نقش بیوتکنولوژی در برآورده شدن حق انسان ها بر تغذیه
نقش بیوتکنولوژی در برآورده شدن حق انسان ها بر تغذیه نام مقاله ای از سیده کیانا بنی کمالی است که در شماره 36(بهمن 1397) فصلنامه پژوهشهای حقوقی منتشر شده است.
چکیده
حق بر تغذیه بهمعنای دسترسی به غذای مناسبی است که سالم، عاری از هرگونه مواد مضر و عاری از پیامدهای مضر برای رشد و حیات انسان باشد. در این حیطه روشهای بیوتکنولوژیکی منتهی به ایجاد ارگانیزمهایی میشود که کیفیت غذا و پایداری آن را بهبود میبخشد و یا به کشاورزان در جهت افزایش تولید محصولات کشاورزی، حفظ تنوع زیستمحیطی و کاهش فقر کمک میکند؛ اما اثرات نامطلوبی نیز در بهکارگیری روشهای بیوتکنولوژیکی قابلانتظار است شامل: اثرات بیوتکنولوژی بر سلامت انسان و حیوان و پیامدهای زیستمحیطی و برهم زدن تعادل اکوسیستمی و یا از دست رفتن تنوع زیستمحیطی.
وسعت بیوتکنولوژی کشاورزی به حدی است که در تولیدات دام، ماهیگیری، صنایع کشاورزی و ... بهکار برده شده است تا گرسنگی و فقر را کاهش و منابع طبیعی را در کشورهای مختلف حفظ کرده و حتی گسترش دهد. بیوتکنولوژی در حوزه فناوریهای فرآوری مواد غذایی نیز باید کیفیت و ایمنی محصول نهایی را تضمین نماید تا سلامت عمومی موردتهدید قرار نگیرد.
عامل رصد کیفی بروندادها در اصل خودکفایی غذا نهفته است. برطبق این اصل، کشورها و مشتریان حق رد تکنولوژیهای اصلاح ژنتیکی نامناسب و تصمیمگیری درباره آنچه میخواهند مصرف کنند را دارند.
کلیدواژه ها
- حق بر تغذیه
- بیوتکنولوژی
- مهندسی ژنتیک
- GMOs
- محصولات نوترکیب ژنتیکی
- امنیت غذایی
- برچسبگذاری مواد غذایی