نظریه شماره 7/1400/531 مورخ 1400/06/15 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره مقررات پرداخت خسارت در اجرای حکم قلع و قمع بنا

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/1400/531
شماره نظریه۷/۱۴۰۰/۵۳۱
شماره پرونده۱۴۰۰-۳/۹-۵۳۱ ح
تاریخ نظریه۱۴۰۰/۰۶/۱۵
موضوع نظریهآیین دادرسی مدنی
محور نظریهقلع و قمع بنا

چکیده نظریه شماره 7/1400/531 مورخ 1400/06/15 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره مقررات پرداخت خسارت در اجرای حکم قلع و قمع بنا: اجرای حکم قلع و قمع بخشی از ملک، باید با رعایت مقررات و اصول فنی و همه احتیاطات لازم و استفاده از متخصصان امر و وسایل و تجهیزات مناسب انجام شود. لذا اگر بر املاک مجاور در نتیجه اجرای حکم قلع و قمع، خسارت وارد آید مانع اجرای حکم مزبور نمی‌باشد؛ مگر آن که خساراتی که در نتیجه اجرای این حکم بر املاک مجاور وارد آمده، بسیار عمده باشد و یا آن که عرفا قابل اغماض نباشد.

استعلام

در صورتی که حکم به اعاده وضع به حالت سابق یا خلع ید و قلع و قمع برای بخشی از اعیانی احداث شده باشد و اجرای آن بخش (فرعی) ممکن است موجب تخریب سایر اعیانی های مجاز باشد (غیر قابل تجزیه) نحوه اجرای حکم چگونه است در ماده ۲۰۲ آیین نامه حفاظتی کارگاه های ساختمانی گفته شده که قابل اجرا نیست آیا می تواند از این ملاک برای احکام دادگستری استفاده کرد؟ چنانچه ممکن است اعیانی فرعی احداثی (موضوع حکم) به تملیک محکوم له در می آید؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

اولا، حکم قطعی و لازم الاجرای دادگاه مادام که به طرق قانونی نقض نشده است، باید به موقع اجرا گذاشته شود و اجرای احکام وظیفه ای جز اجرای حکم صادره ندارد. بدیهی است اجرای حکم قلع و قمع بخشی از ملک، باید با رعایت مقررات و اصول فنی و همه احتیاطات لازم و استفاده از متخصصان امر و وسایل و تجهیزات مناسب انجام شود.

ثانیا، صرف ورود خسارت بر املاک مجاور در نتیجه اجرای حکم قلع و قمع، مانع اجرای حکم نیست؛ مگر آن که خساراتی که در نتیجه اجرای این حکم بر املاک مجاور وارد خواهد شد، عمده باشد و یا آن که عرفا قابل اغماض نباشد؛ در این صورت با توجه به اصل چهلم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حکم قلع و قمع واحدهای احداثی در ملک اجرا نخواهد شد و با اخذ ملاک از ماده ۴۶ قانون اجرای احکام مدنی مصوب ۱۳۵۶، قیمت ملک تعیین و از محکوم علیه وصول خواهد شد. بر این اساس ‍پاسخ قسمت دوم استعلام منتفی است.

مواد مرتبط

جستارهای وابسته