نظریه شماره 7/97/1911 مورخ 1397/06/26 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/97/1911
شماره نظریه۷/۹۷/۱۹۱۱
شماره پرونده۹۶-۱۶۸-۲۱۳۸
تاریخ نظریه۱۳۹۷/۰۶/۲۶

استعلام: ۱- دادنامه غیابی در یک پرونده کیفری صادر شده و متهم پرونده طی لایحه ای خطاب به قضات محاکم تجدیدنظر استان، از دادنامه مذکور تجدیدنظرخواهی نموده و تمبر مرحله تجدیدنظرخواهی را ابطال و تقدیم دادگاه بدوی نموده است. بفرمایید با این فرض اولا آیا مجوزی برای تلقی این تجدیدنظرخواهی به عنوان واخواهی وجود دارد یا خیر؟ ثانیا چنانچه این تجدیدنظرخواهی در مهلت قانونی واخواهی واصل شده باشد تأثیری در موضوع و پاسخ سوال خواهد داشت یا خیر؟ ثالثا ابلاغ قانونی یا واقعی دادنامه به متهم، بدون تعرض وی به امر ابلاغ تأثیری در پاسخ این سوال خواهد داشت یا خیر؟

۲- چناچه متهمی که در پرونده فاقد قرار تامین کیفری و از سوی اجرای احکام کیفری جهت اجرای حکم جلب شده است در شعبه اجرای احکام کیفری نسبت به رأی غیابی واخواهی نموده وو به صورت تحت الحفظ به دادگاه اعزام گردد تا تأمین کیفری اخذ و به واخواهی وی رسیدگی گردد، چنانچه پس از حضور در دادگاه کیفری ۲ اعلام نماید که رأی صادره را قبول داشته و واخواهی خود را مسترد می نماید، تصمیم دادگاه چه خواهد بود؟ تعیین جلسه جهت رسیدگی به واخواهی یا صدور قرار رد واخواهی مستفاد از ماده ۴۴۱ از قانون آیین دادرسی کیفری یا تصمیم دیگر؟

۳- به لحاظ استرداد تجدیدنظرخواهی دادگاه نخستین به استناد ماده ۴۴۱ قانون آیین دادرسی مصوب ۱۳۹۲، قرار رد درخواست تجدیدنظرخواهی صادر می نماید، این قرار قطعی است یا قابل تجدیدنظرخواهی؟

۴- نظر به اینکه ماده ۳۷۳ قانون آیین دادرسی کیفری مقرر داشته که دادگاه پس از اعلام ختم رسیدگی، نمی تواند لوایح، اسناد و مدارک جدید را دریافت نماید: الف- آیا پس از صدور رأی و قبل از قطعیت آن، دادگاه می تواند لایحه شاکی مبنی بر اعلام گذشت را قبول نماید یا خیر؟

ب- آیا این ماده قانونی شامل اعلام وکالت از طرفین پرونده نیز خواهد بود یا خیر (دادگاه بدوی می تواند پس از اعلام ختم رسیدگی، وکالت وکیل طرفین پرونده را دریافت نماید یا خیر)؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱- تقدیم دادخواست تجدیدنظرخواهی در مهلت واخواهی به معنای انصراف از واخواهی است، مگر آنکه خلاف آن احراز شود. بنابراین در فرض سؤال بلافاصله پس از تقدیم دادخواست تجدیدنظرخواهی، نسبت به تبادل لوایح و ارسال آن به دادگاه تجدیدنظر اقدام می شود. اگر دادگاه تجدیدنظر، دادخواست تقدیمی را واخواهی احراز نماید، برابر نظر آن مرجع، دادگاه بدوی باید نسبت به واخواهی رسیدگی کند در هر حال ابلاغ قانونی یا واقعی دادنامه تأثیری در فرض سؤال ندارد.

۲- در فرض استعلام که محکوم علیه پس از جلب در اجرای احکام در خواست واخواهی کرده ولی متعاقب اعزام به دادگاه، اعلام داشته است که رأی غیابی را قبول دارد و واخواهی خود را مسترد کرده است، دادگاه صادر کننده رأی غیابی باید با اتخاذ ملاک از ماده ۴۴۱ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ و لحاظ تبصره ۲ ماده ۴۲۷ این قانون قرار رد درخواست واخواهی صادر نماید و چون در این فرض نیاز به رسیدگی ماهوی نیست، تعیین وقت رسیدگی نیز منتفی است.

۳- قرار رد درخواست تجدیدنظرخواهی موضوع ماده ۴۴۱ قانون آیین دادرسی کیفری در صورتی که از دادگاه نخستین صادر شده باشد از حیث قابلیت تجدیدنظر تابع ضابطه مقرر در تبصره ۲ ماده ۴۲۷ قانون یاد شده است.

۴- منظور از لوایح، اسناد و مدارک جدید مذکور در ماده ۳۷۳ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ لوایح و اسناد و مدارکی است که ناظر به ماهیت دعوا باشد و اوراقی که حاکی از اعلام گذشت شاکی یا اعلام وکالت وکیل می باشد، از شمول آن خروج موضوعی دارد.