نظریه شماره 7/97/963 مورخ 1397/04/10 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/97/963
شماره نظریه۷/۹۷/۹۶۳
شماره پرونده۹۶-۱۶/۴-۲۲۳۸
تاریخ نظریه۱۳۹۷/۰۴/۱۰

استعلام: با احترام، نظر به اینکه در خصوص نحوه اجرای بند ب ماده ۱۰ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب ۱۳۸۹ سؤالی بشرح ذیل پیش آمده، خواهشمند است موضوع توسط مستشاران محترم آن اداره بررسی و راهکار اجرایی به این یگان ارائه گردد؛

وسیله نقلیه ای در اجرای ماده قانون فوق به پارکینگ هدایت لیکن راننده از محل متواری و یا گواهینامه رانندگی را به همراه ندارد، پس از سیر مراحل قانونی و صدور دستور ترخیص توسط مرجع قضایی، مالک وسیله (که در زمان توقیف خودرو، راننده نبوده است) جهت انجام مراحل به ستاد ترخیص پلیس راهور مراجعه و عنوان می نماید به راننده متخلف دسترسی ندارد تا در اجرای بند ب ماده ۱۰ قانون مبحوث عنه گواهینامه وی را جهت ثبت در سامانه ناجا و ضبط به مدت شش ماه، به پلیس معرفی کند. حالیه از یک سو دستور ترخیص توسط مرجع صالح قضایی صادر و از دیگر سو در صورت ترخیص وسیله، اجرای قانون و ضبط گواهینامه معطل می ماند.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

ضمانت اجرای مقرر در بند ب ماده ۱۰ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب ۱۳۸۹، ناظر به راننده است و بر اساس این بند، خودرو راننده متخلف قابل توقیف نیست مگر اینکه مشمول موارد قانونی مصرح مانند رانندگی بدون گواهینامه موضوع بند ج ماده ۱۰ یا همراه نداشتن هیچ یک از مدارک رانندگی موضوع ماده ۹ قانون پیش گفته باشد. همچنین پلیس راهور مجاز نیست خودرو متعلق به دیگری را که راننده متخلف در زمان تخلف با آن رانندگی می کرده، به عنوان ضمانت اجرای اعمال بند ب ماده ۱۰ مذکور متوقف نماید. در هر حال، دستور مرجع صالح قضایی مبنی بر ترخیص خودرو برای پلیس راهور لازم الاتباع است و منافاتی با اعمال ضمانت اجراهای مقرر در بند ب ماده ۱۰ از سوی نیروی انتظامی به طریق مقتضی و معرفی راننده متخلف به مرجع صالح قضایی ندارد.