد اموال ضبط شده یا در شرف ضبط به نفع دولت مانند مواد مخدر و ماهواره و .. یا خیانت در امانت در مورد اموال خصوصی و یا دخل و تصرف غیر مجاز در اموال دولتی می باشد یا خیر.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

هرچند تشخیص موضوع و تطبیق آن با حکم قانون وظیفه مرجع قضایی رسیدگی کننده است، ولکن در پاسخ به سوال مطروحه باید گفت اولا: چنانچه اموال موضوع استعلام حسب وظیفه قانونی به کارمند سپرده شده باشد و وی نسبت به آن ها دخل و تصرف مالکانه نماید، مانند آن که آن را به دیگری واگذار و منتقل نماید، در این صورت رفتار مزبور منطبق با جرم اختلاس موضوع ماده ۵ قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس و ارتشاء و کلاهبرداری مصوب ۱۳۶۷ مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

ثانیا: چنانچه اموال فوق الذکر در خارج از وظایف قانونی و صرفا به عنوان امانت به کارمند سپرده شده باشد و وی اعمال فوق الذکر را انجام دهد، در این صورت عمل وی خیانت در امانت محسوب و مطابق ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب ۱۳۷۵ قابل مجازات است.

ثالثا: چنانچه اموال یاد شده در اجرای وظایف قانونی به کارمند سپرده شده باشد، ولکن کارمند مزبور بدون این که قصد تملک آن را داشته باشد، صرفا نسبت به آن ها تصرف غیر قانونی انجام دهد، مانند این که بدون قصد تملک آن ها را مورد استفاده قرار دهد، در این صورت عمل کارمند یاد شده، مصداق بزه تصرف غیر قانونی موضوع ماده ۵۹۸ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب ۱۳۷۵ است.