نقد پست مدرنیستی بر پوزیتیویسم حقوقی در حقوق بین الملل
نقد پست مدرنیستی بر پوزیتیویسم حقوقی در حقوق بین الملل نام مقاله ای از علیرضا باقری ابیانه و مجتبی انصاریان است که در شماره 37(اردیبهشت 1398) فصلنامه پژوهشهای حقوقی منتشر شده است.
چکیده
با اعمال رویکردها و مکاتب مختلف حقوقی با مباحث پیچیدهای در حوزههای مختلف حقوق مواجه میشویم که ریشه در مبانی حقوق دارند. اهمیت مسئله هنگامی بیشتر میشود که در حل مصادیق و مسائل عملی مختلف نیز با این مسئله مواجه میشویم تا حدی که اعمال تئوریهای مختلف منجر به حصول نتایج مختلف حقوقی میشود.
در این نوشتار به دو مکتب حقوقی ـ فلسفی پرداخته میشود که اعمال هریک از آنها منجر به تفاوت استنتاجی مؤثر در درک مصادیق حقوقی میگردد. مکتب اول مکتب نسبتاً جدید پستمدرنیسم است که مبانی آن بهصورت انتقادی در کنار مبانی مکتب سنتی پوزیتیویسم حقوقی قرار داده میشود. مبنای شناخت پستمدرنیستها، استدراکات ذهنی انسانی است حالآنکه مبنای شناخت پوزیتیویستهای حقوقی نوعی تکیه بر تجربه باتوجهبه اراده کشورهاست.
هر مکتب متدولوژی خاص خود را دارد که درک آنها در تصمیمگیریهای حقوقی مؤثر است. درعمل معمولاً در تصمیمگیریهای حقوقی درخصوص مصادیق عملی حقوقی بهنوعی شاهد تعارض و تداخل این دو مکتب میباشیم. در این نوشتار تلاش شده تا با نقدی مبتنی بر مبانی تا حدودی نسبت به این مسئله احاطه پیدا شود.
کلیدواژه ها
- پستمدرنیسم
- پوزیتیویسم حقوقی
- ارادهگرایی
- قاعده مبنایی (اعظم)
- هرمنوتیک