نظریه شماره 7/96/2922 مورخ 1396/11/29 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/96/2922
شماره نظریه۷/۹۶/۲۹۲۲
شماره پرونده۹۶-۱۵/۲-۱۸۵۹ ح
تاریخ نظریه۱۳۹۶/۱۱/۲۹

استعلام: مطابق ماده ۳۸۰ قانون آئین دادرسی کیفری دادنامه به طرفین یا وکیل آنان و دادستان ابلاغ می شود و در صورتی که رأی دادگاه حضوری به طرفین ابلاغ شود دادن نسخه ای از رأی یا تصویر مصدق آن به طرفین الزامی است..

و مطابق ماده ۴۱۷ قانون مذکور آراء و تصمیمات دادگاه اطفال و نوجوانان علاوه بر شاکی متهم و محکوم علیه به ولی یا سرپرست قانونی متهم و محکوم علیه و در صورت داشتن وکیل به وکیل ایشان به ابلاغ می شود.

س: در فرض پرونده غیر اطفال و نوجوانان که طرفین شاکی و متهم دارای وکیل می باشند و وکیل نیز وکالت در مرحله فرجام خواهی و تجدیدنظرخواهی دارد ابلاغ رأی دادگاه به وکیل کفایت می کند یا اینکه به اصیل موکل نیز می بایست ابلاغ شود؟ اگر وکیل حق وکالت در مرحله بالاتر را نداشته باشد چطور.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مستفاد از مواد ۵، ۱۷۷، ۳۸۰ و ۴۳۱ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ و اصلاحات و الحاقات بعدی و لحاظ تبصره ماده ۴۷ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹ این است که اصولا دادنامه باید به وکیل محکوم علیه (که دارای اختیار وکالت در مراحل بالاتر است) ابلاغ گردد و باید مهلت درخواست یا دادخواست تجدیدنظر و فرجام نیز از تاریخ ابلاغ به وکیل مورد محاسبه قرار گیرد؛ بنابراین در غیر از موارد موضوع ماده ۴۱۷ قانون آئین دادرسی کیفری چنانچه وکیل دارای اختیار وکالت در مراحل بالاتر باشد، گرچه باید دادنامه به موکل ابلاغ گردد ولی در این حالت نیز دادنامه صادره باید به وکیل هم ابلاغ شود تا از نتیجه دعوا و تکالیف قانونی خود مطلع گردد، هر چند این ابلاغ تأثیری در حق موکل از حیث احتساب مهلت تجدیدنظر یا فرجام خواهی ندارد.