نظریه شماره 7/97/2037 مورخ 1398/04/01 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/97/2037
شماره نظریه۷/۹۷/۲۰۳۷
شماره پرونده۹۷-۱۸۶/۱-۲۰۳۷
تاریخ نظریه۱۳۹۸/۰۴/۰۱

نظریه شماره ۷/۹۷/۲۰۳۷ مورخ ۱۳۹۸/۰۴/۰۱ اداره کل حقوقی قوه قضاییه: اولا- با توجه به صراحت ماده ۱۷۳ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ که اشاره به جرمی نموده که مجازات آن، رجم یا حدّ قتل است و طبق بند ت ماده ۲۲۴ قانون مزبور، مجازات زنای به عنف موجب اعدام زانی است، لذا فرض سؤال نیز مشمول مقررات ماده ۱۷۳ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ است.


ثانیا (الف)- با توجه به اینکه در قسمت اخیر ماده ۱۷۳ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲، معیار تعیین مجازات، نوع جرم است و لذا در فرض پرسش که جرم "زنا" است، مجازات تعیین شده جدید نیز یکصد ضربه شلاق خواهد بود. (ب)- مجازات متهمان در فرض سؤال همان است که در ذیل ماده ۱۷۳ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ ذکر شده است و رأی صادره بنا بر قاعده کلی مطابق ماده ۴۲۶ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ قابل تجدیدنظر بوده و مرجع آن با توجه به مجازات قانونی جرم و لحاظ ماده ۴۲۸ قانون اخیرالذکر، دیوان عالی کشور است.


ثالثا- حکم ماده ۱۷۳ مرقوم تنها ناظر به مجازات رجم و قتل است و احکام مهرالمثل و ارش البکاره و خسارت های موضوع مواد ۵۶۰، ۵۶۲ و ۵۶۳ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ در صورتی که در مورد آنها حکمی صادر شده باشد، بر حسب مورد به قوت خود باقی است.


رابعا- با توجه به اینکه مقررات موضوع ماده ۱۷۳ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ که منبعث از مقررات شرعی و ناظر به تخفیف در حدود الهی است، جنبه آمرانه داشته و در نتیجه در اجرای مقررات یادشده اصولا ماهیتا به موضوع رسیدگی نمی شود، لذا استناد به علم قاضی برای رسیدگی مجدد و صدور حکم اعدام افراد موضوع سؤال، فاقد وجهه قانونی و شرعی است.