نظریه شماره 7/89/665 مورخ 1389/02/08 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/89/665
شماره نظریه۷/۸۹/۶۶۵
شماره پرونده۸۹-۹۷-۳۲
تاریخ نظریه۱۳۸۹/۰۲/۰۸

استعلام: ۱ـ ملاک محاسبه حداقل حق الوکاله در امور کیفری چیست؟ آیا ارقام مذکور در شقوق ۱ و ۲ بند ب ماده ۸ آیین نامه تعرفه یا ارقام ناشی از اعمال ۵% مقرر برای وکالت در دادسرا را می توان ملاک قراردادیا حداقل حق الوکاله در دعاوی غیر مالی؟

۲ـ آیا اصطلاح دادسرا در ماده ۳ آیین نامه تعرفه، شامل دادسرای عمومی و انقلاب هم می شود؟

۳ـ با توجه به اصلاح ماده ۲۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم به تاریخ ۲۷/۱۱/۱۳۸۰ مجازات کتمان مبلغ واقعی حق الوکاله توسط وکیل چیست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱ـ با توجه به بندهای ۱و۲ ماده ۸ آیین نامه تعرفه حق الوکاله، حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری و ... مصوب ۲۷/۴/۱۳۸۵ رئیس قوه قضائیه و دیگر مواد آن حداقل حق­الوکاله در دعاوی کیفری تعیین نشده است، بنابراین نمی توان ارقام پیشنهادی را ملاک محاسبه قرار داد. به نظر می رسد ضابطه حداقل در دعاوی غیرمالی (سیصد هزار ریال) می تواند ملاک محاسبه قرار گیرد (ملاک بند ج ماده ۸ آیین نامه است).

۲ـ با توجه به این که طبق بند ج ماده ۵ آیین نامه تعرفه حق الوکاله، حق­المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری و ... مصوب ۲۷/۴/۱۳۸۵ حق الوکاله وکیل در دادسراها نصف میزان حق الوکاله مذکور در ماده ۳ همان آیین نامه تعیین شده است، بدیهی است نام بردن دادسرای نظامی و دادسرای دیوان عالی کشور به صورت تمثیلی است. دادسرای عمومی و انقلاب نیز مشمول مقررات فوق الذکر می باشد.

۳ـ با توجه به حذف مجازات کیفری اعمال موضوع ماده ۲۰۱ اصلاحی قانون مالیات های مستقیم مصوب ۳/۱۲/۱۳۶۶ با اصلاحات و الحاقات بعدی و اصل قانونی بودن جرم و مجازات به نظر می رسد در فرض سؤال عمل وکیل فاقد وصف مجرمانه است.