نظریه شماره 7/97/342 مورخ 1397/02/31 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/97/342
شماره نظریه۷/۹۷/۳۴۲
شماره پرونده۹۶-۱۸۶/۱-۸۶۳ک
تاریخ نظریه۱۳۹۷/۰۲/۳۱

استعلام: ۱- درخصوص جرایمی مانند جعل و استفاده از سند مجعول که از جرایم غیر قابل گذشت وحسوب ولیکن با شکایت شاکی مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورت عدم گذشت شاکی امکان تعلیق مجازات وجود دارد یا خیر؟

۲- در صورت صدور حکم در دادگاه بدوی و قبل از قطعیت آن در صورت اعتراض یا عدم اعتراض شاکی رفع توقیف از وثیقه تودیعی متهم تخلف محسوب می گردد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱-طبق ماده ۴۶ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲، دادگاه می تواند در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم، اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از ۱ تا ۵ سال معلق نماید و شرایط تعویق صدور حکم در ماده ۴۰ همین قانون ذکر شده و گذشت شاکی (اولیاء دم)جزء آن شرایط نیست. النهایه در بند پ همین ماده یکی از شرایط جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران آن است و در قتل غیر عمد، این ضرر و زیان شامل دیه است که برای تعلیق مجازات باید یا پرداخت شده باشد یا ترتیب پرداخت آن داده شده باشد.

۲- اولا با توجه به ماده ۳۷۶ و اطلاق ماده ۲۵۱ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ که شامل آرای برائت صادره نیز با لحاظ عبارت مختومه شدن پرونده به هر کیفیت و نیز منع تعقیب که از حیث آثار قانون در مورد قرارهای تأمین به منزله حکم برائت است در صورت صدور حکم برائت از سوی دادگاه صرف اعتراض شاکی به حکم مزبور مانع از الغای قرار تأمین صادره نمی باشد. بدیهی است که در صورت صدور حکم محکومیت متهم و طرح پرونده در دادگاه تجدیدنظر موجب قانونی جهت الغای قرار تامین کیفری با لحاظ ماده ۴۵۶ قانون فوق الذکر وجود ندارد.

ثانیا- تشخیص تخلف انتظامی قضات از عهده وظایف این اداره کل خارج است و در صلاحیت دادسرا و دادگاه انتظامی قضات است.