نظریه شماره 7/93/1624 مورخ 1393/07/12 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

نظریه شماره 7/93/1624 مورخ 1393/07/12 اداره کل حقوقی قوه قضاییه: استعلام :


1- چنانچه محكوم له دو مال متفاوت در دو زمان متفاوت معرفي كند به نحوي كه ارزش مال دوم بيش از محكوم به است آيا به صرف معرفي مال دوم كه تكافوي محكوم به دارد به صورت قهري مال اول آزاد مي شود و يا اينكه آزادي مال اول منوط به رضايت محكوم له است؟ حال، چنانچه معتقد بر عدم آزادي مال باشيم نحوه مزايده چگونه است؟ آيا همزمان هم مي توان دو مال را به مزايده گذاشت؟


2- چنانچه محكوم­له در ابتدا براي استيفاي محكوم به درخواست توقيف حقوق و مزاياي محكوم­عليه را كرده است و چندين ماه كسرحقوق شده و براي باقي­مانده محكوم له به مال ديگر از محكوم­عليه (خودرو) دست يابد ومعرفي كند، بر اساس ماده98 ق.ا.ا.م آيا معرفي محكوم­عليه قهرا موجب لغو دستور كسر حقوق محكوم­عليه مي­شود و يا اينكه اين درفرضي است كه محكوم له اصرار به توقيف و كسرحقوق نداشته باشد والا مي­بايست كسر حقوق ادامه يابد ومال هم به مزايده گذاشته شده وپس از وصول وجه كسري محكوم به تا تاريخ مزايده ازبهاي مال فروخته شده استيفاء شود؟


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :


1- درفرض سؤال، توقیف مال دوّم، خود به خود موجب رفع توقیف از مال اول نیست. اما توقیف مال دوّم باید معادل باقی مانده مازاد مبلغ توقیف شده از مال اوّل باشد، نه بیش از آن؛ مگر اینکه محکومٌ­له ضمن انصراف از توقیف مال اوّل، مال دوّم را نسبت به کل طلب خود، توقیف که باتوجه به این پاسخ، جواب بقیه استعلام منتفی است.


2- چنانچه مالی از سوی محکومٌ علیه یا محکومٌ له معرفی شود که برای پرداخت بقیه محکومٌ­به کافی باشد، توقیف حقوق همانطور که در ماده 98 قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1/8/1356 تصریح شده است، باید موقوف شود و دراین خصوص نیازی به اعلام انصراف محکومٌ­له نیست./ن