نظریه شماره 1789/96/7 مورخ 1396/08/03 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 1789/96/7
شماره نظریه۱۷۸۹/۹۶/۷
شماره پرونده۱۳۰۷-۱/۱۶۸-۹۶
تاریخ نظریه۱۳۹۶/۰۸/۰۳

استعلام: در فرضی که متهم در دادگاه کیفری یک دارای سه وکیل است: اولا: آیا می تواند پس از تشکیل جلسه رسیدگی تمامی وکلای خود را عزل کند؟

ثانیا: منظور قانونگذار در این ماده از عبارت تشکیل جلسه رسیدگی چیست آیا ممنوعت ماده مرقوم صرفا ناظر به همان جلسه ای است که تشکیل شده است؟ یعنی ایا متهم می تواند پس از این جلسه وکیل یا وکلای خود را عزل کند؟

ثالثا: آیا این ممنوعیت فقط شامل موردی است که متهم تنها یک وکیل تعیینی دارد و به عبارتی دیگر اگر متهمی دارای سه وکیل باشد می تواند دو نفر از آنها را عزل کند یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

با توجه به ماده ۳۸۴ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ جلسه رسیدگی دادگاه کیفری یک به جرایم موضوع بندهای الف، ب، پ و ت ماده ۳۰۲ این قانون لزوما باید با حضور وکیل متهم تشکیل شود از همین رو مقنن در ماده ۳۸۵ مقرر کرده است استعفاء و عزل وکیل متهم نباید پس از تشکیل جلسه (در اثنای آن) صورت گیرد. بر این اساس، در مواردی که متهم دو یا سه وکیل دارد و یکی از آنان در جلسه حضور داشته باشد، عزل یا استعفاء یک یا دو وکیل دیگر حتی در اثنای جلسه چون مانع رسمیت جلسه نمی شود، فاقد اشکال است. همچنین، پس از پایان یافتن جلسه نیز عزل یا استعفاء همه آنان منع قانونی ندارد.